Solen, marknadskrafter, 100 - 1, och lysande stjärnor

 

Det bär Stall Hatten emot, men ibland måste man använda retorik på ett barns nivå för att nå fram till vissa personer. 

 

1: Varför är det varmt på sommaren?

 

Svar: För att solen skiner.

 

2: Varför fryser vatten på vintern?

 

Svar: För att det är kallt utomhus.

 

3: Varför gör det ont att trampa på en spik?

 

Svar: För att spikar i regel är vassa.

 

4: Varför är det kris inom svensk trav och galoppsport?

 

Svar: För att MARKNADEN vänt det stenhårt beskattade spelet ryggen och därför att sportens företrädare på styrelsenivå bedrivit en fördelningspolitik som bättre lämpat sig i gamla Sovjetunionen än i EU-medlemslandet Sverige!

 

I förra bloggen använde sig Stall Hatten av ”hela” 21 stycken ord för att förklara vår syn på sund marknadsekonomi.

 

Kommentatorn Anders Jonsson behövde inte mindre än 3147 för att ge sin syn på saken, men redan efter ungefär 100 ord hade det första ”vådaskottet med full kraft träffat den ”Andersjonsska” foten…

 

Det stämmer att Staten delar ut 1.7 miljarder till idrottsrörelsen. Det är naturligtvis fantastiskt bra, men hur många gånger än Stall Hatten läser om våra 21 ord från det förra blogginlägget kan vi inte på något ställe finna att vi påstått motsatsen?!

 

Å andra sidan…

 

…BESKATTAR samma Statsmakt via spelbolaget ATG trav och galoppsporten med i princip samma belopp.

 

Att jämföra humanidrottens bidragspolitik till svenska barn, ungdomar och elitidrottsmän, med trav och galoppsportens fördelningslinje ter sig om inte direkt infantil så i vart fall ganska korkad.

 

Snacka om att blanda äpplen med päron.

 

Det är precis den här populistiska retoriken som INGEN är betjänt av när vi nu har de här uppenbara strukturella problemen inom vår kära galoppsport. Och framför allt är det inte lämpligt att en person som aspirerar på en styrelseplats i SG försöker ta så pass enkla poäng! (Nu är han enligt Stall Hattens källor visserligen bara en hundraoddsare, men ändå…)

 

Nu tar vi det här en gång för alla, lugnt och metodiskt.

 

Det är ingen mänsklig rättighet att föda upp eller träna galopphästar. Är vi alla överens om det?

 

Det så kallade ”Svenskprogrammet” sjösattes 1994. Detta som en konsekvens av att det bara föddes strax över 500 föl per år. Tanken med att reservera 20 procent av prismedlen till detta ändamål var för att på ett par års sikt nå 700 födda fullblod inom landets gränser. Att man dessutom har delat ut sju åtta procent mer än vad EU-direktivet medger allt sedan dess kan vi lägga åt sidan för tillfället, men det är en icke desto mindre allvarlig förseelse.

 

20 år och 300 miljoner kronor senare föds det nu färre än 200 individer per år. Ni som tycker att projektet ”Svenskprogrammet” varit lyckosamt räcker upp en hand…

Det är helt uppenbart att MARKNADEN inte gillar SG:s fördelning av prismedlen samt gett tummen ned till den sportsliga strategi som ledningen lagt ut för de svenskfödda individerna.

 

Stall Hatten blir direkt olycklig när vi ser hur kullarna minskar. Det är självklart att vi ska ha en stark inhemsk avel, sporten skulle vara långt fattigare utan en sådan. Lika självklart är att de 20 procent av prismedlen som är avsatta till de svenskfödda naturligtvis ska bibehållas. Det är fördelningen av pengarna som måste ändras. I alla fall tills marknaden säger något annat.

