Så måste det fungera, 60 miljoner och sköna tips

 

Svensk Galopp håller på att rekryterad en ny VD och det verkar var en klurig historia för de ”höga herrarna + två damer” men det hela är mycket enkelt – i alla fall om ni frågar Stall Hatten.

 

”Tränarna tränar sina ägares hästar”.

 

”Jockeys rider hästarna enligt tränarens direktiv - både i träning och tävling”.

 

”Stallpersonalen utför tränarnas order”.

 

”Sportchefen skriver proppar utefter hästbeståndet”.

 

”SG:s tjänstemän utför sitt arbete enligt personlig arbetsbeskrivning”.

 

”STYRELSEN tillsätter och avskedar VD”!

 

Okej…?

 

Vidare.

 

Såg någon vem som vann det inledande loppet i Chantilly i går? Det gjorde Stall Hatten i alla fall. Det tvååriga stoet Al Naamah vann sin debut med två säkra längder och fick lite drygt 14 000 euro för besväret. Vad är det för speciellt med det då undrar ni? Tja…, kanske det att dottern till Galileo kostade nästan 60 miljoner kronor på åringsauktion i Newmarket i höstas! I Stall Hattens värld har ”marknaden” rätt 9.5 gånger tio, men undrar om inte prislappen på Al Naamah snuddar gränsen för ren galenskap? Den som lever vår se.

 

I kväll är det topptävlingar på Täby där Kapps Stora är russinet i kakan. Stall Hatten är påläst, men av tidsskäl utgår analysen. Vi har dock inte hjärta att undanhålla er våra roliga drag under kvällen.

 

Håll till godo.

 

Lopp 1

 

Litet vinnarspel på Jeopardy.

 

Lopp 2

 

Komb, hög insats. Cool Kenny och Chainsaw.

 

Lopp 3

 

Komb, mellaninsats. Zamway och Gakenda.

 

Lopp 4

 

Vinnare och plats på Senshi, mellaninsats.

 

Lopp 5

 

Vinnarspel på Polhem, hög insats.

 

Lopp 6

 

Vinnarspel på Vestibule, hög insats, och komb med låg insats tillsammans med Spykes Bay.

 

Lopp 7

 

Vinnarspel på Visit Copenhagen, mellaninsats.

 

Lopp 8

 

Plats på Bullwhip, hög insats.

 

Lopp 9

 

En rak komb, Zen Zansai Zaid före Manchego. Mellaninsats.

 

Lopp 10

 

Komb, båda vägar. MAXINSATS. Smart Panther och Dolphin´s Smile.

 

Lopp 11

 

Vi snurrar fem hästar på trion och hatar bort favoriterna. Hortensia, Saint Johannes, Redwing, Smiling Shark och Miss Astragal. Mellaninsats.

 

 

Lycka till.

 

Höres.


Harald Dörum ny VD och sköna tips till Strömsholm

 

Stall Hatten är tillbaka efter fem dagar med flyttbestyr – finns det något jävligare?

 

Vidare.

 

Stockholm Stora Pris blev en riktigt sevärd historia där Bank Of Burden drog det längsta strået efter en stenhård fight med svensk galoppsports just nu klarast lysande stjärna Hurricane Red.

 

Kvällens mest imponerande vinnare var dock en annan, i alla fall om ni frågar Stall Hatten. Det treåriga stoet Weisse Socken var fullkomligt överlägsen från spets i ett sprinterlopp på gräset och Per-Anders Gråberg pullade upp hästen redan 100 meter från mål. Segertiden var bara tre tiondelar långsammare än Mr Davids i Listedloppet Täby Vårsprint och i det loppet fick tättrion dessutom draghjälp hela vägen.

 

Herre gud.

 

En snabbare ”pålle” var det länge sedan Stall Hatten såg på dessa breddgrader, den saken är klar.

 

Kvällens mest intressanta händelse var dock helt fri från hästar. När norsk rikstotos verkställande direktör Harald Dörum lämnade Täby galopp med taxi redan efter lopp fyra ”vidimerade” det något som Stall Hatten varit ganska säker på sedan ett par veckor.

