Vinnare och förlorare, galoppsport vs ponnytrav!

 

Ännu en julhelg läggs till handlingarna och liksom de 30 senaste årgångarna gick Stall Hatten inte precis ”plus” om man säger så…

 

Det är dock något vi kan leva med, storsinta som vi är.

 

Vinnaren i julrimstävlingen blev signaturen Ray Krebbs som således kan se fram emot ett glas iskall ”murre” och en pepparkaka på Täby galopps nästkommande tävlingsdag. Stall Hatten sitter som vanligt och ”häckar” i direkt närhet till ”Brunos Bar” inne på Clockers Corner. Välkommen att komma dit och ”claima” priset vår käre ”Ray Krebbs”.

 

Vidare.

 

Nedan redovisar Stall Hatten innehållet i de första julklapparna, vilka vi kom över sedan ”Jultomten” varit på en ”cykeltur modell värre” dagarna inför vår allra käraste högtid.

 

Stefan ”Uppis” Uppström hade nog hoppats på en ”julbonus” från SG:s verkställande tjänstemän, men fick i stället nöja sig med besked om ny och ren ockerhyra på sin lokal. En lokal från vilken galoppens ”hovfotograf” servat hästägarna under nästan fyrtio år. Stort…!

 

Carl Strand, språkrör för ”Göteborgsmaffian”, och Håkan Fredlund, styrelsemedlem i SG, må vara hur smarta och kloka människor som helst i grund och botten. Men! Julklappen de båda fick dela på i form av en ”retorik-kurs” har sällan eller aldrig känts mer välbehövlig.

 

Vi återkommer i ärendet.

 

Stall Hatten har tidigare skrivit om det galna beslutet SG:s operativa tog då man betackade sig för deltagande på den stora ”Årets Hästfesten”.

 

Man tror inte det är sant faktiskt.

 

Den här gången hade galoppsporten en smått unik chans att profilera sig för den ”bredare massan” samt för 300 köpstarka travhästägare. För att inte tala om de cirka 100 journalister som smörjer kråset och utbyter erfarenheter med otaliga beslutsfattare inom hästsporten under just nämnda tillställning…

 

Vi hade en given vinnare i form av Lennart Reuterskiöld Jrs Hurricane Red, en treårig häst med internationell potential.

 

Denne Hurricane Red bär Stall Zadas klassiska rödblåa dress. Sveriges äldsta hästägarfärger!

 

Bakom pseudonymen Stall Zada döljer sig Charles och Marianne Andrén. Ett äldre par som väntat 69 år på att vinna Derbyt en andra gång. 1944 var segervapnet Skirner. En story som är för bra för att låta bli att berätta och två människor som är omöjliga att inte tycka om.

 

Svensk Galoppsport har genomfört eventet Nationaldagsgaloppen med lyckat resultat (i alla fall på kort sikt).

 

Vi projekterar flytten från Täby till Önsta.

 

Vi är en inte bara en jämställd sport med enormt stor del kvinnor i ”frontlinjen”. Galoppsporten är dessutom ett föredöme i den ack så viktiga integrationsfrågan.

 

Men det är klart.

 

Det är väl bättre att det här får bli en väl förborgad hemlighet inom vår egen lilla familj. Vi är ju lite för ”fina” för att beblanda oss med travsporten, eller hur?

 

I stället för att hedra Hurricane Red, Junior med personal, Elione Chaves och inte minst Stall Zada, kommer därför festarrangören att prisa landets bästa PONNYTRAVARE och PONNYKUSK på ”Årets Häst-galan.

 

Gonatt!


En tomte på villovägar och ett redan klassiskt julrim

 

Med dessa korta rader vill Stall Hatten tacka alla trogna läsare för det gångna året samt tillönska er alla en riktigt god jul.

 

I nästkommande blogg kommer Stall Hatten avslöja innehållet i de julklappar som tomten skulle leverera till flertalet aktiva och diverse ”potentater” inom Svensk Galoppsport nu i eftermiddags - vilka helt uppenbart kommit på villovägar.

 

Han (Jultomten) måste nämligen ha druckit för mycket starkvinsglögg för hela ”säckjäveln” damp nämligen ned på Stall Hattens hallgolv i morse.

 

Så håll i er…

 

Det var utan tvekan ett par klappar med synnerligen intressant innehåll, det kan vi faktiskt lova.

 

Nu blir det julgröt med familjen och allmänt mys.

 

God jul.

 

Höres.

 

P.S. Ett julrim som stod skrivet på ett av paketen kan vi dock inte undanhålla er.