 

2013 delades det ut 75 miljoner i prispengar totalt. Det betyder 15 miljoner, EXKLUSIVE Breeders, SM och ett par ”traditionellt viktiga” löpningar, till våra inhemskt producerade individer. Det är mycket pengar det…

 

2014 är redan kört, 2015 likaså, men varför inte presentera en monumental kursändring till säsongen 2017? Bort med bonus, men behåll uppfödarpremierna – sänk dock till fem procent.

 

För de svenskfödda tvååringarna:

 

Under perioden juni-juli skrivs åtta lopp ut med 100.000 kronor till vinnaren.

 

Kostnad: 1.680.000 kronor

 

Under perioden augusti-september skrivs tio lopp ut med 150.000 kronor till vinnaren.

 

Kostnad: 3.150.000 kronor

 

Oktober, finallopp. Ett för ston, ett för hingstar, 375.000 till vinnarna.

 

Kostnad: 1.575.000 kronor.  

 

För de svenskfödda treåringarna:

 

Vintergaloppen: Tolv lopp med 75.000 kronor till vinnaren.

 

Kostnad: 1.890.000 kronor

 

April-september. Tolv lopp med 150.000 kronor till vinnaren.

 

Kostnad: 3.780.000 kronor

 

Oktober, finallopp. Ett för ston, ett för hingstar. 375.000 till vinnarna

 

Kostnad: 1.575.000 kronor.

 

Det här blir 13.650.000 kronor. Övriga 1.350.000 kronor delar vi ut som bonus. 300.000 kronor till bästa tvååriga svenskfödda sto, 150.000 till det näst bästa. Samma belopp till treåringarna. 150.000 respektive 75.000 kronor till samma hästars uppfödare.

 

Stängda lopp för svenskfödda fyraåringar?

 

Nej tack.

 

Och vem är då vinnare om man gör den här omfördelningen?

 

Jo det ska Stall Hatten berätta.

 

ÄGARNA, TRÄNARNA, UPPFÖDARNA, JOCKEYS HÄSTSKÖTARNA, SPORTEN I STORT.

 

Vi går vidare…

 

Sofia Henriksson, Jonna Sundling, Elina Rönnlund, Hedda Bångman, Moa Molander Kristansen, Maja Dahlqvist, Isabelle Persson, och Anna Dyvik.

 

Har någon av er läsare hört namnen förr?

 

Stall Hatten erkänner, det hade inte vi heller gjort innan vi surfade in på Svenska skidsportförbundets hemsida. De här åtta unga damerna är samtliga stolta medlemmar av juniorlandslaget i längdåkning.

 

Är det någon tror att längdskidåkningen bäst marknadsförs med dessa grymma tjejer i frontlinjen, i stället för att trycka in alla marknadskulor på Charlotte Kalla och övriga OS-vinnande stafettflickor? I så fall kan Stall Hatten med säkerhet berätta att ni har fel.

 

Ni har lika fel om ni tror att Sofia Henriksson, Jonna Sundling, Elina Rönnlund, Hedda Bångman, Moa Molander Kristansen, Maja Dahlqvist, Isabelle Persson, och Anna Dyvik missgynnas av seniorlandslagets stafettguld i Sotji.

 

Och om ni tror att de stora grupperna av skidåkande tjejer strax under eliten kommer att motiveras MINDRE av Charlotte Kallas OS-insats kan ni sluta läsa nu…

 

Exempel nummer två.

 

Vet ni vilken produkt som var årets julklapp i Norge? Det vet Stall Hatten. ”Vissla i pipan” om ni tror att Magnus Carlsens världsmästartitel i schack bidrog till att det såldes mer svartvitrutiga brädspel i Osloräjongen denna jul än i övriga Europas huvudstäder tillsammans… Stall Hatten ”misstänker” att detta är något positivt för norsk schacksport på sikt. Vad tror ni?

 

Exempel nummer tre.

