Totostöt, "Lobituss", Gråberg och obegränsade medel...

 

I lördags kväll på Jägersro hade Stall Hatten sitt delägda treåriga sto Grace From Grasse till start i Kay Jensens pris över hetsiga 1000 meter.

 

Stall Hatten har visserligen alltid haft ett gott öga till Iffraaj-stoet, men vi har inte vid något endaste tillfälle planerat en omfattande totostöt med henne i huvudrollen. Tills i lördags…

 

I hela två dagar satt Stall Hatten och försökte komponera det perfekta jokersystemet, med singelstreck på Grace From Grasse, som glädjande nog bara var streckad på var tionde kupong.

 

En bättre, tillika sen lunch, på Waxholm hotells uteservering tillsammans med Fröken Favorit och ”Kålle”, medförde dock att vi kom i en smula tidspress inför spelstoppet. Men då vi efter hemkomst hade hela 20 minuter att ”leka med” för att finjustera vårt system blev vi aldrig riktigt stressade.

 

Oooups…

 

I samma sekund som Stall Hatten skickade iväg sin fil bestående av 36 kuponger till ATG, stängdes spelet och vår insats till V65-tävlingarna nekades, vänligt men bestämt.

 

Stall Hatten svor och förbannade startpersonalen på Jägersro som lastat fältet på rekordtid, men efter att Galdessa knappt två minuter senare spurtade till vinst i V65-inledningen och vi insåg att ett omfattande belopp hade sparats i och med detta blev det ett annat ljud i skällan…

 

Grace From Grasse fick senare under kvällen nöja sig med tredjepriset, värt 12.000 kronor,  efter att ha kommit till ledningen i ett allt för tidigt skede av loppet.

 

Ja men då så!

 

Ibland är det inte negativt att överarbeta systemkonstruktion och låta en lunch i solgasset dra ut på tiden…?!

 

Stall Hatten älskar den norska Derbyhelgen och de senaste 15 åren har vår gode vän ”Lobituss” säkerställt ett fullspäckat schema de där dagarna, samt tillhandahållit tak över huvudet.

 

Vi har hunnit med fisketurer, quiz-kvällar och stallbesök hos Rune Haugen, bland mycket – mycket annat de där dagarna.

 

Den där trivseln i ”Casa Lobituss” är svår att sätta ett pris på, men låt oss säga så här:

 

Det skall till omständigheter av yppersta vikt och dignitet för att Stall Hatten INTE skall närvara på det norska Derbyt…

 

I år hade dock vår värd andra – och uppenbarligen viktigare - engagemang under lördagen, vilket medförde att Stall Hatten tvingades till en ”över dagen” resa. Vi erkänner gärna och utan prut att vår entusiasm inför avfärden således var en smula nedsatt då vi anlände Arlanda flygplats – i arla morgonstund.

 

Men i samma ögonblick som vi passerade säkerhetskontrollen fick vi syn på ett par andra galopp-freaks, tillika goda vänner, vilkas närvaro dämpade vår ångest signifikant.

 

Stärkt av detta lovade Stall Hatten vitt och brett, och utan den minsta tvekan, trion ”att det minsann inte var något som helst problem alls att ta rygg på oss” och därmed få gratis skjuts till Övrevoll. Denna utfästelse kom dock omedelbart på skam då det visade sig att ”Lobituss” missförstått vår förfrågan om ”finns plats för tre extra personer i baksätet?” med tre extra personer totalt…

 

Därför var det en smula ”stukad och skamsen” Stall Hatten som ankom Övrevoll knappa timmen senare.

 

I samma takt som god mat och dryck inmundigades i Vip-tältet sjönk dock vårt dåliga samvete inför de ”dissade” kamraterna och Stall Hatten njöt i största allmänhet av arrangemanget och kvaliteten på sporten.

 

Per-Anders Gråberg är en god vän till Stall Hatten och lika mycket som vi led med honom efter att hans ”bortvalde” Bank of Burden vunnit Marit Sveaas, lika mycket gladdes vi då han hemförde sitt första Derby – ombord Old Pal knappa timmen senare.

 

Att Per-Anders viktigaste uppdragsgivare, Niels Petersen är mångfacetterad, eller ”versatile” som tränare, råder det ingen tvekan om. Utan att ha ”facit” i hand tillåter sig Stall Hatten tvivla på att någon annan sadlat ut vinnare i så vitt omfångsrikt spektrum under en och samma tävlingsdag, som Niels gjorde i söndags eftermiddag?!

