Snart så, ett klavertramp, varför och ny tävling...

 

Pust - puh, och joråsåatteehhh…!?

 

Till slut, och i elfte timmen, löste sig det uppkomna indiska visumproblemet för Stall Hattens goda vänner ”Frippe” och ”LM”.

 

Men det krävdes fem personliga besök, diverse lirkande, ett par direkta hot, tårar och rena ”böner”, samt tusen spänn i parkeringsböter, innan det för ändamålet nödvändiga dokumenten lämnades ut från ambassaden.

 

Så även om Stall Hatten, dyrt och heligt - och av hela sitt hjärta - rekommenderar er läsare att välja Indien för er nästa semestertripp, måste vi i samma andetag döma ut den rent ”stenåldersmässigt” skötta byråkratin som måste hanteras innan man tillåts passera in över landets gränser.

 

Om en dryg vecka sitter Stall Hatten, dottern Elsa och Caroline, bekvämt nedsjunkna i våra flygstolar – för att lite drygt tio timmar senare anlända Indien/Goa.

 

Och om inte kamrat ”Frippe” säkerställt att maten står på bordet och att ölen är kyld vid vår ankomst i Agonda, kommer Stall Hatten personligen att ”kölhala” honom runt närmsta fiskebåt…

 

Så det så!

 

Vidare.

 

I den senaste bloggen hyllade Stall Hatten Patrick Wahl och dennes förmåga att ta fram det bästa ur sina svenskfödda individer som han företrädesvis har att jobba med.

 

Men att ordspråket ”inga träd växer till himlen” inte uppkommit utan anledning, därmed även gäller för – och är applicerbart på – den normalt sätt ödmjuke och oftast nyanserade Patrick Wahl - bevisades med ackuratess vid lunchtid i går…

 

För i lunchsändningen i TV4-sport meddelade ”herr Wahl” att ”100.000 svenska kronor inte räcker för att köpa en okey individ/häst på någon av de utrikes arrangerade auktionerna”.

 

Måhända är citatet ovan inte helt korrekt återgivet, men ingen tittare kunde missförstå att det var det Täbytränaren villa ha sagt.

 

Snacka om ”klavertramp” modell större!

 

Stall Hatten har full förståelse för att ”PW” tog chansen att förorda inköp av svenskfödda individer när han gavs tillfälle att göra så i TV4-sport…

 

Vi har dock ytterst svårt att ”svälja” det faktum att programledaren Ewa Idemar och experten Caroline (vår flickvän, bara en sån sak…) lät detta direkt felaktiga påstående passera okritiskt och oemotsagt.

 

Men kanske är det så att ATG (de som betalar kalaset/sändningarna i TV4) beordrat producenterna av programmet att servera en förskönad bild av verkligheten till tittarna?

 

För ingen, absolut INGEN, person vid ”sina sinnens fulla bruk” kan påstå att gårdagens galoppsändning i TV4-sport satte journalistiken i främsta rummet!

 

Stall Hatten utlyser härmed en tävling där vi eftersöker den mest framgångsrika/prisvärda hästen som sålts på en utrikes anordnad auktion och därefter importerats till Skandinavien.

 

Vi utlovar ett fint pris till den som presenterar bäst förslag med vidhängande motivering i kommentarsfältet nedan, men för att det inte skall bli FÖR enkelt går Entangle ”utom toton”…

 

40.000 kronor för en import som därefter tjänat 4.7 miljoner på våra breddgrader torde vara ytterst svårslaget, alldeles oavsett vad Patrick Wahl tycker?

 

Era synpunkter tack.

 

Höres.


Jimmy Mack, Patrick Wahl bevisar... "Yes we can"!

 

I går hade Stall Hatten en synnerligen trevlig dag ute på Täby galopps tävlingar.

 

Inte nog med att loppen höll fin klass över lag! Sällskapet var ytterst trivsamt, smörrebröden och pilsnern likaså, men framför allt gladdes Stall Hatten åt att den gamla devisen ”man får lära sig något nytt varenda dag inom galoppsporten” återigen besannades/bekräftades.

 

På förhand taxerade vi den svenskfödde Jimmy Macks chanser att vinna ”Mischa Kahns Minneslöpning” mot importerna som obetydligt större än att Gaza-konflikten i sin helhet skulle vara löst innan julafton innevarande år…

 

Och även det faktum att Jimmy Macks knappa vinst före Avon Pearl därmed innebar att organisationerna Läkare utan gränser, Ponny-galoppen och Föreningen idrott för handikappade, ”snuvades” på nästan 7.000 kronor – gladde sig Stall Hatten innerligt med tränare Patrick Wahl och hästens ägare.

 

För visst känns det lite extra i hjärtat då en svenskfödd individ visar kvalitet nog för att mäta sig med importerna?

 

Det är nästan 20 sedan Svensk galopps styrelse klubbade igenom ”Svenskprogrammet”.