 

Frankel, Sea The Stars, Kauto Star, Cigar, Deep Impact, Black Caviar, Silent Witness, våra egna Songline, Peas And Carrots, Tertio Bloom, Itsabrahma, Jimmy Mack, Dano Mast Appel Au Maitre och Valley Chapel. De där hästarna har betytt så otroligt mycket för intresset för sporten. De är faktiskt helt ovärderliga. Det är just de ovan nämnda topphästarna som ser till att bredden där under fortfarande kan tävla om rimliga prispengar.

 

 

ALLA grupper, oavsett om det gäller humanidrott eller hästsport, gynnas om eliten tillåts må bra!!!

 

Och VARFÖR ska det vara så in i helvete FULT att vara bra?

 

 

Snälla tro oss…

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=e34o_eSene8

 

 

Höres.


Ta beslutet, "Hasse Sax" och sms-konversation

 

Förra torsdagen var det strategimöte del-2 på Hästsportens Hus, eller ”Silvergrisen” som ATG:s skrytbygge kallas i folkmun.

 

Enligt Stall Hattens informatörer hölls mötet i acceptabel samtalston, men några sensationella slutsatser lär inte de inblandande personerna i arbetsgrupperna nått fram till.

 

Hur svårt kan det vara?

 

Så här är det.

 

ALL SPORT byggs ”uppifrån och ned”, och fria MARKNADSKRAFTER är vida överlägset bidragspolitik konstruerad av typen ”Gråsosse från Ådalen 1931”…

 

På tisdag har SG styrelsemöte där budgeten för säsongen 2014 ska presenteras och fastställas. I nuläget känns det som en ”coinflip” om banan i Göteborg får fortsatt förtroende att bedriva tävlingsverksamhet med tototillstånd de närmsta åren.

 

I Stall Hattens värld är beslutet givet.

 

Vidare.

 

Ingen missade väl de svenska damernas bragdartade stafettguld i Sotji i går?

 

Jo, en person gjorde visst det… Och denna person var dessutom på plats i Sotji!

 

ATG:s VD ”Hasse Sax” valde nämligen att övervaka Super G-tävlingarna i stället för att kolla in ”Kalla och company” i skidspåren uppe i Laura. Snacka om att vara snett på det. Först tar han beslutet att sänka nationalarenan Solvalla och onsdagsomsättningen med ett par millar (start om ett par veckor). Sedan tar han det direkt olämpliga beslutet att åka till Sotji (för vems stålar då?). Väl där ”saxar” han bort sig i de ryska skogarna och bommar den största svenska bragden inom damskidåkning, ever!

 

Ridå.

 

 

Stall Hatten skrek för full hals under stafetten, men hade ändå sinnesnärvaro nog för att lyckas skicka iväg det ena elaka sms:t efter det andra till vår gode vän, norrbaggen ”Lobituss”.

 

I normalläget hatar Stall Hatten missunsamhet och skadeglädje, men i fallet ”Lobituss” gör vi gärna ett undantag. Vi har känt den ”lusekoftbeklädde” norrmannen sedan Dubai World Cup veckan1997, det år då loppet fick flyttas sju dagar på grund av mycket regnande. Och det har inte passerat ett enda idrottsevenemang sedan dess där någon svensk svikit utan att ett hånfullt sms anlänt Stall Hattens mobila telefon.

 

Det sms som svidit mest i Stall Hattens hårda skinn var när skidskytten Ole Einar Björndalen gjorde rent hus i Salt Lake City OS. Till saken hör att ”Lobituss” är född, uppvuxen och fortfarande verksam i den lilla byn Åmot (befolkningsmängd 4414, källa Wikipedia), strax norr om Oslo. I Åmot finns TRE saker att göra.

 

1: Åka upp i backhoppningsbacken = ganska kul.

 

2: Ta en bärs på den lokala puben Tommys = ganska tragiskt.

 

3: Strosa runt i ”Lobituss” morsas skobutik = ganska tråkigt.

 

Ni fattar? Åmot är en riktig håla. Byn är känd enkom för att Ole Einar Björndalen kommer därifrån, inget annat. (Extrainformation: Ole Einar Björndalens lillasyster jobbar i ”Lobituss” morsas skobutik)…

 

Nåväl.