 

”Ni ledande personer inom SG lever också under Davids stjärna. Från oss aktiva får ni därför alla, en ny och välbehövlig …..”

 

Först postade rätta svar på paketets innehåll vinner en pepparkaka och ett glas julmust på Täby galopps sista tävlingsdag D.S.


Sila mygg, det allsmäktiga spelbolaget och en gala!

 

Stall Hatten är arg, för att inte säga rosenrasande!

 

Var går egentligen gränsen mellan dåligt omdöme och ren idioti?

 

Det är tråkigt, men en realitet och ett faktum att vi måste spara pengar inom trav och galoppsporten. Spelomsättningen på ATG:s totalisator viker rejält och ingen ljusning finns att skönja inom överskådlig tid.

 

Men vem bär egentligen ansvaret för den uppkomna situationen?

 

Lars G Dahlgren är en utmärkt journalist på facktidningen Travronden. Han sätter ”huvudet på spiken” i sin senaste blogg.

 

Läs detta, it´s worth it!

 

http://www.travronden.se/blogg/lars-g-dahlgren/svenska-spel-har-receptet

 

En mer klockren analys får man faktiskt leta efter.

 

ST och SG:s styrelse är naturligtvis ytterst ansvariga för eländet. Det är dessa ”smarta gossar” som dragit ut riktlinjerna för hur kapplöpningssporten bäst bör skötas i konungariket Sverige…

 

Att man inte förstått att SPORTEN defacto äger SPELET är direkt pinsamt. Helt ogenerat har man istället tillåtit dotterbolaget ATG att skriva ”agendan”.

 

Så nu sitter vi där med ”Svarte Petter” på hand, sorgligt, men inte desto mindre sant.

 

I sin iver att ”visa sig duktiga” inför det allsmäktiga DOTTERBOLAGET, fattar nu de ledande tjänstemännen på våra förbund (som uppenbarligen inte har en susning om verkligheten) det ena galna beslutet efter det andra.

 

På Täby Galopp får hästägarna inte ens en blomma om de vinner lopp sedan en tid tillbaka. Om man vill ha en tavla från vinnarcirkeln? Banprogram? Glöm det…

 

Hur svårt kan det vara?

 

Att äga galopphäst är dyrt, mycket dyrt. Förutom inköpspriset kostar det i runda slängar 12.000 kronor i löpande kostnader att ”dra runt” sin skyddsling, detta per månad.

 

Vad det kostar att föda upp en häst ska vi inte ens prata om!

 

Den där hundralappen som en okej blomsterkvast kostar arrangören är åtminstone 50 gånger mer värd för en själaglad hästägare som för en gångs skull får besöka vinnarcirkeln.

 

Snacka om att ”sila mygg och svälja kameler”.

 

När så Stall Hatten trodde att botten var nådd, kom nästa dråpslag.

 

I måndags kväll fick Stall Hatten ett samtal från en bekymrad Lennart Reuterskiöld Jr. Vår championtränare undrade varför inbjudan till den stora ”Årets Häst-festen” ännu ej anlänt till den Reuterskiöldska bostaden.

 

Det lät så tokigt att Stall Hatten började ringa runt till galaarrangörerna för att bringa klarhet i saken.

 

Då visar det sig att Svensk Galopp har tackat nej till att medverka i den stora ”Årets Hästfesten” vilken TV-sänds och arrangeras av Svenska Hästsportjournalisters Klubb samt ATG.

 

 Hallå, hallå, är det någon hemma?

 

När SG för ett drygt år sedan flyttade in sin personalstyrka till Hästsportens Hus motiverades detta horribla beslut men att det minsann var ”I Hästsportens Hus det händer”.

 

Stall Hatten har försökt, men hur vi än gnuggar våra geniknölar får vi inte ihop det.

 

Att betala ”en mille” i lokalhyra är väl en billig peng för att slippa kommunicera med de sista – mindre vetande - aktiva och besökare som trots all misär fortsatt har ork att hasa sig ned till banan?

 

Men att hosta upp noll (0) kronor för att medverka i den TV-sända ”Årets Häst-galan” vill man inte göra.

 

Stall Hatten har varit på den där galan typ 15 gånger och vid samtliga tillfällen har vi kunnat kurtisera med cirka 300 köpstarka travhästägare. Och vi VET att tiotalet av dessa har kompletterat sitt hästägande med en galopphäst eller två. Vi vet också att så inte blivit fallet om galoppsporten inte varit med i detta ypperliga forum att knyta band mellan sporterna.

 

Men det är klart.

 

Det är väl på Gärdet och i Hästsportens Hus vi bättre rekryterar nya intressenter till vår sport?

