Ett beslut i ren "Percy-style", gör om - och gör rätt!

 

Kommer ni ihåg Percy Nilegård, en karismatisk karaktär spelad av Johan Rheborg, i Killinggängets smått klassiska TV-serie anno 1995, Nilecity 105,6?

 

Stall Hatten minns honom i alla fall med glädje och det var vid fler än ett tillfälle vi satte nyponsoppan i vrångstrupen av skratt då ”Pööörcy” levererade sina ”oneliners” på bästa sändningstid.

 

Nu har galoppen fått sin egen ”Percy Nilegård” i form av SG:s ordförande Hans ”Hasse” Hansson.

 

För ALDRIG någonsin har Stall Hatten (som är 40+) hört talas om något beslut som är mer ”Percy-style” än det herr Hansson tagit vad gäller personalen på Täby galopps sekretariat!

 

Av de nio personer som i dagens läge arbetar i lokalerna skall sex omplaceras till Hästsportens Hus, från och med den första april. Om SAMTLIGA hade tvingats byta arbetsplats hade Stall Hatten, med viss tvekan dock, kunnat köpa argumentet att det vore en ekonomisk vinning att samla all personal inom SG på ett och samma ställe.

 

Men var/är inte ”planen” att detta skulle bli en realitet i alla fall då den nya Huvudstadsbanan står klar om tre år? Det ”däringa slottet” man fick ”på köpet” vid förvärvet av fastigheten Önsta gård, har ju ett och annat rum lämpligt att möblera och använda, till fler ändamål än ”sabrering” och coctailpartyn, eller hur?

 

Men att som nu, med mer än lovligt kort varsel, och helt utan förvarning, flytta lite drygt 66 procent av de anställda tjänstemännen på Täby Galopp känns så galet dumt att det egentligen inte är värt att kommentera…

 

För lokalerna måste väl värmas upp för de som blir kvar, och ström lär väl gå åt även i fortsättningen? Och på tävlingsdagarna är det väl bra att personalen som måste vara på plats för att genomföra dessa i alla fall har en stol att sitta på och en maskin att koka kaffe på…?

 

Och om Stall Hattens analys av vad ”besparingen” är värd ”på sista raden” i ett treårsperspektiv, är Hans ”Hasse” Hanssons beslut allt annat än försvarbart!

 

Men vad fan? Fuck it (them)…

 

För 27.000 kronor kan ju allas vår lilla favorit ”Percy” Hansson anlita någon ”snitsig” konsult i bekantskapskretsen, utrustad med skräddarsydd kavaj och röd slips i åtminstone 13.5 timmar?

 

Inte illa…

 

Stall Hatten lider med personalen på Täby Galopps sekretariat, som är värda ett bättre öde än detta. De här personerna är i de flesta fall bosatta i banans absoluta närhet och ”bestraffas” i och med flytten med en timme per dag i köerna till och från Bromma där Hästsportens Hus de facto ligger.

 

En sådan sak (köerna) skall dock ”Hasse” inte behöva ta hänsyn till rent företagsmässigt, men sitt ”mänskliga” ansvar kan han inte svära sig fri ifrån om ni frågar Stall Hatten.

 

Och är det inte för djävligt och helt oacceptabelt att Hans Hanssons svar till de drabbade då de uttryckte sin ilska, förtvivlan och bestörtning åt beskedet om flytten som alltså skall genomföras redan den första april var?

 

Och föreställ er, innan ni läser citatet, en "pompös" typ, kisandes över pastellfärgade brillor, och med lite "överssende" tonläge leverera detta!

 

-  Det är ju tråkigt att ni känner att det är jobbigt att tvingas flytta till Hästsportens Hus redan den första april, men okey då, flytta den andra april i stället!

 

Den som tycker att det uttalandet är VÄRDIGT en ordförande i Svensk Galopps styrelse räcker upp en hand...

 

http://www.youtube.com/watch?v=nef7SXEI5QU

 

Stall Hatten lär återkomma i ärendet.

 

 

I gårdagens blogg utlovade vi en ny På spåret-resa, men den får vänta till i morgon, då de här raderna tog alldeles för lång tid att författa. Stall Hatten hoppas ni har förståelse för detta?

 

Höres.


En raljerande "Pjäs", lägg ned, och ett par sköna odds!

 

I går kväll damp det ned ett brev, eller vad man nu skall kalla skriften, signerad Göran ”Pjäsen” Terninger , hos samtliga Täby Galopps A och B-tränare.

 

Ni kommer väl ihåg att ”Pjäsen” gjorde succédebut inom galoppsporten för en dryg månad sedan då han på sitt presentationsmöte hade med sig ”saft och bullar” till de stackars utarbetade tränarna?

 

En mer samstämmig kör av hyllningar av en person har Stall Hatten inte hört sedan den ljuvliga höstkvällen 1988 då Glenn Hysén snudd på egen hand neutraliserade det engelska landslaget på Wembley…

 

Efter att Stall Hatten läst ”Pjäsens” alster känner vi oss ”tämligen” säkra på att medvinden som han kvastat runt med i ryggen sedan den där underbara ”bullkvällen” vänds till en orkan rätt i ”fejset”…

 

Stall Hatten orkar inte referera hela innehållet, men om vi säger så här, det är slut på sötebrödsdagarna för de aktiva på stallbacken…

 

Mest skrattade vi åt ”nyordningen” att banarbetarna från och med omedelbums skall debitera tränarna för enklare tjänster. Typ om Patrick Wahl har köpt en ny tvättmaskin och vill få hjälp att frakta bort pallen den stod på, kan han se fram mot en räkning för utfört arbete. Snacka om att ”sila mygg och svälja elefanter”!

 

Och sparkraven på två miljoner som nu drabbar de aktiva, hade inte behövts om de ansvariga i Svensk Galopps styrelse förstått att sätta stopp för Nationaldagsgaloppen i tid.

 

Lägg ned det där dödsdömda projektet, NU!

 

Mycket gnäll, men avslutningsvis ställer sig Stall Hatten ytterst tveksam till att Göran ”Pjäsen” Terninger verkligen är rätt man, och har rätt profil, för att raljera om ”att i min värld betalar man hyran i förskott”…?

 

Ett par intressanta odds damp ned i Stall Hattens mailbox i morse.

 

Wido Neuroth öppnar filial på Täby Galopp?

 

Odds: 175 gånger

 

Personalen på Täby Galopps sekretariat ”skramlar” ihop 3.000 kronor till en pampig present och anordnar dessutom ett hejdundrande tårtkalas till Hans ”Hasse” Hanssons ära med anledning av flytten in till Hästsportens hus?

 

Odds: 7.000 gånger

 

Den där resan som utlovades i gårdagens blogg tar vi i morgon i stället.

 

Stall Hatten är trött.

 

Höres.


Kentucky, Here to Win, "Loppan", målfoto, och odds!

 

Det har varit lite dålig frekvens på Stall Hattens bloggar den senaste tiden, men nu utlovar vi ”bot och bättring”.

 

Vi inleder med att hylla signaturen ”Inte Wallenberg” som fixade att den senaste På spåret resan gick till Kentucky.

 

Stort grattis till denne helt klart bereste och allmänbildade person, som därmed vunnit ”ett fint pris” två gånger på raken.

 

Några förklaringar…

 

”Smaskig palindromstad” = Dallas

”Manlig Bimbo” = Barbies manliga motsvarighet KEN

”Robin Hood karaktär” = Broder TUCK

”Små beståndsdelar” = Y-kromosomen i en cell

”Mäktig man, grålle, förneka” = Bill Clinton – Arkansas

”Bolltrollande långskånkar” = Basketlaget Memphis Grizzlies

”Mycket grönt, eller blått” = The Bluegrass state

 

KENTUCKY

 

Sedan i fredags morse har Stall Hattens femåriga dotter befunnit sig i vår ”absoluta närhet” och då är det lite svårt (och faktiskt relativt ointressant) att fokusera på totospel, men det får väl finnas gränser?

 

För i lördags kväll missade Stall Hatten att ta betalt då Here to Win, som vi skrivit om vid ett flertal tillfällen, avlade sitt maiden på amerikansk mark.

 

Om ni vill/orkar friska upp minnet…?

 

http://stallhatten.blogg.se/2011/october/thieves-on-wheels-wolverhampton-skvaller.html

 

http://stallhatten.blogg.se/2011/october/krakatau-here-to-win-tvattmaskinen.html

 

http://stallhatten.blogg.se/2012/january/artan-pa-och-lite-internationellt.html

 

 

Det norskägda stoet hemförde ”The Very One Stakes” på Gulfstream Park i Florida vilket är ett Gr-3 för ston över 2200 meter på gräset.

 

I det slagna fältet märks bland andra Perfect Shirl som för ett par månader sedan vann Breeders Cup Fillies and Mares (Gr-1) och då förstår ni att det inte var en ”skock får” som Here to Win ”skojade” med över upploppet…

 

Hela racet ser ni via länken nedan.

 

http://www.youtube.com/watch?v=ImRiG9wQBnQ

 

 

Stall Hatten lovar att vid ett senare tillfälle berätta den smått otroliga historien om hur ”två rödvinsmosiga baggar i vita sommarkostymer” fullkomligt tog över showen på den brasilianska auktionen där Here to Win inköptes (något dyrare än budgeterat…) som åring.

 

Nu känns denna uppgift något övermäktig då stoet betalade 12 gånger pengarna, samt att det enda skälet till att Stall Hatten INTE lirade ett ”kladdigt lax” vinnare var att vi inte orkade leta fram startlistan då det var fullt upp med ”kvällsfodringen”…

 

När vi vaknade morgonen efter och fann sex missade samtal (från +47-området) i mobilens display, ”misstänkte” vi hur det hade gått.

Stall Hatten gläds dock av hela sitt hjärta för Morten Myhre, ”Lobben” och alla de andra delägarna, som i Here to Win har en ”pensionsförsäkring”, som klår index alla dagar i veckan.