 

Stall Hatten var inte direkt på topp när sms:t ”Åmot fire, Sverige null” ankom efter Björndalens avslutande guldmedalj.

 

Vidare.

 

Enda skandinaviska intresset på Meydans tävlingar i går eftermiddag? Att ”Julle McLaren” skötte sitt jobb i startboxarna på ett utmärkt sätt. Man får vara nöjd med det lilla.

 

Om ett par timmar rider Per-Anders Gråberg två araber i Abu Dhabi. Den ena, RB Smokin Rich, verkar rätt okej och har lite chans. Den andre, Cercina, hade inte ens dugt i dagens arablopp på Täby galopp, om det nu varit något…!

 

Nu är det herrarnas stafett framför TV:n. Sedan tävlingarna på Täby galopp, alltid på plats.

 

Höres.


Stoppa pressarna, "Majaharra" och puckelpistar

 

Stall Hatten sitter och darrar i soffan.

 

Visst, de där sex senaste dagarna med feber och rethosta har säkert gjort sitt därtill, men det som fick oss att överväga samtal till ”Doktor Kevorkian” och begära omedelbar dödshjälp var något helt annat.

 

I morse avslöjade nämligen Aftonbladets webbportal (på nyhetsplats nummer sex) att Hollywoodfrun Maria Montazamis hund Bella tyvärr gått vidare till de evigt gröna ängarna!

 

Aftonbladets reporter Johannes Selåker fick dock citaten vi alla ville – och behövde läsa.- för att kunna ta oss vidare i vardagen.

 

”Det har precis hänt, det är förskräckligt. Jag håller på att gråta ihjäl mig. Vi är jätteolyckliga”, meddelade Maria Montazami.

 

Johannes Selåker har tydligen varit veterinär i sitt tidigare liv för i brödtexten inför resterande citat ställer han tvärsäkert diagnosen att det säkerligen var ”allergi och lunginflammation” som fick den luddiga byrackan på fall…

 

”Hon var så snäll och glad, kunde hoppa och rulla runt och hoppa genom hoppringar”, fortsatte Montazami.

 

Stall Hatten är (del)-ägare till två stycken ”jyckar” och förstår naturligtvis Montazamis sorg, men det vi INTE förstår är att Bellas allt för tidiga frånfälle blir en nyhet på Sveriges största websida!

 

Nu håller vi alla tummar för Christer Sandelins tama iller Börje och Hans ”Hasse” Hanssons 43-åriga hamster Glenn får lämna jordelivet vid sidan av medias strålkastarljus…

 

En inte lika dålig text, men snudd på, levererade samme tidnings reporter Micke Nybrink efter Maharajahs överraskande seger i Prix d´Amerique förrförra helgen.

 

Helt ogenerat lät Nybrink meddela att ”Majaharras” seger minsann var det största ögonblicket i svensk travsports historia, NÅGONSIN!

 

Stall Hatten var som bekant på plats på Vincennes den där regniga söndagen, och tro oss, det var inte långt ifrån att vi ”tissade i brallan” av ren glädje när Stefan Hultmans nioåring skar mållinjen som etta efter en fenomenal styrning av Örjan Kihlström. Det var heller inte långt borta att vi tog till lipen när ”Grönsakshandlarn” och ”Gubben i lådan” kramades om på Vincennes stallbacke kort senare.

 

MEN…

 

Varför måste kvällstidningarna ta i så förbannat?

 

Varför måste TV4 ”haka på tåget” och bedriva helt onyanserad journalistik, i stället för att se nyktert på insatsen som Maharajah (och hans konkurrenter i loppet) defacto presterade?

 

I Stall Hattens bok är Maharajahs insats i PdA, världens mäktigaste travlopp, helt magnifik. Mediavärdet av segern är enorm och naturligtvis en gudagåva för svensk travsport i stort. 