 

Kort efter det svenska Derbyt efterfrågade Stall Hatten i detta forum, oddset fem gånger på Old Pal som vinnare i den norska motsvarigheten. Detta nappade ingen av er läsare på, men efter en rejäl insats till knappa tre gånger ”sidfläsket” i den lagliga toto-potten, kunde Stall Hatten lämna Övrevoll med ett trivsamt överskott i plånboken…

 

I dag var det styrelsemöte i SG och flertalet punkter avhandlades under detta.

 

Stall Hatten återkommer i ärendet, var så säkra, men redan nu kan vi avslöja att dirttracken på Täby galopp kommer att bytas ut i oktober månad. Kostnaden för detta lär enligt initierade källor ligga kring tre miljoner, men det är att likställa med ”peanuts” i det stora hela.

 

För i svensk galoppsport anno 2012 finns helt uppenbart obegränsade medel att tillgå…?

 

 http://www.youtube.com/watch?v=ygHL3F0ZZMY

 

 

I morgon bitti styr Stall Hatten kosan mot Baden-Baden. Även i detta ärende ber vi att få återkomma.

 

Höres.


Fattigare, men lycklig. Ovärdigt agerande samt en låt...

 

Det var en 105 pund fattigare, men samtidigt 100 procent lyckligare Stall Hatten som efter att TV-ledes ha avnjutit gårdagens Juddmonte International på York lämnade puben Wirströms i Gamla Stan.

 

Visst bidrog säkerligen de en och en halv pint Guineas Stall Hatten inmundigade under det timslånga besöket humörökningen en smula, men åtminstone 98 procent av det eskalerande välbefinnandet måste/får tillskrivas det rent magiska fullblodet Frankel!

 

Mycket har man sett, men den prestation Henry Cecils Galileo-son levererade klockan 16.40 i går, var så vida överstigande precis ALLT Stall Hatten upplevt under de 25 år vi följt galoppsporten på nära håll – att orden knappt räcker till.

 

Undertecknad ”kraxade” som bekant likt en förkyld olyckskorp inför loppet då distansen var oprövad, och Frankel inte hade imponerat så överdrivet mycket i starten dess för innan.

 

Hur fel kan man ha?

 

http://www.youtube.com/watch?v=mr_ChX6Jv4s

 

Efter detta drar Stall Hatten följande slutsats:

 

Hädan efter kommer vi ALDRIG någonsin ifrågasätta Sir Henry Cecils omdöme/hästkunskaper och managering av sina adepter. Lika lite kommer vi att tvivla på Frankels kompetens som löpshäst, och aldrig under några som helst omständigheter kommer vi att lägga kraft på att söka argument som talar för förlust.

 

Om kretsen kring Frankel tar beslutet att starta i ”Arcen” om lite drygt fem veckor, är det alla seriösa galoppintresserades förbannade skyldighet att infinna sig på Longchamps.

 

Stall Hatten tillåter sig därför helt ogenerat att jämställa ett uteblivet besök i Paris under ”Arc-Helgen”, lika syndigt som om en rättrogen muslim ”dissar” att vallfärda till Mecka…

 

Givet att Frankel tar chansen över 2.400 meter i Frankrike (vilket verkar vara 50/50) i dagsläget, erbjuder spelbolagen 1.33 som högst på seger.

 

Innan vi avslutar ämnet konstaterar vi följande!

 

Förfiningen av aveln inom galoppsporten har pågått i styvt 300 år. Att det tog så lång tid innan ”ren perfektion” uppnåddes är härmed bevisat.

 

Stall Hatten vågar snudd på LOVA att inget fullblod under i vart fall vår livstid är i närheten av Frankel rent kapacitetsmässigt.

 

Devisen ”kärt barn har många namn” är måhända en sliten klyscha, men i fallet Frankel är det klassiska ordstävet fullt berättigat. Allt sedan tävlingsdebuten för två år sedan har tidningarnas redigerare, tillika rubriksättare, gnuggat sina geni-knölar i jakten på att bäst beskriva hästens genialitet.

 

Stall Hatten har i detta forum använt de flesta tryckbara superlativ, men från och med nu, kommer vi att kalla honom FRANKELSTEIN – inget annat…

 

Vidare.

 

Energia Carioca höjdes från 85 till 88 i formtal efter gårdagens överlägsna 6-längders spetsseger på Jägersro. Om detta är en korrekt bedömning av handicapper Pam Cordrey låter vi gladeligen vara osagt. Stall Hatten ”myser” dock en smula då vi minns att vår ögonsten Aghostatgodsplace, efter att ha slagit denne regelrätt med 4.5 längder på Derbydagen för elva dagar sedan, tillmättes talet 87…

 

Redan i måndags avslöjade Stall Hatten att prislappen travet satt för ”fortsatt galopperande” på Jägersro 2013, är tolv miljoner.

 

Vid gårdag kvällens medlemsmöte i JTG blev den uppgiften föga överraskande bekräftad...

