"Premier"..., sammanställning, ALLA får plats!

 

I tisdags kväll föddes den förste avkomman till Dubai Word Cup vinnaren Gloria de Campeao på stuteri Alebäck i Västergötland.

 

Stolt ”morsa” till den enligt rapporterna välskapte hingstungen är Nicolotte-avkomman Premier, som för Lennart Jr Reuterskiöld tjänade knappa halvmiljonen och nådde formtal 82 som bäst.

 

Mormor till Gloria de Campeaos ”premierfödde” är Fernet-Branca, vilken inte var någon topphäst på tävlingsbanan, men som lyckats ruskigt bra i avelsboxen. Hennes nio startande avkommor har alla vunnit lopp (totalt 27 st) och snitthandicappen på dessa är smått fenomenala 79.4!

 

Stall Hattens blogg är ingen ”reklamkanal”, men om den här lille nyfödde krabaten är korrekt och ser trevlig i auktionsringen nästa höst är allt under 250.000 kronor som sistabud ett rent ”skämt”!

 

I går startade den ”riktiga” försäljningen av rikshästarna anno 2012 ute hos landets totomatombud. Enligt säkra källor ”leder” Johan Reuterskiöld försäljningsligan ganska komfortabelt före den ”jagande duon…” Tommy Gustafsson och Caroline Malmborg.

 

Stall Hatten har i tidigare bloggar analyserat och värderat samtliga rikshästar inför försäljningsstarten. I slutet av bloggen hittar ni en sammanställning av dessa på ”ett och samma ställe”, allt för enkelhetens skull.

 

Visserligen spelar 3-åriga hästars formtal ingen större roll förrän framåt hösten, men generalhandicapper Pam Cordrey har gjort ett par "smärre" justeringar sedan Stall Hattens publicering.

 

Ett förtydligande är därför på sin plats.

 

Stall Hatten använde naturligtvis de tal som publicerats på riksgaloppen.se, eller i ett par fall, de officiellt opublicerade talen – vi fick ”jaga” in från personal jobbandes med projektet.

 

Nåväl.

 

Whatyoucallit sänktes från 75 till 70.

 

Free House sänktes från 79 till 77.

 

Tamima sänktes från 77 till 74.

 

Aim Higher är numera valack.

 

Riksgaloppen är mycket viktig för sporten, det kan inte nog understrykas. Den profileras på ett utmärkt sätt i TV och övriga medier, vilket helt uppenbart fått en massa ”nytt” folk nyfikna på galoppen.

 

Nu är det viktigt att vi ”redan frälsta” gräsrötter, och folk från officiellt håll tar väl hand om dessa ”nybörjare”.

 

Svensk galoppsport behöver, och har plats för ALLA!




Stall: Ikaros


Häst: Tamima

Formtal: 74

Tränare: Roy-Arne Kvisla



 

Roy-Arne Kvisla ropade in stoet Tamima för 14.000 guineas (160.000 sek) på Horses in Training-auktionen i Newmarket I höstas. 

Det budet gjorde Dubai Destination-dottern till den dyraste i inköp av samtliga rikshästar, anno 2012.

Tamima hann göra tre starter för sin ägare och uppfödare Sheikh Hamdan Al Maktoum, i regi Brian Meehan, men var aldrig speciellt lovande.

Det kan man enkelt utläsa av oddsen hon stod i. 

I debuten var Tamima långt slagen som eventuell 50-oddsare, i andra en bra bit bakom som 30 oddsare, för att i den senaste starten göra sin klart bästa insats som trea, ganska knappt slagen på Epsom som eventuell 14-oddsare . 

Mamman Zifaaf var ingen "skjutare" på banan précis, men vann I alla fall ett lopp och har en Listed-vinnare I syskonskaran. 

Tamimas pappa Dubai Destination är mest känd I Sverige via sin son Panama Jack, som vunnit åtta lopp och är en duglig sprinter, strax under eliten. 

På "papperet" skall Tamima ha längre distanser, vilket det också såg ut som I sista starten på engelsk mark, men alldeles oavsett får hon svårt att göra sig gällande om ni frågar Stall Hatten. 

Roy-Arne Kvisla är dock en tränare som vi har den största respekt för och kanske är han mannen att bevisa att vi har fel?




Köpvärde: Tveksamt

 

 

 



 

 

Stall: Artemis


Häst: Free House


Formtal: 77


Tränare: Jessica Long



 

Agenten Lars Kelp betalade 11.000 guineas (125.000 sek) för Sir Percy-sonen Free House på Horses in Training-auktionen I Newmarket I höstas på uppdrag av tränare Jessica Long. 

Vid försäljningstillfället hade Free House gjort fyra starter och inte skämt ut sig i någon, även om han inte lyckats vinna lopp.

