Urusla banor, ostron, rosévin, och "en riktig man"...

 

Är det någon annan än Stall Hatten som är trött på hur saker och ting fungerar inom svensk galoppsport anno 2013?

 

På huvudstadsbanan tävlar våra fyrbenta vänner på ett underlag som Stall Hatten inte ens funnit det lämpligt att longera vår åttaårige hund på…

 

Vi är mitt i juli och dirttracken är inte ett dugg bättre än den normalt sett är under vintern. Gräsbanan kan jämföras med vilken illa skött potatisåker som helst. På sin höjd skulle jordbruksverkets tillsatte veterinär, om denne nu hade en susning om sitt verkliga uppdrag, komma undan med att släppa iväg Svenskt Mästerskap i kaninhoppning på detta SKÄMT till kapplöpningsbana.

 

Vi har sagt det förr, men tvingas tyvärr säga det igen.

 

FOKUSERA PÅ KÄRNVERKSAMHETEN FÖR HELVETE!

 

För det är som så att det här med galoppsport inte är någon lek, långt därifrån. Våra svenska aktiva lägger ned oräkneliga arbetstimmar på att sköta om hästägarnas skyddslingar och presentera dem i ett korrekt skick inför tävlingsmomentet. Om man sedan lägger till den rent ekonomiska aspekten är slutsatsen att SG:s ansvariga spelar ett väldigt högt spel som de defacto inte har täckning för.

 

Det vore en smula klädsamt om de ytterst ansvariga för eländet inser detta en gång för alla. Och de ytterst ansvariga är styrelsen med ”Hasse H” i spetsen och dennes ”Lakejer” strax där bakom.

 

Om ni nu anser er hysa någon som helst kärlek till sporten är det hög tid att verkligen visa det. Visst, Stall Hatten förstår att det är mysigt att frossa i kallt rosévin och ostron på den franska rivieran, så är det ju. Här hemma i ”verkligheten” är situationen för våra aktiva så pass alarmerande att ”enough is enough”.

 

http://www.youtube.com/watch?v=20DtG9qr4ik

 

 

Är det någon av er läsare som hört talas om Anna Dahlenborg?

 

Inte?

 

Har ni hört talas om Musse Hasselvall då?

 

Jaha?

 

Stall Hatten har kollat in den där webproduktionen där Musse Hasselvall jagar sin ryttarlicens med visst intresse, men nu är det slut med det!

 

Och anledningen till detta beslut stavas Anna Dahlenborg, inget annat.

 

Vi känner vare sig fröken Dahlenborg eller ”Sir Hasselvall”, men den senare har vi stött på ett par gånger på Täby galopps stallbacke där han arbetat hårt på att få sin jockeylicens. Utan att ha några som helst belägg för detta är vi ganska säkra på att Anna Dahlenborg arbetat ännu fler timmar, och ännu hårdare, för att få samma chans.

 

Det var därför det sved så hårt i Stall Hattens hjärta då Anna Dahlenborg petades från sin debutritt på Ailsa Carmel i tisdags kväll till förmån av ”Sir Musse”.

 

Vi har inte läst reglementet, men har ytterst svårt att tro det finns stöd för ett sådant ryttarbyte i elfte timmen.

 

Men det är klart. Web-tv och kändisfixering är ju så oändligt mycket viktigare att prioritera, än något så pass futtigt som en liten tjej - inte ens 20 år fyllda, eller hur?

 

Det man glömde i sammanhanget var - och är - MÄNNISKAN Anna Dahlenborg.

Vi är helt säkra på att Anna drömt om den här tisdagskvällen och längtat lika intensivt som ”Sir Musse”. Hon har, icke att förglömma, en familj och vänner, som säkerligen hejat på och stöttat henne inför sin debut i de vita jockeybyxorna.

 

Har verkligen vi människor inte en sekund över till reflektion och eftertanke?

 

I precis samma ögonblick som SG tog beslutet att godkänna ryttarbytet sålde man inte bara sin själ, utan ännu värre, svek en ung tjej, till förmån av en Web-TV produktion på Expressen.se!

 

Smaka på den… WEB TV PÅ EXPRESSEN.SE!!!!