 

Stort.

 

I går eftermiddag kom Stall Hattens lilla favorit Nicole ”Loppan” Nordblad till Täby för att rida två hästar, det gick sådär…

 

Estrela Superior var lite sen ur boxarna, men sedan red ”The Flea” enligt skolboken, även om ekipaget fick nöja sig med andraplatsen, slagen huvud – spelad till 15 för tio.

 

-  Jag var helnöjd med både häst och ryttare berättade Mikael Tjenström för Stall Hatten efteråt.

-  Det är Täbys ”största häst”, och han är samtidigt bångstyrig, så jag sa till ryttarinnan att hon bara fick slå en gång, slår man två så tvärstannar han.

-  Loppan gjorde precis som jag sa till henne och hon får gärna rida åt mig igen, avslutade Micke.

 

Maserati (spelad till 16 för 10), tränad av Vanja Sandrup, skulle ge ”Loppan” snabb revansch ett par lopp senare, men där ödelades hennes chanser redan i startboxarna.

 

-  Maserati är ”taggad till tusen” för dagen och jag satt därför och höll honom i boxarna, berättade Vanja efteråt, och fortsatte.

-  När startern säger klart, öppnas inte grindarna direkt, och Maserati – som bara vill ut – hoppar rätt upp och slår huvudet i boxtaket!

-  Hästen tappar över 100 meter och så var den dagen förstörd. Det är sådant som händer, men det är självklart extremt tråkigt att det sker just den här gången, avslutar Vanja Sandrup.

 

16-åriga Nicole ”Loppan” Nordblad är proffsig som få, väluppfostrad och dessutom ödmjuk. Det visade hon med ackuratess i söndags, Inte ett enda gnäll hördes, inga försök att skylla ifrån sig framfördes, men framför allt lämnade hon Sverige med samma glada humör som hon kom med.

 

Guldstjärna till dig ”Loppan”.

 

I V4-inledningen dömdes det dött lopp mellan 23-procentaren Chiloé och andrahandsfavoriten Know By Know, men ”spelarkollektivet” fick inte se något målfoto därefter.

 

Det förstår Stall Hatten.

 

Även om Stall Hatten inte är begåvad med ”falkögon” precis duger våra (i och för sig) för ändamålet otränade ”gluggar” mer än väl till att döma Chiloé som ensam vinnare, efter att ha studerat målfotot.

 

Mer ”lämpliga”, i just det här specifika ärendet i alla fall…, personer än Stall Hatten, får härmed i uppgift att förklara för ansvariga personer att man inte bör ”leka” med spelarnas pengar.

 

Målfotot, och konsekvensen av dömandet där av, är redan nu ett fall för galoppens överdomstol.

 

Gör om, gör rätt!

 

Stall Hatten avslutar med ett par odds som vi kommit över och finner synnerligen intressanta.

 

Hans Hansson får förnyat förtroende och sitter kvar i ATG:s styrelse efter deras nästa sammanträde?

 

Odds: 50 gånger.

 

Hans Hansson får förnyat förtroende och sitter kvar som ordförande i Svensk Galopps styrelse efter deras nästa sammanträde?

 

Odds: 1.03

 

Svenskt Derby 2014 rids på den nya anläggningen i Skåne?

 

Odds: 25 gånger.

 

Sofiero-löpning 2013 rids över distansen 1730 meter?

 

Odds: 12 gånger.

 

Bodil ”Journalen” Hallencreutz frias helt av överdomstolen i Isalina-fallet och vinner Pramms med Letsgoforit av bara farten?

 

Odds: Valfritt.

 

I morgon blir det en ny På spåret resa.

 

Höres.


Bukbräck, årets hästar, en aning ömfotad, "Lilla"...

Stall Hatten ber om ursäkt (om nu någon bryr sig?) för att vi inte publicerat någon blogg de senaste dagarna, men det har haft sina naturliga, eller kanske hellre - onaturliga orsaker…

 

Efter en vecka i Indien - utan de minsta magproblem för vare sig Stall Hatten eller ”Fröken Favorit” - kom vi som bekant hem i lördags morse för att närvara på Årets Häst-festen på Grand Hotell senare på kvällen.

 

Att man ”bräcker ner” efter en måltid i Indien köper Stall Hatten med viss tvekan, men att detta skall ske efter en middag på Grand Hotell har vi svårare att svälja!

 

Skit samma!

 

Kvällen på Grand (före midnatt) var i alla fall mycket trevlig och Stall Hatten hade inga som helst ”synpunkter” på pristagarna som alla kändes helt ”korrekta”!

 

Samtliga vinnare mottogs/hyllades dessutom på ett föredömligt sätt i strålkastarljuset av intressanta prisutdelare och av kvällens värdpar Per Skoglund och Anna Thelander.

 

Herr Skoglund behärskar den svåra konsten att ”känna av” och ”locka fram” det bästa av de han intervjuar, och Anna Thelander är ju säker som få.

 

Guldstjärna till samtliga vinnare och arrangemanget i helhet!

 

Men är det inte lite ”B” att man stavat fel på vinnaren i Arabkategorin i referatet på SG:s hemsida? Eller är det ännu mer alarmerande att ingen reagerat på detta tre dagar senare? GHARRAA skall det vara, inget annat!

 

Stall Hatten noterade med stor glädje att det bara var svenskfödda hästar som prisades, förutom Gharraa då, så döm av vår förvåning när detta inlägg på en annan galoppsida lästes dagen efter.

 

-       Läste på en flitigt besökt galoppblogg (Vi kan kalla den SH för att likställa bloggförfattarens vanliga psedförkortningar) för några veckor sedan

angående ”Svenskprogrammet” att hästar som ex. Buzz Lightyear, Errol, Uppercut action m.fl. inte skulle ”inräknas” i den Svenska uppfödningsverksamheten eftersom de har fäder som står uppstallade

utanför Skandinavien?? Det "räknas liksom inte"??

 

-       Vad är det för resonemang?….. Luttrade uppfödare som trots allt är villiga

att satsa hårt och som skickar sina ston till England/Irland/Tyskland/

Frankrike m.fl. för betäckning skall väl uppmuntras, inte ironiseras….

 

 

Stall Hatten minns den där bloggen och uppföljningen därefter som skrivaren ovan åsyftade mycket väl, men för er som inte gör det…

 

Den elfte oktober skrev vi detta!

 

http://stallhatten.blogg.se/2011/october/facit-finns-det-ar-dags-att-agera-sg.html

 

Och den trettonde oktober detta!

 

http://stallhatten.blogg.se/2011/october/hedrande-dackefejden-wido-och-pastadd-osamj.html

 

Usch!

 

Normalt sett är Stall Hatten inte det minsta ”ömfotad” (till skillnad mot Jessica ”The Biggest Looser” Almenäs, läs hennes twitter och njut…), men det där inlägget kändes inte helt okey. Och om ni orkar, vilket vi har full förståelse om ni INTE gör…, läsa bloggarna ovan förstår ni varför!

 

Eller är det någon annan som som "läst" inläggen på samma sätt som skribenten som citerats?

 

I så fall, gud förbjude, lovar Stall Hatten att vara EXTREMT tydlig i frågor av vikt framöver...

 

Nog om detta.

 

 

Vi fortsätter med På spåret resan som ingen har lyckats fixa ännu.

 

6 poäng:

 

Vi närmar oss ort vars ”bolltrollande” favoriter inte alls är några ”långskånkar” att vara rädda för, även om namnet på deras arbetsgivare kanske antyder något annat? Vårt slutmål är mycket grönt, eller blått?

 

Avslutningsvis.

 

Stall Hattens ”lilla favorit” Sofie ”Lilla” Lexner var trea i Grand Prix i Oslo i går kväll och följde för en halvtimme sedan upp med att vara tvåa Grand Prix Küren på samma plats.

 

Vann gjorde Anne Troensegaard ombord Seduc, och trea var Andreas Helgestrand på nye Tacolando Tripple, så det är i ”hyggligt” sällskap ”Lilla Lexner” hävdar sig, 26 år ung…

 

Det är LÅÅÅNG , LÅÅÅÅÅÅÅNG väg kvar till Olympiska spelen i London i sommar men det här gav massor med poäng och försämrade inte hennes chanser precis.

 

Därför.

 

Alldeles oavsett vad champagne har för inverkan på Stall Hattens mage i dagsläget…, öppnas en sådan, NU!

 

Höres.


"Törtsio", äntligen hemma, och Årets Häst-fest!

Efter 17.5 timmar på resande fot slog Stall Hatten och ”Fröken Favorits” plan i backen på Arlanda för en stund sedan.

 

Och vilket ”härligt” välkomnande man fick…

 

Snöslask och minusgrader är ju inte precis högst upp på Stall Hattens önskelista nu för tiden.

 

Och hemresan för resten, den var värd ett kapitel för sig, men Stall Hatten låter oss nöja med kortversionen ”att det finns plats för både den ene och den andra människotypen om man väljer Apollo som researrangör …”

 

Såg ni ”Törtsio” på Meydan i går?

 

Om inte, kan ni göra det via länken nedan. Välj lopp fem och klicka på play-ikonen på bilden i topp på sidan

 

http://emiratesracing.com/node/6?id=2493

 

En svenskfödd vinnare på Meydan är inte ”kattkskit” skall ni veta. Per-Anders Gråberg ombord Tertio Bloom red perfekt och lär inte precis varit ”purken” då han fick den spare-riden?!

 

Mer ”purken” lär dock Valmir ”Matadoren” Azeredo vara då han fick se loppet från sidan efter att ha käkat något mindre passande (enligt uppgift Indiskt) kvällen före…

 

Och att se en storgråtande Bosse Ahlqvist äntra vinnarcirkeln, stolt som en tupp, var stor show och en händelse som Stall Hatten ALDRIG kommer att glömma.

