Ett klassiskt upplopp, "eru me", ännu en rikshäst.

 

Att norrmän är hårda ”snubbar” överlag, det visste Stall Hatten…

 

Men att det var så här ”hårda” hade vi ingen aning om!

 

https://www.rikstoto.no/RikstotoDirekte/RDsisteuke/

 

 

Klicka på banor, välj Leangen – lopp fyra. Spola fram till upploppet och ha ögonen riktade mot den nedre vänstra delen av skärmen. Det viktiga är inte vad som händer i loppet, det som ”händer” på publikplats ungefär 200 meter från mål, är en aaaaaning intressantare…

 

Det ”där” kan vara det sjukaste Stall Hatten NÅGONSIN sett!

 

- Eru me?

 

Det där är ju ett uttryck som inte låter speciellt trevligt eller sympatiskt, men det är precis som med allt annat här i livet. Om man bara hör en fras tillräckligt ofta, blir den ju näst intill alltid rolig till slut.

 

När Stall Hatten ”ramlade” ned i sitt säte på Air France-planet (för ”säkerhets skull” beläget näst längst bak och i mitten) i fredags morse vid 06.30 inleddes en smärre ”kakafoni” från stolsraden bakom. Behöver vi tillägga att detta ”oväsen” sedan pågick oavbrutet under hela resan ned till Paris?

 

För att ni skall förstå hela situationen måste ett par saker klargöras och kläs i ord… Och kom ihåg att Stall Hatten normalt sett inte är fördomsfull.

 

På raden bakom satt tre ”härliga” grabbar i övre medelåldern. Två av dessa var så där ”läckert blonderade” och samtliga kom från Stockholms södra förorter. Det VET Stall Hatten för det första ämnet ”av vikt” som diskuterades på raden bakom var ”att den där jävla pizzabagaren i Hägersten höjt priset på en stor stark med en femma”…

 

Nåväl.

 

En av killarna var mer än lovligt bitter på livet i allmänhet och exfrun i synnerhet. Högt och tydligt berättades ALLT om deras tidigare, helt uppenbart iskalla äktenskap, och att deras nuvarande relation (efter skilsmässan) inte var ”särdeles” bättre precis.

 

Det mesta som sades är inte direkt lämpligt att delge er kära läsare, men ett par ”guldkorn” kan vi inte låta bli att återge

 

-  Du vet, kärringen vägrar att skjutsa grabben på innebandyträningen, eru me?

-  Hon är jävligt snabb på att lösa in barnbidraget, men ännu snabbare på att ringa och tjata om underhållet, eru me?

-  Och så glömde han bearnaisen på pizzan, eru me?

-  Chefen var riktigt lack då jag bad om ledigt, eru me?

- ”Majaharra” e helt jävla stenklar, eru me?

 

Ja!

 

Vi var och är med…

 

Det där uttrycket etsade sig fast i Stall Hatten och uppskattningsvis använde vi sedan ”eru me” åtminstone 800 gånger under resten av resan. På flyget hem, då vi var ”slagna hjältar” fnissade vi som ett gäng småflickor åt detta, eni me?

 

Nedan följer Stall Hattens recension av Alvena Storm.

 

Stall Athena

 

Häst: Alvena Storm

 

Formtal: 72

 

Tränare: Tommy Gustafsson

 

Tommy Gustafsson är något av en ”nestor” inom svensk galoppsport. Tommy har alltid haft stora framgångar med svenskfödda och faktiskt gjort det lite ”som sin grej” att få fram de bästa av dessa i varje kull.

 

Vi minns kanoner som Songline, Cinnamon och Hooter bland många andra.

 

Föga förvånande var det därför då han som ende rikstränare valde en häst född inom rikets gränser, Alvena Storm.

 

Pappa Eishin Dunkirk är en Mr Prospector-son som gjort stor succé i svensk avel.

 

Av sina 28 startande avkommor i startbar ålder har 24 vunnit lopp! Vi nämner Ede Sensation, Jelly Roll, Wakayama och Domo Arigato. På 319 starter har Eishin Dunkirks avkommor tagit 50 segrar och fått ihop nästan fem miljoner tillsammans.

 

Om man skall hitta något att klaga på är det att den senaste kullen i startbar ålder, födda 2009, är den svagaste hittills.

 

Alvena Storms mamma Kombi Plus (maxformtal 66) var ingen stjärna på tävlingsbanan och vann inget lopp trots 13 försök. Mormor Melodica (e.Machiavellian) är uppfödd av Sheikh Mohammed, vann ett lopp och fick ett tal kring 75 i motsvarande svensk form.

 

Hon har inte gjort något större avtryck i avelsboxen, med ett undantag – Selkirk-sonen Farinelli som vann ett Listed över 1600 meter på Irland.

 

Alvena Storm är halvbror med Alvena Quling (e.Songline) som vann två lopp, tjänade 437.735 kronor, och nådde formtal 81. Tommy Gustafsson tränade även Alvena Quling vars främsta merit var som tvåa bakom Holly Golightly i Breeders´ Trophy Classic förra året.

 

Alvena Storm vann ett lopp i fjol, men mest imponerade han som sexa, slagen sju längder i Breeders´ Trophy Juvenile från omöjligt ytterspår.

 

Att Tommy har höga tankar om sin adept råder det ingen tvekan om. Hästen var faktiskt anmäld mot hela den skandinaviska eliten på norska Derbydagen förra året. Alvena Storm ströks dock och Stall Hatten undrar om det inte var ett klokt beslut som hästen kan ha glädje av under årets säsong?

 

Som svenskfödd är Alvena Storm lättmatchad där huvudmålet får antas vara det ”stängda” svenskt 2000 Guineas, men det finns massor av lämpliga lopp att gå i.

 

Om rikshästarna skulle tävla under samma förutsättningar och gå i samma lopp, hade Stall Hatten ratat Alvena Storm direkt.

 

Nu är så inte fallet, och hästen kan mycket väl tjäna mest pengar av samtliga, då han bara behöver möta ”landsmän”…

 

Köpvärde: Högt

 

I morgon tar vi pulsen på Roy Arne Kvislas rikshäst.

 

Håll ut.

 

Höres.

 

 


"Eru me", tveksam moral och klent möderne, torsk...

Stall Hatten är åter i kungliga hufvudstaden efter två dagar i Paris bevistandes Prix d´Amerique.

 

Att Paris är en av Stall Hattens favoritstäder råder det ingen tvekan om och att PDA är ett av favoritloppen, alla kategorier, råder det absolut inga tveksamheter kring…

 

Ready Cash vann programenligt efter en iskall styrning av Franck Nivard och den hästen är förmodligen topp tre, genom alla tider om ni frågar Stall Hatten – av travarna alltså!

 

I normala fall brukar Stall Hatten ”lura brallorna” av den franske totalisatorarrangören, men i år grinade oturen oss i ansiktet vid fler än ett tillfälle. Vi skall inte trötta ut er med en massa ”knopphistorier”, utan nöjer oss med att konstatera att 2012 inte var Stall Hattens år på Vincennes (totomässigt) kolstybb precis!

 

Stall Hatten stressade duktigt för att hinna med den väntande ”charterbussen” ut till Charles de Gaulle då arrangören hotat med ”att bussen GÅR 17.20, inte 17.22”. Det visade sig dock att detta var ”skrammel med tomma tunnor”, för bussen avgick 17.40, då en skock överförfriskade ”västkustbor ” sinkade oss övriga gäster (och det var inte för att hämta ut pengar i totoluckorna precis….)!

 

Väl på Charles de Gaulle fick Stall Hatten erbjudande om 150 euro i kontanter samt en hotellövernattning om vi var beredda att stanna en natt till i Paris då flyget var överbokat. Det kändes inte det minsta aktuellt, då vi längtade för mycket efter ”Fröken Favorit” samt inte kände att vi hade något mer att bevisa på fransk mark…

 

Nedan kan ni läsa om rikshästen Night Angel.

 

Stall Helios

 

Häst: Night Angel

 

Formtal: 74

 

Tränare: Johan Reuterskiöld

 

Mamma ”Madde” Reuterskiöld ropade på sonen Johans uppdrag in Night Angel för 6000 guineas (70.000 sek) på Horses in Training-auktionen i Newmarket i höstas.

 

Det kan tyckas vara billigt, men Night Angel är fortsatt ”maiden” efter tretton starter, och om man synar modersstammen lite närmare är det ingen tillfällighet.

