Fin premiär, kompisrekryteringar, historia och feltänk

 

Så var då säsongspremiären på Göteborg galopp avklarad. Loppen höll god klass, fälten var stora, racingen skitrolig, men framför allt såg banan riktigt fin ut. Snyggt jobbat!

 

Sedan kanske man kan leva med att växelstålarna till totokassorna var på ”cykeltur” och att tototavlan låg i framstupa sidoläge då fästena till densamma hade ruttnat sönder under vintern…

 

Vidare.

 

ATG:s verkställande direktör ”Hasse Sax” fortsätter att rekrytera sin gamla polare till nyckelpositioner. Den senaste i raden är Erik Westberg som tar över VD-rollen på mediabolaget Kanal 75. Om denne Erik Westberg vet Stall Hatten ingenting, han är säkert en bra snubbe och har ju profilen för att göra ett fullgott jobb uppe i ”Silvergrisen”. Dessutom har ”Hasse Sax” anställt två andra snubbar som enligt honom är ena riktiga rackare på att producera jinglar och dundersnygg grafik.

 

Stall Hatten började skratta när vi läste om de här senaste rekryteringarna. Vi kom nämligen ihåg när ”Hasse Sax” berättade om att hans farsa eftersökte en mer tydlig mållinje att fästa gluggarna på. Det tog ett par veckor – och sedan hade spelbolaget fixat fram en snitsig mållinje i grafisk form – allt för ”Stor Saxen” (och övriga tittares) skull…

 

Nu väntar vi bara på att ”Hasse Sax” anställer sin morsa, för hon är enligt säkra källor en riktig hejare på att baka ”hallonscones”…  

 

Och apropå morsor (och för all del även farsor).

 

I förra veckan fick Stall Hatten höra en aktuell historia som fick oss att minnas en helt annan historia, detta från Erik Adielssons ungdomsdagar.

 

Erik var typ 18 år, extremt driven och helt färsk i travgamet. Under en hel vinter tog Erik bilen från Malmö till Stockholm för att köra helt chanslösa hästar åt Solvallaprofilen ”Klicken”. Hur som helst. Efter att ha varit oplacerad typ 20 gånger i rad, lyckades Erik bli fyra i ett lopp, men allt hade inte gått rätt till och den unge kuskvirtousen kallades upp till måldomaren ”Kacke” Nilsson. Efter att ha studerat löpningsfilmen från alla vinklar fanns inte mycket att säga – en störning hade skett – så enkelt var det. Den gode Erik hade dock råg i ryggen och mål i mun (redan vid den tiden) och lät meddela… ”Pappa tyckte inte det var diskning i alla fall”. Kacke lät sig dock inte imponeras av detta utan svarade med en sådan där lite överlägsen röst… ”Vad tyckte morsan då?”.

 

Vidare.

 

I kväll är det middag och skvaller med en gammal kamrat. Om vad det ska skvallras om ber vi att få återkomma, men säg så här. Det är STOOORA saker.

 

I morgon är det tävlingar på Jägersro, med Derbytrial som ”russinet i kakan”. Om det loppet ber vi att få återkomma, men en sak retar oss grymt mycket. Hur tänkte arrangören när man lade loppet utanför V4-spelet?

 

Höres.


Kommentarer
Postat av: Anette

Visst var tävlingarna bra...:-). Bra väder, fina hästar, David som speaker mm. Oddstavlor fanns vid totokassorna så vi klarade oss ändå. Växel fanns när jag spelade till första loppet så det ser jag inte problemet med.
Vi i Göteborg skall vara stolta över vår bana...!!!

2014-06-04 @ 09:30:04
Postat av: Jocke

Uselt inlägg du har rätt i en del men detta var bara tokigt, historien om Erik är det dessutom inte många sanningar i...

Angående staget som var trasigt och tydligen varit det ett tag, så undrar man ju vad det var för folk som jobbade där tidigare och som inte lagat det....

2014-06-04 @ 19:45:09
Postat av: hederud


Jocke,redan påG Werners tid påtalades detta och en ritning skickades till SG och en kosnad på ca 30 0000 men inget har hänt,kanske nu?Sportchefen köpte däremot en going stick för 46 000 med pengar från GBGs driftbudget och vi sa alla att den fungerar inte! Det gjorde den heller inte och nu är vi tillbaks till det gamla. Kan oxså medela att gräsbanan inte är preparerad efter tävlingarna.