 

Vilken ”part” som tvingas pröjsa fakturan för att säkerställa ännu en galoppsäsong på Jägersro är fortsatt dolt i dunkel, men SFK (med ”Jacky” och ”Hasse H” i spetsen) kan glömma att ATG kommer till undsättning!!!!

 

Svensk travsport anno 2012, kämpar nämligen i en motvind som inte setts på 30 år. Att då som styrelsemedlem i ATG förespråka ett räddningspaket för galoppsporten på Jägersro är inte bara ett politiskt självmord, utan rent av ett bevis på direkt omdömeslöshet…

 

Även om Jägersro-frågan är mer än lovligt infekterad, levde Stall Hatten uppenbart i den villfarelsen att berörda parter hanterade ärendet i demokratisk anda.

 

Ack vad vi bedrog oss!

 

Medlemmar har belagts med munkavle och Facebook-sidor har från och med i morse stängts ner. Ett sådant agerande, för att ”stävja” oliktänkande, är möjligtvis accepterat av regimer så som den i Nordkorea, men rent ovärdigt i ett samhälle som Sveriges.

 

Vi avslutar ämnet här då risken för att skriva i affekt är allt för uppenbar, men…

 

Förkortningen ITPK hade Stall Hatten koll på, men ITPP var för oss till och med i morse helt obekant. Den senare ”bokstavskombinationen”, lär om vi är korrekt informerade, bli uppmärksammad inom kort.

 

Den här är dedicerad till FRANKELSTEIN…

 

http://www.youtube.com/watch?v=u9NStVkSCuk

 

Höres.


RUT-avdrag, Frankel, och en annan värld...

 

När Stall Hatten slog upp sina ljusblå ögon i går morse kom vi till insikt att något måste göras…

 

Visst. Vi insåg att underhållet av vår enkla bostad var en smula eftersatt, allt sedan vi tvingades sparka vår svartanställde städhjälp för drygt ett år sedan.

 

Efter det att dottern Elsa och Fröken Favorit spenderat fem dagar och nätter i ”Casa Stall Hatten”, blev oordningen de tu skapat på vår begränsade kvadratmeter-yta dock allt för svår att leva med…

 

I och med att RUT-avdraget införts och hanteringen där av förenklats, tog Stall Hatten därför beslutet att anlita en av staten godkänd städfirma för att bringa ordning i eländet.

 

Vi avsatte tre minuter för att researcha branschen, en minut i telefon med det utvalda städföretagets säljare. Ett möte i Stall Hattens boning bokades in till dagen efter, och efter 45 minuters inspektion och förhandling kom vi överens om ett framtida samarbete.

 

Men här kommer det intressanta!

 

Stall Hatten, som inte lyft ett finger i hushållsarbetet de senaste sex veckorna, putsade och skurade som en besatt i drygt två timmar, inför städfirmans initiala besök. Men varför? Är vårt agerande normalt? Vi är naturligtvis medvetna om att det första intrycket är viktigt i alla relationer, men i det här fallet var det ju just en städtjänst som skulle upphandlas…

 

Nog om detta.

 

I morgon 16.40 på York, i Juddmonte International, jagar Stall Hattens absoluta favorithäst Frankel trettonde raka segern från debuten.

 

För sportens skull är en vinst för Frankel över 2000 meter snudd på ovärderlig, men med samma kraft som Stall Hattens hjärta hoppas på vinst, lika påtagligt signalerar vår hjärna att det finns pengar att tjäna på förlust.

 

I nuläget kan man boka Frankel till 1.16 på Betfair och den här chansen till att skära totoguld kan Stall Hatten inte motstå. Hur gärna vi än skulle vilja…

 

Ett korrekt odds på att Frankel bemästrar distansen och utökar sin segerrad i morgon taxerar vi till oddset 1.70. Att då riskera 1.700 kronor, med chansen att vinna 10.000, känns som årets bästa spel – alla kategorier!

 

William Hill erbjuder 2.20 på att Frankel INTE vinner med mindre än fem längder. Stall Hatten undrar om inte detta är ett ännu bättre spel?

 

Men att boka Frankel har ytterligare en dimension. För även om vi har fel, känns en ekonomisk förlust snudd på försumbar i just det här fallet.

 

I morgon får vi svaret om Frankel ”står”, men den mest intressanta frågan man måste ställa sig är varför han startar över huvud taget? Henry Cecils fenomen är världens bästa häst och har inget kvar att bevisa. Värdet på Galileo-sonen torde i nuläget snudda vid en miljard. Om Frankel vinner i morgon, och bevisar att han inte bara är en ”miler”, är hans värde kanske det dubbla?