 

Maken till ”ickevinnarfasoner” på papperet har Stall Hatten inte sett sedan Stig Strands dagar då en snubbe vid namn Ingemar befann sig i samma pist-områden…

 

Mamman Dangle (e.Desert Style) vann bara ett lopp på elva försök och hennes tre startande avkommor har på 56 starter lyckats vinna fyra lopp. Och då står femårige valacken Watch Chain för samtliga. Den seger som värderats högst av handicappern togs i maj ifjol då Watch Chain visade 61… Övriga segrar ”bedömdes” till 52, 49 och 57!

 

Mormor Dawn Chorus (e.Mukaddamah) startade aldrig, men hennes första avkomma Supreme Rabbit vann i alla fall fem lopp på 35 starter och tjänade ungefär 350.000 sek. Övriga fyra startande avkommor har visat klart bristande moral. Bahatih (e.Intikhab) har vunnit ett lopp på 19 försök. Devious Diva (e.Dr Devious) vann ett lopp av arton, men var tvåa sju gånger! La Campanella (e.Tagula) segrade två gånger på 16 försök, och Dangle som vi redan berättat om vann alltså en gång av elva…

 

Mormorsmor Singing Millie (e.Millfontaine) startade bara två gånger och vann aldrig, men hon är mor till Barrier Reef som bland annat vann Norskt Derby med drygt åtta längder och hade 95 i formtal.

 

Night Angels pappa Dark Angel var en ren sprinter och unghäststjärna som bland annat vann Middle Park Stakes i Newmarket. Acclamation-sonen har fått en mycket – mycket bra start på avelskarriären, även om det saknas rena toppar i första kullen som föddes 2009. Ett par Listed-vinnare har producerats, men än har Dark Angel ingen Grupp-vinnare på banan.

 

Till årets betäckningssäsong har priset höjts från 7.000 euro till 12.500 euro för Dark Angels tjänster. Så framtiden ser ljus ut för honom.

 

Stall Hatten ställer sig mycket tveksam till Night Angel om man ser till förmågan ”på papper” och vad hon visat på tävlingsbanan hittills. Johan Reuterskiöld verkar dock ruskigt nöjd med den lilla (enligt uppgift strax över 1.50) grållen i träningen, och förra årets vinnare Street Band kändes ju inte heller speciellt het på förhand.

 

Ni skall veta att Stall Hatten VILL ha fel i omdömet av Johan Reuterskiölds Night Angel, men tyvärr…

 

Köpvärde: Tveksamt

 

I morgon ger Stall Hatten er en omfattande analys av Tommy Gustafssons rikshäst Alvena Storm.

 

Dessutom kommer vi att berätta storyn om hur den normalt sett otrevliga frågan ”E RU ME” efter helgen har en stabil och självklar plats i Stall Hattens vokabulär...

 

Och innan vi slutar för i kväll. Varför är Stall Hatten så sjukt intresserad av hur det går i lopp två på Eskilstuna om en stund?

 

Höres.


Lafayette, tods-shopping, en "het" riksgaloppör.

 

Stall Hatten är i Paris för att avnjuta världens bästa och mest prestigefulla travlopp, Prix d´ Amerique. Sorry Solvalla, sorry Elitloppet…

 

Och vilken kickstart man fått på resan, som inleddes redan vid klockan fem i går morse.

 

På Arlanda stod Stall Hatten och gnuggade sömnen ur ögonen när ATG: verkställande direktör Remy Nilson (han såg oförskämt pigg ut…) dök upp. När vi frågade om innehållet i det ”däringa” brevet som fick till följd att STS gick till frontalangrepp mot ATG och ST i förra veckan, gav ”direktörn” klara besked.

 

- Dom har övertolkat innehållet. Det enda vi från ATG:s sida önskar är att trav och galoppsporten på Jägersro skiljs åt under ordnade former och att de avrider de lopp de har åtagit sig att göra. Det vill säga, fullföljer hela säsongen 2012.

 

Stall Hatten lär återkomma i ärendet, men nu övergår vi till trevligare saker.

 

När Stall Hatten hade checkat in på favorithotellet Terrass i Montmartre blev det, vanemänniskor som vi är, en tur ned till Lafayette för lunch och shopping. I den ordningen…

 

Här kommer ett tips i all välmening! Åk ned på mat-avdelningen och leta er fram till fisksektionen, sedan gör ni som Stall Hatten.

 

Sätt er ned i deras lilla bistro.

 

Inled med ett glas bubbel.

 

Beställ in ett dussin av deras bästa ostron.

 

Sancerre till det.

 

Lax tartaré därefter.

 

Chablis till det.

 

Avsluta med en enkel espresso.

 

För om ni gör precis så, kommer det kännas MYCKET roligare att shoppa, dessutom kommer priserna på världens bästa varuhus ”huxflux” kännas helt rimliga…!

 

Om någon undrar?

 

JA, det blev ett besök på Tods…

 

Nedan finner ni Stall Hattens omdöme av rikshästen Aim Higher.

 

Stall Poseidon

 

Häst: Aim Higher

 

Formtal: 78

 

Tränare: Pia Höiom

 

Aim Higher kostade 60.000 guineas (700.000 sek) som åring, men när agent Lars Kelp - på uppdrag av tränare Pia Höiom, ropade in hingsten efter Exceed and Excel på Horses in Training auktionen i Newmarket i höstas räckte det med 12.000 guineas för att få sista budet.

 

Aim Higher har sprinterstam då hans pappa är Exceed and Excel och mamman Enemy Action är efter Forty Niner.

 

Aim Higher är bland andra halvbror med Super Sleuth som var trea i en mycket starkt upplaga av engelska 1000 Guineas.

 

Pias rikshäst gjorde tre starter för John Gosden som 2-åring och var i samtliga av dessa mycket hårt spelad. Detta indikerar att hästen hade lovat mycket i träning innan debuten.

 

I debuten agerade dock Aim Higher mycket grönt, och hade inte aning om vad han skulle göra. I andra starten tog fuxen spets, men agerade mycket hett och sista 400 meterna hängde han kraftigt åt höger. Det var dock Aim Highers klart bästa insats av sina tre. I den sista starten för John Gosden ”skuttade” Aim Higher fram och tillbaka och var nästan inte styrbar.

 

Här har tränare Pia Höiom mycket att jobba med.

 

Om Aim Higher lär sig springa ”rakt fram” och inte slösa bort krafterna på att ”bralla” i loppen, är det här ett riktigt fynd Pia kommit över – för springa, det kan han!

 

Stall Hatten hade dock kastrerat treåringen omedelbart, vilket inte verkar vara gjort, och starta honom på distanser över 1200 meter hade vi aktat oss väldigt noga för.

 

Det här kan bli lite ”vad som helst”…

 

Köpvärde: Riskabelt

 

Nu är det snart dags att hasa sig ut till Vincennes.

 

Höres.


Meydan, riksgaloppen, extrainkallat styrelsemöte!

Tertio Bloom och Valmir ”Matdoren” Azeredo hade ingen större lycka med sig i eftermiddags på Meydan. Från sitt trettondespår hamnade ”Törtsio” bland de sista. Över upploppet bet det inget extra för fuxen och i mål blev det en sjundeplacering, åtta längder slagen.

 

Stall Hatten tycker att Tertio Bloom var lite segare, men det är möjligt att vi måste ändra oss då vi sett mellantiderna. De främsta i mål var med därframme hela vägen och kanske var det så att det gick ruskigt fort till slut? Och kan han inte få ett vettigt startspår nästa gång oxå...?

 

Niels Petersens Silver Ocean gjorde det fint som trea, slagen tre längder av en mycket bra häst, Godolphin-ägde African Story. Silver Ocean gick fint till slut och lär gå framåt kraftigt med loppeti kroppen.

 

Nedan finner ni Stall Hattens omdöme av rikshästen Cheerful Giver.

 

 Stall Hyperion

 

Häst: Cheerful Giver

 

Formtal: 79

 

Tränare: Caroline Malmborg

 

Agenten Lars Kelp köpte Cheerful Giver privat av dåvarande tränaren Jim Bolger på Irland. Detta på uppdrag av Caroline Malmborg.

 

Hästen kostade 15.000 euro (136.000 sek) och det får bedömas vara ett något sånär korrekt pris.

 

Pappan Bachelor Duke gjorde inget större väsen av sig på tävlingsbanan och vann bara ett lopp i karriären, men det var å andra sidan 2000 Guineas på "den gröna ön". Mest intressant med Bachelor Duke är faktiskt att han är undan superstoet Gossamer.

