Ta beslutet, "Hasse Sax" och sms-konversation

 

Förra torsdagen var det strategimöte del-2 på Hästsportens Hus, eller ”Silvergrisen” som ATG:s skrytbygge kallas i folkmun.

 

Enligt Stall Hattens informatörer hölls mötet i acceptabel samtalston, men några sensationella slutsatser lär inte de inblandande personerna i arbetsgrupperna nått fram till.

 

Hur svårt kan det vara?

 

Så här är det.

 

ALL SPORT byggs ”uppifrån och ned”, och fria MARKNADSKRAFTER är vida överlägset bidragspolitik konstruerad av typen ”Gråsosse från Ådalen 1931”…

 

På tisdag har SG styrelsemöte där budgeten för säsongen 2014 ska presenteras och fastställas. I nuläget känns det som en ”coinflip” om banan i Göteborg får fortsatt förtroende att bedriva tävlingsverksamhet med tototillstånd de närmsta åren.

 

I Stall Hattens värld är beslutet givet.

 

Vidare.

 

Ingen missade väl de svenska damernas bragdartade stafettguld i Sotji i går?

 

Jo, en person gjorde visst det… Och denna person var dessutom på plats i Sotji!

 

ATG:s VD ”Hasse Sax” valde nämligen att övervaka Super G-tävlingarna i stället för att kolla in ”Kalla och company” i skidspåren uppe i Laura. Snacka om att vara snett på det. Först tar han beslutet att sänka nationalarenan Solvalla och onsdagsomsättningen med ett par millar (start om ett par veckor). Sedan tar han det direkt olämpliga beslutet att åka till Sotji (för vems stålar då?). Väl där ”saxar” han bort sig i de ryska skogarna och bommar den största svenska bragden inom damskidåkning, ever!

 

Ridå.

 

 

Stall Hatten skrek för full hals under stafetten, men hade ändå sinnesnärvaro nog för att lyckas skicka iväg det ena elaka sms:t efter det andra till vår gode vän, norrbaggen ”Lobituss”.

 

I normalläget hatar Stall Hatten missunsamhet och skadeglädje, men i fallet ”Lobituss” gör vi gärna ett undantag. Vi har känt den ”lusekoftbeklädde” norrmannen sedan Dubai World Cup veckan1997, det år då loppet fick flyttas sju dagar på grund av mycket regnande. Och det har inte passerat ett enda idrottsevenemang sedan dess där någon svensk svikit utan att ett hånfullt sms anlänt Stall Hattens mobila telefon.

 

Det sms som svidit mest i Stall Hattens hårda skinn var när skidskytten Ole Einar Björndalen gjorde rent hus i Salt Lake City OS. Till saken hör att ”Lobituss” är född, uppvuxen och fortfarande verksam i den lilla byn Åmot (befolkningsmängd 4414, källa Wikipedia), strax norr om Oslo. I Åmot finns TRE saker att göra.

 

1: Åka upp i backhoppningsbacken = ganska kul.

 

2: Ta en bärs på den lokala puben Tommys = ganska tragiskt.

 

3: Strosa runt i ”Lobituss” morsas skobutik = ganska tråkigt.

 

Ni fattar? Åmot är en riktig håla. Byn är känd enkom för att Ole Einar Björndalen kommer därifrån, inget annat. (Extrainformation: Ole Einar Björndalens lillasyster jobbar i ”Lobituss” morsas skobutik)…

 

Nåväl.

 

Stall Hatten var inte direkt på topp när sms:t ”Åmot fire, Sverige null” ankom efter Björndalens avslutande guldmedalj.

 

Vidare.

 

Enda skandinaviska intresset på Meydans tävlingar i går eftermiddag? Att ”Julle McLaren” skötte sitt jobb i startboxarna på ett utmärkt sätt. Man får vara nöjd med det lilla.

 

Om ett par timmar rider Per-Anders Gråberg två araber i Abu Dhabi. Den ena, RB Smokin Rich, verkar rätt okej och har lite chans. Den andre, Cercina, hade inte ens dugt i dagens arablopp på Täby galopp, om det nu varit något…!

 

Nu är det herrarnas stafett framför TV:n. Sedan tävlingarna på Täby galopp, alltid på plats.

