Derbyt, en rolig, trolig samt en historia...

 

Stall Hatten är i Malmö för att övervaka det svenska galoppderbyt. Schemat för de här tre dagarna är synnerligen fulltecknat. Grillparty i Falsterbo, Derbyfest och så den absoluta höjdpunkten. Löpningarna på söndag.

Vi har roat oss med att skriva ihop ett par rader om samtliga lopp. Den TROLIGA vinnaren, den ROLIGA vinnaren och avslutningsvis en liten HISTORIA med anknytning till det enskilda loppet. Av tidsskäl delar vi upp den här bloggen i två delar. Håll till goda.

 

Lopp 1: Derby Consolation

 

Troliga:

 

Här står väl Johan Reuterskiölds IKC Kick Back med åtminstone tre av fyra ben i mål? Hästen har toppform och älskar distansen, dessutom gynnas han av att det är ett litet startfält.

 

Spelbar till 2.20

 

Roliga:

 

Lindaspiel är kapabel, men knepig. Singspiel-hingsten står ”hela veckan” och får han en bra resa från sitt innerspår ligger skrällen på lut.

 

Spelbar till 5.00

 

Historien:

 

Det var den tionde juli 2012 och Stall Hatten samt vår gode kamrat ”Mr Plocken” var som vanligt på Täby galopp för att övervaka tävlingarna. Tio minuter innan Koellenstein skulle göra sin andra start i livet frågade Vanja Sandrup om vi ville vara med på hästen. Efter visst förhandlade (samt ett par glas vin) klev vi ett par minuter senare in i ledvolten som nyblivna och stolta hästägare. Loppet gick, allt såg bra ut, men i sista sväng springer vårt impulsköp Koellenstein rakt ut, ridå! När vi så sitter och dränker våra sorger på Clockers Corner kommer tränaren, som uppenbart besitter empati i överflöd och frågar om vi vill annullera köpet. Det ville vi såklart, men sen gick det som det gick. Koellenstein har innan söndagens lopp kutat in 463.000 spänn. Men ni vet… ”You win some, you loose some”.

 

Lopp 2: Wathba Stud Farm Golden handicap

 

Troliga:

 

Murjaan tappade en massa mark senast, men reparerade storstilat till knapp vinst. Det här gänget bör Roy Arne Kvislas sexåriga fuxsto lägga på rygg utan några större problem.

 

Spelbar till 2.30

 

Roliga

 

Yaqoot var i ”hasorna” på Murjaan senast, men står nu ett kilo bättre till. Hästen trivs på Jägersro och kan skrälla om favoriten har en dålig dag.

 

Historien

 

Stall Hatten bevakade tävlingarna en svinkall vinterkväll i början av 90-talet. Liret hade gått dåligt och det enda man såg av loppen var de sista 200 meterna på grund av snöfall och en jävla massa dimma. I sista loppet skulle vi ”rädda degen” på en solklar rak komb i arabloppet. Hur tror ni det gick? Efter den sedvanliga bromsmatchen åkte vi dit med en noslängd. Visst, vi erkänner, de yttre omständigheterna spelade nog in då vi i referatet skrev ”Arabhästar är lika lämpade för kapplöpning som schäfrar är för backhoppning”. Ett par dagar senare ringer telefonen, en skarp röst meddelar på bredaste skånska ”att aum dau vejsarr daj po Blommeröjd non gång är dau dödens”… Av dödshotet blev intet, men vi erkänner. Det var onödigt dumt skrivet. Sorry!

 

Lopp 3: Malmö Stads Pris

 

Troliga

 

Teardrops imponerade våldsamt i sin tävlingsdebut och får nu proffsjockey i sadeln.

 

Spelbar till 3.00

 

Roliga

 

Honeymoon Honey är efter Curlin och ett sto som dessförinnan lämnat riktigt klassiga vinnare med 500-dollars hingstar, uppstallade på smutsiga bakgårdar i Florida… 200 meter längre distans passar ypperligt, pass upp.

 

Spelbar till 5.00

 

Historien

 

Fem dagar innan ”Spöket” skulle starta i Malmö Stads Pris, som storfavorit, ringde det i Stall Hattens telefon. I andra änden lät vår gode vän ”Dentrallandedansken” meddela: ”Är du sugen på att hänga på till New York? Jag har en biljett över som inte går att avboka. Det ingår fem nätters hotell på Manhattan och vi bor självfallet på Roosevelt”! Jaha, ett sådant erbjudande vore direkt oartigt att tacka nej till och då vi dessutom kunde bocka av banan Meadowlands där Hambletonian skulle avgöras kvällen före Malmö Stads Pris packades väskorna i brådaste rasket. Den där morgonen glömmer Stall Hatten aldrig. Uppstigning 05.00 för inhandlande av frukt och champagne, egenhändig städning av hotellrummet, innan våra tolv inbjudna gäster anlände vår ”enkla” boning. Behöver vi säga att Stall Hatten beordrat gästerna att det var klädsel kavaj? Där satt vi så och jobbade in ”Spöket” vid 07.00, mitt i New York, på Roosevelt hotell. Sämre kan man ha det… Och som en parantes kan vi låta meddela att champagnen fortsatte att flöda på Stall Hattens rum innan det var dags för lunch nere i Soho. Ett oförglömligt minne.

 

Ooups!

 

De här raderna tog alldeles för lång tid att författa så vi måste bryta här. Nu bär det av till Falsterbo för grillparty i goda vänners lag. Detta hemma hos ”Lakejens” morsa. Bara en sån sak…

 

Derbyhelgen kan börja.

 

Höres.


Kommentarer
Postat av: Marla Singer

Tack tack tack Hatten! Du är TILLBAKA! I gammalt gott slag! Så här ska det vara! Hoppas att detta består! Har du månne äntligen lärt dig att slå dövörat till när Frk Favorit raljerar i de negativa banorna! SKÅÅL!

2013-08-09 @ 23:24:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0