 

Cheerful Givers mamma Aoibhneas var ingen stjärna och var aldrig placerad på fyra försök. Mormor Ailleacht var dock bättre, vann fem lopp och tjänade närmare 100.000 dollar. Sammantaget måste man säga att Cheerful Giver har något klen stamtavla.

 

Det verkar dock inte hästen lida nämnvärt av då han skött sig duktigt, dock utan att utan att lyckas vinna.

 

Cheerful Giver inledde sin karriär med att vara trea tre gånger som stenhårt spelad. I den sista av dessa var Cheerful Giver slagen en längd av Araas som sedan gick vidare och var placerad i Gr-2 och Gr-3 lopp. Ett huvud bakom CG inkom Self Preservation och den hästen är inte att leka med...Den vann direkt i starten efter innan den exporterades till USA. I sitt nya hemland var hon sedan 2-5-4-5 i sina fyra nästkommande starter, samtliga Gr-1! Self Preservation var bland annat femma i Breeders Cup juvenile fillies, bara en sån sak.

 

När Cheerful Giver inte hade "levererat" det han borde enligt tränaren skolades han bums om till pacemaker... Risken finns att Cheerful Giver kan vara "knäckt" av detta, men tränare Malmborg har bara positiva saker att säga om hur hästen mår och sköter sig i träningen.

 

Stall Hatten blir inte det minsta förvånad om han vinner debuten på svensk mark med fem längder från spets, men vi blir heller inte förvånade om han tvärstannar.

 

Alldeles oavsett är Cheerful Giver förmodligen den av rikshästarna med högst kapacitet.

 

Köpvärde: HÖGT.

 

Och i morgon är det Aim Higher som kommer att synas i sömmarna av Stall Hatten.

 

Nu måste vi sluta, för i kväll är det ett extrainkallat styrelsemöte i Stall Hatten  på restaurang Tennstopet. Det blir med största sannorlikhet gubbröra till förrätt och fläsk med  löksås därefter. Det finns sämre sätt att tillbringa en torsdag kväll...

 

I morgon bär det av till Paris i ”svinottan”, men det får väl gå då...

 

Höres.


Niels P, golfminne, Meydan och tyvärr framflyttat...

 

I går eftermiddags hade Stall Hatten ett långt samtal med vår gode vän Niels Petersen, som befinner sig i Dubai, och ”tränar hästar allt vad han orkar”….

 

Det blev en massa kul och intressant snack om djuren. Niels verkade dock mer fokuserad av att informera Stall Hatten om alla golfrundor han och Per-Anders Gråberg hann med på eftermiddagarna efter sitt ”hårda arbete” på mornarna. I går fick vi veta ALLT om hur duon hade ”knusat” Fredrik Johansson och Nils-Petter Gill i en hård match över 18 hål på Dubai Creek, den bästa banan i hela ökenemiratet.

 

Den golfbanan har Stall Hatten en massa trevliga minnen ifrån…, och vi kan inte låta bli att delge er det trevligaste.

 

Det var i slutet av 90-talet då Stall Hatten fortfarande (nåja) var ”ung och rask”, samt dessutom ganska bra på att svinga en golfklubba (hcp 5)…

 

Det var varmt som fan (typ 35 grader), men Stall Hatten vägrade som vanligt att visa sina vita ben för ”obehöriga” och peggade således upp iförd tighta ljusblå långbyxor och en skitfräck piké med (tyvärr) bristfällig ”andningsförmåga”.

 

Det gick riktigt uselt under rundan och de tre liter vätska som svettades ur kroppen under 17 hål hade kompenserats med ungefär lika mycket iskall Corona…

 

Ni måste ha i beaktning att en greenrunda på Dubai Creek kostade lite drygt 1000 svenska kronor vid tillfället och ”trycket” på banan var stenhårt. När Stall Hatten så peggade upp på det 18 hålet hade vi tillbringat nästan sex timmar på banan med våra tre japanska och för oss innan okända spelpartners.

 

Det sista hålet på Dubai Creek är ett mycket långt och svårt par 4 som spelas utmed vattnet och med greenen placerad direkt nedanför klubbhusets restaurang.

 

Nåväl.

 

Stall Hatten (stärkt av Corona?) beslöt sig därför att avsluta ”in style”! Efter en perfekt drive, förmodligen dagens bästa, låg vi mitt i fairway med ungefär 180 meter kvar till flaggan. Med självförtroendet pumpandes i ådrorna steg vi fram till bollen och skickade upp en järntrea två meter från pinnen. Det slaget VET Stall Hatten är det bästa vi NÅGONSIN presterat, ever!

 

När Stall Hatten sedan otroligt nog lyckades sätta putten för birdie hördes ett ”avgrundsvrål” uppe från restaurangen. Några sekunder senare hoppade en rödmosig britt över muren och sprang ned mot vårt sällskap på greenen.

 

-  Tack grabben. Vi är ett gäng som suttit och druckit öl och bettat på de som kommer in på 18:e, frustade den något överförfriskade mannen, och fortsatte.

-  När jag såg dig stå där mitt i fairway efter utslaget lirade jag 50 pund på att du skulle göra birdie till oddset 50 gånger pengarna. Jag tyckte du såg ut som en ”riktig” golfare i långbrallor och utan keps på huvudet. Dessutom låg jag dåligt på det och behövde ett mirakel, och det fick jag, skrattade den överlycklige mannen.

 

När Stall Hatten klev upp på restaurangen kort senare fick vi stående ovationer från hela sällskapet, utom en…, och bjöds på iskall öl och en massa gratulationer. Det blev ett ”par till” innan det var dags att åka tillbaka till hotellet, och när vi lämnade sällskapet och begav oss mot parkeringen kom min för dagen ”bäste vän” efter.

 

-  Här är slant som tack för hjälpen grabben, skrockade mannen och tryckte ner en bunt skrynkliga sedlar i Stall Hattens byxficka.

 

När vi en stund senare ”vinglade” in på vårt hotellrum och inventerade bunten visade det sig vara lite drygt 100 pund. Inte illa!

 

Det där var MYCKET golf och LITE galopp…, därför!

 

I morgon startar Niels Petersen sin Bank of Burden på Meydan och Per-Anders Gråberg rider. Loppet ser stentufft ut och då hästen dessutom är för högt värderad av handicappern kan Stall Hatten inte tro någon framskjuten placering. Niels håller med.

 

-  Bank of Burden ser ruskigt fin ut och har lagt på sig massor av muskler här nere. Han ser faktiskt mycket bättre ut än då han vann Stockholm Cup. Han ”trenger” dock loppet och planen är bara att ge honom en trevlig upplevelse. Om ”BoB” får med sig en peng gör han det bra, berättar Niels för Stall Hatten.

 

På ”Horses in Training-auktionen” i Newmarket i oktober förra året inhandlade Niels Petersen Silver Train-sonen Silver Ocean för 120.000 guineas (1.350.000 sek). Hästen har vunnit två Listed, men den bästa insatsen 4-åringen presterat kom som kort slagen tvåa i Grupp-2 loppet ”Grosser Europa Meile” i Munchen i mitten av september. Mycket intressant information är att fyran i loppet – en dryg längd bakom Silver Ocean då -, Blue Panis, vann i sin debut på Meydan med 2.5 längder från talet 109 för fem veckor sedan! Till 25 ggr pengarna. Det var dock på gräs och över 1600 meter. I morgon startar Silver Ocean på tapetan över 1400.

 

-  Det är första starten för oss, och första gången Silver Ocean startar på annat underlag än gräs, men han jobbar som en dröm på underlaget och jag är inte direkt orolig. William Buick har ridit honom i de flesta jobb och han gillar verkligen hästen. Om hästen sköter sig är drömmen att testa i Godolphin Mile på World Cup-kvällen. När vi kommer ”hem” tror vi oss ha en häst för Pramms och kanske – kanske, om han står, även för Marit Sveaas. Hur som helst. Jag är en försiktig optimist, avslutar Niels Petersen.

 

Stall Hatten lirar "kassan" om oddset är kring åtta gånger.

 

I kvällens första lopp på Meydan i morgon gör Tertio Bloom tredje starten i Dubai. Fuxen har formen i topp och blev faktiskt sänkt med tre pund efter sin fina insats som fyra senast. Uppgiften ser faktiskt ganska ”lämplig” ut för ”Törtsio” och ”Matadoren” och Stall Hatten testar med ett par tior om oddset är kring tio ggr.

 

Ni som hade hoppats på att få en recension av rikshästen Cheerful Giver som Stall Hatten lovade igår måste vi tyvärr göra besvikna!

