Om sakernas tillstånd, PJ, löften, och trots 90 kg...

 

I gårdagens blogg ondgjorde sig Stall Hatten över de skrattretande låga prispengar som erbjuds i den brittiska galoppsporten. För visst är det snudd på sinnessjukt att hästar, sålda på auktion för flera miljoner kronor, tävlar mot varandra om rena ”kaffepengar”?

 

Stall Hatten kunde inte riktigt släppa ämnet så vi gjorde lite research, för att kunna tydliggöra det horribla i situationen ytterligare.

 

För er som redan glömt gårdagens rader i denna blogg, redogjorde vi alltså om Hans Adielssons resultat i ”galoppens hemland” under året. Och de ser ut så här:

 

53 starter: 8 – 5 – 9. 280.000 kronor.

 

Francisco Castro har visserligen haft det trögt under året, men hans statistik (där stalldubbeln i det danska Derbyt INTE räknas in) ser ut som följer.

 

51 starter: 8 – 8 – 9. 684.000 kronor.

 

Fredrik ”Frippe” Reuterskiöld har också startat sina adepter relativt sparsamt så här långt, men inridna pengar till hästägarna är väldigt bra. I alla fall om man jämför med ”Hans Majestät”…

 

51 starter: 10 – 14 – 3. 1.261.000 kronor.

 

Are Hyldmo är verksam på Övrevoll och driver ett stall utan någon riktigt stjärna på träningslistan.

 

55 starter: 8 – 8 – 4. 437.000 kronor.

 

Sören Jensen har varit championtränare i Danmark ”hur många gånger som helst”, men står numera lite i skuggan av Bent Olsen. Årets resultat är väl inget speciellt att ”yvas” över men…

 

50 starter: 7 – 5 – 5. 389.000 kronor.

 

Pia Brandt och hennes make Joakim emigrerade till Frankrike och ”satte ned sina bopålar” i Chantilly i slutet av 2004. Årets säsong har varit ytterst lyckosam. Eller vad tycks?

 

93 starter: 14 segrar och 37 placeringar. 2.512.000 kronor.

 

Om man lägger till de generösa bonuspengar som den franska centralorganisationen delar ut har Pia Brandts lyckliga ägare fått in 3.526.000 kronor på sina bankkonton!

 

För att accentuera styrkan i Pia Brandts siffror tillåter sig Stall Hatten att göra jämförelsen med ettan och tvåan på den svenska tränartopp-listan, Patrick Wahl och Wido Neuroth. Tillsammans har dessa herrar följande resultat.

 

136 starter: 18 – 19 – 12, samt ytterligare 51 placeringar. 3.325.000 kronor.

 

Om man lägger till variablerna att träningsavgifterna på de brittiska öarna vida överstiger de som erbjuds på våra breddgrader, samt att inköpspriset på produkten (hästen) dessutom är ”avsevärt” högre på den ”gröna ön”, är det en gåta för Stall Hatten att sporten är fortsatt levande.

 

Men det här är priset sporten fått betala då man sålde sig till djävulen, i det här fallet ”bookisarna”.

 

http://www.youtube.com/watch?v=4k_XZKD8304

 

Stall Hatten är rent principiellt emot monopol, men… Om man vill ”verka” på en marknad – och tjäna pengar på denna -, är det naturligtvis samtidigt ens skyldighet att betala en skälig avgift, för att säkerställa att denna marknad ”mår bra”!

 

När Black Caviar lastades in boxarna på Royal Ascot för tio dagar sedan var omsättningen i detta enskilda lopp på Betfair 136.000.000 kronor. Av den summan stoppade Betfair (utan att ta någon som helst risk) fyra procent, eller 5.440.000 kronor, rätt ned i fickan… Vore det då inte rimligt att de gav åtminstone 20 procent (1.880.000 kronor) tillbaka till sporten?

 

De gjorde de INTE ”by the way”…

 

Stall Hatten lämnar härmed ämnet, men hoppas samtidigt att dessa rader i vart fall tas på allvar av de ansvariga inom skandinavisk galoppsport.

 

Efter Grace from Grasses överraskande andraplats på Jägersro i helgen, lovade vi alla intressenter i hästen både ”dyrt och heligt” att det aldrig skulle bli fler starter på Täby galopps gräsbana. Nu skulle vi minsann ”hålla oss i Skåne” där hästen bevisligen presterar på topp…

 

Det löftet ”höll” i hela tre dagar!

 

För inte kunde vi motstå frestelsen att efteranmäla till 1.150 meter loppet på gräs med 90.000 kronor till vinnaren på Täby den tionde…

 

Panama Jack är en häst som ligger Stall Hatten varmt om hjärtat. Hästen vann åtta av sina tio första starter för oss, men sedan dess har det gått ”trögare” för femåringen efter Dubai Destination.

 

Hästen är i full form och startar på Klampenborg på lördag. Är det någon som är sugen på att lägga ett bud? Panama Jack är nämligen inte skyldig Stall Hatten  ”ett skvatt”, men torde passa utmärkt i amatörregi då han är vacker som en tavla, har hög kapacitet och dessutom ”snäll som en kattunge”…

 

Stall Hatten har inte suttit på en hästrygg på åtminstone tio år (med undantag för tre minuters barbacka ridning på Fredrik Reuterskiölds ponny Tank). Men om vi fått chansen att rida Verde Mar i morgon vete tusan om vi inte trots våra 90 kg hade lyckats vinna ändå?

 

Höres.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Den gröna ön är Irland. Inte England.

2012-07-03 @ 23:38:55
Postat av: Besser_wisser

Utenlandske bookies er ikke bra. Fint at Stall Hatten skriver om dette og synliggjør temaet med eksempelet Black Caviar. Men nettopp derfor er det viktig at alt skandinavisk galoppspill åpnes for alle skandinaver. Hvis ikke åpner vi bookies-kontoer og spiller der isteden.

2012-07-06 @ 21:46:30
Postat av: Anonym

"Betfair has agreed to pay 10.75 per cent of all revenue on the sport from UK customers over the period while, in return, racing has given a commitment about the size and nature of the fixture list for five years"

http://www.telegraph.co.uk/sport/horseracing/9376761/40m-Betfair-deal-hearalds-the-end-of-the-Levy-era.html

2012-07-10 @ 09:26:28
Postat av: Tyler Durden

Hej Hatt!
Saknar dina mer frekventa uppdateringar. Men så här i semestertider har jag full förståelse för att bloggen slackar lite. Två saker:
Tycker att du förlorat lite av stinget som var så skarpt från början. Då satan i gatan talade du minsann om vad dy tyckte och tänkte. Efter FF intåg har du blivit...en mes? Nej, det tror jag inte men när man är kär tenderar man ju att ta lättare på saker och ting och ha mer överseende.
Det andra var, om du skulle välja en spik till Täby i kväll, vilken skulle det då bli?

Have it!

2012-07-10 @ 10:58:44
Postat av: Tore Petre'

"stallhatten" visar samma mönster i sin utveckling som de allra flesta nystartade bloggar och hemsidor. Den första tiden är det något nyttt och kul, - uppdateras flitigt och bjuder på intressant debatt och läsning. Sedan svalnar entusiasmen, och det blir ett tvång att "hitta på något att skriva om". Därefter självdör alstret i all tysthet.

2012-07-12 @ 12:49:47
Postat av: El Gouna

Det stämmer Kollo. Jag saknar därför Bendikk Bös hemsida. Den var ALLTID up to date!

2012-07-15 @ 10:51:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0