 

MEN…

 

Att kalla Maharajas prestation i årets Prix d´Amerique för något som den inte är, visar inte bara på direkt okunskap från reportrarna på Aftonbladet och TV4. Än värre är det faktum att deras beteende påvisar hur man underskattar de människor som tyvärr köper/kollar på skiten.

 

Ego Boy i Elitloppet 1973, Copiad i samma lopp 1994, Ina Scot i Prix d´Amerique 1995, Queen L. på Vincennes kolstybb två år tidigare, Scarlet Knight i Hambletonian 2001.

 

Ska vi fortsätta?

 

I kväll har Stall Hatten, Caroline och våra älskade hundar Sigge och Molle kollat in puckelpistfinalen i OS.

 

Efter att fyra åkare av 20 i grundomgången åkt, insåg vi att kommentatorerna som Viasat sänt till Sotji inte hade en aning om vad de pratade om.

 

De avslutande sexton åkorna reffade Stall Hatten ned till målhanget och angav en mer träffsäker slutplacering i elva av fallen än vad Viasats grymma ”radarpar” lyckades med.

 

Och då ska ni veta att vi ALDRIG sett grenen puckelpist tidigare, ever!

 

Vi skrattade högljutt i TV-soffan medan detta skedde, men så här med lite distans känns det faktiskt inte så jävla roligt att vi kunde utklassa Viasats avlönade ”experter” utan några som helst förkunskaper i bedömningssporten puckelpist.

 

Är vi tittare inte värda bättre?

 

Stall Hatten tycker det, men så länge vi inte ryter ifrån är det bara att ”skölja” i oss eländet.

 

Nu måste vi sluta för om 25 minuter börjar "Allar snackar Sotji" på svt2.

 

Och det får man ju inte missa...!

 

Höres.


Konsekvensanalys, samt årets bästa klipp, garanterat

 

Är det någon mer än Stall Hatten som är dödstrött på ordet ”konsekvensanalys”?

 

Det ska göras konsekvensanalyser hit, och konsekvensanalyser dit… Precis alla beslut, enkla som svåra, måste i galoppsporten anno 2014 föregås av en rejäl konsekvensanalys. I normalfallet är det bra att göra konsekvensanalyser, men ibland är det dåligt att göra konsekvensanalyser. Eller måste vi kanske göra en konsekvensanalys för att säkerställa att det verkligen är så?

 

I ovan två stycken har Stall Hatten använt ordet konsekvensanalys sju gånger. Räckte det för att få er trötta på ordet konsekvensanalys?

 

Hoppas det, för nu är det hög tid att vi gör en VERKLIGHETSANALYS!

 

Svensk galoppsport blöder ekonomiskt, det är faktum vi inte kan värja oss för. Och det kommer att bli värre, mycket värre.

 

Spelet hos ATG är till dags datum ned strax under tio procent. Om ett par dagar inleds OS i Sotji, ett par veckor senare sjösätts ”Hasse Sax” delade onsdagsomgångar, och i sommar är det fotbolls VM i Brasilien. Alla som tror att omsättningen kommer att öka under innevarande år räcker upp en hand…

 

I det läge vi befinner oss i MÅSTE Svensk Galopps styrelse fatta de tuffa och nödvändiga besluten. Man hade chansen förra torsdagen, rent av öppet mål, men vek återigen ned sig.

 

Kolla in klippet nedan. VD Torbjörn Westöö är vänsteryttern och styrelseordföranden Hans ”Hasse” Hansson är snubben med pannbandet.

 

http://www.youtube.com/watch?v=5ZFynyPK_3c

 

Ett mer ”klockrent” klipp har Stall Hatten inte publicerat på evigheter, den saken är klar.

 

Reseberättelsen från vårt Prix d´Amerique-äventyr får anstå till nästa blogg. Det beslutet vågade Stall Hatten ta efter en rejäl och omfattande konsekvensanalys…

 

Höres!


RSS 2.0