 

Nu du, Herr Ahlqvist. Det här får du bara acceptera! Hädanefter är du ”Hulk-Bosse” med hela galoppetablissemanget…! Och det smeknamnet får du för ditt engagemang och för din kärlek till galoppsporten.

 

Kolla filmen via länken nedan och förstå varför…

 

http://galoppspelaren.wordpress.com/

 

Nu sitter Stall Hatten och laddar inför Årets Häst-festen på Grand Hotel och känner sig något stressad. Detta efter att "Storsponsorn" insisterade på att "ett glas bubbel hinner vi med i baren innan det börjar".

 

Vi hann med två...

 

Höres.

 

 

 

 


Enad front, framåt, I-landsproblem och ett platsspel!


Informationsmötet på Jägersro i går eftermiddags måste ha hållit ”maranata”-klass för alla som Stall Hatten har ”surrat” med efteråt hade bara positiva saker att säga.

 

Det verkar som om de aktiva har accepterat den uppkomna situationen och enat sig. Även kring sittande styrelse!

 

Nu är det full fart framåt som gäller, verkar vara den allmänna uppfattningen bland våra vänner i söder?!

 

Bra där.

 

”Make it happen” är det enda Stall Hatten säger...

 

Vi går vidare med På spåret resan som ingen tog på 10-poängsnivån. Möjligtvis var det formuleringen ”smaskig palindromstad” som förvirrade? Med ”palindrom” menade vi att utgångspunkten (staden) kan vara ”smaskig” om man vänder på den.

 

Okey?

 

8 poäng

 

Vart är vi på väg?

 

En kniv i norr, en sked i öst, en potatisskalare i väst? Nej varken eller. I ryggen har vi i stället…? Vi passerar stad i område där en mycket mäktig man en gång regerade. Även om ”Grållen” säkert skulle förneka ”även detta” under ed?!

 

I kväll är det dags för tävlingar på Meydan.

 

Gårdagens resultat var för svenskt och norskt vidkommande en katastrof, men idag ser det faktiskt ganska intressant ut.

 

Stall Hattens favorithäst Tertio Bloom har en bra chans att vara bland de tre om det klaffar lite på vägen och ”Matadoren” klarar av att rida 59.5 kilo…

 

Det märks att ”Fröken Favorit” är helt anpassningsbar - även i lyxiga miljöer. De första sex nätterna har vi tillbringat i en hydda på stranden för 300 kronor dygnet, och ”övriga kostnader”, mat, dryck, taxi, massage, och så vidare… har aldrig överstigit 400 spänn.

 

När vi nu tillbringat 20 timmar på lyxhotellet Vivanta by Taj, har ”FF” helt uppenbart funnit sig tillrätta, för det första Stall Hatten fick höra vid frukostbordet (med en rätt irriterad stämma) var…

 

-  Den här muffinsen är alldeles för ”chokladig”!

 

Visst, sure…

 

Den 26 februari är Stall Hattens lilla favoritjockey Nicole ”Loppan” Nordblad kontrakterad att rida två hästar på Täby galopp.

 

Det var Vanja ”The manager” Sandrup som kom på den briljanta idén att köpa en ungdomsbiljett och flyga över ”The Flea” för att rida Maserati som behövde en 4-kilos lärling på ryggen.

 

Mikael ”Jagstartarhellreengångförmycketänförliteellernot” Tjernström var inte sen att haka på bokningen så nu sitter Nicole på två fina hästar med tillika goda vinstchanser.

 

Och om Stall Hatten är rätt informerad, och det brukar vi vara, är det inte för sent att boka ”Loppan” den här dagen.

 

Men hur man agerar för att få till det, får ni räkna ut själva…

 

Snart är det dags för hemfärd från Indien, och det är med stort vemod Stall Hatten packar väskan för att nå ”kallare breddgrader”.

 

I morgon är det dock Årets hästfest på Grand Hotell i Stockholm, så helt ”iskallt” känns det inte att åka hem…

 

Höres!


Bekräftat, dumstrut på, en låt och EN sak att göra!

 

Jaha, då var det bekräftat då!

 

Drygt 100 år av galoppsport på Jägersro är över efter säsongen 2013. Visst, det här har Stall Hatten vetat ett tag, men vad fan, man baxnar…

 

Baxnar av den inkompetens Skånska Fältrittklubbens styrelse, med ordförande Jacqueline ”Jacky” Henriksson i spetsen, visat i ärendet.

 

Först sa man upp ett väl fungerande avtal, utan att ha gjort en ordentlig konsekvensanalys.

 

Och när SFK sedan insåg att detta förfarande nog inte ”var det klurigaste” i mannaminne precis, då STS medlemmar självklart accepterade uppsägningen, var helt plötsligt uppsägningen ingen ”riktig” uppsägning…

 

Hallå, hallå, är det någon hemma?

 

Vid det här laget hade det varit ytterst klädsamt om SFK:s styrelse insett vad de ställt till med och ställt sina platser till förfogande!

 

Men nej då. I stället gick man till attack, oftast med ett nedlåtande hånflin gentemot sina oroliga medlemmar, med andemeningen ”att det här begriper ni inte, det är lugnt” och en massa bla bla bla…

 

Det finns helt enkelt inga acceptabla ursäkter. Så snälla SFK, bespara oss alla eventuella försök till ”avbön” på informationsmötet som inleds klockan 16.00 idag.

 

http://www.youtube.com/watch?v=6x1rypfNGw0

 

Nu finns det bara en (1) sak att fokusera på!

 

Var rider vi kapplöpningar i Skåne under säsongen 2014?

 

Hur vida Svensk galopp kommer att ”pröjsa” den nya banan är Stall Hatten inte det minsta orolig för.

 

Gunnar Werner lovade ju som bekant att ”vi (SG) kommer inte lämna galoppsporten i Skåne i sticket” på pressmötet i Göteborg i mitten av januari. Det löftet finns väl dokumenterat både på ljudfil, filmklipp och i diverse anteckningsblock…

 

Och det brådskar!

 

Spaden måste vara i marken i början av nästa år.

 

Så det är dags att AGERA, NU!

 

Det känns inte speciellt inspirerande att ge åttapoängsledtråden i På spåret tävlingen, och inte speciellt motiverande att analysera loppen i Dubai som börjar om ett par timmar.

 

Så vi avstår…

 

God natt!


Palindrom, Overdose, och en vinnare om 30 minuter...

 

Stall Hatten är mäkta imponerad av signaturen ”Zeke Varg” som fixade att gårdagens resas slutmål var galoppbanan Del Mar, ”where the turf meets the surf”, redan på tio poängsnivån… Guldstjärna!

 

Visserligen startade vår resa i Carmel, inte i San Fransisco som ”Zeke Varg” trodde, men allt annat i hans analys stämde.

 

Undrar om den här är svårare?

 

Vart är vi på väg?

 

10 poäng:

 

Tåget avgår från ”smaskig palindromstad”. Vi reser nordöst mot område där manliga bimbos och Robin Hood-karaktärer samsas med små beståndsdelar av något som för tankarna till fängelserum…

 

Något HELT annat!

 

Den här historien utspelar sig första söndagen i oktober 2008.

 

Stall Hatten var precis som vanligt i Paris för att spana in världens mäktigaste galopplopp på gräs, Prix de lArc de Triomphe.

 

Och precis som brukligt var (och är) hade dagen inletts med att vår gode vän ”Lincoln Andersson” plockade upp en något sömnig Stall Hatten på flygplatsen redan vid tiotiden.

 

Just den här gången var det utan det minsta knot som ”Lincan” hämtade på flyget. Dagen före hade nämligen Stall Hatten lovat vår frankrikebaserade vän (dyrt och heligt, och utan minsta darr på manchetten) att vi hade en ”solklar” vinnare till nästan tio gånger ”smeten” i Prix de l´Abbaye senare på eftermiddagen.

 

Och vill ni ha ett tips? Ta rygg på en proffstränare när ni skall på tävlingar i Paris nästa gång, för de åtnjuter nämligen förmånen ”Valet-parking” och får dessutom glida förbi köer längre än de som slingrar fram utanför varuhuset i Ullared!

 

Den här historien börjar redan egentligen i slutet av maj samma år, då Stall Hatten fick ett samtal av sin gode vän ”The Gurk”.

 

-  Du Hatten, jag har sett något av det jävligaste genom tiderna, frustade ”The Gurk” fram över en knastrig telefonlinje från södra Tyskland, och fortsatte...

-  Det var en häst som vann ett Listed här precis, jag är i Baden Baden ”by the way”. Han är tränad i Ungern och heter Overdose, sade en vid det här laget mycket exalterad herre i andra änden av linjen.

-  Lita på mig nu. Det kan vara den snabbaste häst jag någonsin sett och den vinner garanterat Grupp-1 om ägarna och tränarna bara vågar ta chansen, avslutade ”The Gurk” samtalet.

 

Stall Hatten är under normala omständigheter föga intresserad av 2000 punds hästar tränade i Ungern, oavsett hur många raka segrar de har, men det var något i hur ”The Gurk” lät på tonen som gjorde att vi lade hästen Overdose på minnet.

 

Att Stall Hatten sedan gjorde en ordentlig research på Overdose behöver väl vi inte ens nämna?

 

Och nu, drygt fyra månader senare var det således dags att ”lugga” det franska totokollektivet på ”en euro eller två…

 

De franska totospelarna var uppenbart ”föga” imponerade av ”Ungersk form” så ”The Budapest Bullet”, som Overdose nu kallades i den internationella hästsportpressen stod i styvt åtta gånger ”kaksmeten” när hästarna lunkade runt bakom startboxarna…

 

Nåväl.

 

Loppet gick i väg och Overdose tog hand om ledningen direkt. Visst, Stall Hatten tyckte väl att ”The Budapest Bullet” sedan vann lite väl enkelt, det blev liksom aldrig en riktig fight, men vem fan bryr sig när ens lir levererar med ett par längder till åtta gånger…?

