Gott nytt år, och fem saker av yttersta vikt...

 

Nytt år, nya utmaningar…

 

Att påstå att 2012 var ett turbulent år inom svensk galoppsport är ingen underdrift – långt därifrån!

 

Rent sportsligt höll väl året okey klass, men i allt övrigt är året 2012 något vi helst lägger bakom oss och gärna glömmer.

 

Nedan listar Stall Hatten de fem bästa, och fem sämsta sakerna som hände under det skandinaviska verksamhetsåret 2012.

 

Bästa!

 

1: Pramms Memorial.

 

När krutröken skingrats och Premio Loco krönts som segrare i 2012 års upplaga av Pramms Memorial, satt Stall Hatten och mös inne på Derby Club. För det vi just hade bevittnat var det bästa lopp som någonsin ridits på våra breddgrader.

 

2: Bank of Burden.

 

Vilken häst! Hawk Wing-sonen visade med ackuratess att han är 2012 års obestridlige champion.

 

3: Niels Petersen och Per-Anders Gråberg.

 

När ”drevet” gick som värst, med dopinganklagelser och diverse andra påhopp, knöt duon sina händer i byxfickorna och jobbade ändå hårdare. Det finns ett ordspråk, med tusenåriga anor, som lyder. ”Dåren talar om vad han hört, den vise om vad han vet”. Förstått?

 

4: Wido Neuroth har vunnit otaliga Derbyn i Skandinavien, men inget i Tyskland. Måhända är hans Zamindar-avkomma Diamant hästen att göra det i år? Om Stall Hatten får 50 ggr pengarna nu är vi intresserade att i vart fall testa lite i toton… Hur som helst. Årets klassiska årgång ser urstark ut, men vi sticker ut hakan och påstår att Rock of Ridd är den mest kapabla.

 

5: Govinda.

 

Att Vanja Sandrups nyförvärv Govinda har ögonen på sig under årets säsong råder det ingen tvekan om. Sexåringen efter Pulpit köptes för drygt 1.500.000 kronor av hårdsatsande travhästägaren Tommy Nilsson (som fått blodad tand efter lyckoköpet Sweet Loreen?). I detta nu förbereds Govinda för start i Dubai om en dryg vecka, men hästen är köpt för att göra rent hus i de Skandinaviska sprinterloppen under säsongen.

 

Sämsta!

 

1: Jägersro-eländet.

 

Visst, nu verkar det som om galoppsporten fått respit på befintlig plats under ett par år, men den uppkomna situationen på ”Skåneovalen”, drar som helhet bara ett löjets skimmer över hur sporten sköts från centralt håll.

 

2: Nationaldagsgaloppen.

 

”Alla aktiva” verkar vara emot det kostsamma projektet, men protesterna avfärdas från maktens boningar – oftast på ett arrogant sätt och i ett nonchalant tonläge. Stall Hatten hoppas av hela sitt hjärta att evenemanget blir lyckosamt och kostnaderna kan ”räknas hem” i slutänden, men vi har fortfarande inte fått klart för oss vad SYFTET med satsningen är. Fler hästägare, eller ökad omsättning?

 

3: Åringsauktionerna.

 

Priserna sjunker på de sinande kullarna, och arrangemangen håller inte ens korpnivå! Marknaden straffar uppfödarna ordentligt, vilket obegripligt nog kommer som en överraskning för dessa. Men…, det är ju avsevärt lättare att skylla på SG och ”yttre omständigheter”, än att syna sin egen verksamhet och kvaliteten där vid lag!

 

4: Nedskärningar.

 

Att vi ”lever” i en nedåtgående konjunktur är en realitet, men sättet SG jagar kostnader på är väl inte helt klockren. I vart fall om ni frågar Stall Hatten. Det absolut dummaste är att prissumman i Pramms sänks 2013. När vi nu har ett Grupp-3 lopp av hög kvalitet borde väl alla krafter satsas på att på sikt uppnå Grupp-2 status? Och det enda sättet att lyckas med detta är att locka internationella gäster av hög klass, varje år! Visst, det är ”småpengar” i sammanhanget, men att peta i kostnaderna för tränarintervjuerna och att bråka med Lisbeth på Clockers Corner i jakten på tusenlappar är så urbota dumt att Stall Hatten inte ens orkar kommentera skiten…

 

5: Derbyt.

 

Nu blir inte detta en realitet förrän 2014, men beslutet att flytta Derbyt till mitten av juli är taget. Stall Hatten är FÖR flytten av många skäl, men att byta ut söndagen till förmån för en lördag kväll, kan ALDRIG accepteras. Publiken lär minska med 1000 personer och omsättningen med typ fem miljoner. Vad kostnaden för minskad ”glamourfaktor” blir vågar vi inte ens tänka på!

 

Höres.


Kommentarer
Postat av: Tore Petre'T

Jag tror inte alls att Govinda kommer att göra "rent hus" i de skandinaviska sprinterloppen, - inte på dirttrack i alla fall ! Hästen gästade Jägersro två gånger under 2012. I Jägersro Sprint var den slagen 3 längrer av Alcohuaz och i Zawawi Cup fick den däng av både Verde Mar och Alcohuaz ! Varför skulle "gamlingen" helt plötsligt ha blivit så mycker bättre ?

2013-01-03 @ 08:14:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0