 

Allt detta ”ovan” tog alldeles för lång tid att skriva ihop. Men den som väntar på något gott…

 

Höres.


Första riksgaloppören "synas i sömmarna"...

 

Om ett par dagar börjar den officiella försäljningen av 2012 års riksgaloppörer. Redan nu har man dock gett andelsägarna från förra säsongen förtur att köpa - och det verkar vara bra intresse bland dessa.

 

Och vilken bra säsong det blev förra året. Fem av sju riksgaloppörer vann lopp, snitthandicappen på dessa var vid årets slut lite drygt 76, och Street Band gav faktiskt ett litet överskott till sina andelsägare efter auktionen i slutet av säsongen.

 

Beträffande Street Band… Om Stall Hatten inte minns fel så var det just den hästen som var svårast att sälja? Tränaren Johan Reuterskiöld visade dock att ”marknaden” hade fel då han fick den lille knatten att etablera sig i skiktet precis under eliten bland treåringarna.

 

Två av förra årets rikstränare har fått chansen igen. Johan Reuterskiöld som vinnare, och Jessica Long då hennes häst, Freckenham Ted, såldes slut först.

 

Fem av årets riksgaloppörer såldes på ”Horses in training” auktionen i Newmarket i oktober och har således redan fått ett omdöme av Stall Hatten. Dessa hittar ni här.

 

http://stallhatten.blogg.se/2011/october/hardcore-inget-annat.html

 

Våra texter och omdömen av riksgaloppörerna skall ses som en ren "konsumentupplysning", sedan är det upp till var och en att värdera informationen och göra sitt val.

 

Stall Hatten har tyvärr blivit varse att det tar LÅNG tid att göra en seriös bedömning av varje häst, så det får bli en per dag. Vi börjar med…

 

Stall Adonis

 

Häst: Whatyoucallit

 

Formtal: 75

 

Tränare: Jan-Erik Pettersson

 

För rena ”vrakpriset” 7000 guineas (80.000 sek) ropade agenten Lars Kelp in den då tvåårige hingsten Whatyoucallit efter Kheleyf undan Tarbela på Horses in Training-auktionen i Newmarket. Pappan var ren sprinter, men på mödernet finns stark distansförmåga. Whatyoucallit kostade 75.000 guineas (850.000 sek) som åring och fick faktiskt aldrig riktigt chansen då han managerades av en mindre tränare med överlag modesta framgångar. Hästens bästa lopp i karriären var som fyra i debuten, då han avslutade snabbast av alla från köposition, slagen tre längder. Den som var strax före Whatyoucallit i mål, Frog Hollow, gick sedan vidare, tog två segrar och ett tredjepris i sina nästkommande starter och har nu en ”rating” på ungefär 83 i svensk form. Det blev två starter till för Whatyoucallit, men i dessa gjorde han en slät figur som långt slagen. Syskonskaran innehåller ett par riktiga guldklimpar. Speciellt 5-årige Big Audio (e.Oratorio) sticker ut. Han har vunnit två Listed och varit kort slagen i två Gr-2. Big Audio är nu i Godolphins ägo och skötte sig mycket bra i comebacken på Meydan i Dubai i förra veckan. Som en kul kuriosa kan vi berätta att Big Audio såldes för 175.000 Guineas (1.900.000 sek) på Horses in Training-auktionen i Newmarket 2009, alltså på samma plats och auktion som brodern Whatyoucallit inbringade 7000 guineas…

 

Köpvärde: MYCKET HÖGT.

 

I morgon gör Stall Hatten en omfattande analys av Cheerful Giver.

 

Håll ut, höres...

 

 

 

 

 

 


"Bloggkoma", en hård skrivelse, sportens fundament!

Stall Hatten är efter ett par dagars radiotystnad åter sittandes bakom tangentbordet, då vi drabbades av den allvarliga sjukdomen ”bloggkoma” i fredags!

 

Det fanns helt enkelt ingen inspiration att skriva de här raderna, som blivit något av en kvällsritual för Stall Hatten, även om det hände en massa saker av allmänintresse i sporten.

 

Stall Hatten skall på ett par ”korta rader” försöka sammanfatta det viktigaste.

 

I fredags kom det en pressrelease från Skånska Travsällskapet där man uttryckte sin besvikelse på ATG, som enligt STS använda ”hot om repressalier ” om de inte kunde komma överens med Skånska Fältrittklubben.

 

Några utdrag ur texten kommer nedan.

 

- ATG hävdar att galoppen måste få vara kvar på Jägersro till dess man har ordnat någon annan lokalisering för sin sport i Skåne.

 

- Vi är inte alls beredda att göra några avsteg från den planen som vi har. (Att anlägga en 1400 meters bana, med byggstart den 1 oktober 2012, Stall Hattens anm.).

 

- Skånska Fältrittklubbens uppsägning av samarbetsavtalet inom Jägersro trav & galopp har genom efterhandskonstruktioner signerade Svensk Galopp medfört att intrycket har uppstått att Skånska Travsällskapet ”kastar ut” galoppen. Vi vill med bestämdhet framhäva att så inte är fallet. Avtalet upphör således den 30 september 2012 som en konsekvens av Skånska Fältrittklubbens giltiga uppsägning av avtalet.

 

- Slutligen kan vi fastslå att Jägersro trav & galopp som organisation har spelat ut sin roll.

 

Det där var ”ord och inga visor” om ni frågar Stall Hatten…

 

Stall Hatten hade mer än gärna läst dokumentet som ATG skickade till STS och SFK, vilket – enligt STS – innehöll rena hot om repressalier, och som nu alltså ligger till grund för denna minst sagt HÖGLJUDDA skrivelse!

 

ATG:s ledning är dock bevisligen inga ”klåpare” och Stall Hatten undrar faktiskt om inte STS läst dokumentet som ”fan läser bibeln”? Det VET vi dock inte innan skrivelsen publiceras… Så GÖR det!

 

Alldeles oavsett!

 

Galoppsporten i Skåne sitter inte precis med ”färgstege” på hand för dagen…

 

Och det här hade ju inte behövt inträffa, om SFK:s styrelse bara insett att…,

 

… det inte är en bra idé att ”väcka den björn som sover”.

… konsekvensanalyser kan vara bra att göra.

… viktiga beslut skall förankras hos medlemmarna.

… ”husbonden” inte alltid är att lita på.

 

Stall Hatten är faktiskt INTE helt säker på att galoppen försvinner från Jägersro från och med den första oktober 2012, men vi är tyvärr HELT säkra på att det inte rids galopptävlingar där 2014!

 

Den ”riktiga” säsongen på Meydan i Dubai är i gång och Stall Hatten måste hylla det lilla ökenemiratet som verkligen lyckats med sin ambition att få bred internationell prägel på loppen.

 

I fredags kom nämligen vinnarna från Europa, Afrika, Asien och från ”himmalauget”… På vilket annat ”meeting” i världen är detta möjligt?

 

I lördags kväll satte Stall Hatten köttbuljongen i halsen då vi blev varse hur galoppsporten i Sverige helt uppenbart tillåter jockeybyten efter att startlistan är ”deffad” och därmed spelbar.

 

Nu blev det inte ”skarpt” läge den här gången, men…

 

Enligt Stall Hattens källor var det redan i lördags kväll klart att Jacob Johansen inte kunde rida på Täby dagen efter. En av de tränare som hade satt upp Jacob, ringde då till en konkurrent i loppet och frågade om denne skulle stryka sin häst!? För om så var fallet kunde ju tränaren som hade Jacob bokad, byta jockey till konkurrentens (om denne ströks)…

 

Stall Hatten skrattade gott åt detta antagande som i våra öron lät helt galet, men för säkerhets skull ringde vi runt till ett par andra tränare, för att få bevisat att detta naturligtvis inte var tillåtet.

 

Men ”vips” så fick vi exempel på att det tillåts…

 

Den nionde oktober var Nicolaj Stott uppsatt på The Kicker i Breeders´ Trophy Juvenile med 350.500 sek jämte bonus till vinnaren. Loppet gick på V65. I samma lopp var Rafael Schistl uppsatt på King Creole. King Creole ströks och när Nicolaj Stott inte kunde komma och rida The Kicker godkände SG att Rafael Schistl fick rida The Kicker!

 

Kan ni gissa vem som vann loppet? Det gjorde The Kicker, med sin nye jockey så klart, till glada tio gånger pengarna!

 

Det här hade aldrig tillåtits inom travsporten!