 

Stall Hatten, ”Trumpetarn”, ”Foto-Martin” och ”Lincan” skrek som besatta och flög fram till champagnebaren, för helt plötsligt kändes livet lättare och höger bakficka tyngre…

 

Sedan!

 

Detta…

 

http://www.youtube.com/watch?v=QiLvi58gyBc

 

Så här i efterhand kan man skratta åt eländet men just i den där sekunden då katastrofen gick upp för oss kändes inte livet så särdeles ”pampigt”.

 

Ridå…

 

Nu blir det middag, men innan dess skall vi inkassera en slant på ”Hans Majestät” Adielssons nyförvärv Fugitive Motel på Lingfield klockan 15.00 svensk tid.

 

Kan vi få fem gånger?

 

Jobba ”Loppan”…

 

Höres.


Ny resa, fantastiskt engagemang, och ett par "puffar".

 

Dagens blogg inleds med ett stort och rungande grattis till signaturen ”Inte Wallenberg” som lyckades klura ut att den förra På spåret-resan avslutades i Deauville redan på 10-poängsnivån.

 

Stall Hatten älskar som bekant interaktivitet och att vinnaren ”Inte Wallenberg” dessutom inkluderade en intressant artikel om Raoul Nordling innebär en stor och fet guldstjärna i marginalen.

 

En ny resa.

 

Vart är vi på väg?

 

10 poäng:

 

Vi startar i stad där en ”smutsig polis” regerade på mer än ett sätt under ett par år. Vi reser söderut, och vid resans slutmål blir vi förmodligen serverade både oxfilé och hummer!

 

I söndags satt Stall Hatten och ”Fröken favorit” och kollade in loppen från Täby via en något ”svajig” internetlina, sippandes paraplydrinkar.

 

Vi blev väl inte speciellt imponerade av klassen på loppen, utan vårt största fokus var i stället på vad ATG-live kommentatorn Anders Ekberg skulle leverera för ”guldkorn”… Bilderna ”buffrade” ju som satan, men ljudet höll fantastisk kvalitet.

 

Stall Hatten har den största respekt för Anders Ekberg, det kan inte nog betonas. Snubben är 60 +, men har ett engagemang för hästsport som få, eller rent av ingen, annan aktiv journalist är i närheten av.

 

Det spelar liksom ingen roll om arabhästen ”Hulda Hanover”, tränad av ”Gudrun Guldstöfvel” i Krokom är en frisk 100-oddsare efter 16 raka ”ägg” i programraden. Anders har garanterat ringt ”Fru Guldstöfvel” för att förhöra sig om hästens chanser och han levererar sedan glatt och utan minsta kritiska granskning ALLT om att hästen ”bara haft en massa otur under hela sin karriär”.

 

I förrgår var det två stycken uttalanden som väckte munterhet.

 

-  Spider Dancer är egentligen en mycket bra häst som bör ses med chans här.

 

Spider Dancer har 54 i form, skenade tre varv innan start och fick sedan strykas (Stall Hattens anm.).

 

-  Hon lät lite så där hemligt förväntansfull ut på rösten, och kan därför vara ett intressant speldrag

 

Det må så vara, men ”hon” hade tyvärr inget fog för sin optimism då hennes häst var slagen med 100 meter som eventuell 20-oddsare, och av respekt för ”hon” och ”hennes häst” utelämnar Stall Hatten namnet på de båda…

 

I morgondagens blogg hoppas Stall Hatten kunna redogöra om vad som sades på ATG:s styrelsemöte. Det kostar dock typ 20 spänn per att ringa från Goa till Sverige så eventuella annonsörer på bloggen får gärna höra av sig. Röda tråden, SG, hör upp! En bannerannons på blogg.stallhatten.se kostar endast 5.75 kronor i veckan…

 

OBS! Det där var ett skämt.

 

Vi hoppas även kunna berätta historien om vår planerade totostöt på Longchamps som tyvärr gick om intet.

 

Nu är det dags för bad, massage, fler paraplydrinkar och mat, i just den ordningen.

 

Höres.

 

 

 

 


Sanningens ögonblick, Palolem, Fenny och fiskar...

Om ett par timmar är det styrelsemöte i ATG där galoppens framtid på Jägersro är en prioriterad fråga. Det har Stall Hatten berättat om tidigare…

 

Vårt stalltips är att styrelsemedlemmen, tillika SG:s ordförande Hans ”Hasse” Hansson, får i uppdrag att ”bara lösa” det uppkomna problemet som helt i onödan alltså har uppstått i Skåne.

 

Hur det skall gå till, och vilka befogenheter/lockbeten, ”Hasse” har att tillgå i processen, står skrivet i stjärnorna. Stall Hatten VET dock att skåningar i allmänhet, och stridslystna STS-medlemmar – tillika skåningar i synnerhet, är allt annat än enkla att resonera med…

 

Att det kommer att ridas galopplopp på Jägersro under hela 2013 är dock Stall Hatten helt övertygad om. Tyvärr är vi dock precis lika övertygade om att sporterna kommer att skiljas åt inom ett par år.

 

Så låt oss hoppas att skilsmässan mellan travet och galoppen sker under lika ordnade former som det gjorde mellan Stall Hatten och ”Gullan”…?

 

Okey?

 

I Indien går allt sin gilla gång. Vad beträffar galoppsporten i landet har man mycket glädjande fått fram en stjärna vid namn In The Spotlight som sopat rent i samtliga klassiska lopp. 1000 Guineas, Oaks och nu senast Derbyt har stoet vunnit utan att förta sig och nu viskas det så smått om att testa henne i Dubai Gold Cup över 3.200 meter sista lördagen i mars.

 

Det känns dock tyvärr lite som om de tar sig ”vatten över huvudet” om de tar stoet, tillika landets kelgris nummer 1, till detta Gr-3 lopp på World Cup-kvällen. Men den som lever får se.

 

In The Spotlight är ett indiskfött fuxsto efter Sadlers Wells-sonen Alnasr Al Alwasheek (hört talas om den…, någon?) undan indiskfödda stoet Radiate (e.Placerville) med Mr Prospector som farfar…

 

I morse föreslog Stall Hatten ”Fröken Favorit” att en resa till Palolem vore på sin plats, mest i studiesyfte dock, då vi vet vilket smutsigt ”place” den överexploaterade badorten i södra Goa har blivit de senaste åren… Men ni vet? Ombyte förnöjer…

 

”FF” tände på alla cylindrar beträffande denna modesta utflykt och begärde snabbt ”syn” på ”smutsigheten” (då hon uppenbarligen vant sig vid att Stall Hatten använder detta utryck lite väl frekvent) i Palolem.

 

Efter det att vi klivit ut ur taxin, precis vid strandkanten, begav vi oss mot en lämplig restaurang för att inta en god indisk lunch.

 

Stall Hatten beställde en Kingfisher samt ”Seafoodsoup” och ”FF” tog rygg på matvalet, men föredrog en ”fresh squezed orange juice som måltidsdryck.

 

När servitören (helt uppenbart ”bakis” på både det ena och det andra…) anlände med ”varorna” och inledde med att tappa ut halva innehållet i soppan i ”FF:s” knä, urskuldrade han sig kvickt som en vessla med orden, ”Sorry miss, not much sleep for me yesterday”.

 

Behöver vi tillägga att fisksoppan inte var en ”kulinarisk fullträff” precis…? Och om den juicen var ”färskpressad” lovar Stall Hatten att simma hem till Stockholm på fredag!

 

Nåväl.

 

På vägen hem i taxin (efter ”hela” 45 minuter i Palolem..) började ”Fröken favorit” knota om att det ”började kurra i kistan” och alla tänkbara sjukdomsscenarion spelades upp i det kokheta baksätet.

 

Därför var det med stolthet i både ögon och själ (och nästan tårar…) Stall Hatten såg på hur ”FF” utan minsta gnäll följde vårt råd om att en ”fyra” Fenny för att få bukt på framtida magproblem vore den bästa medicinen.

 

Och för er som inte vet vad ”Fenny” är?

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Fenny

 

Nu är det dags för en tupplur innan middagen som mestadels lär bestå av fisk. Även om låten som ni når via länken nedan är den roligaste Stall Hatten någonsin sett.

 

Mycket nöje!

 

http://www.youtube.com/watch?v=OCyHy57yjP4

 

Höres.


En fredag, en söndag, och kanske lite ironi?

 

 

 

Fredag!

 

I fredags morse fick Stall Hatten ett ”hastigt” uppvaknande. Klockan ringde vid den okristliga tiden 03.45, och inte blev det bättre av man slog upp sina ”ljusblå” med kläderna på i ”Fröken favorits” allt annat än ”sov-anpassade” soffa…

 

Utanför fönstret visade kvicksilvret minus 20. När Stall Hatten klev ut i den knastrande snön kort senare, och insåg att mobiltelefonen inte stod att finna var humöret allt annat än på topp.

 

Efter ivrigt letande hittades tillslut mobilen, inkilad under förarsätet i ”Fröken favorits” japanska bil. Bra där…

 

Ute på Arlanda fortsatte eländet då Stall Hatten blev varse att solglasögonen var kvarglömda i just ovan nämnda fordon.

 

Utbudet av öppna försäljningsställen på Arlanda var och är en smula begränsat vid 05-tiden, så det var bara för Stall Hatten att bita i det sura äpplet, hasa sig bort till Boss-butiken (i den andra delen av terminalen) och kasta fram ”plastet” på disken…

 

Och behöver vi förklara ”att ligga 2.500 kronor back” redan innan flyget lyfter inte är det bästa starten på en semester?