 

Inom finansvärlden används uttrycket ”avtagande marginalnytta”. Enkelt uttryckt: Steget från att äga en miljard till två miljarder är lika kort, som steget från att vara totalt black till miljardär är långt.

 

Från en värld till en annan…

 

I morgon på Jägersro tror Stall Hatten stenhårt på Oroveso och African Award. Den senare lär dessutom ge ett smaskigt odds.

 

Höres.


Ökad förståelse? Peas and Carrots - klass, och en låt...

 

Stall Hattens slarvande med uppdateringen av bloggen eskalerar för var månad som går. Det har väl inte undgått någon?

 

Det är måhända inget stort problem om man ser till det stora hela i livet, men ni skall veta att vi ”vill så det värker”…

 

Ambitionen har allt sedan starten av stallhatten.blogg.se varit att uppdatera åtminstone varannan dag. Yttre omständigheter i form av ren tidsbrist är den främsta orsaken till den lägre bloggfrekvensen, men vi skall inte sticka under stol med att inspirationen ibland dessvärre tryter.

 

Att forcera fram inlägg ”för sakens skull” är inget som ligger för Stall Hatten. Vi har (hoppas vi…?) hållit en hyggligt hög nivå på texterna – både innehållsmässigt och språkligt – och det tänker vi försöka fortsätta att göra. Problemen med en sådan ambitionsnivå är flera, men mest flagrant orsak är naturligtvis att…

 

… galoppsporten i Skandinavien är förhållandevis ”liten”.

 

Hur gärna Stall Hatten än skulle vilja är sporten inte av sådant format, att den är att jämställa med en ”outtömlig källa”.

 

Att man som skribent hatar att upprepa sig är givet, men det är svårt att låta bli om ämnet är ”smalt”, och man skriver för en initierad läsekrets. Lika roligt som det är att vara först med en nyhet, lika trist är det att vara ”tvåa på bollen”.

 

Stall Hatten hoppas att vi i och med publicerandet av denna ”ursäkt/förklaring” är förlåtna… Okey?

 

Vidare.

 

I går vann svensk galoppsports profilhäst nummer 1, Peas and Carrots, Scandinavian Open på Klampenborg. Kort senare meddelade kretsen kring ”Ärtan” att hästen skulle pensioneras.

 

Det händer inte ofta, men ibland får även Stall Hatten en tår i ögat. Snacka om att hästen tillåts att ”finish in style”!

 

Peas and Carrots har under sina åtta säsonger på tävlingsbanan och 50 starter, varit bland de tre 38 gånger. Vid ytterligare fem tillfällen har Final Appearance-valacken fått pengar.

 

Av de 20 segrar som ”Ärtan” hemförde under sin makalösa karriär, tillåter Stall Hatten sig att framhålla det danska Derbyt 2006, Pramms Memorial 2008, Stockholms Stora Pris samma år (före Appel au Maitre), samt förra årets överlägsna seger i Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning (före Luca Brasi). Sammantaget tjänade hästen lite drygt 6.2 miljoner.

 

Vi lyfter på vår hatt och gratulerar härmed oreserverat Peas and Carrots, tränaren Lennart Jr Reuterskiöld, jockeys, samt ägaren Omar Zawawi för alla minnen ni gav oss under de här åren. Men ert beslut om att pensionera ”Ärtan” efter gårdagens seger, förtjänar lika stor respekt som de rent sportsliga framgångarna.

 

Stort!

 

Riktigt klassigt!

 

Kolla in detta och minns…

 

http://www.youtube.com/watch?v=m_E1U1KTVTw

 

Innan vi avslutar för i kväll kan Stall Hatten inte låta bli att delge er läsare följande fakta. Detta för att förtydliga om vilka skilda värdar vi lever i.

 

På de tre senaste tävlingsdagarna har travtränarparet Stefan Melander och Catarina Lundströms hästar tjänat lite knappt 4.1 miljoner kronor.

 

Ett sådant resultat inom galoppen, hade på helårsbasis inneburit:

 

2009, en tredjeplacering i tränarligan.

 

2010, en fjärdeplacering.

 

2011, en andraplacering.

 

Nu är det dags för Stall Hatten och vår gode vän Lennarth att fokusera på annat.

 

Bland annat detta…

 

http://www.youtube.com/watch?v=YmtHdBPzi_w

 

Höres.


100 vs 12 miljoner, "Spöket" en riktig gentleman...

 

Ännu en Derbyhelg kan läggas till handlingarna…

 

På förhand trodde Stall Hatten som bekant stenhårt på Wido Neuroths Sir Percy-avkomma Bomar, som sedan under jockeyn Fredrik Johansson problemfritt ”löste uppgiften” utan att behöva visa sin fulla potential.  