I sin tredje start Ilivet, på Nottingham, var dock Free House en stenklar vinnare innan han blev"tagen" 150 meter från mål. 

Intressant info är att Free House kostade 80.000 guineas (900.000 sek) som åring. 

Mamma Coming Home (e.Vettori) gjorde bara en start där hon som som sjua I mål visade mycket fart. 

I aveln har hon förutom Free House en mycket intressant avkomma i form av Noverre-sonen Mantoba. Denne var Listed-placerad I fjol, och dessutom bara fem längder bakom Godolphins topphäst Secrecy vid ett annat tillfälle. Mantoba var I årsdebuten på Meydan i Dubai i slutet av januari hårt spelad, och således en häst man har tro på. 

Mormor Bonne Etoile vann tre lopp på sex försök, varav ett med Listed-status, men har I aveln så här långt varit en flopp. 

Free House lär komma bäst till sin rätt över längre distanser och är enligt Stall Hatten fortsatt oexponerad.




Köpvärde: Mycket högt

 

 

 



 

 

Stall Athena

Häst: Alvena Storm

Formtal: 72

Tränare: Tommy Gustafsson

 

 

 

Tommy Gustafsson är något av en ”nestor” inom svensk galoppsport. Tommy har alltid haft stora framgångar med svenskfödda och faktiskt gjort det lite ”som sin grej” att få fram de bästa av dessa i varje kull.

 

Vi minns kanoner som Songline, Cinnamon och Hooter bland många andra.

 

Föga förvånande var det därför då han som ende rikstränare valde en häst född inom rikets gränser, Alvena Storm.

 

Pappa Eishin Dunkirk är en Mr Prospector-son som gjort stor succé i svensk avel.

 

Av sina 28 startande avkommor i startbar ålder har 24 vunnit lopp! Vi nämner Ede Sensation, Jelly Roll, Wakayama och Domo Arigato. På 319 starter har Eishin Dunkirks avkommor tagit 50 segrar och fått ihop nästan fem miljoner tillsammans.

 

Om man skall hitta något att klaga på är det att den senaste kullen i startbar ålder, födda 2009, är den svagaste hittills.

 

Alvena Storms mamma Kombi Plus (maxformtal 66) var ingen stjärna på tävlingsbanan och vann inget lopp trots 13 försök. Mormor Melodica (e.Machiavellian) är uppfödd av Sheikh Mohammed, vann ett lopp och fick ett tal kring 75 i motsvarande svensk form.

 

Hon har inte gjort något större avtryck i avelsboxen, med ett undantag – Selkirk-sonen Farinelli som vann ett Listed över 1600 meter på Irland.

 

Alvena Storm är halvbror med Alvena Quling (e.Songline) som vann två lopp, tjänade 437.735 kronor, och nådde formtal 81. Tommy Gustafsson tränade även Alvena Quling vars främsta merit var som tvåa bakom Holly Golightly i Breeders´ Trophy Classic förra året.

 

Alvena Storm vann ett lopp i fjol, men mest imponerade han som sexa, slagen sju längder i Breeders´ Trophy Juvenile från omöjligt ytterspår.

 

Att Tommy har höga tankar om sin adept råder det ingen tvekan om. Hästen var faktiskt anmäld mot hela den skandinaviska eliten på norska Derbydagen förra året. Alvena Storm ströks dock och Stall Hatten undrar om det inte var ett klokt beslut som hästen kan ha glädje av under årets säsong?

 

Som svenskfödd är Alvena Storm lättmatchad där huvudmålet får antas vara det ”stängda” svenskt 2000 Guineas, men det finns massor av lämpliga lopp att gå i.

 

Om rikshästarna skulle tävla under samma förutsättningar och gå i samma lopp, hade Stall Hatten ratat Alvena Storm direkt.

 

Nu är så inte fallet, och hästen kan mycket väl tjäna mest pengar av samtliga, då han bara behöver möta ”landsmän”…

 



Köpvärde: Högt

 

 

 



 

 

Stall Helios

Häst: Night Angel

Formtal: 74

Tränare: Johan Reuterskiöld



 

Mamma ”Madde” Reuterskiöld ropade på sonen Johans uppdrag in Night Angel för 6000 guineas (70.000 sek) på Horses in Training-auktionen i Newmarket i höstas.

 

Det kan tyckas vara billigt, men Night Angel är fortsatt ”maiden” efter tretton starter, och om man synar modersstammen lite närmare är det ingen tillfällighet.

