Att sälja sig, "Kaffekokarn" och ett idiotiskt förslag

 

 

Stall Hatten inleder bloggen med lite travsportsfunderingar så om ni är ointresserade av ”åkerirörelsen” kan ni skippa ett par stycken. Omedelbums.

 

För ett par veckor sedan kom nyheten att Solvalla låtit två av sina Elitloppsbiljetter gå direkt till gulddivisionsvinnarna på Örebro och Gävle i samband med deras V75-tävlingar.

 

Av alla dumma idéer Stall Hatten hört genom åren tillhör denna definitivt topp-5. Att Solvalla säljer ut sitt varumärke på detta sätt är inget annat än en stor synd och skam, men så går det då en bana utan styrning och självförtroende låter spelbolaget ATG diktera villkoren.

 

Stall Hatten anser sig vara en ”sportens man”, men den lördagen på Örebrotravet jobbade vi precis allt vad vi orkade på att Solvallas och ATG:s ”geniala plan” skulle haverera duktigt. För vad hade egentligen hänt om tolvårige Photo Sea vunnit loppet? För att inte tala om den meritlösa duon Bon Frecia eller David Sisu skurit mållinjen som etta? 

 

Vad hade ett sådant resultat betytt för travsporten på lite längre sikt? Trovärdigheten?

 

Nu vanns loppet av Reven D´Amour, tränad av Fredrik B Larsson, perfekt styrd av Björn Goop. I och med detta resultat kom arrangörerna undan med i alla fall tio procents heder i behåll…

 

Men det spelar ingen roll i stort, för…

 

…om vi nu antar att Reven D´Amour får bricka ett i försöket och hittar tredjepar invändigt räcker han med absolut maxklaff bara fram till fjärdepriset. Troligtvis blir scenariot ett annat, och då får Reven D´Amour kämpa duktigt för att undvika sjunde – alternativt jumboplatsen.

 

Elitloppet är det finaste vi har, flaggskeppet inom svensk travsport – ett av väldigt få evenemang som lockar publik i massor och attraherar media från hela världen. År efter år. Varför i helvete låter vi inte bara Klaus Koch, och i viss mån Tore Fyrand, sköta inbjudningarna helt efter eget huvud?

 

Om vi i stället tillåter klåfingriga räknenissar på ATG, utan den minsta kunskap om sporten, få härja fritt – allt i jakten på omsättningskronor – är vi ute på väldigt djupt vatten!

 

Vidare.

 

”Hasse Sax”, verkställande direktör på ATG, har rekryterat en ny marknadschef vid namn Sten Andersen efter avgående Kent Öhlander (som bekant blir ny VD på Jägersro under sommaren).

 

Om denne Sten Andersen vet Stall Hatten precis ingenting förutom att han enligt egen uppgift ”gärna spelar V65 och dessutom varit delägare i en travhäst” (oklart vilken dock). Snubben kommer från en liknande ledande position OBH Nordica.

 

Svensk trav och galoppsport är härmed att gratulera…

 

I och med detta är spelbolagets ledningsgrupp därmed nu helt ”befriad” från personer som kan något om vare sig spelet eller sporten! Stall Hatten trodde i sin enfald att kunskap om kärnverksamheten vägde långt tyngre än vad någon kompisrelation och/eller den mest glimrande CV gjorde i ATG:s rekryteringsprocesser, men ack vad vi bedrog oss.

 

Vi önskar naturligtvis ”Kaffekokaren” Sten Andersen all lycka på det nya jobbet på ATG, men tro oss. Det är större chans/risk att Reven D´Amour vinner Elitloppet sista söndagen i maj, än att den nye marknadschefen och övriga delegater i ATG:s ledningsgrupp klarar av att vända den negativa omsättningstrenden.

 

Omsättningen sjunker av den enkla anledningen att vårt spelbolag (ATG) har en direkt okunnig styrelse och en tyvärr lika okunnig verkställande ledning. Det kan varken något ”manifest” eller pappersprodukt av typen ”Lika villkor” ändra på.

 

Men man få ju som bekant de ledare man förtjänar.

 

Och apropå ledare.

 

Just nu pågår rekryteringsprocessen av en ny VD till Svensk Galopp, hästsportens ”kamikazeuppdrag” nummer ett. I Stall Hattens värld är det av yttersta vikt att den man nu anställer har djupa galoppkunskaper och en bred förankring inom sporten.

 

Men det är väl för mycket att begära?

 

SG:s styrelse har misslyckats med rekryteringen i typ tio år så varför skulle det helt plötsligt gå bra den här gången egentligen? Stall Hatten har två namn på sin ”shortlist” och om uppdraget går utanför denna dynamiska duo blir vi faktiskt heligt förbannade!

 

En smarrig muffins och en påskmust utlovas till den läsare som postar namnen på dessa två individer i kommentarsfältet nedan.

 

Mycket gnäll nu, men innan vi slutar måste vi även ge en känga till ST:s generalsekreterare Johan Lindberg. Ett förbunds viktigaste uppgift är att föra stambok och sköta registreringar, serva tränare och hästägare, samt driva projekt som för sporten framåt. Det låter väl relativt enkelt, eller hur? Att man misslyckats med hälften av dessa uppgifter (stambok och framtidsprojekt) är illa nog i sig, men nu ger man sig även in på ett område man definitivt borde hålla tassarna borta ifrån.

 

Läs detta och låt er förfasas. Det förbund som är satt att utfärda licenser till våra aktiva tycker helt uppenbart att dessa är idioter och helt saknar omdöme. På något annat sätt kan vi inte tolka detta vanvettiga förslag.