 

Firma Neuroth/Johansson har smått ”unika” förmågor.

 

Wido behärskar den svåra konsten att ”ställa i ordning” sina hästar till de stora loppen samtidigt som Fredrik helt uppenbart ”växer med uppgiften”, och levererar felfria ritter i dessa.

 

Fredrik Johansson passerade dessutom, i och med Bomars vinst i Derbyt, 100 miljoner kronor inridet på de svenska galoppbanorna! Stall Hatten är beredd på att ”lova” att detta aldrig kommer att ”övertrumfas”! I vart fall inte under vår livstid?

 

Loppets stora överraskning var utan tvekan Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Loyal som från ledningen höll föredömligt till tredjeplatsen, strax bakom måltvåan Funinthesand.

 

Och Stall Hatten lider verkligen med kretsen kring den danske Derbyvinnaren Darcy, som fick sina chanser spolierade redan i startboxarna, då jockeyn Manuel Martinez blev avkastad. Men för att använda en sliten klyscha… ”Thats racing”. Hur jävla orättvist och jobbigt det än måste kännas för alla inblandade?

 

Finns det någon av er kära läsare som erbjuder fem gånger på att Old Pal vinner det norska Derbyt om två veckor? Om så är fallet? Kontakta Stall Hatten – omgående…!

 

De senaste tre åren har Stall Hattens ”ögonsten”, Aghostatgodsplace, startat på Derbydagen. 2010 blev det seger i Malmö Stads Pris, i fjol en åttondeplats i Derbyt, men frågan är om inte söndagens start i Malmö Sommarhandicap var den mest ”påfrestande” – psykiskt och känslomässigt?

 

Skälen till detta är flera…, men vi tar det ”från början”.

 

Max tio minuter efter det att Fredrik Reuterskiöld ropat in Aghostatgodsplace på Keeneland-auktionen hösten 2009, blev han en ”snackhäst” av sällan skådat slag. Det tog ”visserligen hela” sex dagar innan köpet av Ghostzapper-sonen blev en nyhet i TV4…, men från den stunden steg kraven och förväntningarna på hästen i samma takt som Fermenta-aktien gjorde på stockholmsbörsen i början av 80-talet…

 

Vad som följde därefter är redan ”återgivet” av denne skrivare, så vi hoppar omedelbart, ödmjuka som vi är, vidare till vad som skedde på Jägersro i förrgår.

 

”Spöket” hade jobbat som en demon inför loppet, men samtidigt talade en massa faktorer emot honom den här gången.

 

Han hade ”underpresterat” en smula i det senaste loppet, hade aldrig vunnit över distansen, ställdes mot stentufft motstånd, och tvingades dessutom ”resa” för första gången i den nya regin.

 

När så Aghostatgodsplace som 16-oddsare skar mållinjen först av alla, med en ryttare som (för säkerhets skull…) tappat pisken in på upploppet, utan att vara helt ”bottnad”, kände Stall Hatten en obeskrivbar stolthet och glädje inombords.

 

Extra ”rörande” var att Per-Anders Gråberg, som precis blivit slagen i sadeln på favoriten Tatoosh, redan 100 meter efter mål sträckte ut en hand, som den sanne gentleman han är, och gratulerade vår jockey Manuel Martinez. ”PA” har nämligen stor del i ”Spökets” framgångar då han rider hästen i alla jobb.

 

Stall Hatten ”fällde en tår eller två” på Fröken Favorits axel sekunden efter målgång, i vinnarcirkeln, samt vid firandet på Derby-Club, men skäms på intet sätt över att kallas vare sig ”Lill-Hulkis” eller ”Grin-Erik” hädan efter…

 

Att Vanja Sandrups nyförvärv Sweet Loreen är en kanon och ett riktigt fynd, inköpspriset till trots, bekräftades med all tydlighet då hon ”lekte” hem Malmö Stads Pris före Raw Sugar. Det mesta, om inte allt, talar för att Mount Nelson-dottern går till vintervila med tre raka och 450.000 kronor intjänat efter 2-års säsongen. För vem kan utmana i Amacita?

 

Stall Hatten ”lovar” att berätta mer om vad som hände i helgen, men det får bli nästa gång.

 

Innan vi slutar för i kväll kan Stall Hatten avslöja att ”prislappen” på att galoppsporten i dess nuvarande form ”ges respit” av ”travarna”, och blir kvar på Jägersro även under säsongen 2013, är satt till tolv miljoner svenska kronor!

 

Och den summan är INTE förhandlingsbar…

 

Vilken ”aktör” har möjlighet, och är motiverad nog, att ”hosta fram” sådant kapital i rådande konjunktur?

 

En låt säger mer än tusen ord.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Mzu_MVKOJTc

 

Höres.


