Facit finns! Det är dags att agera SG.

Om Stall Hatten är rätt informerad, och det brukar vi vara, var syftet med  ”Svenskprogrammet”, det vill säga satsningarna på de svenskuppfödda hästarna - att kvaliteten på dessa skulle förbättras samt att kullarna skulle öka från cirka 500 till 800 födda individer per år. Det har gått ett par ”månvarv” sedan dessa (ytterst kostsamma) beslut fattades och nu sitter vi tyvärr med facit – eller kanske mer korrekt uttryckt , Svarte Petter - på hand…

Kvaliteten på de få (blir det 250 stycken 2012?) ynglingarna som föds har FÖRSÄMRATS och detta bekräftar ”marknaden” som straffar hårt kämpande uppfödare med priser på deras produkt – hästen - som inte ens täcker deras kostnader för produktionen!

Borde inte detta vara en väckarklocka för de ansvariga? Svensk Galopps styrelse…? Tydligen inte, för SG kör glatt på ”enligt plan” som om ingenting har hänt. Stall Hatten är medveten om att man oftast står sig själv närmast, men att tillsatta styrelemedlemmar i absurdum ”talar för sin sjuka mor” i frågor av oändligt större dignitet än deras egna särintressen gör Stall Hatten ledsen.

Vem är viktigast? Kunden eller leverantören? Svaret på den frågan är naturligtvis KUNDEN! Om leverantören producerar en bra och konkurrenskraftig produkt (HÄST) kan ni vara säkra på att kunderna finns och därmed är villiga att betala ett korrekt pris för densamma.

Stall Hatten hatar protektionism, men är samtidigt för ett väl fungerande ”Svenskprogram”. En galoppsport utan inom landets gränser uppfödda individer vore en ”fattigare” och ointressantare dito. MEN! Att stänga löpningar är bevisligen (se exemplet Tyskland) inte svaret på gåtan varför kunderna/köparna negligerar vårt lands uppfödares produkter. Och att då lägga nära på 27 (20 officiellt) procent av prispengarna på dessa har visat sig fruktlöst och direkt verkningslöst.

Stall Hatten anser att inom ramen för de 20 procent som lagen och EU-regler föreskriver , svensk avel kan stödjas, på ett sätt som förbättrar densamma. . Satsa dessa medel på bäst placerade svenskfödda i loppen. Kunden, det vill säga hästägaren, har gett ”Svenskprogrammet”  i dess nuvarande form kalla handen. Det är dags för Svensk Galopps styrelse att inse detta!


Kommentarer
Postat av: Stallequo

Hålet i huvudet, har jag hört talas om men du måste ha fått hål i hatten. Ett mål på att öka fölproduktionen från 500 till 800 om åtet är så verklighetsfrämmande, att en ledare i Travronden kan verka försynt i jämförelse.

Nej, målet är 450 föl om året. Dessvärre är vi långt ifrån det men fölproduktionen går ner i hela världen. Minus 7 förra året t ex.

Och nog föds det upp en del bra svenskuppfödda hästar, t ex Eldfote, Erroll, Uppercut Action och Buzz Lightyear. De tre senare är väl tecken på att även styrelseledamöter kan göra nytta.

2011-10-12 @ 15:59:28
Postat av: Stall Hatten

Bäste Stallequo

Vi är fullt medvetna att betäckningssiffrorna viker över hela världen. Det är oroande. MEN. Hela syftet med Svenskprogrammet, som klubbades 1996 om vi inte minns fel, var väl att ÖKA antalet födda föl? Hur tycker du att det har gått? Du skriver att målet är 450 födda hästar per år, men det är väl nästkommande års målsättning? Vad var Svensk Galopps målsättning 1996? Eldfote, Erroll, Uppercut Action och Buzz Lightyear är alla underbara individer, det har du rätt i och därom råder det ingen tvekan. De har en annan sak gemensamt också. De är alla "tillverkade" utomlands av internationella topphingstar...

2011-10-12 @ 18:36:38
URL: http://stallhatten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0