 

Så här skriver Lindberg.

 

”Vi kommer att efterfråga remissvar från basföreningar och andra gällande två barfotafrågor. Allt med tanke på två saker – våra hästar och våra kunder (hästägare och spelare). Den ena är barfotaförbud för tvååringar. Den är inte särskilt kontroversiell då få tvååriga hästar tävlar barfota, men det händer. Så här, barfota i sig är enligt veterinär expertis inte farligt, men barfotatävlande hästar kommer ofta ned i farter som kan vara skadliga för dem. Framför allt för tvååriga hästar som inte är färdigvuxna.

Den andra frågan är om vi ska införa barfotaförbud på vintern. Och varför då? Kanske någon frågar sig. Dels för djurskyddet. Vi har indikationer på att skaderiskerna vid barfotakörning ökar vintertid. Även väldigt kunniga tränare har svårare att bedöma vinterns oförutsägbara banunderlag. Rättviseskäl är ett annat – i dag så missgynnas många hästar som går med skor när banorna har misslyckats (på grund av väderomslag eller annat) då det är väldigt löst ovanpå och hårt under. Ett generellt barfotaförbud skulle vara lika för alla. Ekonomi är ett tredje skäl. Banorna lägger väldigt mycket krut för att få till barfotabanor trots att klimatet knappt tillåter det.”

 

Det är faktiskt nära att man börjar gråta. Tjänstemännen på ST, och för all del även SG, borde koncentrera sig på sitt uppdrag (beskrivit ovan) och låta våra aktiva sköta och matcha sina hästar efter eget huvud och omdöme. Ingen ska försöka övertyga Stall Hatten om att någon pappersvändare i Hästsportens Hus är bättre lämpad att hantera direkta djurskyddsfrågor än våra aktiva med tillstyrkt licens.

 

Punkt, slut!

 

Höres.


Kommentarer
Postat av: Tagge

Tja, nu gällde det ju ange två namn som man tror Hatten förordar som ny VD.

Att den ena torde vara Bosse Gillborg lär väl stå i knappa 1,02 på indikatorn. Den andra är aningen knepigare...

Personligen är Tore Fyrlan en favorit, även om denne indirekt får en känga ovan i ditt inlägg. Norrmannen i fråga har såväl integritet och pondus för att stå emot alla starka åsikter och egenintressen som frodas i vår sandlåda. Tore torde dock vara omöjlig att få loss och jag misstänker att Hattens andra alternativ möjligen kan vara landsman till just nämnde Tore....och lystra till namnet Hans Petter Eriksen.

Tagge

2014-05-05 @ 19:06:52
Postat av: Stefan

ALLA med "djupa galoppkunskaper och en bred förankring inom sporten" borde sedan länge ha insett att VD-posten för Svensk Galopp är ett mission impossible!

2014-05-05 @ 19:24:40
URL: http://www.cavok.se/
Postat av: Mannen Med Västen

Gillborg och Otter tippar jag på o hoppas verkligen på Otter!

2014-05-05 @ 19:25:23
Postat av: Hastings

Mest lämpad och given som förstanamn bör ju den vara som i alla sammanhang och alltid vet bäst. Alltså: Erik Ivares. Mätt efter samma skala blir det andra namnet (vilket redan nämnts av andra): Bo Gillborg.

2014-05-05 @ 22:51:35
Postat av: Björn S

Vad är problemet med Lindbergs brev...? Det är barfotaförbud i Frankrike för 2 & 3 åringar. Tror inte de tar någon större skada av det eftersom de är världsledande på trav...
Ett bra förslag som skonar hästen. Hästens välbefinnande...Får väl anses som bra prioritet i deras frågor.

Gör en egen lista:
1) Mats Gabrielsson
1) Bengt Ågerup

Hade hänt grejor då...;).

2014-05-05 @ 23:22:18
Postat av: Kromvicke

Otter har förmåga att lyssna på människor. Dessutom kan han räkna. Och har passion.
De ovänner han har är ganska milda.

Norrmän och danskar har en företagskultur som är "Jag är chefen - jag bestämmer". Även om det kanske är vad SG behöver så har ju tidigare försök med den ledarstilen stoppats internt.

Det behövs ngn med kunskap om galoppens internationella väsen om vi inte ska skrumpna ihop, Det har inga av travpersonerna. Men både BG, FO och HPE

2014-05-06 @ 08:06:05
Postat av: Cheops

Gör det lätt för mig genom att ange de två personer som på min shortlist är upptagna som mindre lämpliga att leda SG i rollen som VD, nämligen Gillborg och Otter. Motivet kan jag återkomma till.

Djupa galoppkunskaper låter som en negativ belastning och skulle kunna tyda på ett olämpligt umgänge. Detsamma gäller bred förankring.

2014-05-07 @ 09:34:01
Postat av: Marie

Låt Gillborg sköta detta tillsammans Stefan Jönsson och Björn Wennerlund.
Mer kompetenta människor hittar vi inte...!!!!

2014-05-07 @ 11:03:05
Postat av: norrlänningen

Harald Dörum och Fredrik Otter – i den ordningen

2014-05-07 @ 14:58:56
Postat av: Anonym

Vår ordförande HH skall inte komma så billigt undan efter alla katastrofala rekryteringar. Dags att ta jobbet själv och träna upp en ny VD under 6-9 månader och sedan kan HH lämna Svensk Galopp med ett någorlunda anständigt slutbetyg.

2014-05-09 @ 13:08:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0