 

Gör om, gör rätt!

 

Höres.


Årets bästa video alla kategorier, lovar...

 

I tider som dessa när allt känns åt helvete känns det skönt att hitta något att skratta åt. Klippet nedan är faktiskt bland det roligaste Stall Hatten någonsin sett.

 

Det enda som gör oss förbannade är att vi inte kom på det själva.

 

Eller kom på och kom på för resten…?

 

Vi gjorde ett liknande försök med Nationaldagsgaloppen som tema, men efter att pulat i en dryg timme, och kommit ungefär tre meningar gav vi upp.

 

Således.

 

Obligatoriskt klick på länken nedan. Slå upp ett glas vin och bara njut.

 

Nu återgår Stall Hatten till kvällstjänstgöring i stallet. Ni vet? Även en blind höna kan göra nytta ibland.

 

Vi ses på Täbys lunchtävlingar i morgon.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ndvY3PGrfl4

 

Höres.


Ironi, eller bara ett otydligt skämt... Riksgaloppörer

 

Ironi…

 

Stall Hatten hoppas att majoriteten av er läsare är bekanta med ordet och förstår innebörden!?

 

Vidare.

 

Nedan publicerar Stall Hatten sin analys av de tre sista Riksgaloppörerna samt vår bedömning av köpvärdet i desamma. Kom ihåg att det här är tänkt som en ren konsumentupplysning. Rätt eller fel? Det får framtiden utvisa, men vi kan lova att arbetet är gjort helt objektivt.

 

Okej?

 

Stall: Pegasos

 

Häst: Arabda

 

Formtal: 74

 

Tränare: Patrick Wahl

 

Patrick Wahl betalade 15.000 guineas för det helamerikanskt stammade stoet Arabda i Newmarket i oktober. Pappan Elnadim (betäckningsavgift 5.000 euro) var själv en toppsprinter och är fallen efter superhingsten Danzig, även han en kortdistansare. Elnadim är relativt obekant i Skandinavien som avelshingst, men var faktiskt högst rankad treårig sprinter i Europa 1997 och championsprinter bland de äldre året efter i Frankrike. Hans avkommor är i huvudsak tidiga, men står inte längre distanser än 1400 meter. Arabdas mödernelinje osar klass, även om hennes mamma Ghizlan ännu inte lämnat någon stjärna. Ghizlan kostade dock 600.000 dollar på åringsauktion. Mormor Golden Ballet är mamma till flertalet superstjärnor. Mest utmärker sig Drosselmeyer (e.Distorted Humor) som vann både Belmont Stakes och Breeders Cup Classic, tjänade nästan 2.4 miljoner dollar! Drosselmeyers halvsyster Stage Luck (e.Unbridled´s Song) kostade 1.6 miljoner dollar som åring, vann Listed och placerade sig i Grupp-1 lopp i USA. Om man bara ser till Arabdas stamtavla har Patrick Wahl gjort ett fynd av sällan sett slag, men samtidigt ringer varningsklockorna. Hur kan det komma sig att Shadwell släpper ett egenuppfött sto (som dessutom vunnit lopp) för rena ”kaffepengar”? Formen då? I debuten tog Arabda hand om ledningen direkt och vann säkert, detta på gräs över distansen 1000 meter. Måltvåan i det loppet, Milly´s Secret vann omedelbart i starten efter. I Arabdas andra start testade man i ett Gr-3 på Royal Ascot, men var långt slagen som 50-oddsare. I livets tredje start tog Arabda återigen hand om ledningen, men var slagen ungefär 100 meter från mål. Formen från det loppet håller dock god klass. I comebacken senast var Arabda klen som 25 längder slagen sjuoddsare. Detta på Ayr uppe i Skottland. Kan man skylla den tveksamma prestationen på den långa resan? Den enda häst som Arabda slog den dagen var False Witness. Samme False Witness som i starten dess för innan åkt på stryk av Pia Höioms riksgaloppör State Anthem! På papperet känns Patrick Wahls häst ruskigt intressant, men papper är en sak – verkligheten någon annan. Arabda lär passa på dirttrack och kommer säkerligen sprinta hem ett lopp eller två tidigt under säsongen. Vi är dock tveksamma på utvecklingspotentialen och blir förvånade om stoet tar hem totalsegern i Riksgaloppen.