 

Deras (SG:s) primära syfte med denna satsning var att antalet födda föl i Sverige skulle öka från ungefär 600 till 750 på årsbasis. Därmed skulle man säkerställa en dräglig tillvaro för de inhemska uppfödarna, samt få fram en bas av individer att fylla loppen med på sikt.

 

Hur mycket ”Svenskprogrammet” kostat svensk galoppsport sedan dess har Stall Hatten svårt att bedöma, men att kunderna, det vill säga ägarna, gett projektet i sin helhet ”kalla handen” – det VET vi!

 

Under nästa år kommer strax under 200 individer med svensk härkomst att födas. Och om den siffran ökar 2014 lovar Stall Hatten härmed – dyrt och heligt - att knapra i sig sin fagra huvudbonad i samma ögonblick som galoppbanan på Önsta slår upp sina portar. När det nu blir…

 

Vad vill vi ha sagt med detta?

 

Jo, att stängda lopp, bidragsmentalitet och ren protektionism, bevisligen INTE är svaret på ”gåtan” hur man säkerställer ett sunt inhemsk uppfödarklimat. 

 

När Eishin Dunkirk-sonen Jimmy Mack i går eftermiddags tvålade till flertalet av de ofantligt mer ”blåblodiga” och dyra kullkamraterna av utrikes börd fick Stall Hatten faktiskt en tår i ögat.

 

Vi kände stolthet för vår inhemska uppfödning helt enkelt.

 

Den amerikanske presidenten Barack Obama myntade frasen ”Yes we can”…

 

http://www.youtube.com/watch?v=jjXyqcx-mYY&feature=related

 

Så när skall styrelsen inom Svensk galopp dra i handbromsen egentligen? Och när skall samma personer visa våra uppfödare tillbörlig respekt?

 

Det är hög tid att ni skrotar ”Svenskprogrammet” i dess nuvarande form, och i stället presenterar bättre incitament för uppfödarna, samt åtgärder som faller kunderna i smaken.

 

Om inte Jimmy Mack och Patrick Wahl fått er att inse verkligheten?

 

Vem skall då lyckas?

 

Höres.


Systemet inlämnat i den legala totalisatorn.


 

Stall Hatten blir tårögd. Än finns chansen att hjälpa...

 

Snyggt jobbat kamrater!

 

Inom loppet av knappt två timmar inkom hela åtta spel till Stall Hattens hastigt ihopsatta ”På spåret tävling”

 

I dessa tider, då ”gemene man” (tyvärr) företrädesvis agerar enkom med egoistiska baktankar, och dessutom allt som oftast visar prov på bristande empatisk förmåga, känns det ytterst glädjande att så många var villiga att lägga ett par kronor för den goda saken skull.

 

Om vi räknat rätt blev ”omsättningen” på vårt upprop 640 kronor. Ett speciellt tack riktar Stall Hatten till signaturen ”Mannen med västen”, som på stående fot donerade 500 kronor till detta ädla syfte.

 

Och därmed lovar Stall Hatten att lägga lika mycket (500 kronor) till vårt gemensamma V4-system.

 

Ni som missade spelstoppet i kväll har fortsatt chansen att bidra ända fram till klockan 12.00 på söndag.

 

Stall Hatten kommer att ”häcka” på Clockers Corner från 11.30. Så…, välkommen dit.

 

Och kom ihåg att.

 

Ju större system vi kan komponera, desto mer ökar våra chanser att säkerställa en summa pengar till välgörande ändamål.

 

75 procent går till Läkare utan gränser.

 

12.5 procent till Ponny-galoppen.

 

12.5 procent till Föreningen idrott för handikappade.

 

Denna fördelning är framtagen i sann demokratisk anda. Det vill säga efter det att Stall Hatten sammanställt de hittills varande bidrag-givarnas önskemål.

 

Höres.


"På spåret" äntligen tillbaka. Stall Hatten har oddsen...

 

Stall Hatten sitter och laddar för säsongspremiären av ”På spåret”, vårt absoluta favoritprogram på TV – alla kategorier.

 

Årets säsong, den 25:e i ordningen, lär bli en klassiker då samtliga nio lag består av före detta vinnare eller (i undantagsfallet…) silvermedaljörer.

 

Nu är programmen redan inspelade och därmed finns risken att någon av er läsare VET hur det gått, men skit i det. Stall Hatten är nämligen en gambler ut i fingerspetsarna och tar fram till 20.00 i kväll mest ”för showens” skull emot spel på vem som vinner hela rasket.

 

Maxinsatsen är 20 spänn. Dessa ”pröjsas" kontant till Stall Hatten i samband med Täby galopps tävlingar på söndag.

 

Okey?

