"Tre saker" av yttersta vikt, dags att agera - NU!

 

Kommer ni ihåg det klassiska TV-programmet Knesset från mitten av 90-talet?

 

Utan en massa stålar i ryggen, men med desto mer glädje och kreativitet, lyckades en grupp unga och orädda personer på ZTV, producera ett program av sådan kvalitet att Stall Hatten satt som klistrad framför ”burken”.

 

Kristian Luuk, Henrik Schyffert, och Erik Haag fick genom Knesset sitt ”break” inom etermedia, och vad beträffar dessa personer är ju resten historia. Att Olle Ljungström var en ständig gäst och panelmedlem under de första säsongerna gjorde inte programmet mindre sevärt precis…

 

En av höjdpunkterna i Knesset var det stående inslaget ”Tre saker”.

 

http://www.youtube.com/watch?v=po3npOMWnCg

 

I kvällens blogg kommer Stall Hatten presentera listan ”Tre saker av yttersta vikt”.

 

1: Utan historien är ingenting värt.

 

Om det är något som Stall Hatten avskyr är det människans allt mer bristande förståelse för vikten av att bevara och vårda historiska dokument och artefakter. I går morse läste undertecknad en historia som utspelade sig mitt under brinnande andra världskrig.

 

I samma ögonblick som engelsmän och tyskar bombarderade varandra som mest intensivt, tillstyrkte den dåvarande brittiske premiärministern Winston Churchill ökade och omfattande anslag till kulturdepartementet.

 

För detta ”tilltag” fick Churchill utstå massiv kritik.

 

”För hur kunde detta motiveras samtidigt som bomberna föll, soldater dog, och civilbefolkningen tvingades till uppoffringar av ofantliga mått”?

 

Winston Churchill har sagt många kloka saker, men frågan är om inte hans svar till kritikerna den där gången tar priset?

 

Fritt översatt och med reservation för språkförbistringar…

 

”Om vi inte har någon kultur, och säkerställer att framtida generationer kan ta del av vår historia, vad har vi då egentligen för anledning till att kriga?

 

Enough said!

 

När Stall Hatten läst de där raderna, kom vi att tänka på fotografen Stefan Uppström.

 

Allt sedan invigningen av Täby galopp 1960 har ”Uppis” med sin kamera i högsta hugg dokumenterat precis ALLT som hänt, både på och runt ovalen. Varenda häst som vunnit lopp, alla jockeys, superstjärnor som lärlingar, och samtliga oförglömliga arrangemang från drygt ett halvt sekel finns bevarade i hans arkiv.

 

Men det är ju som så och ett obestridligt faktum att ”alla sagor har sitt slut”. Stefan Uppström är snart pensionär och väl värd att agera som en sådan.

 

Det är därför tråkigt, för att inte säga rent beklämmande, att hans försök att på ålderns höst sälja arkivet (med all vår historia), till SG och/eller Jockeyklubben inte rönt framgång.

 

Okey. Kanske är det så att en centralorganisation som SG inte är mest lämpad ägare/köpare av arkivet, men att Jockeyklubbens ledning inte förstår värdet av ”skatten” och halar fram plånboken är för Stall Hatten inte bara obegripligt, utan faktiskt direkt stötande!

 

Hur mycket ”kulor” Jockeyklubben har i kassan kan Stall Hatten bara gissa, men vi blir förvånade om det inte är minst tre miljoner!?

 

Ordförande i Jockeyklubben är Christina Odenberg, Sveriges första kvinnliga biskop, numera pensionär.

 

Om inte ens en person som levt efter, samt vigt sitt liv till att agera lobbyist för en 3000 år gammal bok (Bibeln), inte förstår vikten av att bevara historiska dokument?

 

Vem skall då göra det?

 

Stall Hatten hoppas att den här historien får ett lyckligt slut. Det vore sorgligt annars samt en oreparerbar krackelering i fundamentet som hela vår sport agerar och bygger på.

 

2: Läs insändaren, signerad veterinär Anne Haglund, vilken ni når via länken nedan. Kloka ord, snudd i paritet med de av Churchills återgivna här ovan…

 

http://www.travronden.se/nyheter/ovrigt/travsportens-framtids-basta

 

3: Glöm inte att andas.