"Mjuka värden", Malmö Stads Pris-analys, klassiker...

 

Derbyhelgen närmar sig med stormsteg, och temperaturen stiger för ”var dag” som går. I vart fall om ni frågar Stall Hatten...

 

Förra året hade Stall Hatten åtminstone 120 i vilopuls och 42 graders feber redan från fredagen då vår stora stolthet Aghostatgodsplace var en av deltagarna i ”galoppens blå band”.

 

Stall Hatten minns de där dagarna inför Derbyt 2011 in i minsta detalj. 

 

”Spöket” var högst rankad av samtliga kullkamrater efter 2-årssäsongen, detta efter två raka segrar – den andra i Malmö Stads Pris - och i båda hade vi dessutom lyckats besegra toppfine Uppercut Action.

 

Efter dessa vinster fick hästen en chip-fraktur, opererades och förbereddes över vintern i lugn och ro av Team Reuterskiöld, med Derbyt som ”enda mål” i siktet...

 

I comebacken efter drygt åtta månaders vila kämpade ”Spöket” ned dittills obesegrade Imanuel knappt men säkert över 1600 meter på Täby, och i starten därefter (Open Mile) fick Let´sgoforit och Dingle View bara se ”ändalykten” av Aghostatgodsplace.

 

Efter sina fyra raka segrar spelades ”Spöket” ned till det rent löjliga oddset 1.90 i Voterlöpning, men kom tyvärr aldrig ”in i matchen”, och slutade fyra, sex längder slagen av vinnaren Uppercut Action, samt drygt tre av mål tvåan Without Fear.

 

Stall Hatten kom i och med detta ned ”på jorden” en smula inför Derbyt, men vi kände oss på intet sätt chanslösa.

 

”Spöket” fick sedan inga pengar som åtta i mål ”när det verkligen gällde”, men trots detta var upplevelsen av att ha en Derbyhäst det häftigaste vi någonsin upplevt som hästägare, ”by far”…

 

För visst är det så att de ”mjuka värdena” man får på ”köpet” som ägare av en häst, i de flesta fall övertrumfar de rent sportsliga och ekonomiska incitamenten?

 

Från det att Stall Hatten, övriga delägare, kompisar och våra familjemedlemmar, samlades för en ”bättre lunch” på fredagen, var det ett minst sagt späckat schema som följde…

 

Gemensam middag på fredagen. Stallbesök på lördag morgon. ”Coctailparty” hemma hos Fredrik innan avfärden mot den officiella Derby-middagen i sponsorns lokaler. Efterföljande ”trivsel” på Lilla Torg, med konkurrerande hästägare och aktiva. Tidig uppstigning för supertrevlig ”champagne-frukost” hemma hos Susanne innan tävlingarna. Efter en ”fullmatad” dag på Jägersro, där Aghostatgodsplace alltså blev utan pengar, samlades hela gänget nere i stallet för att ”reflektera över och diskutera” insatsen. Efter en massa glada skratt, allmän trivsel, samt barbacka ridning i kostym på ponnyn Tank (Stall Hatten), avslutades Derbyhelgen anno 2011med en gemensam middag tillsammans med samtliga personer i kretsen kring ”Spöket”.

 

Stall Hatten hoppas att samtliga ”intressenter”, vinnare såsom förlorare, i årets Derby – tar till vara på, och njuter av varje sekund – på samma sätt som vi gjorde i fjol…

 

Men Derbyt är inte allt!

 

Nedan följer därför vår utlovade analys och rank inför Malmö Stads Pris.

 

Det är snudd på omöjligt att skilja på Vanja Sandrups auktionsdyring Sweet Loreen och Francisco Castros Raw Sugar, men frågetecken finns kring båda…

 

Sweet Loreen imponerade våldsamt vid debutvinsten, men täta starter talar emot stoet efter Mount Nelson. Raw Sugar såg en smula ”knackig” ut vid förlusten för två veckor sedan efter sin överlägsna seger dess för innan. På ”visad” form skall dock loppet stå mellan dessa, men åtminstone ytterligare tre av de övriga har potential att vinna.

 

Fredrik Reuterskiölds Giftorm slingrade sig som just ”en orm” i kvalet en dryg längd före Up Up Euphoria. Den senare debuterade sedan imponerande vid seger på Täby, allt medan Giftorm ”svek” en smula i sin första start i ”riktigt” lopp. ”Frippe” är dock en mästare på att ställa i ordning inför Malmö Stads Pris och War Pass-sonen är förste utmanare till favoritduon.

 

Francisco Castro vet också hur man förbereder en 2-åring på bästa sätt och Hells Angel har aldrig ”torskat” på Jägersro.