 

Tror ni att Örjan Kihlström, om han kvalat in Maharajah till Derbyfinalen, fått köra någon annan häst i loppet om denne blivit struken kort innan start, och någon annan kusk med uppsittning i loppet blivit magsjuk i samma veva?

 

Allt spel på hästar och sportens trovärdighet vilar på fundamentet att det ”går rätt” till inför och i loppen. Minsta sak som får spelarna att tveka på detta, är mycket allvarligt, och inget att ”leka med”!

 

Så från och med nu upprepas inte det som hände den nionde oktober, okey?

 

I nästa blogg kommer Stall Hatten att göra en analys och konsumentupplysning av Rikshästarna.

 

Höres!


Härskarfasoner, "Pjäsen", klargörande och Dag!

Är det någon mer än Stall Hatten som är ”föga imponerad” av Aftonbladets krönikör Lasse Anrell?

 

Normalt sätt är den här bittre mannen i övre medelåldern inte ens värd att reta upp sig på, och egentligen skall man vara ”större” som person än att lägga kraft på att ens kommentera hans dravel.

 

Men Anrells frontalangrepp mot ridsporten och Rolf-Göran Bengtsson med anledning av segern i ”Jerringpriset”, visar på ett djupare problem än skribentens (och många andras, företrädesvis 40+ män) rena okunnighet om hästsport.

 

I en utmärkt krönika på hippson.se skriver, eller kanske ännu hellre – beskriver, doktorn i praktisk filosofi Petra Andersson, problemet hästsporten har att nå acceptans bland ”utomstående” och få utrymme i ”bredare medier”, än som nu är ett faktum, endast fackpress.

 

Hela krönikan finner ni via länken nedan. Och det är OBLIGATORISK läsning!

 

http://www.hippson.se/artikelarkivet/kronikor/kronika-vi-skrammer-sportjournalisterna.htm

 

Då Stall Hatten inte kan belysa, analysera och beskriva problemet i textform bättre än Petra Andersson redan gjort i sin krönika, avslutar vi ämnet (för den här gången), med två passande citat.

 

”We mock what we don´t understand”

 

Fritt översatt ungefär ”Vi hånar saker vi inte förstår”.

 

”Dåren talar om vad han hört, den vise om vad han vet”.

 

I går klockan 15.00 presenterades Täby galopps nye anläggningschef Göran ”Pjäsen” Terninger för banans tränare. Att göra ett gott första intryck är viktigt och enligt Stall Hattens källor svarade ”Pjäsen” för en veritabel succédebut! Han hade nämligen förstått att de aktiva var trötta efter en hård arbetsdag och att de rimligtvis infann sig till mötet med lågt blodtryck. Och hur botar man sådant? Jo, med bullar och andra sockerprodukter så klart… De där 100 kronorna ”Pjäsen” hade investerat i bullar fick uppenbart församlingen att omedelbart ta honom till sina hjärtan. När sedan stallbacken och en del andra områden i morse dessutom var ”sandade” innan de aktiva anlände till banan, var euforin i det närmaste total…

 

I den senast publicerade bloggen skrev Stall Hatten att vi ”utgår ifrån att det INTE är samma personer som utredde ärendet i första läget?”, med anledning av ”Journalen” Hallencreutz advokats anklagelser om jäv under utredningen i Isalina-fallet.

 

Det trodde väl inte Stall Hatten heller egentligen, men ”osvuret är bäst” som ju ordspråket säger…

 

Därför kändes det skönt att Stall Hatten idag vid lunchtid fick information, från ”HÖGSTA ORT”, om att det var galoppens överdomstol som hade utrett jävsfrågan. Alltså INTE samma personer som dömde i första instans. Överdomstolen var helt enig i beslutet och det var också bra.

 

I kväll på Jägersro är det informationsmöte för Skånska Fältrittklubbens medlemmar om den nya huvudstadsbanan på Önsta Gård och processen i urvalsarbetet. Stall Hatten förväntar sig inget sensationellt från mötet, det lär väl bara vara en upprepning av vad Dag Johansson informerade om på Täby i förra veckan.

 

Det mest intressanta med kvällens möte är därför om Dag Johansson nu kan ”förtydliga” exakt vilken summa Travronden kostat galoppsporten i ”kronor och ören”, då de gick ut med nyheten om att det var klart med Önsta Gård redan i början av december…!? Vid mötet på Täby påstod nämligen Dag Johansson, inför sittande församling, att det var det ”åtskilliga miljoner”!? Hmmm? SG hade således ett ”acceptpris” på marken den 8/12? Och detta överenskomna pris förkastades sedan av säljaren/arrendatorerna efter Travrondens publicering? Detta medförde sedan ”åtskilliga miljoner” i merkostnad för SG? Stall Hatten tillåter sig tvivla på sanningshalten i detta en smula...  Det gör vi även i en del andra uttalanden som beskrevs som "fakta" under denna sällsamma kväll på Täby galopp!

 

Och kanske är det mer intressant vad Dag Johansson kostat galoppsporten, då han ”på tre röda sekunder” gick från posten som VD till konsult, med att som enda uppdrag driva försäljningen av marken på Täby galopp? Den saken lär dessutom bli lättare att värdera om ni frågar Stall Hatten…

 

Näst mest intressant är frågan om hur många personer som kommer på mötet i Malmö kväll. Stall Hatten fick ju som bekant ”krypa till korset” och erkänna att vår första uppgift att endast, ”drygt 50” personer slöt upp på Täbymötet var felaktig. Denna siffra reviderades sedan till 74, efter att vi ställt upp stolar och mätt upp mötesområdet, för att bringa klarhet i frågan… SG:s siffra, på officiellt plats, om att det var 150 personer på plats vidhåller de uppenbarligen!?

 

Nu är det dags för diverse hushållsbestyr…

 

Höres!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


"Råffe G" = KUNG..., drömmar, och utredningar!

Grattis!

 

För visst var väl Rolf-Göran Bengtsson en synnerligen värdig vinnare av Jerringpriset som under pompa och ståt utdelades på Globen i går kväll?

 

Stall Hatten känner inte ”Råffe G” personligen, men det är något med honom vi verkligen gillar. Han är ödmjuk, håller ofta låg profil och låter resultaten sköta snacket. Att ”Råffe G” sedan har en underbar och svåridentifierad dialekt gör honom bara än mer lätt att tycka om…

 

Jerringpriset är en fjäder i HATTEN för svensk ridsport i allmänhet, och svensk hoppning i synnerhet. Och vilket OS i London det kan bli!? Patrik Kittel kan vara högt uppe i resultatlistan i dressyren och Rolf-Göran får väl gälla som en av favoriterna ”över hinder”? Och om Stall Hatten får drömma (och det får vi väl?), kanske vår favorit Sofie ”Lilla” Lexner kniper sista reservplatsen i dressyrlaget?

 

Är det någon annan än Stall Hatten som funderat på hur Bodil ”Journalen” Hallencreutz och Fabricio Borges-utredningarna fortskrider?

 

Stall Hatten vet nu (till viss del…) besked.

 

”Journalen Hallencreutz” bytte advokat efter ”torsken” i första instans. Denne (advokaten) anförde att en jävssituation förelåg under utredningen som sedemera fällde ”Journalen”! Saken om jäv utreddes av ”ansvarig part” som inte fann något som stödde den anklagelsen. Vem ”den ansvarige parten” är VET inte Stall Hatten, men vi utgår ifrån att det INTE är samma personer som utredde ärendet i första läget?

 

Nu skall ”kombattanterna” hitta ett passande datum för att träffas igen. Det känns som om den här saken inte har ”sitt slut” än på sex till åtta veckor och den stora förloraren på detta är väl rimligtvis ”Journalen”? Stall Hatten kan nämligen inte se hur domen på sex månader skall kunna mildras. Om vi spekulerar? Domen fastställs i mitten av mars månad, då gäller väl i så fall avstängningen till och med mitten av september?

 

Vad beträffar Borges-fallet har enligt uppgift till Stall Hatten avståndet till Dubai och rena språkproblem varit orsaken till att ärendet dragit ut på tiden. Utredningen är KLAR och parterna skall nu finna ett lämpligt datum att träffas.

 

Nu är det dags för att Stall Hatten att ”läsa ikapp” det vi missat under ett par hektiska dygn med dottern och ”Fröken favorit”.

 

Höres!


Pluspoäng, överkorsad "HATT", och en reflektion....

Eftermiddagens tävlingar på Täby höll ganska bra klass för säsongen och ett par av loppen blev mycket sevärda med tighta slutstrider.

