Riksgaloppen 2014, 500 spänn samt onsdagsvinnare...

 

Den fjärde december startar försäljningen av andelarna i Riksgaloppen anno 2014.

 

Att klå riksgaloppörernas resultat från säsongen 2013 blir dock ytterligt svårt, även om ”laguppställningen” för 2014 års batalj ser mycket intressant ut på papperet. I alla fall om ni frågar Stall Hatten.

 

Senator Sam, Romanoff, Dreams Cape, Branson, Forray och Butterfly Dream startade tillsammans 52 gånger under förra årets tävlingsperiod. ”Summa summarum” blev det tio segrar, tolv andraplatser och sexton stycken tredjeplaceringar. Ett inget annat än sensationellt bra resultat. Segerprocenten blev alltså nästan 20 och platsprocenten översteg smått fenomenala 73 procent.

 

Lite mer kuriosa från säsongen 2013.

 

Madeleine Smiths Senator Sam vann fem lopp och tog hem totalsegern, knappt med relativt säkert före Jessica Longs Romanoff.

 

Madeleine Smith har genom åren INTE gjort sig känd som en ”entertainer” direkt. Men. I samma takt som Senator Sam utvecklades och vinnarcirkelbesöken intensifierades, blommade vår kära ”Malle” upp. Hon spred glädje, showade, och levererade ”oneliners” på löpande band inför publiken och TV-kamerorna. Att fröken Smith var en ”finurlig” typ visste Stall Hatten sedan tidigare. Att Madeleine skulle utvecklas till en veritabel publikmagnet och en riktigt bra samt nödvändig ambassadör för galoppsporten i stort visste vi däremot inte!

 

Dreams Cape lyckades med något som ingen riksgaloppör dessförinnan ”gått i land med”. Alex McLarens adept var nämligen trea i en klassisk löpning. I det här fallet det norska St Leger. Diamant och Mister Big Shuffle var före i mål, men Dreams Cape slog regelrätt Over The Ocean (formtal 86) och Polhem (formtal 82) i det klassiska styrkeprovet. Stort!

 

Fyra av sex hästar vann lopp. Den femte, Branson, i regi Catharina Vång, slog till med sjulängdersvinst i första starten efter avslutad riksgaloppsäsong. Branson vinner fler lopp, den saken är klar.

 

Senator Sam och Forray vann bägge i sina debutlopp på svensk mark. Forray tränades av Vanja Sandrup som även debutvann med sin förra riksgaloppör, Luckyreno – detta säsongen 2011. I år gör fröken Sandrup (snart fru…?) sitt tredje framträdande som riksgaloppörtränare. Vi blir faktiskt förvånade om hennes Bushranger-hingst Hands Up inte säkerställer tränarens ”perfect record”…

 

Vidare…

 

En andel kostar 375 kronor, men här tycker Stall Hatten att de ansvariga för projektet underskattat potentialen för säsongen 2014.

 

Travsporten lägger nämligen ned sin Rikstravet nästa år, vilket torde öka intresset för fullblodens motsvarighet, eller hur?

 

Om man synar Rikstravets resultat från förra säsongen i sömmarna, framkommer följande fakta.

 

De sex stall som var mest framgångsrika under perioden startade tillsammans 72 gånger. Detta med resultatet åtta segrar, nio andraplatser och åtta tredjeplaceringar. Segerprocenten blir således nio (mot galoppens 19) och platsprocenten stannar vid 34 (i jämförelse med fullblodens 73)…

 

Om man sedan lägger till parametern att Rikstravet 2013 innehöll 20 stall/individer (till skillnad mot riksgaloppens sex) blir siffrorna för ”åkerirörelsen” än mer flagranta.

 

En annan parameter som talar till galoppsportens fördel är den tidigarelagda försäljningsstarten av andelarna inför nästa säsong. I vår ”bok” ska det till ett rent mirakel om inte samtliga 6000 andelar är sålda när tävlingsperioden inleds.

 

Med detta i åtanke och om de ansvariga för riksgaloppen ”varit med på noterna” hade de definitivt uppnått samma resultat med en prislapp på 500 kronor per andel. Det är Stall Hatten faktiskt helt säker på.

