Ironi, eller bara ett otydligt skämt... Riksgaloppörer

 

Ironi…

 

Stall Hatten hoppas att majoriteten av er läsare är bekanta med ordet och förstår innebörden!?

 

Vidare.

 

Nedan publicerar Stall Hatten sin analys av de tre sista Riksgaloppörerna samt vår bedömning av köpvärdet i desamma. Kom ihåg att det här är tänkt som en ren konsumentupplysning. Rätt eller fel? Det får framtiden utvisa, men vi kan lova att arbetet är gjort helt objektivt.

 

Okej?

 

Stall: Pegasos

 

Häst: Arabda

 

Formtal: 74

 

Tränare: Patrick Wahl

 

Patrick Wahl betalade 15.000 guineas för det helamerikanskt stammade stoet Arabda i Newmarket i oktober. Pappan Elnadim (betäckningsavgift 5.000 euro) var själv en toppsprinter och är fallen efter superhingsten Danzig, även han en kortdistansare. Elnadim är relativt obekant i Skandinavien som avelshingst, men var faktiskt högst rankad treårig sprinter i Europa 1997 och championsprinter bland de äldre året efter i Frankrike. Hans avkommor är i huvudsak tidiga, men står inte längre distanser än 1400 meter. Arabdas mödernelinje osar klass, även om hennes mamma Ghizlan ännu inte lämnat någon stjärna. Ghizlan kostade dock 600.000 dollar på åringsauktion. Mormor Golden Ballet är mamma till flertalet superstjärnor. Mest utmärker sig Drosselmeyer (e.Distorted Humor) som vann både Belmont Stakes och Breeders Cup Classic, tjänade nästan 2.4 miljoner dollar! Drosselmeyers halvsyster Stage Luck (e.Unbridled´s Song) kostade 1.6 miljoner dollar som åring, vann Listed och placerade sig i Grupp-1 lopp i USA. Om man bara ser till Arabdas stamtavla har Patrick Wahl gjort ett fynd av sällan sett slag, men samtidigt ringer varningsklockorna. Hur kan det komma sig att Shadwell släpper ett egenuppfött sto (som dessutom vunnit lopp) för rena ”kaffepengar”? Formen då? I debuten tog Arabda hand om ledningen direkt och vann säkert, detta på gräs över distansen 1000 meter. Måltvåan i det loppet, Milly´s Secret vann omedelbart i starten efter. I Arabdas andra start testade man i ett Gr-3 på Royal Ascot, men var långt slagen som 50-oddsare. I livets tredje start tog Arabda återigen hand om ledningen, men var slagen ungefär 100 meter från mål. Formen från det loppet håller dock god klass. I comebacken senast var Arabda klen som 25 längder slagen sjuoddsare. Detta på Ayr uppe i Skottland. Kan man skylla den tveksamma prestationen på den långa resan? Den enda häst som Arabda slog den dagen var False Witness. Samme False Witness som i starten dess för innan åkt på stryk av Pia Höioms riksgaloppör State Anthem! På papperet känns Patrick Wahls häst ruskigt intressant, men papper är en sak – verkligheten någon annan. Arabda lär passa på dirttrack och kommer säkerligen sprinta hem ett lopp eller två tidigt under säsongen. Vi är dock tveksamma på utvecklingspotentialen och blir förvånade om stoet tar hem totalsegern i Riksgaloppen.

 

Köpvärde: Okej

 

Nästa…

 

Stall: Hyperion

 

Häst: Der Blaue Reiter

 

Formtal: 76

 

Tränare: Caroline Malmborg

 