 

När Stall Hatten var en liten parvel berättade vår pappa att ”man håller alltid upp dörren för damer och reser sig alltid upp för äldre passagerare på bussen”.

 

Om ”Sir Musse” varit en ”riktig man” skulle han naturligtvis avstått ritten på Ailsa Carmel. Det hade Stall Hatten och typ 99 procent av våra vänner i direkt närhet också gjort.

 

Men det är klart. Musse Hasselvall har ju gjort sig ett namn på att slå andra män på käften mot betalning så det kanske var för mycket begärt…?

 

http://www.youtube.com/watch?v=CU5wo2lq_xg

 

Höres.


Kommentarer
Postat av: Pontus Wickzell

Bra inlägg!
Men vart tog inlägget om auktionen, och få så hatten passar vägen?

2013-07-10 @ 22:20:36
Postat av: Marla

Men Hatten, lite väl sentimental nu va?! HUR i helvete vet du att Anna inte var väl införstådd i att om Musses egentliga ritt var struken så skulle hon få gå åt sidan? Och få rida nästa gång? Ingen besviken familj eller vänner osv utan hon var helt med på att just denna gång var det så. Shape up!

2013-07-11 @ 09:00:18
Postat av: Nyfiken

Ja, det här var ett riktigt bra inlägg som förtjänar all respekt och som jag hoppas att många tar till sig! Sporten behöver profiler som kommer från sporten. Svensk galoppsport är bättre än så här, men med sådana här märkliga ryttarbyten förtjänar den kanske inte längre att tas på allvar?

2013-07-11 @ 10:50:06
Postat av: Alf Johannesson

Har Stall Hatten ens varit i närheten av att sprida en strimma av ljus över galoppen till de breda folklagren? Äntligen har de som blivit förblindade av ATG:s negligerande av denna aristokratsport, fått en liten liten inblick i hästsportens Formula 1 och man kan hoppas på att några WEBläsare kan drista sig till
att kasta ett litet getöga på G:et i ATG.

2013-07-11 @ 12:06:45
Postat av: Marla

Och ni som ryckte på axlarna när Klas Lundgren fick sparken, eller ni som hånade "VD Kören" och ni som valde att inte rösta för en ekonomisk granskning utifrån: Galoppsporten i Sverige är slut. Varsågod och skölj.
Vi andra som förstod vilken skillnad Lundgren kunde göra för Svensk Galopp och varhän det skulle barka loss, vi har redan lämnat sporten.

2013-07-11 @ 14:30:47
Postat av: Ett steg längre

Bra fångat som vanligt! För de större tränarna måste ryttarbytet vara en vinstlott. Nu är det helt ok att byta ryttare i loppen så fort förstajockeyns häst är struken.

2013-07-11 @ 18:44:59
Postat av: Stefan

Stall Hatten gör verkligen vad han kan för att förstärka de redan negativa stämningar som finns i vår sport. Från de senaste bloggposterna går det inte att ta miste på att han är trött. Och Hatten är långt ifrån ensam. Människor som varit engagerade i galoppsporten en längre tid är mästare på att hitta fel. Ryttarbytet i tisdags är bara ett av många exempel. Jag kan lova att dessa stämningar spiller över på oss som dagligen jobbar i sporten. Varför anstränga sig lite extra när negativ kritik ändå kommer som ett brev på posten?
Alla som anser att Musses seger i tisdags INTE var bra för sporten får gärna räcka upp en hand.

2013-07-12 @ 12:21:30
URL: http://www.galoppbilder.se/blogg/
Postat av: Klaus Koch

