63 procent, självrannsakan, och mediokra människor.

 

Är det någon annan än Stall Hatten som är trött på alla dessa ”baggar” som gör resan ”över kölen” och bankar oss svenskar sönder och samman i snudd på alla lopp med mer än 30.000 kronor i förstapris?

 

Under gårdagens storloppskväll på Täby galopp vann Niels Petersen fem lopp och Rune Haugen tre. Alltså åtta av elva!

 

Totalt delade svensk galoppsport ut 3.640.000 kronor i prispengar på Stockholm Stora Pris kvällen, bra där, men är det inte rent galet att de norska tränarna fick med sig 2.313.500 av dessa?

 

Det betyder att våra ”vänner i väst” tog hem hela 63.5 procent av den totala priskakan. En procentsats Stall Hatten inte sett maken till på typ tio år. Och då handlade det inte om handelsbalansen inom skandinavisk hästsport, utan mer om vilken alkoholhalt absinten på pubarna belägna på Prags duktigt skumma bakgator egentligen höll…

 

Vad är det som händer egentligen?

 

Stall Hatten förstår att ”norrbaggarna” skrattar hela vägen till banken. Inte nog med att deras tränare och hästägare spelar i en helt annan division än oss. ”Som grädde på moset” gödslar vi, på grund av ATG:s obegripligt korkade regelverk, dessutom deras totospelare med VÅRA jackpotpengar var och varannan vecka. För ni vet väl att spelbolaget i Norge inte slussar en endaste krona tillbaka till den svenska totopotten i motsvarande situation?

 

http://www.youtube.com/watch?v=sZXrK3f4zbk

 

Eller för resten. Låten från länken ovan, och innebörden där av, ger kanske i just de här två fallen inte en helt rättvis bild på hur ”landet verkligen ligger”?

 

För när Stall Hatten tänkt efter ordentligt drar vi slutsatsen att vi bara har oss själva att skylla. Våra kamrater bärandes nationaldräkter och ”lusekofter” utnyttjar bara systemet vi själva skrivit reglerna till - och dessutom bäddat för.

 

Staten skriver lagar och driver finanspolitik som skall gynna sina medborgare. Spelbolaget ATG skriver sina egna regler (med den statliga myndigheten Lotteriinspektionen som kontrollant). Svensk Galoppsports ledning har som främsta uppgift att skriva propositioner samt lägga ut ”kursen” rent generellt. Denna ”kompassriktning” skall i slutänden säkerställa att våra aktiva kan bedriva sina verksamheter i ett så pass hälsosamt och rättvist företagsklimat rent ekonomiskt som möjligt är.

 

 I nästa blogg skall de ansvariga för åringsauktionen i Stockholm få ”så hatten passar”. Det finns nämligen en gräns för hur mycket protektionistisk idioti vi kan svälja. För att inte tala om hur trötta vi är på att ständigt påminnas att de här herrarna ”i klubben” helt saknar visioner.

 

”Why settle for mediocrity”?

 

En bra låt får avsluta.

 

http://www.youtube.com/watch?v=aGzgoSg5OZg

 

Höres.


Vilken succé för Nationaldagsgaloppen, två tips!

 
Pust!

Så var då den första upplagan av Nationaldagsgaloppen avgjord. Det finns faktiskt - glädjande nog - inget annat ord att ta i sin mun än succé.

Solen sken och himlen var klarblå. Människor i alla åldrar – de flesta med picknic-korgar - vallfärdade ut på Ladugårdsgärdet och slog sig ned i gröngräset för att övervaka tävlingarna samt bevittna allehanda övrig underhållning.

Stall Hatten fick nästan en tår i ögonvrån när vi såg den månghövdade publiken, men än mer viktigt var naturligtvis att alla hästar kom ”hem ordentligt”. Stort plusbetyg även till ryttarna som red med hjärnan och därmed säkerställde legitimiteten för Nationaldagsgaloppens framtid.

Och vad skall man säga om de personer som såg till att banan blev ridbar i tid? Ja, ingen annat än SKITBRA jobbat!

Men en sak retar Stall Hatten – och detta rejält. För varför måste man ”skarva” med publiksiffran? Det var ju ett så otroligt bra evenemang ändå. Vi förstår naturligtvis att det blir en avsevärt enklare uppgift att dra in sponsorkulorna till nästa år om man använder sig av publiksiffran 50.000, men det är inte desto mindre ren lögn och lite som ”att kissa i brallan”. Det är skönt initialt, men kort senare är det direkt otrevligt.

Ett par tips till arrangören inför 2014, i all välmening så klart.

1: Nästa år måste ni se till att det finns mer utskänkningsställen på området. Stall Hatten hade access till Vip-tältet och därmed tillgång till både utmärkt mat och lämpliga måltidsdrycksalternativ. Hälften av våra mindre priviligierade polare som gick på galopp för första gången hade dock missat att ta med sig ”trossen” och gnällde faktiskt högljutt över detta arrangörsdebacle. Varför inte kolla med den före detta ATG-anställde Helen Martin? Hon lämnade spelbolaget för ett par år sedan och är nu marknadschef på O´Learys. Det vore väl inte otänkbart att O´Learys skulle ställa upp en egen ”bierstübe” på Nationaldagsgaloppen nästa år om man erbjöds bra villkor? Helen Martin når ni på telefon 073-088 86 36. Hur man får tag i de där korvgubbarna med ”en låda på magen” har Stall Hatten inte en aning om, men det borde väl inte vara så svårt att kolla upp? Det finns ju 360 dagar att avsätta till rekognosering. Alla ungar gillar glass, eller hur? Ring Sandhya Forselius på GB Glace så ser hon till att tio goa ”glassgubbar” i full ”stridsmundering” strosar runt på området nästa år. Ni når Sandhya på 08-619 95 00.
 
