Olycka, tid för reflektion, och obligatorisk lyssning

 

Det har avridits två Derbyn sedan den senaste bloggen, det svenska och det norska, men vi lägger det ”åt sidan” den här gången…

 

För det är ju som så att livet innehåller så mycket annat än bara kapplöpning. Att läsa en god bok i lugn och ro, se en bra film eller kanske njuta av en scenföreställning, är andra saker som Stall Hatten sätter stort värde på.

 

Det allra viktigaste i livet är dock att man själv samt ens nära och kära får vara hela och friska. De flesta av oss människor tar tyvärr detta för givet. Man ”blundar” för faror, förnekar problem, agerar allt som oftast egoistiskt - och lägger dessutom en icke försumbar del energi på att reta upp sig på rena skitsaker.

 

Det är trist, men en realitet, att för de allra flesta av oss krävs det en negativt ställd sjukdomsdiagnos, eller en olycka, för att vi ska ta oss tid att reflektera. Inse vad som egentligen är VIKTIGAST i livet!

 

För ett par dagar sedan ramlade Sofie Lexner av en knepig unghäst i träning och skadade sig allvarligt. Stall Hatten har känt Sofie i 20 år. Vi har med glädje följt hennes karriär från det att hon var en temperamentsfull - rödnätt och gråtande åttaårig ponnygaloppryttarinna på Täby, till den etablerade landslagsryttarinna i dressyr hon är idag.

 

Hur den här historien slutar rent medicinskt har Stall Hatten inte en aning om, men en sak vet vi. Sofie Lexner är begåvad med en snudd på unik tävlingsinstinkt och ”vinnarskalle”. Om man bara kunde putta de rent fysiska problemen fallet fick åt sidan, och enkom lita till hennes motivationsförmåga hade vi inte varit ett dugg oroliga. Nu kan vi bara hålla tummarna.

 

En ytterst tänkvärd låt får avsluta.

 

Obligatorisk lyssning.

 

http://www.youtube.com/watch?v=HqG1Dh36-6s

 

 

Vi ber att få återkomma.

 


En rolig, en trolig samt en historia del två!

 

Stall Hatten och Caroline fick en perfekt start på Derbyhelgen. En kväll i Falsterbo är ju inte helt fel och den goda maten samt trevligt sällskap gjorde att torsken i kubbtävlingen kändes fullt hanterbar… Att vi inte är lika vassa på att rocka rockring som sjuttonåriga tjejer visste vi ju så det nederlaget kändes inte ett alls.

 

Nedan följer fortsättningen på den förra bloggen. Håll till godo.

 

Lopp 4: Tapwell Derby Sprint

 

Troliga:

 

Casanova Star blir storfavorit, men vi tycker det är en berättigad sådan och spelar mer än gärna om oddset är det rätta.

 

Spelbar till 2.20

 

Roliga:

 

Så himla ”rolig” kanske inte Easy Road är, men in brist på annat väjer vi denne.

 

Spelbar till 4.50

 

Historien:

 

Casanova Stars uppfödare heter Pernilla Nilsson och det är en tjej med huvudet på skaft. I en bransch där protektionistiska män delar upp marknaden sinsemellan är hon en frisk och nödvändig ”fläkt”. Stall Hatten älskar människor med ambitioner och passion för galoppsporten. Pernilla Nilsson är en sådan.

 

Lopp 5: IKC Fonder Sofierolöpning

 

Troliga:

 

Fearless Hunter var enorm som trea senast bakom två riktiga topphästar. Rune Haugens treåring har vunnit med många längder på dirttrack och verkar vara en lättplacerad och cool typ. Därmed oroar vi oss inte nämnvärt över att loppet går på en för honom okänd bana. Toppchans.

 

Spelbar till 2.00

 

Roliga:

 

Just Now var galet bra i sin debut då han ”mördade” Proud Possibility med fyra längder – samme Proud Possibility som i starten efter vann med fem längder nere på Jägersro. Enligt rapporterna är hästen vässad till tänderna och vi blir inte förvånade om det blir seger.

 

Spelbar till 8.00

 

Historien:

 

Vad var det som hände på Jägersro då Tiztwotizone gjorde sin tävlingsdebut egentligen? Protestsignalen ljöd 30 sekunder efter målgång och Stall Hatten samt typ 99.9 procent av alla andra som såg loppet var säkra på att galoppdomstolen på eget bevåg skulle kolla upp Iago Serrys vårdslösa ritt mot Fredrik Johansson i sista sväng. Tyvärr visade det sig att den där promillen som inte såg nått var medlemmarna i galoppdomstolen… Eller, såg gjorde dom nog, men tog sitt jobb på allvar  - gjorde de definitivt INTE. Stall Hatten kräver allmän uppryckning av de avlönade funktionärerna i Jägersros galoppdomstol som defacto är där för att garantera spelsäkerheten.