Jag hade aldrig tidigare hört om Musse Hasselvall förr han blev "galopplärling". Själva TV-serien har tyvärr också gått rakt över mitt huvud, men det är nog mitt fel. Jag är av uppfattningen att alla kampsporter bör förbjudas, och även om jiujitsu hör till den mildare graden av kampidrot finner jag det opassande, att man väljer en person som Hasselvall till detta projekt. Jag vill dock påpeka, att jag respekterar honom för hans mod. Även o jag träningsridet (mest på travare men även på galoppörer) mer än de flesta icke-jockeys i mitt liv, skulle jag aldrig våga rida ett galopplopp på ett fullblod. Hursomhelst blev jag mycket överraskad när jag i tisdag på Täby Galopp noterade kvällens ändringar i mitt program. Hasselvall hade genom en strykning blivit av med sitt ritt, och helt sonika fick han rida en annan häst i samma lopp i stället. Jag har under mina år som sportchef på Solvalla flera gånger försökt få dispens till att göra samma "trick", när t ex en långväga gäst blivit av en sin uppsittning i en kuskmatch. Varje gång har det blivit ett bestämd NEJ, totalisatorreglementet till inte det, men nu gick det till synes utmärkt. Nu fick Hasselvall yttermera en häst, som hade vunnit även med min salig mormor sittandes baklänges, men det kan självklart bero på en tillfällighet...
Signaturen Stefan påpekar, att personer som kritiserar galoppsporten skapar dålig stämning, som leder till att sportens tjänstemän resignerar. Jag har under min tid som tjänsteman inom travet gjort en lång rad av misstag och felbedömningar och fått både rättvis och orättvis kritik. Man tar allt till sig, rättar de fel, som kan rättas, skapar nytt och fokuserar på en ständig kvalitets- och förbättringslinje. Kanske kan vara en idé för Stefan också. Deppa ihop hjälper inget och ingen. Med hänsyn till frågan om Hasselvalls seger var bra för galoppsporten kan jag tyvärr inte räcka upp handen, och det kan de flesta andra som var på Täby i tisdags förmodligen heller inte, för applåderna var ytterst sporadiska... Trevlig helg!

2013-07-12 @ 13:22:58
Postat av: Ett steg längre

Håller med Klaus Koch! Och Stefan, om man anstränger sig lite extra på att göra rätt saker så lär kritiken utebli och för den händelse att den ändå infinner så är den lätt att ta med en klackspark. Men nu när man tar helt regelvidriga beslut så vore det väl konstigt om man inte får utstå kritik.

2013-07-12 @ 19:49:06
Postat av: Nyfiken

Jag undrar vem som är ansvarig för ryttarbytet. Någon måste det ha varit? Det ryktas att den ursprungliga ryttaren var mycket ledsen och besviken när hon inte fick rida. Är sporten så svältfödd på uppmärksamhet i media att man väljer att sälja sig på detta sätt? Som jag ser det finns det bara en vinnare här, nämligen den som fick en ritt i alla fall. Att han är en kämpe på sitt sätt kan ingen ta ifrån honom. Han medverkar i en mängd olika typer av sammanhang som ger publicitet. Det är bara att googla på namnet. Men jag tycker att man bör lämna honom därhän, han har förmodligen bara gjort det som stod i hans uppdragsbeskrivning och är inte den som styr över hur man ev. tummar på regler som finns för att kapplöpningar till häst ska kunna betecknas som sport.

2013-07-12 @ 20:54:38
Postat av: Tore Petre'

Två jippon på ca. en månad ! Gärdet och Musse ! Vad bjuds vi på härnäst ? Stripease i ledvolten, - eller ?

2013-07-12 @ 21:12:11
Postat av: Fel ute Stefan.

Håller med alla utan Stefan. Hur kan du våra så fel ute? Du tror att folk kritiserar SG obefogad. Kolla så många fel i tisdags.

Ryttarbyte: Anna till Musse. En import vinner BREEDERS trial??? Energia El Gigante skulle ha varit struken eftersom den hade fel handicap. Gräsbanan ett skämt. Hela tävlingsdagen ett skämt. På V64-dagar ska vi har storlopp och bra lopp. 3 av 6 V64-lopp var skit.
Det finns mer, men man orkar inte besvära sig det lilla extra Sir Stefan!

2013-07-12 @ 22:15:50
Postat av: Tore Petre'

@"Fel ute Stefan", - Trials brukar vara endast för de hästar som står kvar för huvudlöpningen eller huvudlöpningarna. Men Breeders' Trophy Mile Trial på Täby den 9:e juli var, av någon anledning, utskriven för alla 3-åriga hästar. Troligtvis ett fel i Proppen, som ingen vill känna sig vid !