 

Stall Hatten ger högsta betyg till Maserati som inte såg ut som någon vinnare förutom den där sista metern då mållinjen passerades. Pluspoäng även till ryttaren Max W Friberg som ”knuffade” duktigt och verkligen gjorde skäl för ridarvodet…

 

Stall Hatten satt kvar med en 5-bong till sista på V4-an och hade singelstreck på ”Malle” Smiths Imperial Unity. Hästen får mer än godkänt, men ryttaren får en överkorsad HATT i betyg för sin insats i sadeln. Det där var det enda sättet du kunde torska loppet på ”Malle”! Fy skäms…

 

Ni som följer den här bloggen vet att vi har tipsat om Web of Dreams till 28 respektive 56 ggr pengarna i de senaste starterna. Det hade varit ”något” trevligare rent ekonomiskt om han levererat i någon av dessa i stället för idag! Nu blev det äntligen seger, men oddset 3.64 är inte vad man ”behöver” tio dagar före lön…

 

Stall Hatten satte och ”sippade” på en päronfestis i godan ro och surfade runt på diverse hemsidor i torsdags kväll. På svenskgalopp.se kunde man då läsa om att ”150 personer varit på plats” på informationsmötet om den nya huvudstadsbanan på Täby galopp kvällen före. Stall Hatten fick en hostattack och åtminstone fyra centiliter av ovan nämnda dryck hamnade i knät. Stall Hatten uppskattade antalet till ”drygt 50” och hade ju skällt en smula på det bristande intresset i en blogg dagen efter… Och vi var ju på plats!

 

Stall Hatten har som policy att inte försköna verkligheten, men de där raderna om 150 personer ”gnagde” och gav oss ingen ro. Så i lördags eftermiddag, i en paus på det ungdomsprojektseminarie Stall Hatten var inbjuden på, smög vi upp och räknade stolarna på det övre etaget! Alltså på det etage som informationsmötet hållits ett par dagar innan…

 

Hur vi än måttade och räknade fick Stall Hatten det till att åtta stolar i bredd var max. Vi satt på rad åtta. Således 64 där. Tillkommer de bakom oss (vi drar till med tolv för den goda viljans skull) och kanske fem som hängde lite vid sidan om. Det blir 81! Skall SG:s styrelse räknas? Skall övrig personal på SG räknas? Det tycker INTE Stall Hatten. Då försvinner sju personer om vi minns rätt? Återstår 74.

 

Stall Hatten ber härmed om ursäkt om vår uppskattning ”drygt 50” inte var helt korrekt…

 

För övrigt var ungdomsseminariet på lördagen mycket lyckat och Stall Hatten hoppas att i alla fall en del av de idéer som framfördes tas om hand och verkställs av de som har ”makten” att göra detta!

 

Såg ni Maharajah i loppet ”som ingen vill vinna”, Prix de Belgique för en stund sedan? Stefan Hultmans adept flög de sista 200 metrarna, samtidigt som Ready Cash vek sig från spets. Vågar man som svensk hoppas på seger sista söndagen i januari?

 

Höres!


Ärtan, PA och lite internationellt...

 

”Ärtan”, eller Peas and Carrots som han egentligen heter, blev precis som väntat utsedd till årets galoppör på Årets Häst-festen i Göteborg i går kväll. Stall Hatten framför ett stort grattis till tränare Lennart Jr Reuterskiöld, hans hustru Linda, ”ägarmanagern” Tore Petré, samt alla andra som på det ena eller andra sättet är delaktiga i den här hedershästens framgångar.

 

Per-Anders Gråberg blev årets jockey, men i den kategorin hade det kunnat gå ”either way” om ni frågat Stall Hatten på förhand. Med risk för att bli kallad ”Lill-BZ”…

 

-   Per Anders is one of those guys who shows up every day at work and allways deliver!

 

Dessa personer blir tyvärr allt färre och färre.

 

Mer från gårdagen! Internationellt…

 

Fabricio Borges Oroveso gjorde en slät figur under Kieren Fallon på Jebel Ali i Dubai och får inte godkänt som nia, knappa 30 längder slagen. Stallkamraten Energia Colonial skötte sig dock okey som fyra med Valmir ”Matadoren” Azeredo på ryggen i loppet efter.

 

Stall Hatten har redan berättat om Tertio Blooms (enligt oss) positiva insats som fyra på Meydan i torsdags. Den prestationen imponerade dock föga på handicappern som sänkte ”Törtio” från 105 till 102. Mycket glädjande nyheter för oss som gärna spelar en slant. Om fyra veckor finns det massor av lämpliga lopp för fuxen…

 

Senare på kvällen (i går) gjorde norskägda Here to Win andra starten i sitt nya hemland USA. På Gulfstream Park i Florida fick stoet ett par rejäla stopp under vägen i ett långsamt ridet lopp, men när hon gavs fritt spelrum 200 meter från mål ”flög” hon fram. Det blev en tredjeplats, värd lite drygt 55.000 sek, för Here to Win. Den här hästen är riktigt bra och Stall Hatten blir inte det minsta förvånad om Here to Win vinner åtminstone Grupp-2 ”over there”…

 

Nu är det snart läggdags för dottern som sitter vid sidan om i soffan när dessa rader skrivs. Och sedan skall det läsas på till morgondagens tävlingar…

 

Höres.


"Törtio", kalops, och sanningar med modifikation.

Tertio Bloom gjorde det mer är godkänt som fyra på Meydan för en stund sedan. Valmir ”Matadoren” Azeredo prickade starten perfekt (för perfekt?) och gled med invändigt bakom ledaren. In på upploppet gick ”Törtio” fint, men hade sedan tyvärr ingen kraft kvar i tanken för acceleration de sista 300 metrarna.

 

Ekipaget slutade som sagt fyra, knappt fem längder slagen, och fick ungefär 40.000 sek för besväret. Om lite drygt en månad har Tertio Bloom ett par riktigt lämpliga uppgifter att välja på, och Stall Hatten blir inte det minsta förvånad om Fabricio Borges snygge fux kan tjäna ihop till ”havren” under sitt äventyr i Dubai…?

 

I går kväll var det informationsmöte på Täby galopp om den nya huvudstadsbanan som alltså kommer att byggas i Upplands Bro kommun på Önsta gård.

 

Lite drygt 50 personer ”orkade” ta sig dit för att lyssna på vad Dag Johansson, och i viss mån även Jan Kleerup, hade att säga om hur processen med valet av Önsta hade gått till. Men är verkligen inte intresset större för projektet från tränarna, ägarna och övriga aktiva inom sportens sida? Om det inte är det, gud förbjude, är i alla fall Stall Hatten något bekymrad inför framtiden!

 

Nåväl.

 

Dag Johansson var informativ och hade svar på de flesta frågor från de närvarande, men presenterade samtidigt tyvärr en del ”fakta” som sanningar med ”viss modifikation”… Det VET Stall Hatten, och det VET du med Dag!

 

Den person som imponerade MEST under kvällen var utan tvekan Björn ”BZ” Zachrisson, Mr Galopp i Sverige för oss 40+…

 

BZ föreslog att man skulle utlysa en ”arkitekttävling” för byggnationen ute på Önsta, men denna fantastiska (i alla fall enligt Stall Hatten) idé, mottogs tyvärr med svalt intresse från ledningen och övriga närvarande.

 

Den person som imponerade MINST under kvällen var Bo Helander. BZ föreslog i slutet av mötet lite försynt att ”det vore passande” att hylla den person, nu avliden, som efter Täby galopps konkurs kort efter flytten från Ulriksdal, såg till att marken köptes. Alltså samma mark som nu sålts och finansierar hela Önsta-projektet (och mer därtill)… Att då Bo Helander, utan att vara tillfrågad, påstod att BZ mindes fel på person – och sedan framhävde sig själv som ”den som fixade” till köpet av Täby, kändes inte speciellt ”klassigt”…

 

Nu blir det middag med ”Fröken favorit”. Kalops och rött vin står framdukat…

 

Höres.


Tertio Bloom eller "Törtsio"? Vi laddar på toton.

På torsdag är det dags för en av Stall Hattens favorithästar, Tertio Bloom, på Meydan i Dubai.

 

Hästen gjorde det mycket bra i comebacken i Abu Dhabi för ett par veckor sedan och borde rimligtvis vara bättre med loppet i kroppen. Ett par saker talar för ”Törtsio”…

 

1: Valmir ”Matadoren” Azeredo behöver inte bosätta sig i bastun och fasta i ett par dagar för att klara ridvikten, då Fabricio Borges adept denna gång skall bära 58 kilo.