 

Erik och Martina Haag                                                          3.50

 

Lennart ”Hoa Hoa” Dahlgren och Cecilia Hagen                    5.00

 

Stefan Holm och Katarina Mazetti                                        6.00

 

Tommy Engstrand och Carina Lidbom                                 7.00

 

Johanna Koljonen och Marcus Birro                                    10.00

 

Dick Harrisson och Ellinor Persson                                     10.00

 

Carl Jan Granqvist och Lotta Bromé                                    20.00

 

Jessika Gedin och Hans Rosenfeldt                                     20.00

 

Caroline af Ugglas och Göran Hägg                                    20.00

 

All omsättning (om det mot förmodan blir någon) investeras i en gemensam, tillika mustad, V4-lapp på söndag. Och om det blir vinst föreslår Stall Hatten att vi oavkortat sänker hela rasket till organisationen Läkare utan gränser.

 

Klippet nedan har vi publicerat tidigare, men det är för bra – och aktuellt – för att undanhållas en kväll som denna.

 

http://www.youtube.com/watch?v=R0be-jmwKyM

 

Vi återkommer, rent av lite senare i kväll…?

 

Höres.


En trevlig lunch, mot Agonda, och människors dumhet.

 

I dag var Stall Hatten och åt en synnerligen god lunch på restaurang Nalen i de mer centrala delarna av den kungliga huvudstaden Stockholm.

 

Till vardags intar Stall Hatten sina luncher på mer modesta etablissemang, företrädesvis i förorten Sundbyberg. Väl så, men när en förfrågan om ”gratislunch” ankom mailboxen, nappade vi snabbare är fem utsvultna gäddor i ett 20-liters akvarium hade gjort…

 

Att frågeställaren var en klok - och i trav och galoppsporten inflytelserik person gjorde naturligtvis inte denna inbjudan mindre intressant. Därmed kändes 40 spänn i biltullar, 80 dito i parkeringsavgifter samt en knapp timme i bilköer, som ett ringa pris att betala för att få reda på vad ”potentaten” i fråga ville Stall Hatten.

 

Den primära anledningen till lunchmötet (vilket avhandlades på fem minuter) visade sig visserligen vara intressant, men inte av direkt allmänintresse. Övrig tid – 55 minuter – avsattes i stället till att diskutera ”sakernas tillstånd” inom trav och galoppsporten. Och sällan eller aldrig har Stall Hatten träffat en mer klok, nyanserad, fullt insatt samt affärsmässig person.

 

”Mr Chairman” var och är revisor till professionen, men samtidigt ägare – hel eller delvis – av drygt 20 hästar. Både fullblod och travare.

 

Tyvärr hade och har ”Mr Chairman” lika svårt som Stall Hatten att rätta in sig i ledet och hålla käften i officiella sammanhang vilket medfört att han blivit en smula obekväm i de mer ”finare” salongerna.

 

Alla människor har en gräns för hur mycket man orkar med. Om man stångar sitt huvud blodigt utan att finna gehör, är den naturliga följden att engagemanget och glöden till slut försvinner.

 

Det Stall Hatten vill ha sagt med dessa rader är att svensk galoppsport – i det långa loppet - inte har råd att negligera personer med ”Mr Chairmans” kompetens.

 

Att det är enklast att bara följa med strömmen är en realitet. Men om man gör så – och låter sig förblindas av vältaliga personer med egenintressen - kan man till slut inte se helt nyktert på verkligheten.

 

 INGET, sammanfattar detta bättre än detta klipp.

 

http://www.youtube.com/watch?v=npjOSLCR2hE

 

Om lite drygt två veckor styr Stall Hatten kosan mot Indien och vår favoritplats på jorden, det hittills oupptäckta fiske-lägret Agonda i södra Goa.

 

Med på resan följer naturligtvis Elsa och Caroline, de två personer som betyder mest för Stall Hatten. Och om det uppkomna visum-debaclet löser sig kommer även kamrat ”Frippe” och ”LM” kunna njuta av den orörda stranden samt den fantastiska maten - som Agondawhitesand - med personal säkerställer.

 

Aldrig någonsin, under drygt 40 år i livet, har Stall Hattens längtan att lämna landet (Sverige) varit större och starkare.

 

Skälen till dessa känslor är flera. Men den primära anledningen är att människor i vår direkta närhet de senaste dagarna visat prov på så pass omfattande dumhet och brist på empatisk förmåga, att vi snudd vill kräkas…

 

En låt säger mer än tusen ord!

 

http://www.youtube.com/watch?v=ArgvJVFbmeE&feature=related

 

Höres.


Trött, jävla "Babbar" och usel respekt för Dettori...

 

Stall Hatten är trött. Faktiskt tröttare än någonsin…

 

Ni vet?

 

Ibland händer det saker som suger all energi ur kroppen. Företrädesvis kan dessa ”downperioder” skyllas på nedsatt medicinskt allmäntillstånd, men ibland kan en händelse, ett felaktigt beslut, och i undantagsfallet en ”faktisk person” vara orsaken till denna energidränering…

 

I det här fallet (blogg-koman…) är det en kombination av ”all of the above” som bär ansvaret för att Stall Hatten inte förmått sig att uppdatera bloggen på nästan en hel vecka.

 

I förra veckan publicerade tidningen Expressen ett filmklipp där tre Sverigedemokrater i den yppersta partitoppen visade sitt RÄTTA ansikte.

