Konsulter, empati, fy skäms och "Spöket"...

 

Jo rå så att eee, nu e re en riktigt trevlig stämning som råder inom den svenska galoppsporten...

 

Vad i helvete är det som pågår egentligen?

 

I förra veckan petades Klas Lundgren från VD-posten, helt utan förvarning, och med buller och bång.

 

Stall Hatten trodde i sin enfald att sporten var betjänt av lite kontinuitet i dess ledande positioner, men ack vad vi bedrog oss. Helt plötsligt var ”Klasse L” inget annat än en inhyrd konsult, som därmed kunde kastas ut på dagen.

 

Hur vida ”Klasse L” gjorde ett bra jobb i den dagliga verksamheten har Stall Hatten svårt att bedöma. Men tyvärr är det så, enligt flertalet källor, ett trist faktum att snubben visade lika stor empati för sin personal, som en arbetslös Sverigedemokrat gjort om denne tvingats jobba dubbla pass på en flyktingförläggning i Tidaholm…

 

Att komma in ”från gatan” och tvingas ta obekväma beslut är ingen enkel sak, utan mer ett självmordsuppdrag i en sport som vår.

 

Stall Hatten har träffat och samtalat med ”Klasse L” vid ett flertal tillfällen sedan han tillträdde VD-posten för ett halvår sedan. Inte vid NÅGOT tillfälle har vi sett de tendenser, som uppenbarligen blev hans fall. Vi har sett en lågmäld person, visserligen direkt okunnig om sporten, men alltid villig att lyssna och i vart fall försöka lära sig något nytt vid varje tillfälle.

 

Det är därför tråkigt, för att inte säga direkt sorgligt, att ”Klasse L” inte insett att slaget är förlorat, utan tillbringar vardagen med att ringa runt bland diverse potentater inom sporten, för att söka stöd och där vid lag reversera styrelsens beslut.

 

Stall Hatten har varit aktiv inom galoppsporten i snart 25 år och en sak har vi lärt oss – faktiskt det svåraste av alla.

Det är relativt enkelt att agera med stil i medgång. Det är långt svårare att visa samma kvaliteter i motgång.

 

Så Klas…

 

Fy skäms!

 

En styrelse tillsätter och avskedar VD, det är faktiskt en av dess viktigaste uppdrag. Således är styrelsen inte utan skuld i den här tråkiga historien.

 

Så en fråga av yttersta vikt att hantera är vem som skall ta över ”rodret” efter herr Lundgren.

 

För Stall Hatten är valet givet, men frågan är om personen i fråga är sugen nog på att städa upp i sporten under en ordförande som Hans Hansson. För det torde inte vara någon barnlek att tvingas agera VD under denne stenhårde ordförande.

 

Om vi räknat rätt, och det tror vi att vi har, är det fyra personer som avverkats på VD-stolen sedan ”Hasse H” tog över ordförandeklubban.

 

Nu håller Stall Hatten tummarna för att ”vår man” orkar, och har viljan, att styra svensk galoppsport åt rätt håll.

 

Vem det är?

 

Det återkommer vi med.

 

Avslutningsvis.

 

För knappa tre timmar sedan var vår ögonsten Aghostatgodsplace knappa två längder slagen fyra i Cagnes sur Mer. ”Spöket” gjorde oss som vanligt stolta och utan trafikproblem på upploppet, samt med ett jobb till i kroppen, hade han nog vunnit.

Stall Hatten var naturligtvis på plats och såg loppet live!

 

Att hänga i trakterna av Nice är något vi gärna vänjer oss vid. 15 grader i solen, ostron och kall Sancére ”brädar” med råge vardagsliv på hemmaplan.

 

Och ”by the way”…

 

Den nionde februari kan ni nog spela en slant på ”Spöket”. För vem kan motstå femton gånger pengarna?

 

 

Höres.


Stall Hatten ber om ursäkt, kärnfrågan och en låt...