 

Maken till ”ickevinnarfasoner” på papperet har Stall Hatten inte sett sedan Stig Strands dagar då en snubbe vid namn Ingemar befann sig i samma pist-områden…

 

Mamman Dangle (e.Desert Style) vann bara ett lopp på elva försök och hennes tre startande avkommor har på 56 starter lyckats vinna fyra lopp. Och då står femårige valacken Watch Chain för samtliga. Den seger som värderats högst av handicappern togs i maj ifjol då Watch Chain visade 61… Övriga segrar ”bedömdes” till 52, 49 och 57!

 

Mormor Dawn Chorus (e.Mukaddamah) startade aldrig, men hennes första avkomma Supreme Rabbit vann i alla fall fem lopp på 35 starter och tjänade ungefär 350.000 sek. Övriga fyra startande avkommor har visat klart bristande moral. Bahatih (e.Intikhab) har vunnit ett lopp på 19 försök. Devious Diva (e.Dr Devious) vann ett lopp av arton, men var tvåa sju gånger! La Campanella (e.Tagula) segrade två gånger på 16 försök, och Dangle som vi redan berättat om vann alltså en gång av elva…

 

Mormorsmor Singing Millie (e.Millfontaine) startade bara två gånger och vann aldrig, men hon är mor till Barrier Reef som bland annat vann Norskt Derby med drygt åtta längder och hade 95 i formtal.

 

Night Angels pappa Dark Angel var en ren sprinter och unghäststjärna som bland annat vann Middle Park Stakes i Newmarket. Acclamation-sonen har fått en mycket – mycket bra start på avelskarriären, även om det saknas rena toppar i första kullen som föddes 2009. Ett par Listed-vinnare har producerats, men än har Dark Angel ingen Grupp-vinnare på banan.

 

Till årets betäckningssäsong har priset höjts från 7.000 euro till 12.500 euro för Dark Angels tjänster. Så framtiden ser ljus ut för honom.

 

Stall Hatten ställer sig mycket tveksam till Night Angel om man ser till förmågan ”på papper” och vad hon visat på tävlingsbanan hittills. Johan Reuterskiöld verkar dock ruskigt nöjd med den lilla (enligt uppgift strax över 1.50) grållen i träningen, och förra årets vinnare Street Band kändes ju inte heller speciellt het på förhand.

 

Ni skall veta att Stall Hatten VILL ha fel i omdömet av Johan Reuterskiölds Night Angel, men tyvärr…

 

 

 

Köpvärde: Tveksamt

 

 

 

 



 


Stall Poseidon

Häst: Aim Higher

Formtal: 78

Tränare: Pia Höiom



 

Aim Higher kostade 60.000 guineas (700.000 sek) som åring, men när agent Lars Kelp - på uppdrag av tränare Pia Höiom, ropade in hingsten efter Exceed and Excel på Horses in Training auktionen i Newmarket i höstas räckte det med 12.000 guineas för att få sista budet.

 

Aim Higher har sprinterstam då hans pappa är Exceed and Excel och mamman Enemy Action är efter Forty Niner.

 

Aim Higher är bland andra halvbror med Super Sleuth som var trea i en mycket starkt upplaga av engelska 1000 Guineas.

 

Pias rikshäst gjorde tre starter för John Gosden som 2-åring och var i samtliga av dessa mycket hårt spelad. Detta indikerar att hästen hade lovat mycket i träning innan debuten.

 

I debuten agerade dock Aim Higher mycket grönt, och hade inte aning om vad han skulle göra. I andra starten tog fuxen spets, men agerade mycket hett och sista 400 meterna hängde han kraftigt åt höger. Det var dock Aim Highers klart bästa insats av sina tre. I den sista starten för John Gosden ”skuttade” Aim Higher fram och tillbaka och var nästan inte styrbar.

 

Här har tränare Pia Höiom mycket att jobba med.

 

Om Aim Higher lär sig springa ”rakt fram” och inte slösa bort krafterna på att ”bralla” i loppen, är det här ett riktigt fynd Pia kommit över – för springa, det kan han!

 

Stall Hatten hade dock kastrerat treåringen omedelbart, vilket inte verkar vara gjort, och starta honom på distanser över 1200 meter hade vi aktat oss väldigt noga för.

 

Det här kan bli lite ”vad som helst”…

 



Köpvärde: Riskabelt

 

 

 



 

 

Stall Hyperion

Häst: Cheerful Giver

Formtal: 79

Tränare: Caroline Malmborg



 

Agenten Lars Kelp köpte Cheerful Giver privat av dåvarande tränaren Jim Bolger på Irland. Detta på uppdrag av Caroline Malmborg.

 

Hästen kostade 15.000 euro (136.000 sek) och det får bedömas vara ett något sånär korrekt pris.

 

Pappan Bachelor Duke gjorde inget större väsen av sig på tävlingsbanan och vann bara ett lopp i karriären, men det var å andra sidan 2000 Guineas på "den gröna ön". Mest intressant med Bachelor Duke är faktiskt att han är undan superstoet Gossamer.