 

Lopp 6: Margareta Wettermarks Minneslöpning

 

Troliga:

 

Det ska till en jordbävning modell större för att Tatoosh ska förlora det här loppet.

 

Spelbar till 1.75

 

Roliga:

 

Forever Snow har inte fått till det på våra breddgrader, men bara MÅSTE kunna bättre. Fabricio Borges har toppform på stallet och om Tatoosh kommer bort är skimmelstoet den givne vinnaren.

 

Spelbar till 7.00

 

Historien:

 

Ibland blir man stolt. När Latitude tappade ryttaren i Breeders´ var Vanja Sandrup av naturliga skäl mycket ledsen. Stall Hattens dotter Elsa är sex år gammal, men gick direkt fram till tränaren, kramade om denne och tröstade på ett sätt som bara ett barn kan göra. Det var faktiskt inte långt borta att Stall Hatten också tog till lipen av stolthet för vår dotters empatiska förmåga. Stort, mycket stort!

 

Lopp 7: Gods & Gårdar Jägersro Cup

 

Troliga:

 

Tommy Gustafssons Zen Zansai Zaid är stark som en oxe och verkar älska Jägersro mer än sin box på Täbys stallbacke. Visst är det ett par bra emot, men den här hästen matchas mot Stockholm Cup och ska under normala omständigheter bara vinna ett sådant här lopp.

 

Spelbar till 2.10

 

Roliga:

 

Loyal har en urusel resultatrad, men kan ALLT de dagar han vaknat på rätt sida. Den här gången får han flexibla blinkers på sig, så håll tummarna för att Loyal ”sussat” ordentligt natt till söndag.

 

Spelbar till 25.00

 

Historien:

 

Per-Anders Gråberg som rider Manchester är ett riktigt proffs. När Stall Hatten spydde galla och var förbannad över ”Hasse Musselvall-Gate…” fick vi ett surt mess från Gråberg. Vi svarade med ett ännu surare mess tillbaka. Ett par dagar senare spelade vi en trevlig golfrunda tillsammans. Fler folk i den här branschen borde lära sig att kunna göra skillnad på sak och person. Det kan ”Gråbenet” och det är därför vi har den allra största respekt för honom.

 

Lopp 8: Tattersalls Malmö Stads Sommarhandicap

 

Troliga:

 

Energia El Gigante vann från ett direkt felaktigt tal senast och höjdes nio kilo på det. Att Borges då väljer att starta i en handicap i stället för att ”rensa” i ett par löpningar i stället får Stall Hattens varningsklockor att ringa högre än de i Storkyrkan vid kungabröllop.

 

Spelbar till 3.75

 

Roliga:

 

Lawn Jamil är en toppstammad krabat som skötte sig utmärkt i debuten för Madeleine Smith. ”Malle” vet på kilot när vart hon har sina hästar och då hon testar i det här stenhårda sällskapet göres detta icke utan anledning.

 

Spelbar till 20.00

 

Historien:

 

Det är väldigt sällan Stall Hatten tar till lipen, och ännu mer sällsynt att det sker inför kameror. Men så var i alla fallet då ”Spöket” vann det här loppet i fjol.

 

Lopp 9: Zawawi Cup

 

Troliga:

 

Verde Mar har startat på Jägersro fem gånger och vunnit allihopa. Det här är Skandinaviens höst rankade och snabbaste häst. Han har dock stora problem med sina fötter och ”som lök på laxen” inte startat på ett helt år. Om Verde Mar är i full form vinner han dock detta.

 

Spelbar till 2.50

 

Roliga:

 

Niels Petersen låter mer än lovligt nöjd med Beat Baby. Hästen älskar Jägersro och när det vankas storlopp vet vi ju hur det brukar gå. Firma Petersen och Gråberg har en grym förmåga att vara bäst när det gäller.