2014-06-05 @ 19:17:15
Postat av: Jocke

Jag har svårt att tro dig Herderud.
Virke för 30 000kr lät lite väl mycket och motsvarar cirka 300 kvd utedäck. Vem har gjort ritningen...? Göteborgsfolket själva...? Forskar vi i detta tror jag det kommer fram att personalen fått direktiv att fixa men helt enkelt struntat i det.
Going stick kan jag inget om men antar att det är den manick Ni springer runt och mäter banan med...? Det har ni väl gjort i flera år så vad är problemet med den då...?

2014-06-05 @ 23:17:56
Postat av: hederud

Penetrometer heter den vi använde vid mätning av gräsbanan förut och nu.Going stick är en annan variant som ingen vill ha.Oddstavlan var en järnkonsruktion där det ingick betongplintar och nedgrävning av elkablar mm.Kan tala om att dommartornet behöver en markant översyn det,är bara att hoppas det inte faller ihop en tävlingsdag.

2014-06-06 @ 09:04:23
Postat av: Anna

Herderud:
Going stick är den Ni har och har haft senaste åren. Innan gjordes mätningar/bedömningar av ansvarig via dennes gång på banan. Going Stick används i stora delar av galoppvärlden och är definitivt något man vill ha för att säkerställa banans värden.
Vet du ens hur den fungerar...? Tror inte det för då hade du inte ifrågasatt den.
Om nu även domartornet är så dåligt, varför byggdes det så dåligt från början...? Du kanske var med och ritade det...;).
Det är lätt att gnälla på de som ärvt problemen. Någonstans bör du kanske försöka förstå att sporten måste ha färre utgifter än tidigare på grund av lägre spel och det drabbar alla. Sporten får betalt av spelet i Sverige. Du skulle egentligen tacka sporten att Göteborg är tävlingsbar i år och att du får möjligheten att tävla där. Banan var i fantastiskt skick i söndags och det trots besparingar.

Bidrar du något till för att förbättra situationen eller är du bara en negativ belackare som enbart ser egenintressen? Du har ju trots allt gått från 10 häst till 4 häst i träning och rider in 150 000kr varje år så ditt ord borde ju väga tyngre än andra tränares...

2014-06-07 @ 12:32:07
Postat av: hederud


Anna, jag tackar fullmäktige som röstade för att GBG banan skulle vara kvar och tackar oxså att det beslutades att det fortsättningsvis skall bedrivas kapplöpningar i de tre regionerna.Jag tyckte oxså banan var ok samt kan glädja dig med att till hösten är hästmaterialet halverat pga kostnadseffektivisering.

2014-06-07 @ 19:45:35
Postat av: Lars Gradin

För fem år sedan röstade all tre sällskapens medlemmar för att bilda ett gemensamt Svenskt Galopp. I och med det fick den nya styrelsen ett stort antal uppgifter att lösa.För att sammanfata, så var en av de absolut största att komma tillrätta med ekonomin, särskilt i form av att rätta till eftersatt underhåll oavsett om det gällde Täby eller Göteborg. Det mesta utfördes, men inte allt som bekant trots att spelet på hästar ökade de första åren. Medel för förstärkning av oddstavlan på Göteborg har varit äskat i flera år, men medel därtill avslogs år efter år av SG:s styrelse. Oavsett vad sign "jocke" än säger. I söndags var det alltså första gången odds inte kunde visas på innerplan på GG någonsin. Trots att banan sedan fem år får ungefär dubbelt så mycket pengar per år att driva banan för jämfört med de första sex åren fr.o.m. 2002 då banan drevs i GGAB:S regi. Man kan ägna sig åt att leta syndabockar i evighet men ingen kan faktiskt finna det acceptabelt att denna minimiservice till spelarna uteblev nu när SG driver banan med dubbelöt så mycket medel som när GGAB gjorde det. Till sign "anna", SG har inte "ärvt" problemen, utan har efter åläggande av de tre sällskapen också åtagit sig att lösa dem. Det är en himmelsvid skillnad mellan ett "arv" jämfört med ett åtagande. SG har alltså att ta till sig av kritiken för det som inte fungerar eftersom SG är ansvarig för driften av galoppen i Sverige oavsett var sporten bedrivs. Basservice till spelarna är prio ett eftersom så gott som all drift av verksamheten finansieras av spelet på hästar.
Sedan "anna" innan Going Sticken infördes så användes Täbys penetrometer för att mäta banan. Av tävlingsledaren. Varje tävling. Du har alltså fullständigt fel i detta fall eftersom du uppenbarligen väljer att tro på obekräftade rykten.
(Going Sticken används för övrigt ingenstans numer, man kan ju undra varför)