 

Cheerful Givers mamma Aoibhneas var ingen stjärna och var aldrig placerad på fyra försök. Mormor Ailleacht var dock bättre, vann fem lopp och tjänade närmare 100.000 dollar. Sammantaget måste man säga att Cheerful Giver har något klen stamtavla.

 

Det verkar dock inte hästen lida nämnvärt av då han skött sig duktigt, dock utan att utan att lyckas vinna.

 

Cheerful Giver inledde sin karriär med att vara trea tre gånger som stenhårt spelad. I den sista av dessa var Cheerful Giver slagen en längd av Araas som sedan gick vidare och var placerad i Gr-2 och Gr-3 lopp. Ett huvud bakom CG inkom Self Preservation och den hästen är inte att leka med...Den vann direkt i starten efter innan den exporterades till USA. I sitt nya hemland var hon sedan 2-5-4-5 i sina fyra nästkommande starter, samtliga Gr-1! Self Preservation var bland annat femma i Breeders Cup juvenile fillies, bara en sån sak.

 

När Cheerful Giver inte hade "levererat" det han borde enligt tränaren skolades han bums om till pacemaker... Risken finns att Cheerful Giver kan vara "knäckt" av detta, men tränare Malmborg har bara positiva saker att säga om hur hästen mår och sköter sig i träningen.

 

Stall Hatten blir inte det minsta förvånad om han vinner debuten på svensk mark med fem längder från spets, men vi blir heller inte förvånade om han tvärstannar.

 

Alldeles oavsett är Cheerful Giver förmodligen den av rikshästarna med högst kapacitet.

 



Köpvärde: HÖGT

 

 

 



 

 

Stall Adonis

Häst: Whatyoucallit

Formtal: 70

Tränare: Jan-Erik Pettersson

 

 

 

För rena ”vrakpriset” 7000 guineas (80.000 sek) ropade agenten Lars Kelp in den då tvåårige hingsten Whatyoucallit efter Kheleyf undan Tarbela på Horses in Training-auktionen i Newmarket.

 

Pappan var ren sprinter, men på mödernet finns stark distansförmåga.

 

Whatyoucallit kostade 75.000 guineas (850.000 sek) som åring och fick faktiskt aldrig riktigt chansen då han managerades av en mindre tränare med överlag modesta framgångar.

 

Hästens bästa lopp i karriären var som fyra i debuten, då han avslutade snabbast av alla från köposition, slagen tre längder. Den som var strax före Whatyoucallit i mål, Frog Hollow, gick sedan vidare, tog två segrar och ett tredjepris i sina nästkommande starter och har nu en ”rating” på ungefär 83 i svensk form.

 

Det blev två starter till för Whatyoucallit, men i dessa gjorde han en slät figur som långt slagen.

 

Syskonskaran innehåller ett par riktiga guldklimpar. Speciellt 5-årige Big Audio (e.Oratorio) sticker ut. Han har vunnit två Listed och varit kort slagen i två Gr-2. Big Audio är nu i Godolphins ägo och skötte sig mycket bra i comebacken på Meydan i Dubai i förra veckan.

 

Som kul kuriosa kan vi berätta att Big Audio såldes för 175.000 Guineas (1.900.000 sek) på Horses in Training-auktionen i Newmarket 2009, alltså på samma plats och auktion som brodern Whatyoucallit inbringade 7000 guineas…

 



Köpvärde: MYCKET HÖGT


Pust...
Det blev en LÅÅÅNG blogg och klockan är 19.40! Stall Hatten "tullar" dock lite på statuerna och publicerar ändå. Vad är väl 40 minuter, mot lite trevligt läsning?
Tänk Askungen...
Höres.

Kommentarer
Postat av: KittensJoy

Håller med om att Riksgaloppen är ett bra och lyckat arrangemang och att ALLA behövs.

Synd att SG inte fattade detta. Nu blir det mindre och mindre efter den 5 december 2012 när SFK får flytta från Jägersro.

Synd inte alla har din klarsynthet. Du borde vara SO eller VD på SG.

Kan ingen få in dig där?

2012-02-04 @ 19:51:24
Postat av: Sunday Silence

Håller med föregående. In med Stall Hatten i lednings position!

2012-02-04 @ 19:52:45
Postat av: besser_wisser

Sakta i backarna! Riktignok liker vi Stall Hattens blogg men 250 000 for Gloria-avkommet er alldeles for mye. Skal alle avkommene opp på et sådant nivå? Kanskje Gloria tilogmed flopper i avlen. Ikke noe problem for oss; vi har en annen hingst ....Erru med?

2012-02-04 @ 20:38:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0