 

Visst, det är sjukt mycket galet som pågår I sporten för dagen, men låt oss glömma det för en stund. I morgon är det “Alla hjärtans dag”. Därför lovar Stall Hatten att inte bry sig ett skvatt om tråkigheter, utan enkom fokusera på vår käresta under torsdagen. Vi uppmanar alla läsare att göra det samma.

 

Höres.


Kommentarer
Postat av: Sonja

Men var är fortsättningen om Klas Lundgren som du avslutade förra blogginlägget med??

2013-02-14 @ 11:09:45
Postat av: Mannen med Västen

Ja det är verkligen Tragiskt att man inte vill ta tillvara detta fantastiska bild arkiv som Uppis sammlat på sig under 50 år.Galopphistorian är mycket viktigt att vi bevarar!

2013-02-14 @ 12:04:47
Postat av: Stefan

Stall Hatten som verkar kunna besvara de flesta frågor kan kanske ta sig an följande:
1. Vad är en realistiskt prislapp på ett sådant bildarkiv?
2. Kan landets galoppvänner ta del av bildmaterialet i sitt nuvarande skick? Är bilderna indexerade i en databas? Om inte, hur många arbetstimmar skulle det krävas för att få till stånd en sådan?

2013-02-14 @ 15:57:44
Postat av: Johan

Suck! Stefan, en trist påminnelse om den här ankdammen. Indexering, databas, arbetstimmar. Det är sådana här resonemang som kväver glädje och positivt tänkande. Detta är något mycket större än några ynkliga administrativa frågor. Det handlar SPORTEN från då, nu och i framtiden.

2013-02-15 @ 14:06:31
Postat av: Lasse Brolin

Borde vara en självklarhet att bevara en sådan bildskatt som Fotografen Uppström har i sitt arkiv. jag förstår inte att det saknas intresse från SG och JK Lasse Brolin

2013-02-16 @ 18:58:15
URL: http://stallhattenblogg.se
Postat av: Stefan Larsson

Hej hatten,
Jag bara måste kommentera rubriken. Jag tycker det är av YTTERSTA vikt att alla som vill ha en bra galoppsport även i framtiden samlas kring det krav på en opartisk utredning av SG som sänts ut till alla medlemmar i sällskapen och som även finns på SG’s hemsida.

Läs igenom och skicka in Ert stöd via ett mail till Pontus Wickzell på mail: [email protected]

Vi garanterar att inte sprida ditt namn vidare. Om SG kräver att få ta del av namnen kommer vi endast att visa upp listan för en helt opartiskt part utan koppling till sporten och med tystnadsplikt.

Nu behöver vi verkligen göra något konkret, inte bara tycka si eller så om sakernas tillstånd. Svensk Galopps hela framtid står på spel nu! Så bröder och systrar slut upp kring sporten nu och visa ditt stöd.

Vänliga hälsningar, Stefan Larsson_Skäcklinge

2013-02-16 @ 20:33:24
Postat av: Galoppen finns! Det är ingen frukt!

Nu är det allvar!
Spelare, tränare, ägare, jockey´s, anställda och alla andra med ansvar och engagemang i galoppens värld. Slut upp och ge ert stöd till uppropet om en opartisk granskning. Oavsett utgång får vi då svart på vitt hur framtiden ter sig. Det är allas ansvar att nu sätta ned foten för sportens framtid. Vi är alla beroende av varandra för allas vår existens. Stora som små, proffs som amatörer, gamla som nya.
Ingen kan ta ställning innan vi har fakta och det är dags att man nu får insyn och en redovisning som alla i sporten förtjänar. Går pengarna tillbaka till sporten som är vi-spelare, tränare, ägare och förvaltning av våra 3 galoppbanor Täby, Göteborg och Jägersro.

2013-02-16 @ 21:10:04
Postat av: Bendik Bo

Jeg tok opp det her med Jockeyklubben for litt over et år siden,for det er en skam for sporten og ikke bevare historien,Det som skjedde for 1 sekund siden er historie.Historien skaper framtiden.!!!

2013-02-18 @ 20:55:24
Postat av: Bendik Bo

Oppfinninger som kamera og fotografi har jo gjordt det lettere og läre seg fra de beste og de personer og hester har gått over grensene av sin natur på ren vilje.Finner det merklig at noen som satser så mye på rekrutering ikke er villig til og sette seg ned og vise de unge i sporten hvordan kunnskapen oppsto.Nå lärer vi ut minner fra mediokre aktorer,Sorry!

2013-02-18 @ 22:08:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0