VD-reträtt, avslutningsdag och en sista vinnare

 

I går eftermiddags avgick Svensk Galopps VD Torbjörn Westöö efter inte ens ett år på posten.

 

Att vara VD på Svensk Galopp verkar vara ett rent kamikaze-uppdrag, minst sagt.

 

Det här var Hans ”Hasse” Hanssons sjätte VD om vi räknat rätt, ett föga smickrande facit för ”vår store ledare”. Eller föga smickrande… Det är en ren katastrof om ni frågar Stall Hatten.

 

Och vad kan vi då lära oss av detta?

 

Först och främst att man som VD MÅSTE ha varit med ett par inom sporten och gjort ”gröntjänsten”. Annars är man rent ”kokt” i den här världen, den saken är klar.

 

Stall Hatten tycker faktiskt lite synd om Westöö. Hans entré i galoppvärlden kunde inte kommit vid ett sämre tillfälle. Att vara budbärare av ett rekordstort sparbeting är ingen avundsvärd uppgift, men vi tycker att Torbjörn skötte saken på ett proffsigt sätt i stort. Sedan har Stall Hatten naturligtvis svårt att förlåta ett par av besluten – flera av dem av rent ”dumsnål” karaktär.

 

En VD har betalt för att ta de tuffa besluten och måste vara beredd på kritik. Frågan är dock om inte det i det här fallet gick alldeles för långt?

 

”Sak och person” är ett uttryck som Stall Hatten gillar. Man kan gapa och skrika på varandra på kontorstid. Att behöva ta emot skit på kvällar och helger via telefon är något helt annat.

 

Så låt oss anta ett mer nyanserat tonläge fortsättningsvis.

 

Okej?

 

Vidare.

 

I dag är det sista dagen i Cheltenham och höjdpunkten är naturligtvis Gold Cup, styrkeprovet över de fasta hindren. Stall Hatten tror stenhårt på Silviniaco Conti som föll i förra årets upplaga. Det som talar emot är att tränaren Paul Nicholls haft det förtvivlat svårt att sadla ut vinnare i steeplechase-loppen under de senaste årens Cheltenhamveckor. Traditioner är dock till för att brytas så vi kliver in på toton till ett odds strax över fyra gånger ”sidfläsket”.

 

Dagens bästa vinnare hittar vi dock i det första loppet (1.30 GMT). Det handlar om John Fergusons Teofilio-son Broughton som har en skräddarsydd uppgift i Triumph Hurdle över distansen 3400 meter. Här går Stall Hatten in relativt tungt och vi hoppas på en återbetalningsgrad i trakterna kring 800 procent.

 

Duger det?

 

Om gårdagens ”Evert Bäckström-lunch” finns mycket att berätta, men vi avstår av respekten till er läsare. Säg så här…

 

Det var MYCKET trevligt!

 

Och till den som tror att stämningen på Wirströms var dålig efter Fingal Bays målfotovinst till sju gånger ”pepparkakan” kan Stall Hatten meddela att så inte var fallet.

 

Nu kämpar vi.

 

Höres.


Kommentarer
Postat av: Björn Svensson

Ytterligare en VD som avgår för att klimatet är för tufft. Detta behöver nödvändigtvis inte bero på Hans Hansson. Jag vill med stor portion trägenhet påstå att detta är till grund av aktivas orsak.

Du nämner det själv "hatten" att på kontorstid är det ok men övrig tid bör det vara en mer nyanserad ton. Hur ser den nyanserade tonen ut egentligen?

Alla aktiva måste någonstans förstå att enda chansen till att överleva är en enad sport eller åtminstone en relativt betydande del som är enad. Svensk galopps aktiva är oförstående till sina egna problem och svensk galopps aktiva får stora delar av sporten att framstå som rena sandlådan.
Det är dags för alla att inse sparkraven är här för att för att stanna, antagligen under 3-4 års tid, innan det har vänt. Det sparpaket som görs nu är för att klara av nästkommande år. Allting handlar inte enbart att styrande skall fixa detta. Aktiva måste dra sitt strå till stacken. Det är egentligen teoretiskt ganska enkelt: Ni måste fördela bort era egna kostnader till någon annan där kostnaden utgör den faktiska grunden i dennes koncept.

Det går att jämföra med teorin om det totala trycket.
Den dagen alla aktiva sluter upp sin organisation (oavsett vem som styr) kommer det att fungera.

Så enkelt är det...!!

/Björn

2014-03-15 @ 09:51:41
Postat av: Stefan Larsson

Om det är den "oförsiktiga" hanteringen av Önsta pengarna (250 miljoner från Täby försäljningen)från tidigare ledning eller klagomål på besparings åtgärder som gjort att VD nu avgår vet väl bara den innersta kretsen.

I min värld är det inte troligt att en VD avgår om han har styrelsen uppbackning, även om delar av fotfolket kallar honom för något nedsättande.

Vad än orsaken var blir det inte bättre av att skicka in hetsiga insändare eller gå på årsmöten som läget är nu när de flesta i styrelse inte skall omväljas utan sitter kvar. Som enskild hästägare är det bara att ligga lågt och vänta och se hur det hela utvecklar sig.

Hur det blir med Önsta kan vi alla själva se med egna ögon redan i maj. Bara att åka ut och se med egna ögon hur mycket eller lite som blivit gjort.

Nähäpp, dags att gå ut och träna unghästen (dressyr) inför tre års testen i Maj. Hästar är som tur var alltid hästar!

MVH/stefan skäcklinge

2014-03-15 @ 11:21:37
Postat av: Jocke

Lutfi Kolgjinis krönika i aftonbadet. Kan inte bli mer sanning. Vi har mycket att lära från travet...

Krönika från Aftonbladet

Postad 2014-03-17, kl 11:59 av Kolgjinis tankar



Trots att spelet rullar på för dagen i svensk travsport skickas det en massa negativa signaler till oss aktiva.
Skrev för ett tag sedan att bland annat Solvalla ska få fler tävlingsdagar men mindre pengar att köra om.
Givetvis är det fel signaler

Tittade i propositionerna till Jägersro i april och en V5-dag hade fem lopp 15 000 kronor som förstapris. Inga bra signaler alls. I en tid när man definitivt bör satsa på de stora regionerna drar man ner.
Där uppfödning, avel, hästägare och tränare finns bör man satsa. Där får vi i stället lida och man drar in medel för att kunna dela ut ”lite åt alla”. Jag är så förbannat trött på den politiken.
Misstänker att den kommer att bli allas grav så småningom. ST och ATG bör tänka om. Riv ner skiten och bygg nytt.
Man kan börja med att lägga ner alla banor som bara kostar en massa pengar. Det blir en katastrof om ingen vågar ta det beslutet. För till slut är vi där ändå och det måste tas. Bättre att det tas i tid.
Senaste negativa kom i veckan. Sänkta prispengar i Elitloppet. Jo tjena


2014-03-17 @ 12:46:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0