 

Harald Dörum blir ny VD på SG!

 

Vi är faktiskt så pass säkra på det att vi erbjuder oddset fyra gånger pengarna på att det blir någon annan än Harald ”Lusekoftan” Dörum som övertar VD-stolen – f´låt ”katapultstolen” på förbundet... Maxinsats fem kronor, okej?

 

Det finns ett ”mänskligt” alternativ till Harald Dörum, och det är den före detta militären Johan Persson. Stall Hatten gillar båda alternativen, men är relativt säker på att saken redan ”är biff”. Det enda som skulle kunna fälla alternativet Dörum är om hans lönekrav är allt för höga.

 

Det sista alternativet, i alla fall i Stall Hattens värld, är att styrelsen flyttar upp Helena Gärtner ett snäpp, och sätter ihop en form av konsultgrupp för att backa upp henne. Det ska dock sägas att styrelsen med Hans ”Hasse” Hansson spetsen inte direkt gjort sig kända för att villkorslöst ”backa upp sin VD” de senaste fem – sex åren, milt sagt!

 

Även detta alternativ kan dock Stall Hatten leva med.

 

Det vi INTE kan leva med är att man rekryterar någon ”jeppe” utan sportslig förankring – okej?

 

Vidare.

 

I dag är det dags för Grand National på Strömsholm och Stall Hatten är givetvis både påläst och på plats på Österängen. Nedan följer en ”kort” analys.

 

 

Lopp 1

 

 

Favoriten

 

Omoto Sando jagar tredje raka segern i Champion Hurdle och blir ganska klar favorit. Han kan naturligtvis vinna, men vi garderar då vi nåtts av rapporter att Omoto Sando ådrog sig en hovskada i comebacken och därmed rimligen inte kunnat förberedas helt optimalt inför detta. Den som jagar de riktigt stora pengarna (och är våghalsiga nog) chansar bort Omoto Sando på den informationen.

 

 

Motbudet

 

Dennis Persson är ”kung” på Strömsholm och han har säkerligen lackat sin Calvados i ett helt år för att ta revansch på Omoto Sando efter andraplatsen 2013. I Stall Hattens bok är det Calvados som ska vara favorit som det ser ut nu.

 

Draget

 

Nuevo Leon har ingen rolig resultatrad, men rapporteras träna bra och har ju dessutom mycket rutin från den knixiga banan. Nuevo Leon har fyra kilo mindre på ryggen än favoritduon – och en toppjockey ombord – vilket kan fälla avgörandet.

 

 

Lopp 2

 

 

Favoriten

 

Sugar Ray blir nog knapp favorit och det köper vi rakt av. Hästen har lopp i kroppen och älskar fullvuxen distans samt gräs under hovarna. Given A-häst om ni spelar Jokersystem.

 

Motbudet

 

Big Red blir mycket streckad, men den känns inte ett dugg intressant. Mer intressant är Lone Bagers Zero Tolerance med i dessa sammanhang överlägsna ryttarinnan Lea Olsen.

 

Draget

 

Vi gillar den ”formlinje” som Certo Cito har dragit upp och därmed har vi stor tro på Quick Diamond i dag. Han borde passa på Strömsholm och står hela veckan. Duktiga Jhannah Stolt, som även äger hästen, rider riktigt bra. Mycket intressant till en streckprocent understigande tio!

 

 

Lopp 3

 

 

 

Favoriten

 

Irish Lad jagar tredje raka segern i Silverstöveln och blir favorit. Tränaren är hyperoptimist, men vi har större tro på en annan…

 

Motbudet

 

…nämligen Lone Bagers Whisperingline som har toppform, för låg handicap och bästa ryttarinnan. Visst är det mycket vikt, men för Stall Hatten är det en ensam A-häst och kanske även ett spikförslag.

 

Draget

 

Amatötränaren Göran Schillström är ny i sporten, men verkar vara en snubbe som har klart för sig. Han är analytisk och påläst, dessutom en herre som inte verkar göra saker halvdant. Hans Shabassh är ett ruskigt roligt streck på V4-kupongen.