 

Nåväl…

 

Normalt sett är Stall Hatten smått allergisk mot charterturism, men då flygbiljetten till Indien bara kostade typ 3.500 kronor, och då det dessutom var en direktflight – kändes det faktiskt rätt okey att ”frottera sig med diverse överförfriskade lantisar”…

 

Efter en kort ”stop over” i Kuwait landade planet i Goa strax efter 22.00 lokal tid.

 

När Stall Hatten och ”Fröken favorit” sedan efter en dryg timme i den väntande taxin anlände Agonda kändes livet, helt plötsligt rättvist igen.

 

Söndag!

 

Stall Hatten vaknar med ett ryck klockan 07.30 och känner sig allmänt förvirrad! Vad ”faaan” är det som låter?

 

Det visade sig vara ”det där havet” utanför Stall Hattens veranda som förde ett ”jävla” liv. Då temperaturen dessutom visade + 26 grader och fläkten i taken inte ”mötte upp” till våra (på en fläkt) högt ställda förväntningar kändes livet en aning jobbigt.

 

Visst, frukosten bestående av färskpressad apelsinjuice, champinjonomelett, bönor, bacon och nybryggt kaffe var ju god, men kunde inte denna ha serverats på bättre porslin? Och kunde inte den där ”gula grejen” uppe på himlen värma och lysa på någon annan än Stall Hatten och ”FF” när vi satt där och käkade?

 

Och så var det ”däringa” oväsendet” som havet förde…, konstigt att man var lite ”purken” eller?

 

Efter frukosten blev det en del sol och bad, men efter typ två timmar kände Stall Hatten att det vore på sin plats med en rakning nere hos den lokale barberaren.

 

Stall Hatten blev dock en aning sur, då denne (barberaren) inte hade informerat att det ingick ansikts och huvudmassage efteråt! Detta innebar tyvärr att besöket tog lite drygt en timme.

 

Som om det inte var nog!?

 

När Stall Hatten sedan skulle inta sin lunch visade det sig att det var slut på 25-centilitersflaskorna med Kingfisher! Ni förstår väl på vilket humör vi blev på då vi tvingades sörpla ölen ur halvlitersflaskor…?

 

Nu var Stall Hatten ”duktigt arg” och det enda som kunde få oss på bättre humör var en tupplur på en dryg timme.

 

Visst, vi mådde en aning bättre efteråt, och vi beslöt därför att ”hasa” oss ned för en pedikyr och efterföljande massage.

 

Tror ni inte att vattnet i fotbadet höll 38 grader i stället för det överenskomna 40? Och som ”lök på laxen” hade han som anlitats för den efterföljande massagen inte Biotherm-kräm utan Stall Hatten fick nöja sig med att behandlas med Clinique-produkter!!!

 

Nu har Stall Hatten och ”FF” druckit paraplydrinkar, kollat loppen från Täby galopp på ”liven” och börjar känna oss hungriga.

 

Därför…

 

…återkommer Stall Hatten i morgon i stället!

 

Höres.


Mot Indien, styrelsemöte, travsugen, och en resa...


Stall Hatten är hemma och packar väskan inför avresan till Indien på fredag morgon.

 

Det är något konstigt med Indien. Om man en gång varit där och fått ”smak” för landet, är suget att återvända smått obeskrivligt…

 

Så nu har Stall Hatten en veckas semester med ”Fröken favorit” att se fram emot, inte illa.

 

I nästa vecka har ATG styrelsemöte där frågan om Jägersro och galoppens framtid i Skåne är högt ”placerad” på dagordningen.

 

Ärendet är mycket komplicerat, men Stall Hattens tips är att ATG använder, vad i diplomatspråk brukar formuleras, ”mycket tydliga önskemål” gentemot JTG om hur ”separationsförfarandet bör genomföras”…

 

Och därmed bör vi ”fullblodsintresserade” kunna känna oss säkra på att det rids galopplöpningar på Jägersro åtminstone till utgången av år 2013!?

 

Sorry Ludde…

 

I går kväll surrade Stall Hatten (som brukligt är) med gode vännen ”Storsponsorn” både länge och väl i telefon.

 

När ”SS” helt överraskande berättade att ett studiebesök tillsammans med sin ekonomichef, tillika travfantasten ”Stor Anders” på Stuteri Boko var inplanerat dagen efter (läs idag) skrattade Stall Hatten gott.

 

-   Om du någon gång behöver rekrytera en ny säljare i firman är John Bootsman (Boko Stable) rätt man, det kommer du att bli varse, utlovade Stall Hatten, utan minsta darr på manschetten.

 

”Storsponsorn” lät skeptisk till detta, men verkade se fram emot besöket ute på Ekerö, då självaste Stig H Johansson, lovat att ”haka på” och ”syna” de tänkbara objekten som ”Stor Anders” helt uppenbart var seriös spekulant på.

 

Klockan 14.00 ringde det på Stall Hattens mobil… Föga överraskande var det ”SS” i andra änden…

 

-   Det var det jävligaste jag varit med om, och du hade helt rätt, frustade ”SS” fram, och fortsatte.

-   Det kändes som att man var ”utvald” och att det vore en ”stor ära” att få köpa hästarna, som Bootsman visade upp.

-   Tro det eller ej? Jag överväger allvarligt att investera i en travare efter detta, avslutade ”Storsponsorn”!

 

Det uttalande är Stall Hatten beredd att säga ”syn” på, men osvuret är väl som oftast bäst?

 

Vi avslutar med en På spåret ”resa”.

 

Vart är vi på väg?

 

”Tåget avgår från stad som är bevarad i ”ursprungligt skick”, tack vare en man, som lystrade till samma efternamn som en svensk, nu pensionerad, toppjockey gör. Vår resa går västerut, mot hav”!

 

I och med att signaturen ”Jörgen” fixade att förra ”resan” avslutades i  Blommeröd redan på tio poäng, vågar Stall Hatten inte utlova ett speciellt ”kostsamt” pris denna gång.

 

Hedersbetygelser till vinnaren utlovas dock.

 

Okey?

 

Höres.


Ett stolt ögonblick för Stall Hatten, och grattis Jörgen!

Här kommer den utlovade och smått fantastiska storyn om när Stall Hatten fixade in en ”resa” som sedan sändes i TV-programmet På spåret.

 

Vi tar det från början.

 

Tidigt 2000-tal.

 

Helt plötsligt och utan förvarning ringde det i Stall Hattens telefon. Personen i andra änden presenterade sig, sin arbetsgivare och undrade om Stall Hatten kunde tänka sig att vara reseledare för en grupp nordiska journalister i Dubai under World Cup-veckan?

 

Det visade sig vara Förenade Arab Emiratens nordiska turistråds representant som ringde upp Stall Hatten.

 

-   Vi har hört att du (Stall Hatten, reds. anm.) varit i Dubai en massa och har koll på galoppsporten, stämmer det?

 

Det där var den enda frågan av värde på ”anställningsintervjun” som höll på i max tre minuter…

 

Vi funderade både länge och väl (eller inte...) innan vi accepterade uppdraget.

 

Ni förstår? Att ”valla runt” tio journalister i Dubai i en vecka och få ALLT betalt är ju en ganska tuff uppgift som helt klart ”kräver” sin man…

 

Nåväl.

 

Stall Hatten utförde det ”kämpiga” uppdraget och uppenbarligen var turistrådet nöjda med vad vi ”levererade”, för liknande journalistresor genomfördes sedan i Stall Hattens regi under de nästkommande sex åren.

 

Åter till På spåret storyn.

 

Om vi inte minns fel så var året 2004?!

 

Stall Hatten satt i godan ro i lobbyn på hotell Emirates Towers med en del gruppmedlemmar, samt vår uppdragsgivare – vi kan kalla honom ”Nille Göransson”…

 

”Nille” jobbade företrädesvis mest enligt devisen ”minsta möjliga insats, för maximal betalning” och när han svarade i telefonen (efter viss tvekan), var det den vanliga tonen att ”det där får någon annan fixa”…

 

Stall Hatten uppfattade dock orden ”200 kilo kamerautrustning” och ”SVT” i det korthuggna telefonsamtalet.

 

När vi efter att luren lagts på pumpade ”Nille” på vad saken gällde, visade det sig att personen som ringt var en svensk tjej som jobbade som receptionistchef på Burj al Arab, världens enda sju stjärniga hotel. Utanför hotellet stod det två mycket ensamma och vilsna svenska killar som efter att ha nekats inresa i Libanon tagit sig till Dubai på vinst och förlust, och detta med 200 kilo kamerautrustning.

 

Stall Hatten ringde omedelbart tillbaka till tjejen och bad henne lämna över luren till ”snubbarna”, som vid det här laget var mycket trötta och nedstämda. De tu visade sig vara de personer som filmar alla ”resor” och material som sedan används i På spåret.

 

30 minuter senare anlände de till Emirates Towers och Stall Hatten fixade ett rum (som turistrådet sedan fick pröjsa) där de fick vila upp sig.

 

När vi möttes på frukosten morgonen efter visste deras tacksamhet mot Stall Hatten inga gränser.  Därför kändes det inte det minsta ”förmätet” att så där i förbifarten föreslå att Dubai väl vore ett alldeles utmärkt resmål att filma åt deras uppdragsgivare…?

 

Utan det minsta motstånd ”nappade” de på Stall Hattens förslag och vi begav oss (med kamerorna i högsta hugg) raskt ut på vägarna och besökte sevärdheterna.

 

På kvällen, efter en hård dags jobb, var det den traditionella ökenfesten ”Arabian night” på schemat och hela sällskapet njöt av god mat och dryck – samt trivdes i största allmänhet.

 

När Stall Hatten stod vid ett av bufféborden för att ”backa” stötte vi ihop med finansmannen Erik Penser, vilken vi hade besökt ett par år tidigare på hans gård i Blewbury och således var flyktigt bekanta med.

