En väldigt liten "man" och en kranförsäljare...

 

I torsdags var alltså Stall Hatten ute på Djurgården för att övervaka provridningen på ”Nationaldagsarenan”.

 

Och vi var långt ifrån ensamma. Åtminstone ytterligare 50 personer som på ett eller annat sätt är verksamma inom sporten, trotsade också kylan och de bitande vindarna.

 

Hur vida de ”övriga” gjorde det för att kunna bilda sig en korrekt uppfattning om projektets ”vara eller icke vara”, eller bara var nyfikna i största allmänhet har Stall Hatten ingen aning om.

 

Det VI såg var följande:

 

En stenhård bana som visserligen var ridbar i ”cantertempo”…

 

En massa ”ryggdunkare” samt hejarklacksledare…

 

Sex hästar som mått bättre av att få stanna i stallet…

 

Det VI inte såg var:

 

En av de drivande i projektet utsedd veterinär på plats…

 

Stall Hatten beskådade de två varven de sex ekipagen avverkade med förhöjd puls, samt med ”hjärtat i halsgropen”, och det var med glädje av rent euforisk karaktär, vi konstaterade att allt ”gick bra”.

 

Vi gladdes väldeliga då ingen av ryttarna skadades, men än mer befriande var att ingen av hästarna (som inte själva var kapabla att göra en korrekt riskanalys) kom undan ”helskinnade”.

 

Stall Hatten talade med veterinär Stig Ahlengärd, vilken av eget intresse, var på plats på Djurgården i förrgår.

 

Han sa.

 

-   Jag skulle vilja se den av jordbruksverket utsedde veterinär som med gott samvete ger sitt tillstånd att evenemanget blir av. I vart fall om banunderlaget håller den kvalitet den gjorde i går. Det finns väldigt mycket man måste göra för att kunna garantera säkerheten.

 

Det verkar som om de drivande i projektet älskar att spela ”rysk roulett”? Och det är ju den enklaste sak i världen att göra om man laddar puffran med knallpulver, samt då man leker med andras pengar…

 

 

Okey då.

 

Vi utgår ifrån att projektet är ”det bästa som hänt svensk galoppsport”, och att de framtida intäkterna vida överstiger kostnaderna.

 

Men om…?

 

… det spöregnar i Stockholm på nationaldagen och endast vi närmast sörjande orkar ”hasa” oss dit.

 

… utsedd veterinär inte godkänner underlaget av djurskyddsskäl på löpsdagen.

 

Och ännu allvarligare?

 

Om en häst bryter benet, glider under railen, och rammar en barnfamilj på picnick?

 

Låt oss anta att risken för att något eller några av dessa saker inträffar sammantaget är tio procent?!

 

”But fuck that”…

 

För i går eftermiddag sade nämligen svensk galopps fullmäktige JA till att genomföra projektet.

 

Att man får de ledare man förtjänar är en sanning man aldrig kan värja sig ifrån. Det accentueras ytterligare efter detta möte. Stall Hatten VET nämligen att majoriteten av proffstränarna är emot projektet.

 

Det skulle vara mycket intressant att veta hur många av fullmäktigedeltagarna som verkligen gjorde sitt jobb inför mötet och inhämtade sina medlemmars åsikter i frågan. Men det kanske är för mycket att begära? Kaffet och kakorna var säkert lika ”smarriga” ändå, och en betald helg i Stockholm är ju heller inte ”kattskit”…

 

Men det som retar Stall Hatten än mer är den brist på respekt fullmäktigeordföranden Björn Edgren visade tränare Caroline Malmborg inför sittande församling.

 

Har någon ”missat” att Caroline Malmborg är samma person som denne skrivare kallar Fröken Favorit?

 

Till den skaran av oinvigda hör i alla fall INTE Björn Edgren.

 

När den sittande församlingen skulle rösta i Djurgårdsfrågan – uppmanade denne Edgren helt ogenerat ”att kan vi inte klubba igenom det här förslaget med ett enhälligt och rungande JA?”.

 

Att formulera sig på ett sådant sätt är i sig urdåligt, men det skulle bli ännu värre.

 

Caroline Malmborg är nämligen en dam med ”skinn på näsan”, är dessutom fullt kapabel att tänka själv, och inte det minsta rädd att vädra sina åsikter.

 

När så Caroline Malmborg och göteborgstränaren Christer Hederud vägrade att rätta in sig i ledet och säga ja till Djurgårdsprojektet, visade Edgren vilken otroligt liten ”man” han verkligen är.

 

-   Jaha, det var visst ett nej därifrån (ögnandes mot Christer Hederud).

-   Åååh så pass, självklart ett nej från ”Fröken Favorit” också, höhöhö…

 

Ett sådant uttalande hade Stall Hatten möjligtvis förväntat sig av Niklas Wikegård, eller från någon fackpamp inom gruvnäringen, men ALDRIG av en mötesledare inom svensk galoppsport.