 

Priserna på de internationellt uppfödda fullbloden har nämligen ÖKAT på de senaste årens genomförda auktioner. En häst som 2011 kostade 150.000 kronor i Newmarket, kostar i dagsläget ungefär 210.000 spänn. Samtidigt SÄNKER vi prispengarna i Sverige i ett läge då de löpande kostnaderna för de professionella tränarna defacto ÖKAR.

 

Framtiden får utvisa om de individer som inköptes för riksgaloppen 2014 håller samma kvalitet som de som inhandlades till säsongen 2013. Vi tvivlar på att de gör det, men å andra sidan har vi ju haft fel förr…

 

Det Stall Hatten däremot VET är att ”marknaden” alltid har rätt. Till 2015 måste vi således höja priset till en femhundring.

 

I nästkommande blogg inleder Stall Hatten sin genomgång av riksgaloppörerna 2014. Eller för resten… Vi hinner med en recension innan det är ”natti – natti”…

 

 

Stall: Medea

 

Häst: Shepherd Gate

 

Formtal: 80

 

Tränare: Madeleine Smith

 

Madeleine Smith ropade in Shepherd Gate för 19.000 guineas på Horses in Training-auktionen i Newmarket i oktober. Hingsten (numera valack) Shepherd Gate (e. Kitten´s Joy) möderne är inget att yvas över, men mamman Keeping Watch (e. Danehill) har i alla fall lämnat en avkomma i USA vid namn Saint Floyd (e. Aragorn) som vunnit två lopp på 20 försök och varit bland de tre ytterligare nio gånger. Denne Saint Floyd kostade endast 2.000 dollar som åring, men har till dags dato tjänat ungefär 500.000 kronor i karriären. Mormor Meritxell har bland annat lämnat Skandinavienbekanta Hannah´s Dream som var ett okej sto i träning hos Bendik Bö. Som en parantes kan Stall Hatten informera er om att just nämnda Hannah´s Dream har en tvåårig avkomma vid namn Excel Best. Denne kan vara ett kul speldrag till tio gånger pengarna då han gör andra starten i livet på Lingfield klockan 13.30 (svensk tid) i övermorgon onsdag. Shepherd Gate har aldrig vunnit lopp, men i den näst senaste starten i Deauville (livets enda på dt) var det nära då han efter strulig resa var slagen två längder bakom en bra stallkamrat vid namn Talksalot. Formen känns stark och Shepherd Gate är definitivt kapabel nog för att försvara aktuellt formtal på svensk mark. Det kan rentav vara Listed-klass på "Malles" adept på lite längre sikt. Ett annat plus är att hästen sedan en tid är kastrerad.

 

Köpvärde: Mycket högt

 

Vi ber att få återkomma.

 

Höres.


Annihilation, "Hasse H" och "Hasse Sax", vaggvisa...

 

Annihilation…

 

För ett par dagar sedan hörde Stall Hatten ovan nämnda ord i en internationell nyhetsrapportering, kommer inte ihåg vilken, men ordet fick oss att rycka till.

 

Annihilation…

 

Vi vet mycket väl vad ”annihilation” betyder på svenska, men det som gnagde i oss var och i vilket sammanhang vi hörde ordet senast. I går kväll kom vi på det, mest av en slump, men när vi via ett par enkla sökningar på google fick det bekräftat spred sig ett brett leende över Stall Hattens i dagsläget bistra anlete.

 

Om ni klickar på länken nedan kommer ni att förstå varför det ibland, allt som oftast faktiskt, krävs en direkt katastrof för att människor ska enas och förstå allvaret i en uppkommen situation.

 

Tänk er Hans ”Hasse” Hansson på barrikaderna…

 

http://www.youtube.com/watch?v=QoLywiaM6PA

 

För är det inte just som så att det är galoppsporten ”i stort” som förenar oss? Om loppen avgörs på Täby, Jägersro, Göteborg Galopp, Strömsholm eller på Blommeröd, vad spelar det egentligen för roll om man kokar ned ”essensen” till dess minsta beståndsdelar?

 

Om det handlar om vi (svensk galoppsport) ska finnas kvar över huvud taget om fem år, är det väl hög tid att vi fokuserar på ”The bigger picture”?!

 

Allt sedan ”Hasse Sax” inledde sin Eriksgata för ett par månader sedan för att kungöra sitt manifest inför oss mindre vetande är det just en formulering som etsat sig fast i Stall Hattens minne.