 

 

 

Lopp 4

 

 

Favoriten

 

Watch Me Prosper blir stor favorit och det köper vi rakt av. Ewa Sarlövs fyraårige fux gav 87 handicapparen Gulapa fyra kilo senast och var bara slagen med 3.5 längder. Den formen bekräftades ytterligare av Street Bands fina insats på Täby i tisdags. På flerkupongen är Watch Me Prosper en given spik. På de större systemen en given A-häst.

 

Motbudet

 

Ascha gjorde en slät figur på Gärdet, men kan mycket bättre. Tränaren låter uppåt, men släpper den till Harry Boy spelarna då hästen är kraftigt överstreckad.

 

Draget

 

Trumpet Voluntary har testat det mesta, slätt – hinder – gräs – dirttrack – distanser från 1 200 till 3 400 meter. Hästen köptes till Sverige för en spottstyver, men visade riktigt fina kvaliteter i debuten i Göteborg för ett par veckor sedan. Att det är längre distans nu är då är ett jätteplus och med loppet i kroppen torde hästen vara rejält framsatt. För Stall Hatten är det här ett helt givet streck!

 

 

Lopp 5

 

 

Favoriten

 

Jämt streckat, men Flying Saucer blir nog knapp favorit. Det är okej för oss, han kan vinna, men måste samtidigt garderas på V5-kupongen.

 

Motbudet

 

Fine Humor vann senast och kan ta andra raka. Inte ett dugg kul på strecken dock.

 

Draget

 

The Black Balsam är inte så tokig och känns som ett givet streck då spelarna verkar ha ”missat” honom.

 

 

Lopp 6

 

 

 

Favoriten

 

Gladtoseeme vinner loppet med 100 meter om han fungerar på Strömsholm.

 

Motbudet

 

Och om Gladtoseeme INTE fungerar på Strömsholm är Vivaldi det givna motbudet.

 

Draget

 

Pine Wood från spets?

 

 

Lopp 7

 

 

 

Favoriten

 

Superman blir nog ganska klar favorit. Han var tvåa i fjol och har toppchans att vinna årets upplaga av Grand National. Om Superman inte vinner är han i alla fall tvåa eller trea. Det verkar som om Dennis Perssons nioåring inte kan göra en dålig insats.

 

Motbudet

 

Tyske gästen Alanco jagar tredje raka inteckningen i Grand National och blir mycket streckad, men om den hästen vinner lovar Stall Hatten att gå hem från Strömsholm… Skämt och sido. Alanco har blek form och blir alldeles för hårt betrodd på spelet. ”Vassego” till Harry Boy säger vi. Bara för jävlighetens skull vinner väl Alanco bara för att reta Stall Hatten?!

 

Draget

 

Godea har dokumenterad form och är inte ett dugg betrodd på förhand. Vi gillar dock hästens profil och för oss är det ingen skräll om stoet vinner Grand National.

 

 

 

Lopp 8

 

 

 

Favoriten

 

Al Janoob står klart bäst till och är vår favorit, men hästen är samtidigt snurrig och inget att lita på.

 

Motbudet

 

Labwah har slagit Al Janoob i deras två senaste inbördes möten.

 

Draget

 

Kanske långsökt att gå ”utanför” favoritduon, men Murjaan är inte så tokig och kanske tänder Anagorn Z Regula till med fasta blinkers?

 

 

 

Lopp 9

 

 

 

Favoriten

 

Dzin måste troligtvis trilla för att förlora…

 

Motbudet

 

…Om nu inte Hawa Bali är ute i angeläget ärende?

 

Draget

 

Och för er som tror på ”tomtar och troll” är naturligtvis Hallendale ett givet V5-streck?

 

 

Det här var allt för idag.

 

Höres.

 

P.S. Är det måntro Harald Dörums favoritlåt ni når via länken nedan? D.S.

 

https://www.youtube.com/watch?v=UiGjxxytLy8


Stockholm Stora loppen är analyserade, lycka till

 

 

I kväll är det Stockholm Stora och Stall Hatten är påläst. Håll till godo.