 

Hoppsan!

 

Efter det senaste inlägget fick Stall Hatten ta emot svidande kritik från ett par besvikna tillika arga läsare i kommentarsfältet. Detta sedan vi sökt ett par allt för billiga ”poäng” i vår jakt att locka till skratt.

 

Så här skrev vi.

 

”Om Jacob envisas med att fortsätta på den ”utstakade vägen” lovar Stall Hatten att till denne (i brådaste rasket…) inhandla ett par rosa ridstövlar, ett par exklusiva stringtrosor, samt ett sånt där snitsigt ”huckle” att bära under hjälmen.”

 

Det är bara att erkänna övertrampet och falla platt till marken… Här ”slant tyvärr tangenterna” å det grövsta från Stall Hattens sida. Vi ber därför – dyrt, heligt, och oreserverat – alla er läsare om ursäkt.

 

De där idiotiskt formulerade raderna gjorde faktiskt skada på mer än ett sätt. Inte nog med att en massa människor tog illa vid sig (med all rätt), men likaledes tog tyvärr ”eländet” dessutom fokus från själva kärnfrågan. DEN NYA BEDÖMNINGSNIVÅN som tillämpas i galoppdomstolen på Täby. Det faktum att Stall Hattens ”varumärke” genom övertrampet naggats i kanten är i sammanhanget av underordnad betydelse och något vi får (och kan) leva med!

 

Det finns ett ordspråk som lyder.

 

”Att fela är mänskligt, att förlåta gudomligt”

 

Okey?

 

Hur vida galoppdomstolens medlemmar är villiga att rannsaka sig själva, sitt arbete, och fundera kring ”riktigheten” i den nya utstakade ”arbetslinjen” har Stall Hatten inte en aning om.

 

Det är dock vår förhoppning att så är fallet.

 

Om INTE är det av yttersta vikt att personer, högre upp i hierarkin, inser problemet, och ryter till.

 

ALLT för sportens bästa!

 

Om inte…

 

http://www.youtube.com/watch?v=4xmckWVPRaI

 

 Höres.


Orkeslös, nyordning, stringtrosor och tänk om...

 

Stall Hatten har inte den minsta aning för vilken gång i ordningen vi ”nödgats” att be om ursäkt för vår bristfälliga uppdatering av bloggen…, men det spelar väl föga roll i stora hela, eller hur?

 

Likväl. Sorry!

 

Det har varken funnits tid eller ork att uppdatera bloggen på en dryg vecka. Eller, nåja… Tid har nog funnits om vi nu tvingas rannsaka oss själva, men det har varit desto sämre ställt med motivationen. För att inte tala om orken.

 

 På raderna nedan skall Stall Hatten försöka sammanfatta det ”viktigaste” som hänt/diskuterats inom sporten sedan det senast postade inlägget.

 

Vi inleder med att säga ett rungande GRATTIS till Anna Fischer, som var kvickast att klura ut, samt posta sitt svar i kommentarsfältet - att den nybakade proffstränaren Peter Jardby är mannen bakom pseudonymen ”Sir Pieter”.

 

I och med denna ”bragd” kan fröken Fischer därmed se fram emot ett gratis smörrebröd inne på Clockers Corner vid lämpligt tillfälle. Och ”by the way” Anna. Du är inget annat än en prydnad för sporten, i alla fall i Stall Hattens ögon. Vad nu det kan vara värt…?

 

Är det någon annan än Stall Hatten som funderat på om det bytts ut ledamöter i galoppdomstolen på Täby sedan en tid tillbaka?

 

Låt oss hoppas att det är på det viset.

 

För om så INTE är fallet, måste man ställa sig frågan varför – skälet till - och på vems initiativ, denna församling helt plötsligt jobbar enligt devisen ”hellre fälla än fria”?

 

Det senaste (och värsta) exemplet på denna ”nyordning” är söndagens nedflyttning av Hans-Inge Larsens The Provocative.