 

Höres.


Kommentarer
Postat av: Anders Jonsson

Hatten, kan du vara snäll och utveckla dina resonemang kring följande?
1. ALL SPORT byggs ”uppifrån och ned”, och
2. fria MARKNADSKRAFTER är vida överlägset bidragspolitik konstruerad av typen ”Gråsosse från Ådalen 1931”…

Det där med att alla sport byggs uppifrån och ner tycker jag går emot den gängse uppfattningen om hur sport byggs, i alla fall vad gäller den svenska idrottsmodellen. Hur menar du att sport byggs? Skiljer sig bygget av galoppsport och annan sport, och i så fall varför, när i stort sett samtliga varianter byggs med hjälp av medlemsföreningar?

Sporterna i Sverige, bl a de vi ser prestera så fantastiskt under OS, lever dessutom till stor utsträckning på bidragspolitik. Det var väl sisådär 1,7 Mdr som gick från oss skattebetalare till idrotten via Riksidrottsförbundet, RF, förra året. 2013 eller 2012 öronmärktes en betydande del av de pengarna, vi talar troligen om 100-tals miljoner, till elitverksamheten av olika slag, såsom landslagsstöd eller stöd riktade till individer på högsta nivå. (Att RF gjorde så har bl a att göra med den svårighet att samarbeta respektive skilja på sina uppdrag som RF och Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, haft sedan jag vet inte när, vilket till sist fick idrottsministern att tröttna lite på idrottens velande mellan två organisationer. Det fick fart på RF inom elitområdet, skulle man kunna säga, och de båda organisationerna började samarbeta lite bättre.)

Utöver statsbidraget som vidarebefordras från RF till specialidrottsförbunden (Sv Fotbollförb, Sv Friidrottsförb, Sv Innebandyförb, etc) och via dem delvis vidare till distrikten, finns det lokala aktivitetsstöd som kommunerna betalar ut till ungdomsidrotten beroende på hur många aktivitetstimmar och individer man har på barn- och ungdomsnivå.

Det är med, skulle jag påstå, samtliga riksdagspartiers goda minne som sport får så mycket pengar från staten och kommunerna, och utan ovan nämnda bidrag från skattebetalarna skulle idrotten troligen se helt annorlunda ut. Skidorna har självklart inte bara fått bidrag, men med ca 90 % av sina landslagsaktiva kommande från Riksidrottsgymnasierna talar vi bara här om statliga medel på åtskilliga miljoner genom åren.

Utan att lägga några höger- eller vänsterperspektiv på den svenska modellen, och sannerligen utan att förknippa den med en av de mest mörka stunderna i den svenska demokratins historia som dödandet av demonstrerande arbetare i Ådalen utgör (i en tid då gråsossar inte ens fanns), törs jag påstå att din tv-upplevelse från igår varit omöjlig utan det hårda arbete OCH de bidrag skidsporten fått genom åren.

Ursäkta, där halkade jag iväg lite, men du kanske själv kan ge exempel på vad du menar måste göras i frågan "onödiga bidrag inom galoppsporten", eller vad vi ska kalla detta du är inne på?

Det skulle vara kul läsa mer om det, för vi är många som gärna tar intryck från alla möjliga håll när det gäller galoppsportens väl och ve. För egen del är jag inte beredd att gå lika långt som jag uppfattar du gör, med tanke på att vi i det här landet har en kapplöpningssportens storebror, som till icke försumbar del betraktar hela galoppsporten som en bidragstagare.

Hälsningar,
Anders


2014-02-16 @ 17:00:17
Postat av: Tagge

Ett av de allra mest pricksäkra svarsinlägg jag läst på länge, Tack Anders.

Till Hatten (som jag allt som oftast läser med stort nöje): Nu får du allt böja dig ner och dra upp brallorna, för dom åkte (m.h.a Anders svarsinlägg) nyss ner till fotknölarna.... *Blink*

Misstänker att din norske vän fått yterliggare sms från dig under eftermiddagen, kanske dags att skicka ett paket med "Swix nybörjarpaket" till Lobituss. Du vet det där med 3 burkar och en vallakloss.....

Tagge/ som lider lite med de norska skidåkarna.... fast bara "lite"...