 

Köpvärde: Okej

 

Nästa…

 

Stall: Hyperion

 

Häst: Der Blaue Reiter

 

Formtal: 76

 

Tränare: Caroline Malmborg

 

Der Blaue Reiter (hädanefter kallad ”Bosse”) kostade 8.000 guineas som föl och 20.000 euro som åring. Efter att ha varit tvåa i livets fjärde start, detta i en försäljningslöpning, inhandlade Claes Björling hästen till Sverige och Täby. I början av november köpte så Caroline Malmborg ”Bosse” privat av Björling för 190.000 kronor. Pappan Art Connoissseur (kostar 4.500 euro i betäckningsavgift) var själv en grym sprinter och ”Bosse” tillhör Lucky Story-sonens första kull. Mamman Kafayef var själv ingen bra tävlingsindivid, men har lämnat tio vinnare på de tolv startande avkommorna. Av dessa sticker Sakhee-hingsten Permesso ut. Denne Permesso tjänade drygt 300.000 pund i karriären, vann Listed och placerade sig i Grupp-1 och Grupp-3 i hemlandet Italien. Främsta meriter är som knappt slagen tvåa i det Italienska Derbyt samt Premio Roma, båda Gr-1! En kul parantes i sammanhanget är att samma dag som de flesta av riksgaloppörerna inhandlades i Newmarket, gick ”Bosses” treårige halvbror Gmac (e.Excellent Art) under klubban för 34.000 guineas på samma auktion. ”Bosse” vann direkt i debuten över 1000 meter på Yarmouth efter att löpt väldigt grönt och dessutom hängt till höger de sista 200 metrarna. 1.25 längder slagen tvåa i det loppet var Cockney Bob. Denne Cockney Bob har sedan varit placerad i Listed-sammanhang i Frankrike. Bland annat slog han Madeleine Smiths riksgaloppör Shepherd Gate regelrätt i en bra löpning i Deauville i slutet av augusti! ”Bosses” två efterföljande starter är bara att glömma. Han hade i dessa hopplösa uppgifter i penningstinna auktionslöpningar där motståndet var av ”high-profile klass”. I sin sista start i England, detta på Leicester över för lång distans (1400 meter) gjorde ”Bosse” en strong insats som tvåa efter att ha legat med högt uppe. I första, och enda, starten hittills på svensk mark var Caroline Malmborgs riksgaloppör godkänd som åtta längder slagen i storloppet Svealandlöpning. 400 meter från mål såg ”Bosse” faktiskt segerfarlig ut innan krafterna tröt. Fullt förståeligt då loppet kom väl tidigt inpå efter resa och vidhängande acklimatisering.

 

Köpvärde: Mycket högt

 

Slutligen…

 

Stall: Demeter

 

Häst: Plaisir Partage

 

Formtal: 77

 

Tränare: Peter Jardby

 

Plaisir Partage kostade 25.000 euro som åring i Deauville och sedan 45.000 euro på Breeze Up auktionen på Saint Cloud året efter. Peter Jardby köpte hästen efter en sjundeplats i en försäljningslöpning på Chantilly i början av november för 21.000 euro. Plaisir Partage är efter den populäre sprinter/miler hingsten Iffraaj (kostar 10.000 euro i betäckningsavgift) som i sin tur är efter Zafonic. Iffraaj fick en drömstart i aveln då hans första kull innehöll hela 38 vinnande tvååringar. Ett rekord som står sig till dags dato! Avkommorna går lika bra på gräs som på dirttrack vilket naturligtvis är positiv information. Bästa avkomman är utan tvekan Wootton Bassett som var obesegrad efter fem starter som tvååring och nu ståtar med 540.000 pund i total prissumma. Iffraaj är därmed en av tre nu aktiva avelshingstar som lämnat oslagna tvååriga champions i Europa. De andra två är Galileo och New Approach… Plaisir Partages moder Foxilla (e.Foxhound) var ingen topphäst på tävlingsbanan, men vann i alla fall ett lopp i England. Hon har lämnat fyra föl och de tre första har samtliga vunnit lopp. Undantaget är Plaisir Partage. Mormor Lilissa är även hon mer brukbar i aveln än på tävlingsbanan. Hennes mest namnkunnige avkomma är utan tvekan Linngari, flerfaldig Gr-1 vinnare och nu verksam som avelshingst på Irland (kostar 3.500 euro). Peter Jardbys riksgaloppör har gjort sex starter, varit placerad fyra gånger med en andraplats som bäst. Då han var tvåa fick han ge vinnaren hela fem kilo! Sin bästa insats i livet var dock i den näst senaste starten då Plaisir Partage var ganska kort slagen som fyra på Saint Cloud. Formen från det loppet håller mycket god klass. Sedan hemkomsten till Sverige har Peter Jardby kastrerat hästen vilket vi finner positivt. Plaisir Partage går lika bra på dt som gräs och står åtminstone 1600 meter.