 

http://www.youtube.com/watch?v=bFRA7CyUx7U

 

Det vände sig i magen på Stall Hatten när vi såg klippet ovan. Men filmen bevisar dessutom, glädjande nog, att alldeles oavsett om en IDIOT ”förklär” sig i kostym, slips och manschettknappar, är denne likväl endast - just en – IDIOT.

 

Visst, det är måhända en enkel poäng att ta, men Stall Hatten kan inte låta bli att undra hur många av SD:s väljare som skulle titulera mannen som gjorde detta…

 

http://www.youtube.com/watch?v=pq7xanGTqnU

 

… för ”Din jävla Babbe” om de träffades på öppen gata och inför vittnen?

 

Vidare!

 

Frankie Dettori har sedan 1994 varit Sheikh Mohammed och stall Godolphins förste-jockey. Den karismatiske italienaren har sedan starten för 18 år sedan vunnit nästan 950 lopp, varav 110 med Grupp-1 status, 91 med Gr-2, 73 med Gr-3, och 98 Listed-triumfer för ”Sheikh Mo”…

 

De här vinsterna (till dags dato 943 stycken) är enkla att värdera i ”kronor och ören” om man bara har tillgång till en fungerande miniräknare. Det är långt svårare att värdera vad jockey Dettori betytt för emiratet Dubai rent samhällsekonomiskt?

 

Men, om Stall Hatten tillåts spekulera (vår miniräknare är nämligen paj…) en smula, bör ”FD” ridit in nästan 500 miljoner SEK till Godolphin genom åren?!

 

Och då vi uppskattar reklamvärdet Dettori betytt för Dubai som nation till ungefär 100 gånger mer värdefullt än det som säkerställts på banan, torde summan uppgå till 50 miljarder SEK!

 

Vad vill vi ha sagt med detta?

 

Jo…

 

Det är enkelt att vara lojal mot människor så länge man har egen vinning av deras prestationer, men långt svårare att vara ädel när det blåser.

 

Stall Hatten försvarar inte på något sätt att Frankie åkte dit med otillåtna medel i kroppen, samma dag som han valde att rida storlopp i Frankrike. Det agerandet är svårt att förstå, speciellt då han utsatte sina konkurrenter i de fyra lopp han red ”under the influence” för onödig fara.

 

Det vi vill komma åt i ”sakfrågan” är hur Godolphin skött sig i ärendet.

 

Att man ”kastade ut” Dettori i september var naturligtvis en följd av att man visste att dennes prov skulle visa sig positivt!

 

Stall Hatten tror att FD insåg att han ”fuckat up – big time” och meddelade sin arbetsgivare detta. Och detta gjorde han för att visa tillbörlig respekt enligt devisen ”bättre att förekomma…” och så vidare.

 

Det Godolphin borde gjort därefter är naturligtvis att legat lågt. Inväntat hela utredningen och resultaten där av. Och sedan, när korten låg på bordet, kommunicerat ut att ”nu gör vi allt för att hjälpa FD igenom den uppkomna situationen”.

 

DET vore att visa lojalitet…

 

I morgon kommer Frankie Dettori att dömas till minst sex månaders avstängning av den franska jockeyklubben.

 

Stall Hatten hoppas att FD genom detta beslut inser sina problem och kommer tillbaka lagom till storloppssäsongen 2013. Starkare och stoltare än någonsin!

 

http://www.youtube.com/watch?v=ByuyP1PNqKQ

 

I nästa blogg hoppas Stall Hatten kunna delge er vad som sades på SGS-mötet i måndags kväll.

 

Höres.


Vår värdering av auktionshästarna fortsätter. Vassego...

 

Stall Hatten fortsätter nedan genomgången av köpen med skandinaviskt intresse på Horses in Training-auktionen i Newmarket för ett par veckor sedan. Alla priser är i Guineas om inte annat anges.

 

De tidigare kommentarerna kring köpen hittar ni här…

 

http://stallhatten.blogg.se/2012/november/rent-usel-journalistik-samt-var-genomgang-del-ett.html

 

897: Bernstein – Escape to Victory – Michael Dodds – 72.000

 

Escape to Glory, valack 4 år. Köptes för 90.000 dollar som åring av Mikael Magnusson.19 starter. 3-3-5, visat typ 82. Väl dyr?

 

898: Danehill Dancer – Ho Hi The Mon – Highflyer 105.000

 

Stand to Reason, hingst 4 år. Kostade 155.000 som åring. Ruskigt fin häst. Elva starter, tre segrar. Riktigt solid form i trakterna kring 90. Bäst på gräs över 2000 meter. Prisvärd.

 

900: Giant´s Causeway – Clerical Etoile – E Doyle – 28.000

 

Star for Life, hingst 3 år. Halvbror med Star Parade – flerfaldig Gr-1 vinnare och A.U. Miner, placerad i samma konkurrens. A.U. Miner spelades till favorit Breeders Cup Marathon i sin sista start. Star for Life har startat fem gånger över lång distans och varit tvåa som bäst. Borde kunna avsevärt bättre än visat och får ses som ett verkligt fynd.