 

2: Visst, Tertio Bloom har gjort några av sina bästa insatser på gräs, som ganska kort slagen i Grupplopp i Frankrike, men trots allt har han bara vunnit en gång på ”grönt underlag”… Och det var i ett ”mögigt” sällskap på Täby där Mister Admiral var närmast sörjande! Stall Hatten inbillar sig att All Weather-underlaget på Meydan skall passa bra.

 

3: Det är ett långt upplopp på Meydan och alla vet att Tertio Blooms starkaste del av loppen är i slutfasen.

 

4: Av de 20 lopp över 1400 till 1600 meter som ridits på All Weathern under säsongen är ”snittspåret” för att vara etta eller tvåa 9.65. Att stå utvändigt är alltså en stor fördel för Tertio Blooms del.

 

Ett par saker talar emot ”Törtsio”…

 

1: Motståndet i första hand. Stall Hatten tror stenhårt på Mike de Kocks Galileo-sto Reem som gjort fyra starter på underlaget på Meydan och varit 1-2-1-8 i dessa. Hon vann Guineas-trail i comebacken förra året före stallkamraten Mahbooba över 1400 meter och var sedan tvåa i 1000 Guineas bakom samma häst över klassiska distansen 1600 meter. Åttondeplatsen kom sedan i ett Gr-2 över 1900 meter… Reem blir mycket svårslagen och kan ge kring fyra gånger insatsen.

 

2: Valmir är orutinerad i de här sällskapen och kanske blir "Matadoren" för övertänd då han ställs mot Fallon, Dettori, Peslier, Soumillion, Buick, Moore och "grabbarna"?

 

Stall Hatten håller alla sina tummar för Tertio Bloom och kretsen kring denna härlige fux på torsdag vid fyrasnåret. Vi kliver dock in tungt på Reem i toton, men ”kryddar” lite på komben med Tertio också. Om vi känner oss riktigt modiga kan det dessutom bli ett rätt hårt platslir för ”showens” skull.

 

Nu blir det middag på stan.

 

Höres.


Succé, en tveksamhet, och andra galavinnare!

Gårdagskvällen slutade i succé då Stall Hattens lilla favorit Sofie ”Lilla” Lexner tog hem priset ”morgondagens stjärna” på ryttargalan. Det var nästan så att man fick en tår i ögat.

 

I övrigt höll galan bra klass. Korta (och hur kort är egentligen Rolf Göran Bengtsson…), men kärnfulla intervjuer, ställda av pålästa duon Henrik Johnson och Jessica Almenäs bidrog starkt till trivseln. Stall Hattens enda klagomål var att konsistensen på hälleflundran var tveksam, men det är ett ”I-landsproblem” vi kan leva med…

 

Vidare. Kan man verkligen lita på en man som har gift sig i en vinnarcirkel på en travbana? Stall Hatten är tveksam…

 

Är det någon som tror att det kan bli lite ”tryckt” stämning på Hästgalan på Jägersro den 10 februari…? Stall Hatten gillar fest och glamour i största allmänhet och den kvällen kommer vi inte missa för ”allt smör i småland”. Redan nu kan vi avslöja en del av pristagarna och prisutdelarna.

 

Årets nytänkare, prisutdelare Fredrik Reuterskiöld.

 

Priset går till Jacqueline Henriksson för sitt innovativa och helt briljanta hanterande av avtalsfrågan mellan SFK och STS. Publiken sitter på helspänn och förväntar sig en konfrontation mellan ”Jacky” och ”Frippe”, men sätter julmusten i halsstrupen då de unga tu förenas i en romantisk kyss….

 

Årets ”hetaste”, prisutdelare Marie Lustig.

 

Normalt sätt brukar det här priset gå till någon som radar upp segrar och gör allting rätt, någon stekhet snubbe eller tjej helt enkelt. Det här året har dock juryn tänkt till ordentligt. Med tårar i ögonen stapplar Christel Ernst upp på scenen, 22 kilo lättare och mottager priset från sin förra antagonist. Allt gammalt groll är därmed glömt och inte ett öga är torrt….

 

Årets sportchef, prisutdelare Ivan Sjöberg och Bo Helander.

 

Ingen är ju sämre att man kan ändra sig tycks juryn ha resonerat då priset för årets sportchef går till Bo Gillborg i stenhård konkurrens med Mats Ahlkvist. Detta sedan Bosse helt oväntat skrivit ut en serie på 35 lopp för nioåriga svenskfödda ston under säsongen. Herr Gillborg är rörd, publiken skriker och crescendot uppnås då han, där och då, utnämns till ny sportchef på SG igen.

 

De här var de kategorier Stall Hatten har lyckats avslöja. Om ni kära läsare har ytterligare information i ärdendet är ni välkomna att posta dessa i kommentarsfältet nedan.

 

Höres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


En bra dag, sak och person, ryttargalan!

Tävlingarna på Täby i eftermiddags höll ingen vidare klass, men Stall Hatten hade en trevlig dag på ”turfen” ändå… Det finns helt klart sämre sätt att tillbringa en söndag eftermiddag på.

 

En kall öl och två mackor (utan reducerad moms...) på stallfiket tillsammans med goda vänner, testa med ett par kronor på toton, och sedan avsluta dagen med att mata sin häst med morötter och äpplen. Inte helt fel!

 

Stall Hatten har kritiserat ledningen i SG en massa den senaste tiden, och det med rätta! Därför känns det bra att Täbys VD Gunnar Verner helt uppenbart i alla fall kan göra ”skillnad på sak och person”, stort!

 

I kväll är det ryttargalan på Clarion Hotell och Stall Hatten är självklart på plats. Efter synande av diverse youtube-klipp är dessutom den nyinköpta flugan äntligen knuten på ett respektabelt sätt.

 

Nu håller Stall Hatten tummarna för att Sofie ”Lilla” Lexner får sitt välförtjänta pris. Om inte, ställer vi till med ett jävla liv…!

 

Höres!


"Knoppning", ryttargala, och lite tips...

Med risk för att låta ”Knoppig” (att ”Knoppa” sig betyder att man i efterhand visste exakt hur en sak skulle bli, reds. anm.) var det väl ingen succé att flytta V75-spelet österut…?

 

Omsättningen ”masade” sig precis över 81 miljoner, trots massiv marknadsföring, och det kan inte vara godkänt. Att den vinnande raden sedan var omöjligt har Stall Hatten inga synpunkter på.

 

Det här bevisar en del intressanta saker.

 

Motsvarande omgång i fjol avgjordes på Jägersro och omsatte bara tre miljoner mindre än denna på Vermo. Detta utan samma ”uppbackning” från spelbolaget och utan, får man anta…, samma spelintresse från våra finska vänner!?

 

Visst, Stall Hatten minns Ulf Peder Olrogs slagdänga från andra världskriget om att ”Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt”, men det är en sanning med modifikation. ATG kan jaga omsättningsmiljoner internationellt, men dessa ”bruttopengar” kostar helt klart för mycket att få in. ATG kan dessutom marknadsföra svensk galoppsport hårdare, men Stall Hatten tvivlar tyvärr på att detta är en bra ”affär” över tid! Och ”affärer” är precis vad ATG skall hålla på med… Bra sådana.

 

2011 var ett nytt rekordår för ATG omsättningsmässigt, men under 2012 måste spelbolaget tampas om spelarnas gunst i konkurrens med bland annat OS i London och fotbolls-EM i Polen/Ukraina. Det blir ingen enkel uppgift om ni frågar Stall Hatten.

 

Och vad som händer med det internationella V75-spelet till ATG den dagen då franska spelbolaget PMU tillåts släppa Quinté-spelet utanför landets gränser vågar Stall Hatten inte ens tänka på… Detta enda lopp, som rids eller körs VARJE dag i Frankrike, omsätter nästan 100 miljoner kronor. Vad väljer du? Umgås med familjen och lägga 20 minuter på att analysera ett lopp, eller tre timmar (och få skäll) på sju…?

 

Och vart vill Stall Hatten ”komma” med detta resonemang? Jo! ATG bör koncentrera sig sporten och spelet inom landets gränser. Det gör de bevisligen MYCKET bra.

 

Och så är det bara.

 

I morgon är det tävlingar på Täby. Stall Hatten har fått en del kritik i vissa forum för ”kalla” tips, och det må så vara… De uppmärksamma läsarna har dock noterat att de idéer vi bjudit på är outsiders. Visst, vi kan också lämna klart på diverse 80+ procentare, men det är inte riktigt vår grej.