2: Tryck upp en extra upplaga av Stockholm Stora Programmet med extra-texten ”gäller som fri entré på tisdagens topp-tävlingar på Täby där festen fortsätter” på förstasidan. Dessa program skall givetvis delas ut av Per-Anders Gråberg och hans jockeykollegor, samt alla volontärer, direkt efter målgång i sista loppet. Hur svårt kan det va?
 
Avslutningsvis vill Stall Hatten hylla alla er som såg till att dagen genomfördes på ett sådant utomordentligt sätt. Sträck på er, det är ni värda.
 
Och tänk om vi någonsin kan ”banka in” den här ramsan i kollektivet? Fast byta ut ordet ”Elitloppet” mot ”Nationaldagsgaloppen”…

 
http://www.youtube.com/watch?v=_4OaJpoDhBU

 
Höres.

 

 

 


Sju miljoner, Libertarian och nationaldagen!

 

Det är med stor förvåning Stall Hatten noterat att ingen verkar bry sig längre. På annat sätt kan vi inte tolka den totala radiotystnad som varit en realitet efter våra två senaste inlägg.

 

 I de här två bloggarna har vi informerat om ATG:s nye VD ”Hasse Sax” FÖRSLAG om att nedmontera nationalarenan Solvalla via delade omgångar, och samme persons BESLUT om att förbjuda de så kallade robotspelarna.

 

Vi tyckte oss vara tydliga med vilka konsekvenser de här dumheterna får, men för att ingen av er skall kunna missförstå, så tar vi det igen.

 

Svensk travsport kommer att tvingas spara 63 miljoner omedelbart och svensk galoppsport sju! Det här är reda pengar och i mångt och mycket ERA prispengar.

 

De där 350 miljonerna i omsättning ATG tackar nej till då de förbjuder ”robotspelarna” som alltså inte finns, kostar alltså dig, mig, din tränare och resten av alla aktiva sju miljoner på årsbasis.

 

Om förslaget att saxa bort Solvallas onsdagar blir en realitet är det bara att lägga på typ tre miljoner extra i minskade medel till galoppsporten. PER ÅR!

 

Var så god och skölj…

 

Vi går vidare med något trevligare.

 

Allt sedan förra hösten har Stall Hattens gode vän Lars Kelp skrutit om den av honom inköpte New Approach-sonen Libertarian.

 

–   Han er supergoo, og måske en häst förde rigtiga storlöben skall du viide, är bara ett av typ 20 uttalanden vi mottog innan det var dags för debut i början av april.

 

Stall Hatten älskar som bekant att ”lugga” de engelska bookisarna på en krona eller två så det var med stor spänning vi slog oss ned framför skärmen - med ett totokvitto i vänster hand och en valium i den högra…

 

Det där med ”valiumen” är en sanning med modifikation, men pressen på oss var stenhård då vi till samtliga arbetskamrater låtit meddela att ”Libertarian vinner med minst 100 meter” och ”det är lika troligt att han torskar detta som att Stall Hatten vinner Vasaloppet nästa år”.

 

Nu gick det bra. Libertarian vann loppet med en knapp längd, men det satt hårt åt och Stall Hatten fick utstå rejäl kritik från kallsvettiga kollegor som ju utlovats att ”det här blir inte ens spännande”.

 

Nåväl.

 

Libertarian gav 3.15 i odds och det måste, med facit i hand, vara det bästa odds Stall Hatten och våra kollegor någonsin spelat en häst till.

 

För i tredje starten vann Libertarian som bekant Dante Stakes och i helgen var hästen knappt slagen tvåa i det engelska Derbyt! Och med lite mer ”pace” i loppet hade han faktiskt kunnat vinna.

 

Nu kommer man att efteranmäla Libertarian till det Irländska Derbyt och om det går som det skall där, är det inte omöjligt att det blir start i ”Arcen” i början av oktober.

 

Stall Hatten brukar inte ta till överord, eller för resten, det brukar vi visst det… Köpet av Libertarian på Craven Breeze-Up sales i april förra året, kostade 40.000 guineas, är det bästa i skandinavisk hästsports historia. Alla kategorier.

 

Vidare.

 

På torsdag är det dags för Nationaldagsgaloppen ute på Gärdet och Stall Hatten är naturligtvis på plats.

 

Vi var ute och gick banan den 19 maj och då var den inte ridbar. I fredags kväll gjorde vi samma sak och då såg den, tack och lov, betydligt bättre ut.

 

Nu håller vi tummarna för säkra tävlingar och massor av människor. Och offra gärna en slant till vädergudarna. Stall Hatten drömmer om 25 grader och strålande solsken.

 

http://www.youtube.com/watch?v=CIMLsj0TUxQ

 

Innan vi avslutar.

 

Får de danska gästerna på Gärdet transportbidrag?

 

Höres.


RSS 2.0