2014-02-16 @ 19:18:16
Postat av: Nyvallat

Alltid förunderligt när kommentarerna blir till uppsattser jämfört med bloggen som kritiseras. Att bygga uppifrån och ner känns som en springande punkt. Utan stjärnor så finns inget övrigt än hobbyverksamhet att önska. Längdskidåkning är dagens ämne. Om inte Gunde Svan m.fl hade haft sina framgångar så hade inte dagens skidåkare kommit på tanken att snöra på sig pjäxorna.

2014-02-16 @ 19:38:44
Postat av: Pontus Wickzell

BRA! Anders!
Blir lite skrämd av det elittänkande som finns lite här o var inom vår sport. Vi ska vara jävligt medvetna om att snitthästen har ca 65-67 i formtal. Och dessa hästar kostar lika mkt i matväg som 90hästarna...

Ger vi endast kaffepengar till de icke elitdeltagande hästarna blir det 10 ägare o 20 hästar kvar.

Att vilja lägga ner Göteborg tycker jag är så ogenomtänkt det kan bli! En region med mest potential i hela Sverige vore väl helt galet att klippa bort? De är dessutom väldigt uppskattad av alla aktiva.

Jag inser vi står inför gigantiska problem då ATG minskat 10% i januari. Kan betyda -12 millar extra nästa år, och jag vet inte vart vi ska ta de pengarna....

2014-02-16 @ 19:39:31
Postat av: Stefan Larsson

Varför så svart/vitt! Sant är att alla sporter behöver stjärnor för att riktigt nå ut och växa.

Travet och längdskidor har det gemensamma att båda har byggt på bredd deltagande.

Både Gunde Svan, Ego Boy och Maharajah är stjärnor som kommit från breddsport och inte från någon enskilt hårt satsande miljonär.

Jag är övertygad om att vi behöver bredden men inser också att vi måste förbättra möjligheterna för fler hästar att kunna bli mångmiljonärer.

Om vi skulle kunna få till 4 nya lopp med 1 miljon i förstapris genom att ha 15-25 000 i första pris för breddsporten så tror jag detta kommer att gynna hela sporten på sikt.

MVH/Stefan Skäcklinge

2014-02-16 @ 21:25:26
Postat av: Anders Jonsson

Hej, Nyvallat!

Tråkigt att du inte tycker frågan är värd mer utrymme än så. Jag får väl varna för att det här inte heller blir kort. :)

Inlägget var inte tänkt som kritik, jag hoppas helt enkelt att Hatten berättar vad han tänker på och hur, för jag vill lära mig mer om galopp utifrån hur andra ser på den.

Inom humanidrotten bryr sig barn i alla fall väldigt lite om att vinna eller bli bäst (det är det deras föräldrar som gör, barn spelar hellre i ett lag som förlorar alla matcher än sitter på bänken i ett lag som bara vinner) så Gunde Svan är inte svaret på varför barn började åka skidor men kanske svaret på varför vissa fortsatte i tonåren.

Om vi överför det till hästägande kan man kanske säga att Stockholm Cup inte är svaret på varför man blir hästägare första gången, men kan vara svaret på varför man fortsatte efter den första hästen. Det är förmodligen på hästägarsidan, inte hästsidan, som bredd bygger elit i galoppsporten.

Den inhemska eliten är viktig och kanske nödvändig för allmänhetens uppmärksamhet och för individens drömmar, men det är bredden som är sportens jordmån och dess skyddsnät. En fotbollskille eller -tjej i 15-årsåldern, som har chansen ungefär en på 20.000 att hamna i svenska landslaget, ska självklart nära sin dröm men måste ha alternativ när det står klart att just han/hon inte nådde ända fram. Det gäller väl även ägare till hästar, som visade sig bli sämre än hcp 90?

Det skulle kunna vara helt rätt med en hårdare satsning på 90-hästarna, men jag tror å andra sidan inte vi har råd att tappa så himla många på någon nivå, så med tanke på våra nuvarande resurser: "tulipanaros" på er allihopa!

2014-02-16 @ 23:48:07
Postat av: "Julle McLaren"

Jaha då får man tacka för komplimangen! Jag försöker göra mitt bästa. I alla lägen!

2014-02-26 @ 20:49:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0