 

Köpvärde: Mycket högt

 

Pust och puh… Att göra en sedan här omfattande analys tar mer tid än man tror, den saken är klar. Nu är det upp till er läsare att göra era val och sedan hala fram plånboken. 2014 års riksgaloppörer känns överlag mycket spännande och vi kan nästan ta gift på att samtliga vinner lopp under säsongen.

 

En grym låt får avsluta!

 

http://www.youtube.com/watch?v=_Qj8mFLu80I

 

Höres.


"Järnröret", riksgaloppörer, banan eller "Silvergrisen"

 

Stämmer ryktet att Svensk Galopp funderar på att anställa Kent ”Järnröret” Ekeroth som kommunikationschef? Det skulle inte förvåna Stall Hatten ett dugg om så var fallet…

 

Vidare

 

Nu är försäljningen av Riksgaloppandelarna i full gång, så Stall Hattens genomgång känns än mer viktig. Det finns andelar kvar i samtliga sex stall.

 

 

Stall: Nike

 

Häst: Hands Up

 

Formtal: 76

 

Tränare: Vanja Sandrup

 

 

Bushranger-hingsten Hands Up kostade 17.000 Guineas på Horses in training-auktionen i Newmarket i oktober. Pappa Bushranger var själv en riktig sprinter med segrar ibland annat Prix Morny i Deauville och Middle Park Stakes i Newmarket – båda Gr-1. Bägge dessa vinster togs dessutom på banrekordtid! Hands Up ingår i Bushrangers första kull innehållandes 146 avkommor och det verkar onekligen som att marknaden har ratat stona efter Danetimehingsten. Snittpriset på åringsauktionen 2012 var 47.000 guineas för hingstar och 18.500 för ston. Året efter sjönk priset till 17.000 guineas för hingstar och 5.600 för ston. Mamman Christa Maria (e.Alhaarth) är ostartad, men själv halvsyster med kapable Tamweel (e.Gulch). Via mödernet kan Hands Up nog få med sig lite mer distansförmåga. Halvsystern Maria Christa (e.Red Clubs) vann över 2000 meter på både Longchamps och Maissons Laffitte, nu är hon faktiskt omskolad till hinderhäst! Hands Up har gjort fyra starter och inte gjort bort sig någon. I debuten, som 100-oddsare var Hands Up långsam från start och väl hållen, innan han avslutade fint som fyra, slagen fem längder. I andra starten valde ryttaren fel väg vid ytterrail – bara att glömma. I tredje starten hamnade Hands Up i kön och kunde inte ta något i en snabb avslutning. I den senaste starten gjorde Hands Up en fin prestation då han ledde till 100 meter från mål över lite för lång distans (1400 meter). Vanja Sandrup är riktigt duktig på att förbereda hästar och vinna ”första gången ut”.

 

 

Köpvärde: Högt

 

 

Vidare.

 

 

Stall: Poseidon

 

Häst: State Anthem

 

Formtal: 77

 

Tränare: Pia Höiom

 

 

Royal Applause-dottern State Anthem kostade 42.000 guineas som åring, men endast 16.000 guineas när Pia Höiom snappade upp henne i Newmarket i slutet av oktober. Pappan Royal Applause behöver väl ingen närmare presentation. Han lämnar tidiga sprinters helt enkelt. Mamman Arctic Song var själv ostartad, men har förutom State Anthem även lämnat Listedplacerade valacken Hartley (e. Lucky Story) och Groom Dancer-valacken Peacock´s Pride som två okej löp som treåring. State Anthem har gjort åtta starter och känns exponerad. Vid segern senast strulade State Anthem från start, reds invändigt och fick tidig lucka. På upploppet hängde hon dock kraftigt till höger och blev så när upphunnen. Endast en av de nio hästar State Anthem slog den gången har därefter placerat sig bland de tre främsta så vi är ytterst tveksamma på djupet i formen. Vi blir dock inte ett dugg förvånade om State Anthem rusar hem ett sprinterlopp eller två tidigt på säsongen. Att han ska vinna hela Riksgaloppserien känns dock nästan osannolikt.

 

 

Köpvärde: Okej

 

 

Stall Hatten avslutar här för nu är det hög tid att förbereda sig för tävlingarna nere på ett snöbeklätt (och iskallt) Täby Galopp. Till skillnad mot SG:s operativa ledning anser nämligen Stall Hatten att det är ”på banan det händer”. Inte i Hästsportens Hus…

 

Höres.


RSS 2.0