Der Blaue Reiter (hädanefter kallad ”Bosse”) kostade 8.000 guineas som föl och 20.000 euro som åring. Efter att ha varit tvåa i livets fjärde start, detta i en försäljningslöpning, inhandlade Claes Björling hästen till Sverige och Täby. I början av november köpte så Caroline Malmborg ”Bosse” privat av Björling för 190.000 kronor. Pappan Art Connoissseur (kostar 4.500 euro i betäckningsavgift) var själv en grym sprinter och ”Bosse” tillhör Lucky Story-sonens första kull. Mamman Kafayef var själv ingen bra tävlingsindivid, men har lämnat tio vinnare på de tolv startande avkommorna. Av dessa sticker Sakhee-hingsten Permesso ut. Denne Permesso tjänade drygt 300.000 pund i karriären, vann Listed och placerade sig i Grupp-1 och Grupp-3 i hemlandet Italien. Främsta meriter är som knappt slagen tvåa i det Italienska Derbyt samt Premio Roma, båda Gr-1! En kul parantes i sammanhanget är att samma dag som de flesta av riksgaloppörerna inhandlades i Newmarket, gick ”Bosses” treårige halvbror Gmac (e.Excellent Art) under klubban för 34.000 guineas på samma auktion. ”Bosse” vann direkt i debuten över 1000 meter på Yarmouth efter att löpt väldigt grönt och dessutom hängt till höger de sista 200 metrarna. 1.25 längder slagen tvåa i det loppet var Cockney Bob. Denne Cockney Bob har sedan varit placerad i Listed-sammanhang i Frankrike. Bland annat slog han Madeleine Smiths riksgaloppör Shepherd Gate regelrätt i en bra löpning i Deauville i slutet av augusti! ”Bosses” två efterföljande starter är bara att glömma. Han hade i dessa hopplösa uppgifter i penningstinna auktionslöpningar där motståndet var av ”high-profile klass”. I sin sista start i England, detta på Leicester över för lång distans (1400 meter) gjorde ”Bosse” en strong insats som tvåa efter att ha legat med högt uppe. I första, och enda, starten hittills på svensk mark var Caroline Malmborgs riksgaloppör godkänd som åtta längder slagen i storloppet Svealandlöpning. 400 meter från mål såg ”Bosse” faktiskt segerfarlig ut innan krafterna tröt. Fullt förståeligt då loppet kom väl tidigt inpå efter resa och vidhängande acklimatisering.

 

Köpvärde: Mycket högt

 

Slutligen…

 

Stall: Demeter

 

Häst: Plaisir Partage

 

Formtal: 77

 

Tränare: Peter Jardby

 

Plaisir Partage kostade 25.000 euro som åring i Deauville och sedan 45.000 euro på Breeze Up auktionen på Saint Cloud året efter. Peter Jardby köpte hästen efter en sjundeplats i en försäljningslöpning på Chantilly i början av november för 21.000 euro. Plaisir Partage är efter den populäre sprinter/miler hingsten Iffraaj (kostar 10.000 euro i betäckningsavgift) som i sin tur är efter Zafonic. Iffraaj fick en drömstart i aveln då hans första kull innehöll hela 38 vinnande tvååringar. Ett rekord som står sig till dags dato! Avkommorna går lika bra på gräs som på dirttrack vilket naturligtvis är positiv information. Bästa avkomman är utan tvekan Wootton Bassett som var obesegrad efter fem starter som tvååring och nu ståtar med 540.000 pund i total prissumma. Iffraaj är därmed en av tre nu aktiva avelshingstar som lämnat oslagna tvååriga champions i Europa. De andra två är Galileo och New Approach… Plaisir Partages moder Foxilla (e.Foxhound) var ingen topphäst på tävlingsbanan, men vann i alla fall ett lopp i England. Hon har lämnat fyra föl och de tre första har samtliga vunnit lopp. Undantaget är Plaisir Partage. Mormor Lilissa är även hon mer brukbar i aveln än på tävlingsbanan. Hennes mest namnkunnige avkomma är utan tvekan Linngari, flerfaldig Gr-1 vinnare och nu verksam som avelshingst på Irland (kostar 3.500 euro). Peter Jardbys riksgaloppör har gjort sex starter, varit placerad fyra gånger med en andraplats som bäst. Då han var tvåa fick han ge vinnaren hela fem kilo! Sin bästa insats i livet var dock i den näst senaste starten då Plaisir Partage var ganska kort slagen som fyra på Saint Cloud. Formen från det loppet håller mycket god klass. Sedan hemkomsten till Sverige har Peter Jardby kastrerat hästen vilket vi finner positivt. Plaisir Partage går lika bra på dt som gräs och står åtminstone 1600 meter.

 

Köpvärde: Mycket högt

 

Pust och puh… Att göra en sedan här omfattande analys tar mer tid än man tror, den saken är klar. Nu är det upp till er läsare att göra era val och sedan hala fram plånboken. 2014 års riksgaloppörer känns överlag mycket spännande och vi kan nästan ta gift på att samtliga vinner lopp under säsongen.

 

En grym låt får avsluta!

 

http://www.youtube.com/watch?v=_Qj8mFLu80I

 

Höres.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0