 

Lopp 1

 

 

Favoriten

 

Ferdino lär bli favorit och det är väl inget att säga om. Gräs är bara en fördel och vinstchansen är god.

 

Motbudet

 

Visiteur Du Pom har aldrig vunnit lopp, men nu kan det vara dags. Hästen fungerade bra i gräsdebuten senast och Juniors adepts är första motbud till favoriten Ferdino,

 

Draget

 

The Seducer imponerade i debuten, men svek gången efter. I ett litet fält, över perfekt distans och på ett underlag hästen är expert på kan skrällen ligga på lut.

 

 

Lopp 2

 

 

Favoriten

 

Recycling har imponerat så här långt och dagens distans är bara en fördel. Han är garanterat med på målfotot.

 

Motbudet

 

Herr Silvio är en av tre High Chapparal-avkommor i fältet – distansen borde således vara ett extra plus för Hans-Inge Larsens adept. Han har dock aldrig vunnit lopp förut och det tror vi inte han gör ikväll heller.

 

Draget

 

Drag och drag…, men Funny´s Chap bör väl ge ett odds i trakterna kring fem gånger i alla fall? Hästen har en tråkig resultatrad ”på papperet”, men i verkligheten är insatserna klart godkända. Funny´s Chap ska normalt sett bara vinna loppet med ett par längder. Dagens bästa spel!

 

 

Lopp 3

 

 

Favoriten

 

Sweet Loreens helbror Lord Handsome blir nog mest streckad och det är väl i sin ordning. Hästen återkommer på rätt distans och kan vinna loppet om han slipper göra grovjobbet utvändigt Weisse Socken.

 

 

Motbudet

 

För spetsen, den tar Weisse Socken hand om ”åtta gånger i veckan”… Stoet är vindsnabb och leder förmodligen från start till mål – för den våghalsige är hon ett spikbud, men vi är lite tveksamma till hennes stridsmoral.

 

Draget

 

Rex Kalejs har flugit med sina blinkers på morgnarna inför detta och om favoriterna kubbas för mycket kan han spurta ned allt. Given på alla system som garderar längre än Weisse Socken och Lord Handsome. Det samma gäller Vercam som alltid har en vass spurt.

 

 

Lopp 4

 

Favoriten

 

Frank Lloyd Wright (döpt efter en av världens mest inflytelserika arkitekter) drog bästa spåret och P-A lär göra allt för att hålla ledningen från start till mål. Hästen ser fullkomligt underbar ut i kroppen och kan vinna, men är samtidigt helt given att täcka upp på streckspelet.

 

Motbudet

 

Ocho Rios tappade massor av längder i starten senast, men reparerade storstilat till knapp förlust längst ut i banan. Han fick ett perfekt startspår och måste respekteras.

 

Draget

 

Här kommer kvällens bästa idé på V64-spelet. Talk My Talk svarade för en femstjärnig insats i Voter senast efter att ha hängt i spåren och lagt ett par speeder mitt i loppet. Han går ned i klass och får nu ”elake” Rafael Schistl i sadeln vilket vi tror är en enorm fördel. Från ett perfekt startspår tror vi han bara vinner det här loppet – som en glad tioprocentare!

 

 

Lopp 5

 

 

Favoriten

 

Ragazzo blir megafavorit och vinner normalt sett detta med ett par säkra längder. Det som talar emot är att distansen är i kortaste laget och att banan är hypersnabb. Statt Hatten väljer att gardera.

 

Motbudet

 

Over The Ocean kan hålla ledningen och då får de andra vara bra för att slå honom.

 

Draget

 

Enligt våra källor har Rafael Schistl fått välja ritt i loppet och valt Proud Possibility före Over The Ocean. Om det är sant låter vi bara osagt, men om det är det så kan det bli kupongras. Vad kan Sir Freddie uträtta?

 

 

Lopp 6

 

 

Favoriten

 

Inaya blir favorit och är vår vinnare också. Distansen kan dock vara i kortaste laget och gräset är en nyhet. Vi garderar.

 

Motbudet

 

Harbour Light har lopp i kroppen och blir livsfarlig med lite klaff under vägen.