De flesta av er läsare hörde säkert det samma, för ”Hasse Sax” missade naturligtvis inte att delge sitt mantra på det stormiga fullmäktigemötet för ett par veckor sedan.

 

–  Det som inte går att mäta finns inte, det har inget berättigande, slut citat!

 

I Stall Hattens värld är ”Hasse Sax” ”mätsug” i inte så liten grad en direkt styggelse. Att mäta värden är långt enklare i MTG-miljön, än i den av mjuka värden dominerande hästsportsditon.

 

Men nu har han bestämt sig!

 

Och synar man siffrorna helt utan känslor, vad galoppsporten genererar kontra vad den kostar för spelbolaget är det ”tack och godnatt” snabbare än vad den nytillträdde VD:n på ATG hinner säga ”excel är ett jäsikens bra datamaskinsprogram”…

 

I det här läget duger det inte att skära med en osthyvel…

 

… det handlar om att ”rätta munnen efter matsäcken”!

 

Höres.


Förslag, motförslag, "Hasse Sax" och vägval...

 

Stall Hatten är tillbaka efter ett rekordlångt uppehåll.

 

Anledningarna till uppehållet är flera, men den tyngst vägande orsaken till ”radiotystnaden” är den monumentala trötthet som sköljde över Stall Hatten direkt efter fullmäktigemötet på Täby galopp för nästan 30 dagar sedan.

 

En ytterst högljudd och missnöjd församling gav vid det tillfället som bekant ”tummen ned” (för att uttrycka det milt…) till det av styrelsen framtagna sparpaketet på drygt 16 miljoner. Väl så, i princip…, men det motförslag som presenterades i lördags eftermiddag innehöll så många ”om och men” att Stall Hatten inte blev ett dugg klokare – snarare tvärt om.

 

Det presenterade motförslaget saknar helt långsiktigt tänk och är i mångt och mycket inget annat än rent populistiskt dravel. Tyvärr, men så är det!

 

Att de tre banorna Täby, Jägersro och Göteborg, skulle kunna enas och för en gångs skull dra åt samma håll är för Stall Hatten lika otänkbart som att Sverige slår Portugal med 17-3 i kvällens landskamp (Och Rasmus Elm fjuttar in typ sexton…).

 

Den svenska galoppsporten finansieras nästan uteslutande av ATG:s totalisatorspel. Vi står för två procent av omsättningen på årsbasis, men får ungefär åtta procent tillbaka av totonettot. Alla som är missnöjda med den ”dealen” räcker upp en hand…?  

 

Man behöver inte vara överbegåvad för att inse att de här villkoren inte håller på längre sikt. Speciellt som spelbolaget ATG blir allt mer konkurrensutsatt på den globala marknaden. Att den operativa ledningen på ATG (med ”Hasse Sax” i spetsen) inte har någon direkt förankring i sporten och hellre synar exceldokument med omsättningssiffror, än att plugga stamböcker gör inte saken bättre precis.

 

Det fundament vår sport vilar på (ATG:s välvilja) är i nuläget faktiskt så pass bräcklig att den kan likställas med en vågbrytare tillverkad av vispgrädde som skydd mot en tsunami…

 

Med detta i åtanke är det därför ett MÅSTE av vi en gång för alla inser att galoppsportens kostym anno 2013 är alldeles för stor och att det därmed är hög tid att vi tar de tuffa besluten.

 

Finns det verkligen plats för alla?

 

Nästa år kommer omsättningen minska ytterligare. Det är rena fakta och inget vi kan värja oss emot. Trav och galoppsporten möter fotbolls VM och olympiska spel i Sochi, dessutom är det valår. För säkerhets skull har ”Hasse Sax” kommit på den briljanta idén att dela upp onsdagsomgångarna från Solvalla. Grattis, det beslutet kommer ”kosta” 250.000.000 kronor i minskad omsättning. Stålar vi kunde haft det mycket roligare med…

 

Att skriva de här raderna är ytterst jobbigt för Stall Hatten, men samtidigt är det ett ”nödvändigt ont”. Det är vår allra ödmjukaste förhoppning att ni läsare inser allvaret i den uppkomna situationen.

 

Det finns två vägar att gå, en proffsig och bra och en amatörmässig och dålig.

 

Vilken väg blir det?

 

Höres.


RSS 2.0