 

 

933: Kheleyf – Caro Mio – Annika Källse – 5.000

 

Catherine Laboure, sto 3 år. Kort slagen i enda starten som 2-åring. Bytte tränare därefter. God femma i comebacken som 3-åring, och vann i starten efter. Sprinter till miler, startsnabb och okomplicerad. Bör kunna något över 70. Rätt pris.

 

935: Kheleyf – Lobby Card – Lennart Sr Reuterskiöld – 8.000

 

Vestibule, sto 2 år. Hela 14 starter i år (1-4-2). Ren sprinter som passar bäst på gräs. Svagt möderne. Bästa insatsen som tvåa näst senast. Kan måhända rusa hem något billigt lopp i Sverige, men kan max 70 och får ses som ett tveksamt köp.

 

1002: Holy Roman Emperor – Alexander Anapolis – Lars Kelp – 18.000

 

Romanoff, hingst 2 år. Kostade 50.000 guineas som åring. Sju starter för Luca Cumani, trea som bäst. Detta som knappt slagen efter mycket strulig resa senast. Hade vunnit med lucka? Medeldistansare som borde kunna bättre. Jessica Longs riksgaloppör? Bör kastreras! Väl dyr dock.

 

1086: First Defence – Alvernia – Tommy Olsson – 45.000

 

Alerted, sto 2 år. Kommer från ”top conections” (Charlton/Juddmonte). Två starter, inte utskämd på något sätt. Står hela veckan… Utvändig resa i debuten. Kopplade grepp i starten efter, men fick ge sig mot speedigare konkurrenter. Kostade mycket pengar, men är å andra sidan ”unexposed” och kan mycket väl vara auktionens fynd? Köpt till Jessica Long?

 

1202: Singspiel – Dyna Bowl – Lars Kelp – 5.500

 

Bowl Along, hingst 2 år. Kostade 22.000 på Breeze Up-auktionen i Newmarket i maj. Ostartad. Första avkomman och starkt möderne. Men vad har hänt sedan maj? Stor chansning.

 

1238: Bahamian Bounty – Roslea Lady – Lars Kelp – 13.000

 

Pearl Bounty, hingst 2 år. Kostade 120.000 som åring. Fyra starter, tvåa som bäst – detta senast i billigt sällskap med blinkers i oktober. Agerar grönt, bör kastreras. Ytterst svårbedömd.

 

1301: Dutch Art – Zagala – Lars Kelp – 12.000

 

Colourist, hingst 2 år. Sex starter, två andraplatser. Kostade 45.000 på Breeze Up-auktionen i maj. Sprinter till miler. Ingen stjärna, men kan kanske 70? Nej tack.

 

1360: Footstepsinthesand – Moon West – Hans-Inge Larsen – 4.500

 

Footstepsofspring, valack 5 år. Visade snudd på Listed-kvalitet som tvååring för Richard Hannon, vann ett lopp på kort distans. Såldes sedan till Willie Musson, stadigt utför sedan dess… Vunnit två lopp i år över 1800 meter, men i ruskigt svag konkurrens. Kan säkert vinna något lopp på Täby i vinter. Men! Stall Hatten hade hellre investerat i SAS aktier…

 

1363: Iceman – Broughton Bounty – Are Hylldmo – 4.000

 

Broughtons Pearl, sto 3 år. Urusel härstamning. Knappt godkänd efter tappstart som sexa i debuten. Behöver kanske längre distans, sin stamtavla till trots? Bedrövligt köp.

 

Det var allt för i kväll..., men vi lovar att återkomma inom kort.

 

För vad i helvete sysslar Frankie Dettori med egentligen? Och hur fortskrider planeringen kring Önsta?

 

Stall Hatten vet besked.

 

Höres.


Rent usel journalistik, samt vår genomgång del ett...

 

I morse svensk tid utropades Barack Obama som segrare i det amerikanska presidentvalet.

 

Detta resultat var föga överraskande för Stall Hatten som följt kampanjen relativt noga, både rent ”politiskt” via nätet och TV naturligtvis, men faktiskt än mer frekvent på diverse oddsbörser.

 

Och vad vill vi ha sagt med detta nu då…?

 

Jo, att vi är sjukt trötta och väldigt irriterade på, att i princip all media slutat presentera direkta fakta helt objektivt, för att i stället paketera och servera sina nyheter i ett format som tyvärr med blixtens hastighet kan sorteras in i underhållningsfacket.

 

Så sent som vid elva-tiden i går kväll menade reportrarna på SVT helt ogenerat och utan det minsta darr på manschetten att ”det är helt jämt mellan Obama och Romney, så förbered er på en riktig nagelbitare i natt”…

 

I precis samma ögonblick ”tradades” en Obama-vinst till oddset 1.20 på Betfair. Stall Hatten kan ta gift på att den marknaden visade en mer (helt?) korrekt bild av det faktiska läget. Speciellt då realiteten är att direkta ekonomiska incitament väger långt tyngre än något som en lågavlönad journalist - i sin jakt på tittarsiffror och bra underhållning – kan konkurrera med.