 

Draget

 

Nudetnok blir streckad på typ fem procent, men hästen älskar förutsättningarna och vi tror att Manuel Santos passar perfekt.

 

 

Lopp 7

 

 

Favoriten

 

Rock Of Ridd är klar!

 

Motbudet

 

Enda sunda motbudet är väl Angel Light.

 

Draget

 

Ashbina måste ridas på chans, men det känns ändå ganska långsökt att det ska bli vinst.

 

 

Lopp 8

 

 

Favoriten

 

 

Hurricane Red är storfavorit och vi hoppas (för sportens skull) att han vinner. Distansen är dock i kortaste laget för vår smak och vi garderar.

 

Motbudet

 

Probably är en internationell topphäst som kan få loppet från innersta startboxen. Given på kupongen.

 

Draget

 

Without Fear vann i fjol och kan vinna igen. Rapporterna går i dur och då han bara är streckad på knappt tio procent är det ett givet streck. Berling slinker också med på lappen.

 

 

Lopp 9

 

 

Favoriten

 

The Wicked Lord tar spets och är hästen att slå.

 

Motbudet

 

Ronaldo utmanar om spets, men kan vinna från rygg ledaren också.

 

 

Draget

 

Stall Hatten älskar Glory Face och vi kommer att älska henne ännu mer då hon vunnit det här loppet till tio gånger ”sidfläsket”.

 

 

Lopp 10

 

 

Favoriten

 

Jämnt spelat, men vi tror att Senshi blir favorit. Hon kan naturligtvis vinna loppet, men hon är långt ifrån någon klar vinnare. Patrick Wahl har haft sjuka hästar i stallet.

 

Motbudet

 

Mingir har dirttrackstam, men vi har feeling för att gräs fungerar. Hästen är sjukt fin och vi tror hon vinner loppet.

 

Draget

 

Moulin Rouge borde väl kunna bättre?

 

 

Lopp 11

 

 

Favoriten

 

Även här är det jämnt, men förmodligen blir Mister Big Shuffle favorit. Niels Peter lovar vinst, bara en sån sak…

 

Motbudet

 

Giftorm är en favorit för Stall Hatten och vi tycker att han fortsatt är undervärderad. Gräs på Täby borde väl fungera? Givet spel.

 

Draget

 

Romanoff såg helt fantastisk ut vid vinsten senast och även om han höjdes fyra kilo på den insatsen tror vi det finns lite kvar. Given på triokupongen.

 

Allt för nu.

 

Höres.

 

 

 


"NDG" regerar, skarvning, och att vinna med stil

 

Så var då den andra upplagan av Nationaldagsgaloppen avgjord och det är bara för Stall Hatten att erkänna… Projektet ”på plats” är en stor succé. Om det ger något för galoppsporten på längre sikt står fortsatt skrivet i stjärnorna, men låt oss i alla fall hoppas att så blir fallet.

 

Vi får ett snabbt svar redan på tisdag kväll då det är Stockholm Stora Pris och en rad andra storlopp ute på Täby galopp. Med tanke på alla aktiviteter och erbjudanden ute på Djurgården borde ett realistiskt mål för arrangören Täby vara 3 000 pers. Om det lyckas är sporten en bra bit på väg – och projektet Nationaldagsgaloppen – ett högst motiverat event.

 

Det var fler människor i år på Gärdet än förra, men att påstå att 60 000 personer besökte evenemanget är inte bara direkt löjligt och inkorrekt, utan dessutom helt onödigt.

 

Det var ju otroligt bra ändå!

 

Och vad säger man egentligen om alla volontärer som säkerställt framgången?

 

Snyggt jobbat!

 

Vidare.

 

Det blev ingen Triple Crown-seger för California Chrome på Belmont i lördags kväll. Hästen blev trampad från start, fick en stygg resa och stod inte riktigt fullvuxen distans. Det här var trettonde gången sedan Affirmeds vinst 1978 som en häst torskade i det ”sista benet” av Triple Crown.