 

Stall Hatten har den största respekt för jockey Jacob Johansen, vilken ombord Tycho Tycho lämnade in protest, gentemot The Provocative. Vi har dessutom full förståelse för Jacobs självklara intresse av att kunna försörja sin familj, och att han rider (samt på kuppen riskerar liv och lem) med tränarens och ägarens bästa för ögonen.

 

Men!

 

Ingen skall inbilla Stall Hatten att den gode Jacob Johansen hade ”chansat” och lämnat in protest mot den obestridlige vinnaren The Provocative, om loppet ridits för ett halvår sedan.

 

Det är självklart en realitet att den danske jockeyn, precis som Stall Hatten, känt av det ”nya klimatet” som råder på Täby, och försöker profitera på detta.

 

Alldeles oavsett.

 

Om Jacob envisas med att fortsätta på den ”utstakade vägen” lovar Stall Hatten att till denne (i brådaste rasket…) inhandla ett par rosa ridstövlar, ett par exklusiva stringtrosor, samt ett sånt där snitsigt ”huckle” att bära under hjälmen.

 

Låt oss hoppas att vi slipper!

 

Slutsats:

 

Det är RACING vi håller på med!

 

Gör om, gör rätt…

 

Tjafset om ”Nationaldagsgaloppen”, vikten där av - och de ekonomiska aspekterna kring högriskprojektet ute på Djurgården - fortskrider i oförminskad styrka bland de aktiva.

 

Detta är föga överraskande nyheter för Stall Hatten. Speciellt då sparivern bland de ansvariga når nya höjder mest varje dag.

 

Men tyvärr kära vänner. Det spelar ingen roll hur mycket ni än skriker och opponerar er mot projektet. Alldeles oavsett vilka argument ni framför kommer loppen att ridas. Vare sig ni vill eller inte.

 

Mer viktigt är att sätta stopp för den nordiska gemensamma auktionen som är planerad till hösten.

 

Rent principiellt är Stall Hatten FÖR auktionen, men realister som vi är, inser vi att två så pass stora projekt under året är mer än vad Svensk Galopps organisation orkar med.

 

Att alla uppfödare inte är med på ”tåget” gör inte saken lättare precis.

 

Det kloka vore att lägga auktionen på is, samla trupperna, och satsa på en oförglömlig premiär ute på Önsta.

 

Okey?

 

Höres.

 

 

 

 


En bild säger mer än tusen ord, samt vikten därav!

 

Varför fortsätter hästägarna att satsa på trav och galoppsporten egentligen?

 

I ur och skur – år ut och år in - pytsar denna allt mer sinande skara av tappra - tillika ”nyttiga idioter” in sina surt förvärvade slantar i sporten, samtidigt som förutsättningarna för deras hästägande stadigt har försämrats.

 

Så varför lägger då hästägarkollektivet oförtrutet liten – om någon - kraft på ”petitesser” som vikten av att ”debet och kredit nog bör balansera i slutänden…?”

 

Jo det skall Stall Hatten berätta för er som orkar läsa vidare.

 

Det är DRÖMMEN om en bra häst. FÖRVÄNTNINGAR på vinnarcirkelbesök. LÄNGTAN efter de där efterföljande minuterna av ren eufori – då ens ögonsten strax innan presterat något bra och gjort oss ”husbönder” stolta som tuppar. Det är GLÄDJEN man känner av att läsa referatet därefter, och inte minst. FÅFÄNGAN som stillas en smula av att få se sig själv och sin häst på ett snitsigt fotografi – i så många medier som möjligt.

 

I går satt Stall Hatten precis som vanligt och övervakade tävlingarna från ”första parkett”, det vill säga - vårt lilla mysiga fönsterbord inne på Clockers Corner.