 

Johan Reuterskiöld har tyvärr tvingats stryka ”snackhästen” Polar Desert, men stallkamraten IKC Dragon Heart lär inte skämma ut sig och är en seriös segerkandidat.

 

A:

 

Sweet Loreen

Raw Sugar

 

B:

 

Hells Angel

Giftorm

IKC Dragon Heart

 

C:

 

Prince Desert

IKC Kick Back

Catch a Grenade

Cruzero

 

För en stund sedan hemförde Zegna norskt Oaks, årets tredje klassiska vinst till sin ägare Mr Ascot och tränare Fredrik Reuterskiöld blev därmed säkrad.

 

Men ett Derby är ett Derby…, eller hur?

 

http://www.youtube.com/watch?v=qa85z7_te7o

 

Höres.


Derbyfeber, ranking och en låt för Christer...

 

Är det någon annan än Stall Hatten som lider av ”Derbyfeber”…?

 

Årets upplaga håller visserligen modest kvalitet på papperet och saknar den där riktiga ”fixstjärnan”, men inget, absolut INGET lopp, är viktigare att vinna än just Derbyt.

 

Om man bortser från den rent ekonomiska aspekten hade Stall Hatten valt en svensk Derbyseger före vinst i Dubai World Cup, sju dagar i veckan. Och så är det bara!

 

Måhända är Stall Hatten en smula ”blåögd” och mer än lovligt ”romantiskt” lagd, men vi tror nog att stoltheten man känner då man äger en Derbyvinnare, får de 745.840 kronorna som trillar in på kontot ett par dagar efter målgång har marginell betydelse i det stora hela?

 

Bomar är den givne favoriten i nuläget.

 

”Kombinationen” Wido Neuroth och Fredrik Johansson har hemfört svenskt Derby vid inte mindre än fem tillfällen de senaste 16 åren. Wido har ytterligare tre Derbysegrar under samma period på CV:n och Fredrik två.

 

Dessa obestridliga fakta bevisar således att vid inte mindre än 62.5 procent av de svenska Derbyn som ridits sedan 1996, antingen Wido eller Fredrik fått känna ”segerns sötma”. Följaktligen har duon en ”hitrate” på imponerande, rent av obegripliga, 31.25 procent, i loppet under samma period.

 

Med omfattande och väl underbyggd statistik kan man bevisa det mesta, men inte ALLT. Tack och lov för detta…

 

Det ”enda” som talar emot Bomar är att hästen är oprövad över Derby-distansen 2.400 meter.

 

Men!

 

Både pappan Sir Percy och morfar Galileo vann det engelska Derbyt. Mamma Rubileo var ingen stjärna, men har förutom Bomar lämnat en syster efter Pastoral Pursuits, den två år äldre Rare Symphony.

 

Rare Symphony har vunnit två lopp på den släta banan och visat strax över 80 i svensk form i dessa. Men mer intressant är att hon nu är omskolad till hinderhäst, och i årets två starter varit tvåa i båda över 3.200 meter. Den senaste andraplatsen på Naas så sent som i går…

 

Att Bomar är obesegrad på Jägersros dirttrack efter två starter samt att Fredrik Johansson ”valt” denne i stället för högre ”ratade” stallkamraten Funinthesand torde inte sänka ekipagets ”aktiekurs?

 

Med detta ”underlag” innanför västen tvekar Stall Hatten därför inte det minsta på att utnämna Bomar som ensam A-häst i Derbyt.

 

Att ”särskilja” övriga tretton ekipage i Derbyt är en desto tuffare uppgift, även för Stall Hatten, men vi gör ett försök.

 

A:

 

Bomar

 

B:

 

Matauri Pearl

Funinthesand

Sir Freddie

 

C:

 

Energia Eroi

Birkebeinern

 

D:

 

Buzz Lightyear

 

E:

 

Darcy

Zen Zansai Zaid

 

F:

 

Kid Creole

Lake Cooloola

 

G:

 

Tennessee Soul

Loyal

Justicia

 

Stall Hatten tar mer än gärna emot era synpunkter på vår ranking av Derbyfältet 2012. Dessa postar ni lämpligast i kommentarsfältet nedan.

 

Och om nu någon av er läsare är ägare till en av oss lågt rankad häst i Derbyt? Ta inte illa upp utan knyt i stället näven i fickan, var stolt, och låt er ”ögonsten” på banan bevisa att vi hade fel.

 

Okey?!

 

I morgon är det lunchtävlingar på Täby galopp och Stall Hatten tror stenhårt på Let´sgoforit, Flashline, och Mykonos. Vad nu det är värt?

 

Avslutningsvis.

 

Det här klippet är till dig, och bara dig Christer.

 

http://www.youtube.com/watch?v=CXQO0xGnei8

 

Höres.