2013-07-13 @ 13:12:58
Postat av: Tore Petre'

Stefan, - Jag vill räcka upp en hand. Det som hände var inte bra för sporten av två anledningar:
- Jockeybytet har ingen förankring i Reglementet.
- Hästbytet luktar illa, - det bäddade för ett uppgjort lopp, som aldrig kan vara bra för sporten. Möjligtvis var det bra för blaskan Expressen och dess vanligtvis totalt okritiska lösnummerläsare.

2013-07-13 @ 14:24:02
Postat av: Gbg

Jag vill lyfta fram hur dålig gräsbanan verkligen var. Att den var dålig redan innan visste jag. Dessutom vattnar de konstant hela natten innan. Hur tänkte dom?
Ska man få en bra fuktighet i banan skall man vattna vid mer tillfällen, kortare bevattningsintervaller över en längre period.
Fantastiskt att sportchefen inte ställer in löpen på gräset, så som han så lättvindigt gjorde i Göteborg.
GGs bana var betydligt bättre i Maj än vad Täbys är nu.
Han gör allt för att hitta fel och försöker få en anledning att ställa in i Gbg. Allt i linje med SGs attityd mot GG.
Mellan raderna kan man ganska tydligt läsa.
"Vi behöver inte Göteborgsregionen i GaloppSverige.

2013-07-13 @ 14:47:51
Postat av: Pontus Wickzell

Angående Triallöpningen!
Breeders är ÖPPET FÖR UTOMSKANDINAVISKA!!!!!!!!!!

Vi kan "tacka" Mats Muellern för att trialloppen inte längre får utestänga hästar som inte kvarstår i huvudloppet! Det är EUkonkurrensreglerna som världens lydigaste land tolkar så......
Det hade varit BRA om SG gått ut o förklarat detta, men information är ju inte deras starkaste gren.....

Gräsbanan på Täby är en skandal, och en följd av fortsatt extremt dålig ledning! Så är det tyvärr bara.....
Finns det någon EXPERT med insyn i Önstagräset, eller blir det som det blir? Är sand o jordblandningen rätt? Har man bäst för klimatet lämpligaste gräs?
Är det samma lallare som sköter Täbygräset som ska sköta Önsta gräset?

2013-07-13 @ 22:28:50
Postat av: Tore Petre'

På det viset ! Men så här ser proppen ut för Svenskt Derby Trial som idag avreds på Jägersro:
"För 3-åriga hästar vilka vid startanmälan kvarstår i Svenskt Derby 2013"
Sug på den Pontus, - och hälsa Muellern !

2013-07-13 @ 23:50:16
Postat av: Pontus Wickzell

Vet att Derbytrial proppen såg ut så! Kan ev ha att göra med att D.Tr proppen var publicerad som ingående i Derbyserien?
Vet att jordbruksverket (eller vilken myndighet det nu var) sagt nej till såna triallopp. Trialloppen till Diana o JK var tex öppna för alla av den anledningen!

2013-07-14 @ 08:41:30
Postat av: Pontus Wickzell

Gbg
Du har nog rätt i din oro!!!!
Lyssnade som åhörare på fullmäktigemötet. De ska/Har sätta till en grupp som ska se över anläggningarna, och att köra med en osthyvel överallt var inget alternativ... Utan stora tårtbitar skulle hellre offras. Jag tolkade det som att Göteborg ligger väldigt illa till!!!!!

Stockholm o Malmö har ju haft en bana i alla år, och antalet ägare minskar. Göteborg som ju är Sveriges näst största bana borde vara den bana med störst potenial att kunna rekrytera NYA ägare. Men med tanke på att GG inte får några pengar att sköta anläggningen med så känns det som att en nedläggning är planerad.... Olyckligt!!

2013-07-14 @ 08:48:00
Postat av: Gbg

Tyvärr sätter du huvet på spiken.
SGs agerande gör att mer och mer folk börjar misstänka att dom planerar något sådant.
De gör allt för att snacka ner Gbg. Hittar fel på massa konstiga ställen och "hittar" på dylika.
Vi måste göra klart för SG att Vi inte accepterar deras beteende.

2013-07-14 @ 10:32:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0