 

Är det någon annan än Stall Hatten som saknar tiden då genomarbetad och korrekt journalistik var en självklarhet? Då tilltron till läsarna/lyssnarna/tittarnas förmåga att kunna tänka själva visades tillbörligt respekt, och inte behövde stå tillbaka för rent kommersiella syften?

 

http://www.youtube.com/watch?v=ZaWD6OhVIVI

 

Vidare.

 

På ”allmän begäran” presenterar och recenserar Stall Hatten nedan köpen med nordiskt intresse på Horses in Training i Newmarket i förra veckan. Och kom ihåg att våra uttalanden enkom är baserade på ”snustorra” faktauppgifter. Detta då vi inte har någon som helst koll på hur individen ser ut och rör sig i verkligheten.

 

Den som orkar kan läsa och därefter syna motsvarande text från förra året via länken nedan.

 

http://stallhatten.blogg.se/2011/october/hardcore-inget-annat.html

 

Så här läser ni:

 

Nummer, pappa, mamma, köpare och pris (i guineas).

 

257: Mujadil – Rorkes Drift – Catharina Vång – 12.000

 

Branson, hingst 2 år. Sprinter till ”miler” som skötte sig bra i fem starter för Richard Hannon, dock utan att vinna. Bästa insatsen som 3.5 längder slagen tvåa bakom Mirsaale som sedan varit placerad i Listed. Startsnabb och okomplicerad individ. Borde kunna visa uppåt 75 nästa säsong? Korrekt pris. Catharinas rikshäst 2013?

 

295: Kyllachy – Dream Again – Katharina Stenefeldt – 7.000

 

Butterfly Dream, sto 2 år. Sprinterstam. Riktigt fartfylld, startsnabb, tre starter för ”high profile” ägare och tränare. Endast fem längder slagen i debuten bakom Nargys, som därefter varit tvåa i Gr-2! Låg handicap och vinner ”garanterat” i debuten på svensk mark. Bra köp för rätt pengar. Rikshäst?

 

303: Pastoral Pursuits – Digger Girl – Alex McLaren – 8.000

 

Diggory Delvet, valack 2 år. Vann i modest sällskap i debuten på Beverly. Skött sig okey därefter i fyra starter. Oprövad på dirttrack. Kostade dubbla priset som åring. En sprinter som kan strax över de 70. Korrekt pris.

 

326: Oasis Dream – Siringas – Hans-Inge Larsen – 12.000

Mutaaleq, valack 3 år. Kostade drygt fem miljoner som åring! Trög och sen sort. Inte ”förnedrad” i två starter i bakom dugliga hästar. Kan vara ett lyckoköp. Definitivt för billig.

 

384: Invincible Spirit – Tiger´s Gene – Peter Jardby – 18.000

 

A Certain Romance, sto 2 år. Fyra starter. Tvåa, etta, sist och trea i dessa. Hängt väldeliga på vänster tygel i dessa. Kostade drygt 600.000 sek som föl, och nästan en halv miljon som åring. Ren gräshärstamning. Verkar ruskigt kapabel, men samtidigt knepig. Om hästen hanterar dirttrack, och tränaren kan få den att förstå sitt jobb, bör det finnas potential att visa drygt 80 – eller rent av uppåt 85?

 

515: Choisir – Selique – Lars Kelp – 17.500

 

Forray, hingst 2 år. Vanja Sandrups riksgaloppör. Ser ut som Hilda Zonett… Pullat och krånglat i samtliga åtta starter. Ren sprinterstam. Vunnit lopp, men imponerade mer som god trea efter strulig resa på Chester i augusti och som väl hållen sjua på Ascot i september. Ser sjukt fartfylld ut, men verkar dessutom tyvärr inte helt lätthanterlig. Kapacitet för tal kring de 80?

 

588: Pulpit – Critical Eye – Lennart Jr Reuterskiöld – 30.000

 

Pulverize, hingst 3 år. Kostade 300.000 dollar som åring på Keeneland. Ett av syskonen – See the Forest – e.Forestry vann sex lopp och tjänade en miljon sek i USA. En annan – Windication – vann fem och skrapade ihop 100.000 dollar. Pulverize debuterade för high profile-connections som tvåa på Newbury bakom Top Offer som i starten efter spelades till 14 gånger i 2000 Guineas! I sin andra start som 2-åring var Pulverize sex längder slagen tvåa av Valdius som därefter placerat sig i Gr-3. Under årets säsong har hästen startat fyra gånger och slutat trea i samtliga. Senast som ”väl hållen” bakom 90+ Dr Yes. Pulverize är ett kanonköp och Stall Hatten blir inte det minsta förvånad om denne är med i Stockholm Cup 2013.