 

Det var just i det ögonblicket, där och då, Stall Hatten fick sitt livs bästa idé. Vi minns samtalet som i går…

 

-   Du Erik. Galoppsporten i Sverige mår inte särskilt bra för dagen och den behöver all uppmärksamhet den kan få i medierna.

-   Jag har med mig ett kamerateam från Sveriges mest populära TV-program, med flera miljoner tittare, På spåret.

-   Kan inte du ställa upp och ställa tre frågor från ledvolten på Dubai World Cup-kvällen?

 

Herr Penser föll väl inte ”pladask” för Stall Hattens idé/förfrågan direkt och började anföra motargument om att ”familjen ville hålla en låg profil” utåt sett.

 

Stall Hatten hade dock vid vårt besök i Blewbury ett par år tidigare träffat Eriks hustru (som är en otroligt charmerande person) och förstått att hon följde både det ”ena och andra” programmet på svensk tv med glädje.

 

-   Fråga henne om hon tycker det är okey? Hon vet absolut om På spårets popularitet och du skall veta att ni gör svensk galoppsport en stor tjänst om ni ställer upp på detta, informerade Stall Hatten helt fräckt…

 

Erik Penser lovade att göra detta och bad oss ringa dagen efter för att få besked. Stall Hatten spelade då ut sitt sista ”trumf”…

 

-   Du kan få skriva frågorna själv. Det enda krav vi har är att de skall ha galoppanknytning och att vi filmar allt i ledvolten på lördag kväll, avslutade Stall Hatten samtalet.

 

När vi dagen efter ringde upp Erik lät han riktigt entusiastisk inför uppgiften och han ”bollade” faktiskt ett par fråge-idéer med Stall Hatten.

 

Lördagen kom och vi fick våra hett eftertraktade bilder med Erik Penser från ledvolten, ställandes tre galoppfrågor.

 

Månaderna gick och vintern kom, årstiden då På spåret sänds…

 

Stall Hatten satt som ”klistrad” framför TV:n den där vintern och följde avsnitten med ohälsosamt hög puls. Skulle ”vår” resa komma med i programmet? Och om den gjorde det, hur skulle det se ut i bild?

Stall Hatten kommer inte ihåg om det var i avsnitt fem eller sex, men helt plötsligt fick vi se bilderna från Dubai och avslutningen med frågorna som Erik Penser själv skrivit och ställde i en fullpackad ledvolt på Nad al Sheeba. Citaten nedan är inte helt korrekt återgivna, men det lät ungefär så här…

 

-   Hej Ingvar och hej Björn. Jag heter Erik Penser och jag befinner mig i Dubai på hästkapplöpningar av världsklass. Här kommer nu tre frågor på ämnet galoppsport.

-   Fråga ett. På vilken svensk galoppbana avrids den klassiska löpningen Derbyt varje år?

-   Fråga två. Vilken ras tillhör de flesta galopphästar?

-   Och slutligen fråga tre. Den mest klassiska galopplöpningen av alla går över hinder och avrids på Aintree varje år. Vad heter det styrkeprovet?

-   Lycka till!

 

De där sekunderna efter att inslaget hade visats är ett par av de stoltaste i Stall Hatten liv, alla kategorier!

 

Och om vi inte minns helt fel (?) fixade Hoa Hoa Dahlgren samtliga frågor och fick full poäng…

 

För att avsluta ämnet. Stall Hatten har lagt åtskilliga timmar på att hitta klippet på nätet, utan resultat. Om någon av er kära läsare lyckas ”vaska” fram detsamma är vi er evigt tacksamma.

 

Den här bloggen var färdigskriven till två tredjedelar i redan i går kväll, men den sista tredjedelen – och finputsningen – har tagit 1.5 timme i anspråk. Därför ber vi om överseende för den sena publiceringen samt att vi inte hinner få till en ”ny resa” i kväll.

 

Stall Hatten säger grattis till Jörgen Nilsson som klurade ut att gårdagens ”resa” gick till Blommeröd.

 

Ett par förklaringar är på sin plats!

 

”100 decibel” var en anspelning på Sweden Rock festival.

 

”Inga soldyrkare”, landskapet Blekinge.

 

”Fotbollsintresserade med behov av en extra balsamering”, Mjällby AIF:s supporterklubb…

 

Resan inleddes således i Sölvesborg!

 

Hur Jörgen med hjälp av ledtråden ”målet ligger vid något runt” förstod att det var Ringsjön som avsågs och svaret således var Blommeröd är inget annat än en stor bedrift!

 

Vi ber att få återkomma…

 

Höres.


En ursäkt, ett vad, ett klipp, och en resa...


Stall Hatten ber härmed ödmjukast om ursäkt för den dåliga uppdateringen av bloggen de senaste dagarna.

 

Det har varit fullt upp med dottern som befunnit sig i ”Casa Stall Hatten” sen i fredags morse och hon går ju som bekant före ALLT.

 

Nåväl.

 

Stall Hatten skrev för ett par dagar sedan att nyfödde avkomman efter Gloria de Campeao undan Fernet Branca-dottern Premier, borde kosta över 250.000 kronor om den är korrekt och snygg på åringsauktionen nästa höst.

 

När Stall Hatten skrev de där raderna kändes det som ett ”bombsäkert” antagande, men efter diverse samtal, sms och kommentarer, är vi nu inte fullt lika ”styva i korken”… Speciellt inte efter det att vi ingick ett vad (tio minuter efter publicering, och innan vi tänkt till ordentligt) som kan bli mycket kostsamt.

 

Så här gick det till…

 

Stall Hattens gode vän ”storsponsorn” ringde och undrade om Stall Hatten tryckt ”ett glas för mycket” då vi skrev det där om en kvarts miljon för Gloria-hingsten. Då vi inte hade gjort oss skyldiga till detta (druckit ett glas för mycket) tog stoltheten över för Stall Hatten. Argumentationen med ”Storsponsorn” blev därför allt mindre nyanserad, i samma takt som prestigekampen om ”vem som visste/begrep mest” ökade.

 

Till slut orkade Stall Hatten inte med opponentens ”svada” och för att få tyst på honom föreslog vi ett vad med beloppet 250.000 kronor som utgångspunkt.

 

För varje tusenlapp under 250.000 klubbat pris skall Stall Hatten pröjsa 100 kronor till ”Storsponsorn” och för varje tusenlapp över 250.000 kronor skall ”Storsponsorn” betala Stall Hatten 110 kronor. Det vill säga…

 

Kostar pållen 180.000 kronor blir Stall Hatten skyldig ”SS” 7.000 spänn och kostar hästen 300.000 kronor får ”SS” hosta upp 5.500 kronor till oss!

 

Det här vadet gäller dock bara om Stall Hattens och ”Storsponsorns” utsedda och oberoende ”besiktningsmän” anser åringen vara helt korrekt på auktionsdagen.

 

Stall Hatten lär få återkomma i ärendet…

 

I helgen har Stall Hatten avnjutit de avsnitt vi missat av vårt favoritprogram ”På spåret” i SVT:s arkiv.

 

Ett mer underhållande program finns inte om ni frågar Stall Hatten. Det är en perfekt mix av allmänbildning, humor och bra musik – och programledarna Luuk och Lindström är ”bäst i klassen” i nöjesgenren.

 

http://www.youtube.com/watch?v=R0be-jmwKyM

 

Klippet ovan blev bortklippt (naturligtvis) då det var lite ”över gränsen”, det är än dock en svensk TV-klassiker… Allra roligast är Hellberg och Oldsbergs reaktion på det ”inträffade”!

 

Nåväl.

 

Stall Hatten kommer under ett par dagar att leverera sin ”egen resa” i På spårets anda. Vi tar en ledtråd per dag där den första ger tio poäng och så vidare i nedåtgående skala ned till två poäng. Den som först ”kläcker” vart Stall Hatten är på väg belönas med ett fint pris. Och kom ihåg. Ni får bara svara en gång!

 

Vart är vi på väg?

 

10 poäng:

 

”Vår resa börjar i stad där ljudnivån under ett par sommardagar och nätter ökar med åtminstone 100 decibel.  Dess invånare är som landskapsnamnet antyder inga ”soldyrkare” precis. Och kanske är den fotbollsintresserade delen av befolkningen i behov av en extra balsamering eller två? Vårt mål ligger vid något runt?

 

Det där var något att ”bita i”, eller?

 

I morgon kommer Stall Hatten att publicera åttapoängsledtråden om nu ingen löser detta direkt.

 

Dessutom kommer vi att berätta den hissnande storyn hur Stall Hatten fick in ett inslag i På spåret, med viss hjälp av Erik Penser.

 

Håll ut.

 

Höres.


"Premier"..., sammanställning, ALLA får plats!

 

I tisdags kväll föddes den förste avkomman till Dubai Word Cup vinnaren Gloria de Campeao på stuteri Alebäck i Västergötland.

 

Stolt ”morsa” till den enligt rapporterna välskapte hingstungen är Nicolotte-avkomman Premier, som för Lennart Jr Reuterskiöld tjänade knappa halvmiljonen och nådde formtal 82 som bäst.

 

Mormor till Gloria de Campeaos ”premierfödde” är Fernet-Branca, vilken inte var någon topphäst på tävlingsbanan, men som lyckats ruskigt bra i avelsboxen. Hennes nio startande avkommor har alla vunnit lopp (totalt 27 st) och snitthandicappen på dessa är smått fenomenala 79.4!

 

Stall Hattens blogg är ingen ”reklamkanal”, men om den här lille nyfödde krabaten är korrekt och ser trevlig i auktionsringen nästa höst är allt under 250.000 kronor som sistabud ett rent ”skämt”!

 

I går startade den ”riktiga” försäljningen av rikshästarna anno 2012 ute hos landets totomatombud. Enligt säkra källor ”leder” Johan Reuterskiöld försäljningsligan ganska komfortabelt före den ”jagande duon…” Tommy Gustafsson och Caroline Malmborg.