"Åbergs", obegripligt, ett jobb och respekt.

På nedan följande rader skall Stall Hatten försöka summera vad som ”hänt” den senaste veckan…

I tisdags var Stall Hatten på Jägersro för att övervaka Hugo Åbergs Memorial. Uppskattningsvis besöker vi Jägersro ett tiotal gånger per år, men max två av dessa är för travsportens ”skull”. Och det var faktiskt första gången någonsin, trots våra drygt 20 år i ”branschen” vi såg ”Åbergs” live.

Vi kan lova att det inte är sista gången det sker. ”Åbergs-kvällen” håller grym sportslig kvalitét och stämningen är så tät och speciell att Stall Hatten önskar alla som uppskattar hästsport någon gång får chansen att vara på plats.

Elitloppshelgen på Solvalla är naturligtvis något alldeles extra, men Åbergs-kvällen” är som evenemang inte långt där efter. De ansvariga på Jägersro har ”hajat läget”. HÄSTARNA sätts i fokus, och visst förstärks dessutom upplevelsen av att huvudloppet avgörs i skymningen!?

Stall Hatten är ”40+” och har genom åren sett det ”mesta”, men det är endast vid tre tillfällen i livet vi upplevt sportsliga prestationer som fått oss ”stumma”…

1: När Ben Johnson ”mördade” Carl Lewis i 100 meters finalen i OS i Seoul 1998.

2: När Per Elofsson lämnades med ”ett par kilometer” av Johann Mühlegg i olympiska spelen i Salt Lake City 2002.

3: När den nioårige valacken Commander Crowe vann Hugo Åbergs Memorial 2012 på tangerat världsrekord trots en ”omöjlig resa”...

Enough said?

En ”parantes”!

Om någon av er kära läsare ämnar besöka Malmö och Jägersro för galopp-Derbyt i helgen, ”kräver” Stall Hatten att ni testar drinken ”Brännmanet” på lämpligt etablissemang på Lilla Torg…

I onsdags var det lunchtävlingar på Täby galopp, vilka Stall Hatten, som brukligt är, övervakade från stambordet på ”Clockers Corner”.

Det var visserligen mycket folk på plats, men loppen höll ”modest” klass och Stall Hatten brydde sig inte nämnvärt om resultaten i dessa. Vi fokuserade istället fullt ut på vår ögonsten ”Spöket” som skulle jobba 1000 meter efter tävlingarna.

På en nysladdad bana avverkade Aghostatgodsplace med P-A Gråberg i sadeln kilometern på 1.00,3 utan att behöva förta sig nämnvärt. Sista 400 meterna gick på snabba 22,4 sekunder och om tränare ”Nenne” nu lyckas konservera formen, samt hålla hästen ”på benen”, åker Stall Hatten till Jägersro nästa helg med vissa förhoppningar… För i en handicap kan väl allt hända?

I nästkommande blogg lovar Stall Hatten att komma med utförliga tips inför Derbydagen, men redan nu kan vi avslöja att Wido Neuroths Bomar är vår Derbyfavorit samt att Fredrik Reuterskiöld-tränade Sir Freddie är ”draget” i loppet.

I lördags, på Jägersro, imponerade Vanja Sandrups ”svindyra! tvååriga nyförvärv Sweet Loreen våldsamt vid sjulängdersvinst, och om Mount Nelson-dottern klarar av att prestera vecka/vecka blir hon svårslagen i Malmö Stads Pris. Efter att Stall Hatten gjort en ”djupdykning” i Sweet Loreens stamtavla är vi övertygade om att hon är ett fyndköp. Men som sagt. Vi återkommer med en omfattande analys om söndagens lopp senare i veckan.

I eftermiddags investerade Stall Hatten för en gångs skull i en V5:a till Klampenborgs tävlingar. Vi ”parkerade” oss därför glatt framför datorn för att följa dramat via ATG-live. Efter tre avdelningar var värdet knappa 5.000 kronor och då vi satt kvar med ”tre gånger spik” i de avslutande två loppen var humöret på topp och pulsen något förhöjd…

Men i takt med att ATG prioriterade att visa värmningar och travlopp från Visby och Östersund, sjönk pulsen och glädjen förbyttes mot ilska. Speciellt då man inte med ett endaste ord informerade om när loppen från Klampenborg skulle visas.

Stall Hatten har naturligtvis full förståelse för att travet prioriteras då intresset och omsättningen är högre, men borde inte galoppen visas mer respekt, i vart fall då man som idag rider storlopp?

I morgon ”inställer” sig Stall Hatten på kontoret efter två veckors semester.

http://www.youtube.com/watch?v=31g0YE61PLQ

Höres…

RSS 2.0