 

600: Pulpit – Garden in the Rain – Lars Kelp – 140.000

Govinda, valack 5 år. För Vanja Sandrups hårdsatsande ägare Tommy Nilssons räkning ropade agenten Lars Kelp in toppsprintern Govinda. Hästen kommer till Sverige med formtal 95 och två Gr-3 vinster på CV:n. Dessutom har Govinda varit knappt slagen tvåa i Gr-2 i augusti och därefter inte skämt ut sig som åtta längder slagen i Gr-1 i Paris. Hästen är ”klar” för Dubai i vinter och vinner säkerligen lopp även där, men alldeles oavsett är detta köp ett av de mest intressanta på ”år och dar”…

 

725: Ishiguru – Startori – Bent Olsen – 35.000

Liber, hingst 2 år. Sprinter som vunnit tre lopp på tio försök, dessutom varit placerad tre gånger. Formtal i trakterna av 87. Knappt två längder slagen i Listed på Ascot i fjärde starten. Klen stamtavla, och kanske ”over the top”, men väl värd att chansa på till en korrekt prislapp.

 

828: Soviet Star – Isticanna – Peter Jardby – 5.000

Sandbanks Sizzler, valack 4 år. Debuterade som trea på Newmarket i fjol efter rejäl tappstart, tio längder bakom vinnande Hunter´s Light som nu är en internationell topphäst med Gr-1 seger på meritlistan. En kul parantes är att Roy Arne Kvislas Akrias besegrades med 20 längder av Sandbank Sizzler den gången… I nästkommande start vann hästen i enklare sällskap på Epsom. Under årets säsong har Sandbanks Sizzler inte presterat något som ens i närheten kan jämföras med året före. Kan vara ett riktigt fynd, men likaledes bortkastade pengar om hästen ”fått nog”?

 

834: Johannesburg – Moonavvara – Peter Jardby – 6.000

Moon Pearl, valack 3 år. Kostade nästan en miljon i Deauville som åring. Dennes likaledes svindyra syskon (e.Shamardal och Street Cry) har inte alls levt upp till köpeskillingen. Moon Pearl vann sin debut på Ascot, men presterade minst 20 kilo mer som fyra på Doncaster två månader senare. I årets fem starter har hästen inte visat något av värde. Har kapacitet för 80++, men måste rycka upp sig. Fågel eller fisk?

 

Hoppsan.

 

De här raderna tog drygt fyra timmar att författa, så vi ber att få återkomma med genomgången av övriga köp i nästkommande blogg.

 

Innan vi säger god natt kan vi dock inte låta bli att delge er att Here To Win såldes för 250.000 dollar på Fasig Tipton i går morse. Om vi skall säga grattis eller sorry till kamrat Lobben och Myhre, samt alla de andra i ägarkretsen, får vi reda ut vid ett senare tillfälle.

 

Höres.


"Höhöhö", för vem? Att somna och geniet Olle...

 

Stall Hatten är tillbaka i ”verkligheten” efter deltagande på Breeders Crown-festen i Eskilstuna i fredags kväll och sedan allmänt familje-mys resten av helgen.

 

Själva festiviteterna i Munktell Arena var precis som vanligt - mycket trevliga. Massor av folk, på rejält partyhumör dessutom, men än mer viktigt… Personer från alla kategorier och samhällsklasser, vilket säkerställer travsportens smått unika position som folksporten framför alla andra, fanns på plats.

 

Stall Hatten har dock ruskigt svårt för den ”grabbiga” nivån som genomsyrar precis allt i det som kommuniceras ut till gästerna. Vi tror inte, men det skulle dessvärre inte förvåna oss det minsta, om självaste komikerparet Stefan och Christer, skulle ha problem att skriva mer ”plumpa” skämt - och rent usla samt under bältet ”one liners” än de vi serverades denna afton!?

 

För JA!

 

Vi vet att Sundbyholm travets marknadschef Stefan gillar killar (höhöhö…).

 

Vi vet att man gör ”knasiga grejer”, företrädesvis med ett par rejäla järn i kroppen.

 

Och NEJ!

 

Vi vill INTE veta vem eller vilka av de kvinnliga deltagarna på BC-festen som kvällen ”till ära” förmodligen lämnat trosorna i resväskan (höhöhö…).

 

Och vi ställer oss ytterst tveksamma om den för kvällen inhyrda komikern verkligen VET att Sveriges kronprinsessa ”fuskar med intimhygienen”…!?

 

Så låt oss slippa sådant där skit nästa år. För är ni verkligen säkra på att det är just den nivån publiken vill ha? Är det inte tvärt om så att ni underskattar församlingen en smula?

 

Okey?

 

http://www.youtube.com/watch?v=1Lc7uJ1tFUk

 

Nåväl.

 

Stall Hatten tillbringade kvällen med ett par kollegor, en travtränare med 150 hästar på listan och dennes fru, en veterinär ”modell framgångsrik” med fru, samt en av Sveriges mest lyckosamma uppfödare och dennes käresta.

 

Maten var till belåtenhet, vinet smakade bra, sällskapet helt perfekt, och det var vid åtskilliga tillfällen under kvällen våra samtal renderade till efterföljande gapskratt.