 

En halvtimme innan första start stolpade vår gode vän Stefan ”Uppis” Uppström in på stallfiket. Föga överraskande inledde ”Uppis” samtalet med att förklara att ”en investering i hans för dagen ihop-komponerade V4-system”, var lika spännande - och hade lika stor potential, som en teckningsrätt skulle haft om IKEA planerat en börsintroduktion…

 

… och precis som vanligt tackade Stall Hatten, vänligt men bestämt, nej tack, till ”hovfotografens” storstilade erbjudande.

 

Hur vida vårt beslut att ”passa” på detta ”århundradets chans” var ett korrekt sådant kommer vi i nuläget inte ihåg, men det är ju en helt annan historia…

 

Det vi dock VET är att SG i sitt referat från tävlingarna underlät att publicerade några bilder från desamma.

 

Citat:

 

Av besparingsskäl har vi tyvärr ingen möjlighet att publicera bilder från tävlingsdagen.

 

Stall Hatten har full förståelse för, och överseende med, att ordinarie fotograf inte gör resan till Täby för att dokumentera fyra lopp av modest kvalitet. Det vore ett uppdrag med ytterst tveksam ekonomisk bäring, men framför allt, och mer viktigt, ur ett rent mänskligt perspektiv, väl magstarkt att begära av personen i fråga. Men vi har INGEN förståelse för att någon från ”högre instans” låter bli att arvodera ”Uppis” en tusenlapp eller två, för att hoppa in som vikarie! Han var ju likt alla andra tävlingsdagar på plats. Med kameran i högsta hugg.

 

Det är precis den typen av snålhet, respektlöshet och brist på ”fingertoppskänsla” från de ansvarigas sida gentemot alla aktiva, som vidgar klyftorna, underblåser konflikter och därmed leder till minskad förståelse samt devalverat förtroendekapital.

 

Har ni läst Lennart Sr Reuterskiölds insändare, väl undangömd på Svensk Galopps hemsida? Om inte…, gör det.

 

 

http://www.svenskgalopp.se/sg/nyheter-skg/insaendare/2271-prissummesaenkningar-1.html

 

”Altmeister” Reuterskiöld är en klok och nyanserad man med synpunkter som de ansvariga på SG borde ta till sig.

 

Att han genom hela sin insändare (medvetet med C, gud förbjude?) stavat fel på dokumentets projektledare Olof Karlanders efternamn är honom dock förlåtet. Detta då skriften ifråga, ”Galoppsportens framtid”, med blixtens hastighet och diverse trixande från ”Sr:s” sida, transporterades 60 mil norröver och därmed granskas av Stall Hatten ”as we speak”.

 

Innan vi slutar för i kväll.

 

Från och med detta nu kommer Stall Hatten i detta forum aldrig att använda något annat namn än ”Sir Pieter” på en av landets mer framgångsrike aktive.

 

Men vem är mannen bakom pseudonymen?

 

Ansvarig för först postade rätta svar i kommentarsfältet nedan belönas med ett valfritt smörrebröd på Clockers Corner nästa söndag.

 

Höres.


Gott nytt år, och fem saker av yttersta vikt...

 

Nytt år, nya utmaningar…

 

Att påstå att 2012 var ett turbulent år inom svensk galoppsport är ingen underdrift – långt därifrån!

 

Rent sportsligt höll väl året okey klass, men i allt övrigt är året 2012 något vi helst lägger bakom oss och gärna glömmer.

 

Nedan listar Stall Hatten de fem bästa, och fem sämsta sakerna som hände under det skandinaviska verksamhetsåret 2012.

 

Bästa!

 

1: Pramms Memorial.

 

När krutröken skingrats och Premio Loco krönts som segrare i 2012 års upplaga av Pramms Memorial, satt Stall Hatten och mös inne på Derby Club. För det vi just hade bevittnat var det bästa lopp som någonsin ridits på våra breddgrader.

 

2: Bank of Burden.

 

Vilken häst! Hawk Wing-sonen visade med ackuratess att han är 2012 års obestridlige champion.