 

Både Muguru och Lets Fly höjdes med fyra kilo på vinsterna senast, vilket de inte belastas för i morgon. De blir stora favoriter, men Stall Hatten har motbuden. One More Tico var bortriden senast och tar snabb revansch på Muguru i första avdelningen. Marquis de Louvois står fint till i sista och utmanar Lets Fly om segern. Och är det inte dags för Vanunu som blir stadigt bättre i avdelning tre?

 

Ännu viktigare i morgon? Ryttargalan såklart. Skorna är putsade, smokingen nypressad och flugan är knuten. Håll tummarna för Sofie Lexner i morgon kväll.

 

Höres.


Säkert tecken, V86-succe och en "mordvinnare"...

Om en timme lite drygt är det dags för Energia Cosmica och Valmir ”Matadoren” Azeredo på Meydan i Dubai. Hästen har visserligen ingen vinstchans (står just nu i 35 ggr), men det måste vara stort för Valmir att bara få hänga i jockeyrummet med de stora grabbarna.

 

I kväll är nämligen första ”riktiga” tävlingsdagen på Meydan, i och med att ”Karnivalen” drar i gång. Visst, man kan kika i en kalender, men det absolut säkraste sättet att försäkra sig om att den ”riktiga” säsongen är i gång, är att kolla om Frankie Dettori rider. Den ”gossen” sätter nämligen inte sin fot på banan under ”smutssäsongen”…

 

Loppet vinns med största sannolikhet av Mahbooba som man kan få ungefär 2.50 på i nuläget. Hästen sadlas av världens bäste tränare Mike de Kock och rids av världens bäste jockey, Christophe Soumillon. Vad kan gå fel…?

 

Stall Hatten rekommenderar er kära läsare (med spelsug…) att öppna ett konto på onextwo.com. Där får man vettiga odds och kan dessutom se loppen live.

 

I går kväll var Stall Hatten med på ett V86-system som satt klockrent. Mycket nyttigt, speciellt som vi bara lirade i åttarättspotten… Men är det verkligen meningen att framgångar på travet skall finansiera spelet på galoppen? Borde det inte vara tvärtom?

 

Nu måste vi sluta. Det är nämligen dags att laga middag till ”Fröken Favorit”…, och ladda mentalt för lopp sex på Meydan!

 

Höres.


Ryggskott, Önsta, och ett par tips i all enkelhet!

Stall Hatten är tillbaka från ”de döda” efter att ha legat i horisontalläge med ryggskott de senaste dagarna. Frågan är om man har varit med om något värre? Ena sekunden ”brassade” man frukost åt dottern och ”Fröken favorit” och mådde toppen, för att i nästa stå på knä, nästan gråta, och inte kunna röra sig…

 

Efter konsultation med gode vännen ”Trumpetarn” intogs vardagsrumsgolvet, varvat med heta bad – och knaprande av diverse värktabletter. Detta har nu, tillsammans med en massa sömn, gjort att Stall Hatten i alla fall orkar sitta på en stol och författa dessa enkla rader. För att avsluta ämnet ryggskott! Den är en åkomma Stall Hatten inte önskar ens sin värsta ovän, om vi nu har någon...?

 

Nåväl.

 

I går strax före lunch tillkännagav Svensk Galopps styrelse sitt beslut om var den nya huvudstadsbanan skall placeras. Föga överraskande blev det Önsta gård i Upplands Bro som fick ”nådiga nicken”! Att det skulle bli Önsta har Stall Hatten vetat i flera veckor och således även ni läsare. Varför man ”hållit” på detta från förbundets sida är därför enligt Stall Hatten helt obegripligt. Galoppsporten engagerar ”hårt” och därför är det ruskigt viktigt att köra med öppna kort. Speciellt då många satsar pengar på, och planerar en stor del av vardagen kring sporten.

 

Nu är dock beslutet taget och då är det viktigt att det blir rätt från början. Nedan listar Stall Hatten ett par saker av yttersta vikt för att det här skall bli bra. Notera att Stall Hatten bjuder på dessa tips!

 

1: Bjud in alla som vill på ”Breakfast with the stars” på Önsta Gård klockan 08.30 nu på söndag. Hyr in ett par bussar med avgång från huvudentrén på Täby galopp vid 08.00. Inled med en ”brakfrukost” i huvudbyggnaden och berätta sedan ALLT om hur ni tänkte under beslutsprocessen. Fixa en rundvandring på ägorna och låt folket ställa sina frågor. ”Bussa” sedan tillbaka dessa till Täby, och bjud på en fika och en macka i övre totohallen som tack för visat intresse. Stall Hatten misstänker att 100 personer är sugna på detta och då lär kostnaden bli typ 15.000 kronor. Alltså mindre än åtta ”konsulttimmar”! Och skulle inte ATG-live och TV4 vara intresserade av att haka på med ett kamerateam…? Visst, tiden är knapp, men ALLT går om viljan finns.

 

2: Anpassa byggandet och planeringen av den nya anläggningen efter en ”lämplig kostym”! Stall Hatten älskar visserligen banan Clairefontaine som sägs vara en förebild, men GLÖM den under planeringen av Önstaprojektet. Det är som att planera en nytt konstmuseum ala ”Louisiana” i Köpenhamn vid tunnelbanestationen i Hagsätra! Och skall Stall Hatten verkligen behöva förklara VARFÖR?

 

3: Glöm bort att ni har en ridbar gräsbana 2015, för det kommer ni INTE att ha. Lägg i stället allt initialt krut på att bygga ”norra Europas bästa dirttrackbana”! Och där (tyvärr) räcker inte kompetensen inom landets gränser till. För att detta skall fungera måste ni ta hjälp utifrån och Stall Hatten föreslår någon DT-guro från USA. Att anlägga en artificiell ”allweather”, ”tapeta” eller ”pro-ride-bana” känns helt fel. För anläggandet av gräsbanan KRÄVER Stall Hatten att ni tar kontakt med personerna som byggde Ffos Las i Wales som hade sin första tävlingsdag 2009. Alla stortränare och jockeys älskar banan som alltid är ”consistent” och helt rättvis.

 

Avslutningsvis!

 

Loppan ”The Flea” Nordblad förvaltade en ”spareride” på Lingfield på bästa sätt för en stund sedan. ”The Flea” kan bli riktigt bra, men Stall Hatten säger som John Gosden, för att dra ned förväntningarna något...

 

-       Alla kan ta sig toppen, det svåra är att stanna kvar där.

 

I morgon och på fredag är det tävlingar på Meydan i Dubai och Stall Hatten kommer sitta klistrad framför datorn. Återkommer med tips, om nu någon orkar följa dessa…?

 

Höres.


Nytt år, två dagar kvar, och toto-torka...


Nyårsaftonen är avklarad, mycket mat, och en del champagne blev det för Stall Hatten i goda vänners lag...

 

Ett nytt år innebär nya utmaningar och just 2012 kommer med största sannolikhet att gå till historien av mer politiska orsaker än rent sportsliga diton…

 

På tisdag är det dags för SG att släppa ”bomben” om var den nya ”Hufvudstadsbanan” skall byggas. För er som läser denna blogg, blir det föga överraskande, när Önsta Gård i Upplands Bro kommer att presenteras som ny skådeplats för galoppen i framtiden.

 

Enligt Stall Hattens källor kommer personalen på Svensk Galopp få veta svaret ”hela” 30 minuter före övriga personer som lever och verkar inom sporten, är mentalt mogna att hantera styrelsens beslut i frågan… Stort!

 

Och kommer det verkligen att ridas galopplopp på Jägersro på senhösten 2012? Ena dagen verkar allt kört, sedan kommer nya rykten upp till ytan och ett visst lugn infinner sig. Ett par dagar går, och då kommer nya uppgifter – som begraver sporten i vårt sydligaste landskap. Stall Hatten säger som Tomas Di Leva. ”Vem skall man tro på”…

 

Loppen på Täby i dag höll ingen vidare klass. Stall Hatten hade spikat Madison Avenue i första, och gick lite plus, men varför fick inte Web of Dreams vinna och vad sysslade egentligen Emilie Backlund ombord One More Tico med?

 

Om ett par timmar är det dags för Enerigia Eroi att göra debut i Abu Dhabi. Stall Hatten har, trots idog research, inte hittat någon bookie som tar spel på loppet. Det hade varit roligt att ”stötta” Energia Eroi med ett par kronor på toton (för showens skull), men samtidigt är det kanske bättre att spara pengarna till mer lämpliga spel…?

 

Höres.


RSS 2.0