 

Så även om Stall Hatten satt och skruvade på sig, och skämdes å arrangörens sida vid ett par tillfällen, var kvällen som helhet mycket lyckosam.

 

Inte minst då kvällens största (och varmaste) jubel kom då familjen Jean och Birgitta Taikons H.R.On Line presenterades på storbildsskärmen!

 

Vi avslutar ämnet, men…

 

Vi kan dock inte undanhålla er en historia som utspelade sig ett par timmar innan festen började.

 

Stall Hatten lämnade kontoret vid 13.30 och anlände hotellet i Eskilstuna en knapp timme senare. Väl på rummet inleddes den sedvanliga uppgiften att välja lämplig ”outfit” inför kvällen, men dessutom avsattes typ 20 minuter för att konstruera ett system till Övrevolls V5-tävlingar.

 

När vi strax före klockan 15.00 kände oss bekväma med kvällens klädval, och ett ”mustat” Jokersystem för 218 kronor konstruerats, lade vi oss i sängen, för att få ett par minuter ”på örat”.

 

Det känns en smula ”förmätet” att enkom skylla den efterföljande och uppkomna situationen på hotell Elites fantastiska sängar, men rena fakta är följande.

 

När Stall Hatten telefonledes väcktes av kollega ”Trampet.OL” två timmar senare, insåg vi inte bara att vi missat ett par punkter på den ”rena” BC-agendan, utan även missat inlämningen av vårt V5-system på Övrevoll.

 

Och om någon tvivlar på att Stall Hatten var på ”dåligt humör” då vi insåg att vår ej inlämnade V5:a hade fyra av fyra rätt inför den sista avdelningen, kan ni sluta med det nu!

 

För värdet efter fyra avdelningar var i trakterna av 12.000 kronor, och i sista V5-loppet hade vi streck för sju hästar.

 

Stall Hatten orkade knappt se loppet, tillika V5-avslutningen, live, men då storfavoriten Female Spring skar mållinjen som obestridlig mål-etta, kunde vi trots allt ”leva” med resultatet.

 

Även om drygt 15.000 kronor är mycket pengar förändrar det inte livet…

 

I nästkommande blogg skall Stall Hatten, på allmän begäran, försöka recensera de nordiska köpen på ”Horses in Training-auktionen” i Newmarket i förra veckan.

 

Ambitionen är även att vi skall kunna fortsätta vår reseberättelse från Paris i samma blogg.

 

Okey?

 

Och för er läsare som innan Olle Ljungström deltog i ”Så mycket bättre”, svävat i okunskap om dennes genialitet…?

 

Lyssna, njut!

 

http://www.youtube.com/watch?v=CXQO0xGnei8

 

 

Höres.


En formrad, samt en middag i de finare salongerna...

 
Det blir en rekordkort blogg i kväll för dottern Elsa har anlänt "Casa Stall Hatten" en dag tidigare än brukligt är.
 
Därför fortsätter vår reseberättelse från våra dagar i Frankrike i nästkommande blogg. Vi hoppas att ni har överseende med detta? 
 
Men en sak kan vi inte låta bli att delge er kära läsare redan nu...
 
Kolla in den inscannade startlistan nedan, noga! Fokusera på häst nummer sju - Street Race!
 
Hurvida denna pålle kan skänka Stall Hatten mer glädje via sina rena prestationer på tävlingsbanan, än den redan gjort, torde vara osannolikt. För hur kan ett kvallopp, sedan en debut där hästen tyvärr stod i starten och utgick, samt därefter ytterligare ett kvalificeringslopp - få något annat än följande konsekvens?
 
 
I morgon kväll får Caroline Malmborg (allt sedan Björn Edgrens vidrigt grabbiga uttalande på fullmäktigemötet, kallar vi inte längre henne för Fröken Favorit...), därför ensamt ansvar för Elsa då Stall Hatten skall på galamiddag i Eskilstuna med anledning av Breeders Crown-finalerna. 
 
Under normala omständigheter hade vi kunnat "dissa" denna tillställning och inte skämts det minsta för detta beslut, men nu är det inte en "normal" BC-helg!
 
Vi har sagt det förr, men säger det igen.
 
På lördag har nämligen Jean Taikon, en person från en samhällsgrupp - så äckligt utsatt, förföljd och missförstådd - även i ett "upplyst" land som Sverige - chansen att "tvåla" till diverse miljardärer i BC-finalen.
 
Att Stall Hatten skulle missa att hänga med Jean Taikon och hans livskamat Birgitta, när de för en gångs skull (den första) får chansen  att vistas i de "finare" salongerna, är nämligen helt otänkbart.
 
Och även om familjen Taikons H.R.On Line inte får en "spänn" med sig i själva loppet, är bedriften att de bara tagit sig dit, värt oändligt mycket mer för romerna som grupp än något som kan likställas med "kronor och ören". Hur många dessa kronor och ören än må vara.
 
Höres.
 
 
 
 

RSS 2.0