Riksgaloppen 2014, 500 spänn samt onsdagsvinnare...

 

Den fjärde december startar försäljningen av andelarna i Riksgaloppen anno 2014.

 

Att klå riksgaloppörernas resultat från säsongen 2013 blir dock ytterligt svårt, även om ”laguppställningen” för 2014 års batalj ser mycket intressant ut på papperet. I alla fall om ni frågar Stall Hatten.

 

Senator Sam, Romanoff, Dreams Cape, Branson, Forray och Butterfly Dream startade tillsammans 52 gånger under förra årets tävlingsperiod. ”Summa summarum” blev det tio segrar, tolv andraplatser och sexton stycken tredjeplaceringar. Ett inget annat än sensationellt bra resultat. Segerprocenten blev alltså nästan 20 och platsprocenten översteg smått fenomenala 73 procent.

 

Lite mer kuriosa från säsongen 2013.

 

Madeleine Smiths Senator Sam vann fem lopp och tog hem totalsegern, knappt med relativt säkert före Jessica Longs Romanoff.

 

Madeleine Smith har genom åren INTE gjort sig känd som en ”entertainer” direkt. Men. I samma takt som Senator Sam utvecklades och vinnarcirkelbesöken intensifierades, blommade vår kära ”Malle” upp. Hon spred glädje, showade, och levererade ”oneliners” på löpande band inför publiken och TV-kamerorna. Att fröken Smith var en ”finurlig” typ visste Stall Hatten sedan tidigare. Att Madeleine skulle utvecklas till en veritabel publikmagnet och en riktigt bra samt nödvändig ambassadör för galoppsporten i stort visste vi däremot inte!

 

Dreams Cape lyckades med något som ingen riksgaloppör dessförinnan ”gått i land med”. Alex McLarens adept var nämligen trea i en klassisk löpning. I det här fallet det norska St Leger. Diamant och Mister Big Shuffle var före i mål, men Dreams Cape slog regelrätt Over The Ocean (formtal 86) och Polhem (formtal 82) i det klassiska styrkeprovet. Stort!

 

Fyra av sex hästar vann lopp. Den femte, Branson, i regi Catharina Vång, slog till med sjulängdersvinst i första starten efter avslutad riksgaloppsäsong. Branson vinner fler lopp, den saken är klar.

 

Senator Sam och Forray vann bägge i sina debutlopp på svensk mark. Forray tränades av Vanja Sandrup som även debutvann med sin förra riksgaloppör, Luckyreno – detta säsongen 2011. I år gör fröken Sandrup (snart fru…?) sitt tredje framträdande som riksgaloppörtränare. Vi blir faktiskt förvånade om hennes Bushranger-hingst Hands Up inte säkerställer tränarens ”perfect record”…

 

Vidare…

 

En andel kostar 375 kronor, men här tycker Stall Hatten att de ansvariga för projektet underskattat potentialen för säsongen 2014.

 

Travsporten lägger nämligen ned sin Rikstravet nästa år, vilket torde öka intresset för fullblodens motsvarighet, eller hur?

 

Om man synar Rikstravets resultat från förra säsongen i sömmarna, framkommer följande fakta.

 

De sex stall som var mest framgångsrika under perioden startade tillsammans 72 gånger. Detta med resultatet åtta segrar, nio andraplatser och åtta tredjeplaceringar. Segerprocenten blir således nio (mot galoppens 19) och platsprocenten stannar vid 34 (i jämförelse med fullblodens 73)…

 

Om man sedan lägger till parametern att Rikstravet 2013 innehöll 20 stall/individer (till skillnad mot riksgaloppens sex) blir siffrorna för ”åkerirörelsen” än mer flagranta.

 

En annan parameter som talar till galoppsportens fördel är den tidigarelagda försäljningsstarten av andelarna inför nästa säsong. I vår ”bok” ska det till ett rent mirakel om inte samtliga 6000 andelar är sålda när tävlingsperioden inleds.

 

Med detta i åtanke och om de ansvariga för riksgaloppen ”varit med på noterna” hade de definitivt uppnått samma resultat med en prislapp på 500 kronor per andel. Det är Stall Hatten faktiskt helt säker på.

 

Priserna på de internationellt uppfödda fullbloden har nämligen ÖKAT på de senaste årens genomförda auktioner. En häst som 2011 kostade 150.000 kronor i Newmarket, kostar i dagsläget ungefär 210.000 spänn. Samtidigt SÄNKER vi prispengarna i Sverige i ett läge då de löpande kostnaderna för de professionella tränarna defacto ÖKAR.

 

Framtiden får utvisa om de individer som inköptes för riksgaloppen 2014 håller samma kvalitet som de som inhandlades till säsongen 2013. Vi tvivlar på att de gör det, men å andra sidan har vi ju haft fel förr…

 

Det Stall Hatten däremot VET är att ”marknaden” alltid har rätt. Till 2015 måste vi således höja priset till en femhundring.

 

I nästkommande blogg inleder Stall Hatten sin genomgång av riksgaloppörerna 2014. Eller för resten… Vi hinner med en recension innan det är ”natti – natti”…

 

 

Stall: Medea

 

Häst: Shepherd Gate

 

Formtal: 80

 

Tränare: Madeleine Smith

 

Madeleine Smith ropade in Shepherd Gate för 19.000 guineas på Horses in Training-auktionen i Newmarket i oktober. Hingsten (numera valack) Shepherd Gate (e. Kitten´s Joy) möderne är inget att yvas över, men mamman Keeping Watch (e. Danehill) har i alla fall lämnat en avkomma i USA vid namn Saint Floyd (e. Aragorn) som vunnit två lopp på 20 försök och varit bland de tre ytterligare nio gånger. Denne Saint Floyd kostade endast 2.000 dollar som åring, men har till dags dato tjänat ungefär 500.000 kronor i karriären. Mormor Meritxell har bland annat lämnat Skandinavienbekanta Hannah´s Dream som var ett okej sto i träning hos Bendik Bö. Som en parantes kan Stall Hatten informera er om att just nämnda Hannah´s Dream har en tvåårig avkomma vid namn Excel Best. Denne kan vara ett kul speldrag till tio gånger pengarna då han gör andra starten i livet på Lingfield klockan 13.30 (svensk tid) i övermorgon onsdag. Shepherd Gate har aldrig vunnit lopp, men i den näst senaste starten i Deauville (livets enda på dt) var det nära då han efter strulig resa var slagen två längder bakom en bra stallkamrat vid namn Talksalot. Formen känns stark och Shepherd Gate är definitivt kapabel nog för att försvara aktuellt formtal på svensk mark. Det kan rentav vara Listed-klass på "Malles" adept på lite längre sikt. Ett annat plus är att hästen sedan en tid är kastrerad.

 

Köpvärde: Mycket högt

 

Vi ber att få återkomma.

 

Höres.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0