 

Stall Hatten har i tidigare bloggar analyserat och värderat samtliga rikshästar inför försäljningsstarten. I slutet av bloggen hittar ni en sammanställning av dessa på ”ett och samma ställe”, allt för enkelhetens skull.

 

Visserligen spelar 3-åriga hästars formtal ingen större roll förrän framåt hösten, men generalhandicapper Pam Cordrey har gjort ett par "smärre" justeringar sedan Stall Hattens publicering.

 

Ett förtydligande är därför på sin plats.

 

Stall Hatten använde naturligtvis de tal som publicerats på riksgaloppen.se, eller i ett par fall, de officiellt opublicerade talen – vi fick ”jaga” in från personal jobbandes med projektet.

 

Nåväl.

 

Whatyoucallit sänktes från 75 till 70.

 

Free House sänktes från 79 till 77.

 

Tamima sänktes från 77 till 74.

 

Aim Higher är numera valack.

 

Riksgaloppen är mycket viktig för sporten, det kan inte nog understrykas. Den profileras på ett utmärkt sätt i TV och övriga medier, vilket helt uppenbart fått en massa ”nytt” folk nyfikna på galoppen.

 

Nu är det viktigt att vi ”redan frälsta” gräsrötter, och folk från officiellt håll tar väl hand om dessa ”nybörjare”.

 

Svensk galoppsport behöver, och har plats för ALLA!




Stall: Ikaros


Häst: Tamima

Formtal: 74

Tränare: Roy-Arne Kvisla



 

Roy-Arne Kvisla ropade in stoet Tamima för 14.000 guineas (160.000 sek) på Horses in Training-auktionen i Newmarket I höstas. 

Det budet gjorde Dubai Destination-dottern till den dyraste i inköp av samtliga rikshästar, anno 2012.

Tamima hann göra tre starter för sin ägare och uppfödare Sheikh Hamdan Al Maktoum, i regi Brian Meehan, men var aldrig speciellt lovande.

Det kan man enkelt utläsa av oddsen hon stod i. 

I debuten var Tamima långt slagen som eventuell 50-oddsare, i andra en bra bit bakom som 30 oddsare, för att i den senaste starten göra sin klart bästa insats som trea, ganska knappt slagen på Epsom som eventuell 14-oddsare . 

Mamman Zifaaf var ingen "skjutare" på banan précis, men vann I alla fall ett lopp och har en Listed-vinnare I syskonskaran. 

Tamimas pappa Dubai Destination är mest känd I Sverige via sin son Panama Jack, som vunnit åtta lopp och är en duglig sprinter, strax under eliten. 

På "papperet" skall Tamima ha längre distanser, vilket det också såg ut som I sista starten på engelsk mark, men alldeles oavsett får hon svårt att göra sig gällande om ni frågar Stall Hatten. 

Roy-Arne Kvisla är dock en tränare som vi har den största respekt för och kanske är han mannen att bevisa att vi har fel?




Köpvärde: Tveksamt

 

 

 



 

 

Stall: Artemis


Häst: Free House


Formtal: 77


Tränare: Jessica Long



 

Agenten Lars Kelp betalade 11.000 guineas (125.000 sek) för Sir Percy-sonen Free House på Horses in Training-auktionen I Newmarket I höstas på uppdrag av tränare Jessica Long. 

Vid försäljningstillfället hade Free House gjort fyra starter och inte skämt ut sig i någon, även om han inte lyckats vinna lopp.

I sin tredje start Ilivet, på Nottingham, var dock Free House en stenklar vinnare innan han blev"tagen" 150 meter från mål. 

Intressant info är att Free House kostade 80.000 guineas (900.000 sek) som åring. 

Mamma Coming Home (e.Vettori) gjorde bara en start där hon som som sjua I mål visade mycket fart. 

I aveln har hon förutom Free House en mycket intressant avkomma i form av Noverre-sonen Mantoba. Denne var Listed-placerad I fjol, och dessutom bara fem längder bakom Godolphins topphäst Secrecy vid ett annat tillfälle. Mantoba var I årsdebuten på Meydan i Dubai i slutet av januari hårt spelad, och således en häst man har tro på. 

Mormor Bonne Etoile vann tre lopp på sex försök, varav ett med Listed-status, men har I aveln så här långt varit en flopp. 

Free House lär komma bäst till sin rätt över längre distanser och är enligt Stall Hatten fortsatt oexponerad.




Köpvärde: Mycket högt

 

 

 



 

 

Stall Athena

Häst: Alvena Storm

Formtal: 72

Tränare: Tommy Gustafsson

 

 

 

Tommy Gustafsson är något av en ”nestor” inom svensk galoppsport. Tommy har alltid haft stora framgångar med svenskfödda och faktiskt gjort det lite ”som sin grej” att få fram de bästa av dessa i varje kull.

 

Vi minns kanoner som Songline, Cinnamon och Hooter bland många andra.

 

Föga förvånande var det därför då han som ende rikstränare valde en häst född inom rikets gränser, Alvena Storm.

 

Pappa Eishin Dunkirk är en Mr Prospector-son som gjort stor succé i svensk avel.

 

Av sina 28 startande avkommor i startbar ålder har 24 vunnit lopp! Vi nämner Ede Sensation, Jelly Roll, Wakayama och Domo Arigato. På 319 starter har Eishin Dunkirks avkommor tagit 50 segrar och fått ihop nästan fem miljoner tillsammans.

 

Om man skall hitta något att klaga på är det att den senaste kullen i startbar ålder, födda 2009, är den svagaste hittills.

 

Alvena Storms mamma Kombi Plus (maxformtal 66) var ingen stjärna på tävlingsbanan och vann inget lopp trots 13 försök. Mormor Melodica (e.Machiavellian) är uppfödd av Sheikh Mohammed, vann ett lopp och fick ett tal kring 75 i motsvarande svensk form.

 

Hon har inte gjort något större avtryck i avelsboxen, med ett undantag – Selkirk-sonen Farinelli som vann ett Listed över 1600 meter på Irland.

 

Alvena Storm är halvbror med Alvena Quling (e.Songline) som vann två lopp, tjänade 437.735 kronor, och nådde formtal 81. Tommy Gustafsson tränade även Alvena Quling vars främsta merit var som tvåa bakom Holly Golightly i Breeders´ Trophy Classic förra året.

 

Alvena Storm vann ett lopp i fjol, men mest imponerade han som sexa, slagen sju längder i Breeders´ Trophy Juvenile från omöjligt ytterspår.

 

Att Tommy har höga tankar om sin adept råder det ingen tvekan om. Hästen var faktiskt anmäld mot hela den skandinaviska eliten på norska Derbydagen förra året. Alvena Storm ströks dock och Stall Hatten undrar om det inte var ett klokt beslut som hästen kan ha glädje av under årets säsong?

 

Som svenskfödd är Alvena Storm lättmatchad där huvudmålet får antas vara det ”stängda” svenskt 2000 Guineas, men det finns massor av lämpliga lopp att gå i.

 

Om rikshästarna skulle tävla under samma förutsättningar och gå i samma lopp, hade Stall Hatten ratat Alvena Storm direkt.

 

Nu är så inte fallet, och hästen kan mycket väl tjäna mest pengar av samtliga, då han bara behöver möta ”landsmän”…

 



Köpvärde: Högt

 

 

 



 

 

Stall Helios

Häst: Night Angel

Formtal: 74

Tränare: Johan Reuterskiöld



 

Mamma ”Madde” Reuterskiöld ropade på sonen Johans uppdrag in Night Angel för 6000 guineas (70.000 sek) på Horses in Training-auktionen i Newmarket i höstas.

 

Det kan tyckas vara billigt, men Night Angel är fortsatt ”maiden” efter tretton starter, och om man synar modersstammen lite närmare är det ingen tillfällighet.

 

Maken till ”ickevinnarfasoner” på papperet har Stall Hatten inte sett sedan Stig Strands dagar då en snubbe vid namn Ingemar befann sig i samma pist-områden…

 

Mamman Dangle (e.Desert Style) vann bara ett lopp på elva försök och hennes tre startande avkommor har på 56 starter lyckats vinna fyra lopp. Och då står femårige valacken Watch Chain för samtliga. Den seger som värderats högst av handicappern togs i maj ifjol då Watch Chain visade 61… Övriga segrar ”bedömdes” till 52, 49 och 57!

 

Mormor Dawn Chorus (e.Mukaddamah) startade aldrig, men hennes första avkomma Supreme Rabbit vann i alla fall fem lopp på 35 starter och tjänade ungefär 350.000 sek. Övriga fyra startande avkommor har visat klart bristande moral. Bahatih (e.Intikhab) har vunnit ett lopp på 19 försök. Devious Diva (e.Dr Devious) vann ett lopp av arton, men var tvåa sju gånger! La Campanella (e.Tagula) segrade två gånger på 16 försök, och Dangle som vi redan berättat om vann alltså en gång av elva…

 

Mormorsmor Singing Millie (e.Millfontaine) startade bara två gånger och vann aldrig, men hon är mor till Barrier Reef som bland annat vann Norskt Derby med drygt åtta längder och hade 95 i formtal.

 

Night Angels pappa Dark Angel var en ren sprinter och unghäststjärna som bland annat vann Middle Park Stakes i Newmarket. Acclamation-sonen har fått en mycket – mycket bra start på avelskarriären, även om det saknas rena toppar i första kullen som föddes 2009. Ett par Listed-vinnare har producerats, men än har Dark Angel ingen Grupp-vinnare på banan.

 

Till årets betäckningssäsong har priset höjts från 7.000 euro till 12.500 euro för Dark Angels tjänster. Så framtiden ser ljus ut för honom.

 

Stall Hatten ställer sig mycket tveksam till Night Angel om man ser till förmågan ”på papper” och vad hon visat på tävlingsbanan hittills. Johan Reuterskiöld verkar dock ruskigt nöjd med den lilla (enligt uppgift strax över 1.50) grållen i träningen, och förra årets vinnare Street Band kändes ju inte heller speciellt het på förhand.