Apropå domartornet och andra byggander på banan. Banan byggdes enligt ett lågbudgetalternativ från början och det är helt enkelt inte någon långsiktig kvalitet inbyggd i de byggnader som finns. De är mer att karakterisera som byggnader, inte hus. Att dessa behöver ersättas och att hela anläggningen behöver byggas ut med ganska betydande investeringar är ingen hemlighet. Att SG fortfarande inte har återkommit med en framtidsplan för Göteborg Galopp som utlovat ännu efter tre år tycker jag nog man har rätt att gnälla över.

Apropå vem som bidrar med vad, Anna, vem är du och vad bidrar du med till galopppen?

Du är bevisligen inte den Anna (Fischer) som tidigare har tagit med sig Täbys penetrometer till varje Göteborgstävling och från och med i år har börjat göra det igen. så jag tillåter mig att vara lite nyfiken på vem du är.

2014-06-07 @ 20:58:48
Postat av: Anna

Herderud:
Halverat antal pga kostnadseffektivisering... Hos dig eller hos SG...? Det vore oerhört intressant att höra (läsa) varför en kostnadseffektivisering hos SG skulle orsaka en halvering av hästantalet hos dig när inga andra upplever samma sak.

Lars

När jag läser andra stycket i ditt inlägg så kan man inte tolka det annat än ett "arv" från tidigare. Du har rätt i att förutsättningen är bestämd men "arvet" finns kvar. Att SG inte inkommit med en plan är väl fel eftersom de ordnade en omröstning för en eventuell nedläggning. Det om något tyder väl på att frågan diskuterats.

Jag heter Anna, bor utanför Göteborg och spelar på galopp vid varje tillfälle som ges. Min sambo köpte delar i två rixhästar och jag bidrar med det jag kan. Är inte någon Fischer och har ingen aning vem det är. Vem är du Lars....?

2014-06-08 @ 01:40:15
Postat av: Anonym

SG utlovade till SGs styrelse en utvecklingsplan för tre år sedan och det förväntade svaret uteblev helt.
Det ska gå att kräva en ganska korts svarstid i ett sådant ärende, i alla fall i form av en preliminär plan att diskutera vidare utifrån.

"Arvet" i fråga ser jag inte som ett arv utan ett åtagande från SGs sida. För 5 år sedan åtog sig SG på fullmäktiges uppdrag bland annat att ta över all verksamhet på Göteborg Galopp. Byggnaders och inventariers skick var kända redan då och under de första åren skedde en rad förbättringar på olika ställen på anläggningen. Det fanns fram till för mindre än 10 månader sedan inget tvivel om att förbättringsarbetet skulle fortsätta om än i en lägre takt än först tänkt med hänsyn taget till sjunkande intäkter från spelet. Uppsägningen av personal i höstas ser jag inte som ens ett ofattbart senkommet svar på SGs syn på banans framtida utveckling. SG har för övrigt aldrig försökt förmå fullmäktige att gå med på en nedläggning av Göteborg utan det har föreslagits att lägga banan i malpåse tills SGs ekonomi blir bättre. Jag kan inte se något samband mellan att utebli med en utvecklingsplan på grund av att man tre år senare vill göra ett tidsbestämt uppehåll i en verksamhet. Oavsett vilken förmåga att se in i framtiden en förtagsledning än har.

Som bekant motsatte sig fullmäktige ett tävlingsuppehåll för Göteborg.

Huruvida det är rätt plats att beskriva mig själv vet jag inte men när du ändå frågar så :)
Själv är jag hästägare, hobbyuppfödare och gillar att spela på hästar. Jag är styrelsemedlem i GGS , fullmäktigemedlem i SG och är tidigare varit medlem i GGABs styrelse (fram tills det nya SG bildades) Jag jobbade under ett antal år också som allt i allo på Göteborg Galopp och hjälpte till lite överallt, bland annat som spelinformatör på tävlingsdagar, hjälpte till med marknadsföring och skötsel av tävlingsbanan. Mitt "brokiga galoppCV" är väl tror jag inget ovanligt för idellt arbetande.

Jag har förresten också två andelar i State Anthem.

2014-06-09 @ 22:21:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0