 

3: Niels Petersen och Per-Anders Gråberg.

 

När ”drevet” gick som värst, med dopinganklagelser och diverse andra påhopp, knöt duon sina händer i byxfickorna och jobbade ändå hårdare. Det finns ett ordspråk, med tusenåriga anor, som lyder. ”Dåren talar om vad han hört, den vise om vad han vet”. Förstått?

 

4: Wido Neuroth har vunnit otaliga Derbyn i Skandinavien, men inget i Tyskland. Måhända är hans Zamindar-avkomma Diamant hästen att göra det i år? Om Stall Hatten får 50 ggr pengarna nu är vi intresserade att i vart fall testa lite i toton… Hur som helst. Årets klassiska årgång ser urstark ut, men vi sticker ut hakan och påstår att Rock of Ridd är den mest kapabla.

 

5: Govinda.

 

Att Vanja Sandrups nyförvärv Govinda har ögonen på sig under årets säsong råder det ingen tvekan om. Sexåringen efter Pulpit köptes för drygt 1.500.000 kronor av hårdsatsande travhästägaren Tommy Nilsson (som fått blodad tand efter lyckoköpet Sweet Loreen?). I detta nu förbereds Govinda för start i Dubai om en dryg vecka, men hästen är köpt för att göra rent hus i de Skandinaviska sprinterloppen under säsongen.

 

Sämsta!

 

1: Jägersro-eländet.

 

Visst, nu verkar det som om galoppsporten fått respit på befintlig plats under ett par år, men den uppkomna situationen på ”Skåneovalen”, drar som helhet bara ett löjets skimmer över hur sporten sköts från centralt håll.

 

2: Nationaldagsgaloppen.

 

”Alla aktiva” verkar vara emot det kostsamma projektet, men protesterna avfärdas från maktens boningar – oftast på ett arrogant sätt och i ett nonchalant tonläge. Stall Hatten hoppas av hela sitt hjärta att evenemanget blir lyckosamt och kostnaderna kan ”räknas hem” i slutänden, men vi har fortfarande inte fått klart för oss vad SYFTET med satsningen är. Fler hästägare, eller ökad omsättning?

 

3: Åringsauktionerna.

 

Priserna sjunker på de sinande kullarna, och arrangemangen håller inte ens korpnivå! Marknaden straffar uppfödarna ordentligt, vilket obegripligt nog kommer som en överraskning för dessa. Men…, det är ju avsevärt lättare att skylla på SG och ”yttre omständigheter”, än att syna sin egen verksamhet och kvaliteten där vid lag!

 

4: Nedskärningar.

 

Att vi ”lever” i en nedåtgående konjunktur är en realitet, men sättet SG jagar kostnader på är väl inte helt klockren. I vart fall om ni frågar Stall Hatten. Det absolut dummaste är att prissumman i Pramms sänks 2013. När vi nu har ett Grupp-3 lopp av hög kvalitet borde väl alla krafter satsas på att på sikt uppnå Grupp-2 status? Och det enda sättet att lyckas med detta är att locka internationella gäster av hög klass, varje år! Visst, det är ”småpengar” i sammanhanget, men att peta i kostnaderna för tränarintervjuerna och att bråka med Lisbeth på Clockers Corner i jakten på tusenlappar är så urbota dumt att Stall Hatten inte ens orkar kommentera skiten…

 

5: Derbyt.

 

Nu blir inte detta en realitet förrän 2014, men beslutet att flytta Derbyt till mitten av juli är taget. Stall Hatten är FÖR flytten av många skäl, men att byta ut söndagen till förmån för en lördag kväll, kan ALDRIG accepteras. Publiken lär minska med 1000 personer och omsättningen med typ fem miljoner. Vad kostnaden för minskad ”glamourfaktor” blir vågar vi inte ens tänka på!

 

Höres.


RSS 2.0