 

Spelbar till 9.00

 

Historien:

 

Dagen efter ”Arcen” sände Stall Hatten och ett par polare vidare till Maison Lafitte för att stötta Alcohuaz i Prix d´Bonevalle.  Det var lättare sagt en gjort. Ingen taxi fanns att tillgå så vårt sällskap invaderade baren strax in till taxistolpen i just nämna Paris-förort. Efter ett par glas bubbel var vi mer eller mer övertygade att ”den däringa Alco borde vara helt jävla stenklar”. Barägaren fixade fram en snubbe som kunde köra ned till banan, för hur kunde han neka? Här kom ett par svenskar och ”lovade” 2000 procents avkastning på insatt kapital! Väl på banan attackerades totoluckorna med samma frenesi som snuten visade demonstranterna i Ådalen 1931. Loppet gick, Alcohuaz cruisade, och vi skrek allt vad vi orkade. Den som tror att det var sura miner i svensklägret efter det att Alcohuaz vunnit till 20 gånger ”sidfläsket” räcker upp en hand…

 

Lopp 10: Land Rover svenskt Derby

 

Troliga:

 

Hurricane Red är den givna favoriten efter årets tre uppvisningar. Junior kan vinna sitt första Derby, bara en sån sak.

 

Spelbar till 3.50

 

Roliga:

 

Giftorm såg ut att kunna utmana Hurricane Red senast, men speeden ebbade ut samtidigt som Hurricane Red sträckte på sig. Innerspår behöver inte vara fel och att ”Bagarn” sitter i sadeln är också ett plus. Om Giftorm ska kunna vinna Derbyt måste han sitta still till 100 kvar.

 

Spelbar till 10.00

 

Historien:

 

Stall Hatten har många minnen av Erik och Sonja Söderberg. Den här historien är så pinsam att vi egentligen inte borde berätta den, men vad fan…, vi bjuder på det. Vi kommer inte ihåg vilket år det var, men om vi säger 15 år sedan är vi inte långt ifrån sanningen. Det här var långt före nätet och de snabba uppkopplingarnas tid så ville man kolla in lopp från Frankrike var det nödvändigt att ”våldgästa” en godhjärtad person med TV-kanalen Equidia tillgänglig via parabolantenn. I normalfallet dök Erik och Sonja upp personligen på vårt kontor för att beskåda sina skyddslingar på fransk mark, men just den här gången gick det inte. Om det var Erik eller Sonja som ringde för att få loppet inspelat på VHS-kassett minns inte Stall Hatten, men vi minns mycket väl vem som ringde ett par dagar senare. Fråga oss inte hur det hade gått till, men kassetten som levererats till det Söderbergska hemmet på Karlavägen återgav inte loppet från Paris. Däremot en tysk så kallad ”kärleksfilm”… Det var med blossande röda kinder Stall Hatten stammade fram ursäkt efter ursäkt till Sonja. Men hon är cool Sonja. Hon skrattade högljutt och var precis lika charmerande som vanligt. Tack för det.

 

Lopp 11: Kronprinsens Husarregementes Memorial

 

Troliga:

 

Ashwaat är en långdistansare som Stall Hatten tycker är lite för bra för amatörsammanhang.

 

Spelbar till 6.00

 

Roliga:

 

Maraboux Javilex är i träning hos Wido Neuroth och hans hästar duger per automatik i amatörlopp på Jägersro. Marius Borgen Andersen är en duktig ryttare som vann lopp i förra veckan.

 

Spelbar till 8.00

 

Historien:

 

Om Intiango vinner det avslutande loppet lär det bli fest på Pepes Bodega i kväll. Eller är det stängt för säsongen?

 

 

 

Nu är det Derbyfest på Jägersro.

 

Höres.


Derbyt, en rolig, trolig samt en historia...

 

Stall Hatten är i Malmö för att övervaka det svenska galoppderbyt. Schemat för de här tre dagarna är synnerligen fulltecknat. Grillparty i Falsterbo, Derbyfest och så den absoluta höjdpunkten. Löpningarna på söndag.

Vi har roat oss med att skriva ihop ett par rader om samtliga lopp. Den TROLIGA vinnaren, den ROLIGA vinnaren och avslutningsvis en liten HISTORIA med anknytning till det enskilda loppet. Av tidsskäl delar vi upp den här bloggen i två delar. Håll till goda.

 

Lopp 1: Derby Consolation

 

Troliga:

 

Här står väl Johan Reuterskiölds IKC Kick Back med åtminstone tre av fyra ben i mål? Hästen har toppform och älskar distansen, dessutom gynnas han av att det är ett litet startfält.

 

Spelbar till 2.20

 

Roliga:

 

Lindaspiel är kapabel, men knepig. Singspiel-hingsten står ”hela veckan” och får han en bra resa från sitt innerspår ligger skrällen på lut.