 

Att vinna med stil är relativt enkelt, att förlora med stil är desto svårare. Det fick vi se på Belmont då California Chromes ägare om inte direkt skämde ut sig efter torsken, men i vart fall betedde sig riktigt olämpligt.

 

På vår sida om Atlanten krossade Aidan O´Briens ultrastammade Australia sina motståndare i det engelska Derbyt. Hästen har en grym ”cruisingspeed”, men att det skulle vara Coolmores bästa häst genom tiderna ställer sig i vart fall Stall Hatten ytterst tveksam till. Undrar om det snacket inte bara kan avfärdas som en ”reklamkampanj”?

 

Och såg ni för resten intervjun med Kingston Hills ägare Paul Smith efter det att hans Mastercraftsman-son inkommit som tapper tvåa bakom sin pappa Derrick Smiths delägda Australia?

 

Där snackar vi stil!

 

Höres.


Fin premiär, kompisrekryteringar, historia och feltänk

 

Så var då säsongspremiären på Göteborg galopp avklarad. Loppen höll god klass, fälten var stora, racingen skitrolig, men framför allt såg banan riktigt fin ut. Snyggt jobbat!

 

Sedan kanske man kan leva med att växelstålarna till totokassorna var på ”cykeltur” och att tototavlan låg i framstupa sidoläge då fästena till densamma hade ruttnat sönder under vintern…

 

Vidare.

 

ATG:s verkställande direktör ”Hasse Sax” fortsätter att rekrytera sin gamla polare till nyckelpositioner. Den senaste i raden är Erik Westberg som tar över VD-rollen på mediabolaget Kanal 75. Om denne Erik Westberg vet Stall Hatten ingenting, han är säkert en bra snubbe och har ju profilen för att göra ett fullgott jobb uppe i ”Silvergrisen”. Dessutom har ”Hasse Sax” anställt två andra snubbar som enligt honom är ena riktiga rackare på att producera jinglar och dundersnygg grafik.

 

Stall Hatten började skratta när vi läste om de här senaste rekryteringarna. Vi kom nämligen ihåg när ”Hasse Sax” berättade om att hans farsa eftersökte en mer tydlig mållinje att fästa gluggarna på. Det tog ett par veckor – och sedan hade spelbolaget fixat fram en snitsig mållinje i grafisk form – allt för ”Stor Saxen” (och övriga tittares) skull…

 

Nu väntar vi bara på att ”Hasse Sax” anställer sin morsa, för hon är enligt säkra källor en riktig hejare på att baka ”hallonscones”…  

 

Och apropå morsor (och för all del även farsor).

 

I förra veckan fick Stall Hatten höra en aktuell historia som fick oss att minnas en helt annan historia, detta från Erik Adielssons ungdomsdagar.

 

Erik var typ 18 år, extremt driven och helt färsk i travgamet. Under en hel vinter tog Erik bilen från Malmö till Stockholm för att köra helt chanslösa hästar åt Solvallaprofilen ”Klicken”. Hur som helst. Efter att ha varit oplacerad typ 20 gånger i rad, lyckades Erik bli fyra i ett lopp, men allt hade inte gått rätt till och den unge kuskvirtousen kallades upp till måldomaren ”Kacke” Nilsson. Efter att ha studerat löpningsfilmen från alla vinklar fanns inte mycket att säga – en störning hade skett – så enkelt var det. Den gode Erik hade dock råg i ryggen och mål i mun (redan vid den tiden) och lät meddela… ”Pappa tyckte inte det var diskning i alla fall”. Kacke lät sig dock inte imponeras av detta utan svarade med en sådan där lite överlägsen röst… ”Vad tyckte morsan då?”.

 

Vidare.

 

I kväll är det middag och skvaller med en gammal kamrat. Om vad det ska skvallras om ber vi att få återkomma, men säg så här. Det är STOOORA saker.

 

I morgon är det tävlingar på Jägersro, med Derbytrial som ”russinet i kakan”. Om det loppet ber vi att få återkomma, men en sak retar oss grymt mycket. Hur tänkte arrangören när man lade loppet utanför V4-spelet?

 

Höres.


RSS 2.0