Jimmy Mack, Patrick Wahl bevisar... "Yes we can"!

 

I går hade Stall Hatten en synnerligen trevlig dag ute på Täby galopps tävlingar.

 

Inte nog med att loppen höll fin klass över lag! Sällskapet var ytterst trivsamt, smörrebröden och pilsnern likaså, men framför allt gladdes Stall Hatten åt att den gamla devisen ”man får lära sig något nytt varenda dag inom galoppsporten” återigen besannades/bekräftades.

 

På förhand taxerade vi den svenskfödde Jimmy Macks chanser att vinna ”Mischa Kahns Minneslöpning” mot importerna som obetydligt större än att Gaza-konflikten i sin helhet skulle vara löst innan julafton innevarande år…

 

Och även det faktum att Jimmy Macks knappa vinst före Avon Pearl därmed innebar att organisationerna Läkare utan gränser, Ponny-galoppen och Föreningen idrott för handikappade, ”snuvades” på nästan 7.000 kronor – gladde sig Stall Hatten innerligt med tränare Patrick Wahl och hästens ägare.

 

För visst känns det lite extra i hjärtat då en svenskfödd individ visar kvalitet nog för att mäta sig med importerna?

 

Det är nästan 20 sedan Svensk galopps styrelse klubbade igenom ”Svenskprogrammet”.

 

Deras (SG:s) primära syfte med denna satsning var att antalet födda föl i Sverige skulle öka från ungefär 600 till 750 på årsbasis. Därmed skulle man säkerställa en dräglig tillvaro för de inhemska uppfödarna, samt få fram en bas av individer att fylla loppen med på sikt.

 

Hur mycket ”Svenskprogrammet” kostat svensk galoppsport sedan dess har Stall Hatten svårt att bedöma, men att kunderna, det vill säga ägarna, gett projektet i sin helhet ”kalla handen” – det VET vi!

 

Under nästa år kommer strax under 200 individer med svensk härkomst att födas. Och om den siffran ökar 2014 lovar Stall Hatten härmed – dyrt och heligt - att knapra i sig sin fagra huvudbonad i samma ögonblick som galoppbanan på Önsta slår upp sina portar. När det nu blir…

 

Vad vill vi ha sagt med detta?

 

Jo, att stängda lopp, bidragsmentalitet och ren protektionism, bevisligen INTE är svaret på ”gåtan” hur man säkerställer ett sunt inhemsk uppfödarklimat. 

 

När Eishin Dunkirk-sonen Jimmy Mack i går eftermiddags tvålade till flertalet av de ofantligt mer ”blåblodiga” och dyra kullkamraterna av utrikes börd fick Stall Hatten faktiskt en tår i ögat.

 

Vi kände stolthet för vår inhemska uppfödning helt enkelt.

 

Den amerikanske presidenten Barack Obama myntade frasen ”Yes we can”…

 

http://www.youtube.com/watch?v=jjXyqcx-mYY&feature=related

 

Så när skall styrelsen inom Svensk galopp dra i handbromsen egentligen? Och när skall samma personer visa våra uppfödare tillbörlig respekt?

 

Det är hög tid att ni skrotar ”Svenskprogrammet” i dess nuvarande form, och i stället presenterar bättre incitament för uppfödarna, samt åtgärder som faller kunderna i smaken.

 

Om inte Jimmy Mack och Patrick Wahl fått er att inse verkligheten?

 

Vem skall då lyckas?

 

Höres.


Kommentarer
Postat av: Ivan Sjöberg

Är glad när du är stolt över en svenskuppfödd häst!
Och det är stort när du stödjer Läkare utan gränser!
Men du skulle bara ha frågat mig, så hade du fått med Jimmy Mack.
Ett fel och ett rätt:
Hans importerade konkurrenter kostade säkerligen mycket mer än Jimmy Mack gjorde.
Däremot fanns det nog ingen i fältet med bättre härstamning än han. Hans mödernelinje är förmodligen den bästa i Sverige och hans mormor är en foundationmare på Chevely Park.
Mödernelinjer som vi normalt inte har råd att köpa in oss i.

Hälsningar från Ivan Sjöberg (Lars Almrin hälsar också!)


2012-11-27 @ 09:44:34
Postat av: Stefan_Skäcklinge

Först ett Jätte-Grattis till Rävdansen Stuteri och ED.!!

Ingen hästsport kan växa och frodas utan en bra inhemsk avel. Jag har varit med inom både rid o travsport sedan 70-talet och har kunnat följa detta samspel som aktiv på nära håll - bra avel ger bättre sport. Bättre sport genererar mer spel osv..

Det finns inte tillräckligt med multimiljonärer i Sverige för att bygga upp en livskraftig hästport, oavsett om det rör sig om galopp, trav, hoppning etc. utan en inhemsk avel.


Vänliga hälsningar

Stefan Larsson, Skäcklinge

2012-11-27 @ 21:04:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0