 

Spelbar till 5.00

 

Historien:

 

Det var den tionde juli 2012 och Stall Hatten samt vår gode kamrat ”Mr Plocken” var som vanligt på Täby galopp för att övervaka tävlingarna. Tio minuter innan Koellenstein skulle göra sin andra start i livet frågade Vanja Sandrup om vi ville vara med på hästen. Efter visst förhandlade (samt ett par glas vin) klev vi ett par minuter senare in i ledvolten som nyblivna och stolta hästägare. Loppet gick, allt såg bra ut, men i sista sväng springer vårt impulsköp Koellenstein rakt ut, ridå! När vi så sitter och dränker våra sorger på Clockers Corner kommer tränaren, som uppenbart besitter empati i överflöd och frågar om vi vill annullera köpet. Det ville vi såklart, men sen gick det som det gick. Koellenstein har innan söndagens lopp kutat in 463.000 spänn. Men ni vet… ”You win some, you loose some”.

 

Lopp 2: Wathba Stud Farm Golden handicap

 

Troliga:

 

Murjaan tappade en massa mark senast, men reparerade storstilat till knapp vinst. Det här gänget bör Roy Arne Kvislas sexåriga fuxsto lägga på rygg utan några större problem.

 

Spelbar till 2.30

 

Roliga

 

Yaqoot var i ”hasorna” på Murjaan senast, men står nu ett kilo bättre till. Hästen trivs på Jägersro och kan skrälla om favoriten har en dålig dag.

 

Historien

 

Stall Hatten bevakade tävlingarna en svinkall vinterkväll i början av 90-talet. Liret hade gått dåligt och det enda man såg av loppen var de sista 200 meterna på grund av snöfall och en jävla massa dimma. I sista loppet skulle vi ”rädda degen” på en solklar rak komb i arabloppet. Hur tror ni det gick? Efter den sedvanliga bromsmatchen åkte vi dit med en noslängd. Visst, vi erkänner, de yttre omständigheterna spelade nog in då vi i referatet skrev ”Arabhästar är lika lämpade för kapplöpning som schäfrar är för backhoppning”. Ett par dagar senare ringer telefonen, en skarp röst meddelar på bredaste skånska ”att aum dau vejsarr daj po Blommeröjd non gång är dau dödens”… Av dödshotet blev intet, men vi erkänner. Det var onödigt dumt skrivet. Sorry!

 

Lopp 3: Malmö Stads Pris

 

Troliga

 

Teardrops imponerade våldsamt i sin tävlingsdebut och får nu proffsjockey i sadeln.

 

Spelbar till 3.00

 

Roliga

 

Honeymoon Honey är efter Curlin och ett sto som dessförinnan lämnat riktigt klassiga vinnare med 500-dollars hingstar, uppstallade på smutsiga bakgårdar i Florida… 200 meter längre distans passar ypperligt, pass upp.

 

Spelbar till 5.00

 

Historien

 

Fem dagar innan ”Spöket” skulle starta i Malmö Stads Pris, som storfavorit, ringde det i Stall Hattens telefon. I andra änden lät vår gode vän ”Dentrallandedansken” meddela: ”Är du sugen på att hänga på till New York? Jag har en biljett över som inte går att avboka. Det ingår fem nätters hotell på Manhattan och vi bor självfallet på Roosevelt”! Jaha, ett sådant erbjudande vore direkt oartigt att tacka nej till och då vi dessutom kunde bocka av banan Meadowlands där Hambletonian skulle avgöras kvällen före Malmö Stads Pris packades väskorna i brådaste rasket. Den där morgonen glömmer Stall Hatten aldrig. Uppstigning 05.00 för inhandlande av frukt och champagne, egenhändig städning av hotellrummet, innan våra tolv inbjudna gäster anlände vår ”enkla” boning. Behöver vi säga att Stall Hatten beordrat gästerna att det var klädsel kavaj? Där satt vi så och jobbade in ”Spöket” vid 07.00, mitt i New York, på Roosevelt hotell. Sämre kan man ha det… Och som en parantes kan vi låta meddela att champagnen fortsatte att flöda på Stall Hattens rum innan det var dags för lunch nere i Soho. Ett oförglömligt minne.

 

Ooups!

 

De här raderna tog alldeles för lång tid att författa så vi måste bryta här. Nu bär det av till Falsterbo för grillparty i goda vänners lag. Detta hemma hos ”Lakejens” morsa. Bara en sån sak…

 

Derbyhelgen kan börja.

 

Höres.


RSS 2.0