 

Ni skall veta att Stall Hatten VILL ha fel i omdömet av Johan Reuterskiölds Night Angel, men tyvärr…

 

 

 

Köpvärde: Tveksamt

 

 

 

 



 


Stall Poseidon

Häst: Aim Higher

Formtal: 78

Tränare: Pia Höiom



 

Aim Higher kostade 60.000 guineas (700.000 sek) som åring, men när agent Lars Kelp - på uppdrag av tränare Pia Höiom, ropade in hingsten efter Exceed and Excel på Horses in Training auktionen i Newmarket i höstas räckte det med 12.000 guineas för att få sista budet.

 

Aim Higher har sprinterstam då hans pappa är Exceed and Excel och mamman Enemy Action är efter Forty Niner.

 

Aim Higher är bland andra halvbror med Super Sleuth som var trea i en mycket starkt upplaga av engelska 1000 Guineas.

 

Pias rikshäst gjorde tre starter för John Gosden som 2-åring och var i samtliga av dessa mycket hårt spelad. Detta indikerar att hästen hade lovat mycket i träning innan debuten.

 

I debuten agerade dock Aim Higher mycket grönt, och hade inte aning om vad han skulle göra. I andra starten tog fuxen spets, men agerade mycket hett och sista 400 meterna hängde han kraftigt åt höger. Det var dock Aim Highers klart bästa insats av sina tre. I den sista starten för John Gosden ”skuttade” Aim Higher fram och tillbaka och var nästan inte styrbar.

 

Här har tränare Pia Höiom mycket att jobba med.

 

Om Aim Higher lär sig springa ”rakt fram” och inte slösa bort krafterna på att ”bralla” i loppen, är det här ett riktigt fynd Pia kommit över – för springa, det kan han!

 

Stall Hatten hade dock kastrerat treåringen omedelbart, vilket inte verkar vara gjort, och starta honom på distanser över 1200 meter hade vi aktat oss väldigt noga för.

 

Det här kan bli lite ”vad som helst”…

 



Köpvärde: Riskabelt

 

 

 



 

 

Stall Hyperion

Häst: Cheerful Giver

Formtal: 79

Tränare: Caroline Malmborg



 

Agenten Lars Kelp köpte Cheerful Giver privat av dåvarande tränaren Jim Bolger på Irland. Detta på uppdrag av Caroline Malmborg.

 

Hästen kostade 15.000 euro (136.000 sek) och det får bedömas vara ett något sånär korrekt pris.

 

Pappan Bachelor Duke gjorde inget större väsen av sig på tävlingsbanan och vann bara ett lopp i karriären, men det var å andra sidan 2000 Guineas på "den gröna ön". Mest intressant med Bachelor Duke är faktiskt att han är undan superstoet Gossamer.

 

Cheerful Givers mamma Aoibhneas var ingen stjärna och var aldrig placerad på fyra försök. Mormor Ailleacht var dock bättre, vann fem lopp och tjänade närmare 100.000 dollar. Sammantaget måste man säga att Cheerful Giver har något klen stamtavla.

 

Det verkar dock inte hästen lida nämnvärt av då han skött sig duktigt, dock utan att utan att lyckas vinna.

 

Cheerful Giver inledde sin karriär med att vara trea tre gånger som stenhårt spelad. I den sista av dessa var Cheerful Giver slagen en längd av Araas som sedan gick vidare och var placerad i Gr-2 och Gr-3 lopp. Ett huvud bakom CG inkom Self Preservation och den hästen är inte att leka med...Den vann direkt i starten efter innan den exporterades till USA. I sitt nya hemland var hon sedan 2-5-4-5 i sina fyra nästkommande starter, samtliga Gr-1! Self Preservation var bland annat femma i Breeders Cup juvenile fillies, bara en sån sak.

 

När Cheerful Giver inte hade "levererat" det han borde enligt tränaren skolades han bums om till pacemaker... Risken finns att Cheerful Giver kan vara "knäckt" av detta, men tränare Malmborg har bara positiva saker att säga om hur hästen mår och sköter sig i träningen.

 

Stall Hatten blir inte det minsta förvånad om han vinner debuten på svensk mark med fem längder från spets, men vi blir heller inte förvånade om han tvärstannar.

 

Alldeles oavsett är Cheerful Giver förmodligen den av rikshästarna med högst kapacitet.

 



Köpvärde: HÖGT

 

 

 



 

 

Stall Adonis

Häst: Whatyoucallit

Formtal: 70

Tränare: Jan-Erik Pettersson

 

 

 

För rena ”vrakpriset” 7000 guineas (80.000 sek) ropade agenten Lars Kelp in den då tvåårige hingsten Whatyoucallit efter Kheleyf undan Tarbela på Horses in Training-auktionen i Newmarket.

 

Pappan var ren sprinter, men på mödernet finns stark distansförmåga.

 

Whatyoucallit kostade 75.000 guineas (850.000 sek) som åring och fick faktiskt aldrig riktigt chansen då han managerades av en mindre tränare med överlag modesta framgångar.

 

Hästens bästa lopp i karriären var som fyra i debuten, då han avslutade snabbast av alla från köposition, slagen tre längder. Den som var strax före Whatyoucallit i mål, Frog Hollow, gick sedan vidare, tog två segrar och ett tredjepris i sina nästkommande starter och har nu en ”rating” på ungefär 83 i svensk form.

 

Det blev två starter till för Whatyoucallit, men i dessa gjorde han en slät figur som långt slagen.

 

Syskonskaran innehåller ett par riktiga guldklimpar. Speciellt 5-årige Big Audio (e.Oratorio) sticker ut. Han har vunnit två Listed och varit kort slagen i två Gr-2. Big Audio är nu i Godolphins ägo och skötte sig mycket bra i comebacken på Meydan i Dubai i förra veckan.

 

Som kul kuriosa kan vi berätta att Big Audio såldes för 175.000 Guineas (1.900.000 sek) på Horses in Training-auktionen i Newmarket 2009, alltså på samma plats och auktion som brodern Whatyoucallit inbringade 7000 guineas…

 



Köpvärde: MYCKET HÖGT


Pust...
Det blev en LÅÅÅNG blogg och klockan är 19.40! Stall Hatten "tullar" dock lite på statuerna och publicerar ändå. Vad är väl 40 minuter, mot lite trevligt läsning?
Tänk Askungen...
Höres.

De sista två riksgaloppörerna synas i sömmarna!


I dag släpptes andelarna i 2012 riksgaloppörer officiellt.


Därför publicerar Stall Hatten de två sista "recensionerna" på en gång. 


Trevlig läsning.

Stall: Ikaros

Häst: Tamima

Formtal: 77

Tränare:Roy-Arne Kvisla

 
Roy-Arne Kvisla ropade in stoet Tamima för 14.000 guineas (160.000 sek) på Horses in Training-auktionen i Newmarket I höstas.

Det budet gjorde Dubai Destination-dottern till den dyraste i inköp av samtliga rikshästar, anno 2012.

Tamima hann göra tre starter för sin ägare och uppfödare Sheikh Hamdan Al Maktoum, i regi Brian Meehan, men var aldrig speciellt lovande.

Det kan man enkelt utläsa av oddsen hon stod i.

I debuten var Tamima långt slagen som eventuell 50-oddsare, i andra en bra bit bakom som 30 oddsare, för att i den senaste starten göra sin klart bästa insats som trea, ganska knappt slagen på Epsom som eventuell 14-oddsare .

Mamman Zifaaf var ingen "skjutare" på banan précis, men vann I alla fall ett lopp och har en Listed-vinnare I syskonskaran.

Tamimas pappa Dubai Destination är mest känd I Sverige via sin son Panama Jack, som vunnit åtta lopp och är en duglig sprinter, strax under eliten.

På "papperet" skall Tamima ha längre distanser, vilket det också såg ut som I sista starten på engelsk mark, men alldeles oavsett får hon svårt att göra sig gällande om ni frågar Stall Hatten.

Roy-Arne Kvisla är dock en tränare som vi har den största respekt för och kanske är han mannen att bevisa att vi har fel?


Köpvärde: Tveksamt



Och den sista riksgaloppören kommer här...



Stall: Artemis


Häst: Free House


Formtal: 79


Tränare:Jessica Long


Agenten Lars Kelp betalade 11.000 guineas (125.000 sek) för Sir Percy-sonen Free House på Horses in Training-auktionen I Newmarket I höstas på uppdrag av tränare Jessica Long.

Vid försäljningstillfället hade Free House gjort fyra starter och inte skämt ut sig i någon, även om han inte lyckats vinna lopp.

I sin tredje start Ilivet, på Nottingham, var dock Free House en stenklar vinnare innan han blev"tagen" 150 meter från mål.

Intressant info är att Free House kostade 80.000 guineas (900.000 sek) som åring.

Mamma Coming Home (e.Vettori) gjorde bara en start där hon som som sjua I mål visade mycket fart.

I aveln har hon förutom Free House en mycket intressant avkomma i form av Noverre-sonen Mantoba. Denne var Listed-placerad I fjol, och dessutom bara fem längder bakom Godolphins topphäst Secrecy vid ett annat tillfälle. Mantoba var I årsdebuten på Meydan i Dubai i slutet av januari hårt spelad, och således en häst man har tro på.

Mormor Bonne Etoile vann tre lopp på sex försök, varav ett med Listed-status, men har I aveln så här långt varit en flopp.

Free House lär komma bäst till sin rätt över längre distanser och är enligt Stall Hatten fortsatt oexponerad.


Köpvärde: Mycket högt


Nu är det upp till er kära läsare att göra era val.


Stall Hatten hoppas att vi varit till någon hjälp!?



Höres.

 

 

 


RSS 2.0