 

Att vissa män utövar härskarfasoner, företrädesvis mot yngre kvinnor, är faktiskt ett rent samhällsproblem.

 

Eller är det någon av er läsare som på fullaste allvar tror att Björn Edgren på nästa fullmäktigemöte kommer tilltala:

 

Finn Blichfeldt        ”Den lille kranförsäljaren”

 

Jan Kleerup            ”Moms-nissen”

 

Hans Hansson       ”Lastbils-månglaren”

 

Nej, skulle inte tro det.

 

Nu fick Björn Edgren visserligen skarp kritik för sitt nedsättande uttalande och tvingades be om ursäkt till Caroline Malmborg inför sittande församling, men är det verkligen tillräckligt?

 

Stall Hatten är faktiskt tveksam.

 

Vidare.

 

Nu är det snart dags att dra ut till auktionen på Täby galopp. Vi hoppas på mycket folk, och att de flesta av dessa har ”laddat börsen” ordentligt.

 

Höres.


Kommentarer
Postat av: Anders

Du "glömde" lämpligt att skriva att samtliga jockeys tyckte det var en helt ok bana att rida på (avseende sträckningen och kurvor mm) samt att man var överens om att det skall arbetas mer på banunderlaget eftersom det var i hårdaste laget nu. Du missade att skriva om att banunderlagets hårdhet till del berodde på att man kört med väghyvel för att jämna till banan.
Angående frågan om skadade hästar;
vad vill du göra? Risken med skadade hästar finns på alla banor. Skillnaden här är att publiken står nära hästarna (riktigt häftigt tycker jag) och därför kan se en skada närmare.
Galoppsporten lever en tynande tillvaro. Något måste göras om ni överhuvudtaget ska överleva. Just nu är galoppen så marginaliserad att egentligen skulle ingen, utom de närmast sörjande, ens höja på ögonbrynen om den försvann i Sverige.
Något måste göras om ni vill försöka ändra detta förhållande.
Nationaldagsgaloppen har möjligheten att verkligen skapa intresse för sporten igen(för ingen kan väl med bästa vilja i världen säga att det är en publiksport i Sverige idag?) Frågan kring hur man ska hantera ev skadade hästar måste förstås hanteras MEN att hantera den genom att kritisera projektet innan det ens startat; det är helt fel metod anser jag.
Jag hoppas innerligt att ni får den succé ni förtjänar och att det kanske kommer fler människor än den lilla skara av närmast sörjande som dyker upp på en löpdag på Täby

2012-10-13 @ 14:47:42
Postat av: Mari

Det var otroligt lågt och oprofessionellt av BE men inte ett ovanligt agerande av män som inte klarar kvinnor med åsikter.

2012-10-13 @ 23:30:02
Postat av: Maria Lamm

Få gånger håller jag med Stall Hatten till 100%. Detta är dock en sådan.
Jag skall inte kommentera mötesordförandes agerande eftersom det är en "kollega" men jag hoppas verkligen att hans ursäkt var uppriktig.
När det gäller Djurgårdsprojektet anser jag att OM det skulle vara en säker bana så är tillfället för marknadsföring gyllene, men detsamma gäller omvänt OM banan inte är säker och vi inte kan visa upp en fantastisk sport så blir genomslaget lika stort negativt genomslag för sportens anseende och attraktivitet. Det är faktiskt en sak för oss alla oavsett om man inte avser att låta egna hästar riskera benen så blir alla som förknippas med sporten påverkade av negativa reaktioner om sådana skulle följa. Det spelar alltså ingen roll om många aktiva inte kommer att ställa upp med hästar, vi kommer ändå bli drabbade om det inte går bra. Jag har själv varit ute och sett underlaget i oktober 2010 och även därefter när eländet täckts med halvdant gräs. Den välkända Mälardalsleran är inte med markduk separerad från sandunderlaget som det sedan såtts gräs i varför ridhästarna som gått på banan trampat igenom och underlaget är ojämt och osäkert under det man nu kan se. HUR det skall kunna förvandlas till en ens rimligt säker galoppbana övergår min erfarenhet och fantasi. Det finns vidare tre cykelövergångar i sten (0 -30 mm)vilket med sand ovanpå är som att galoppera över en betongväg med lös sand på och därtill lär det finnas en ytlig bergknalle. Jag ser inte heller där hur det skall bli hästmässigt acceptabelt. Jag hade inte själv möjlighet att bedöma hur fort de entusiastiska jockeyerna faktiskt vågade rida men av utlagd film på drygt 3 minuter är det bara några sekunder som visar hästar i galopp och det "låter", för det är mest ljud som förmedlas i inslaget, inte som det går fortare än när mina pensionärer på +15 år galopperar hemma i hagen. Var det någon som klockade på Djurgården? Det ryktas även om att spel skall anordnas på banan. Personligen är jag helt ointresserad av alla former av spel men för att det skall bli spelbara löpningar måste man ha en bana där jockeyerna vågar låta hästarna maxprestera annars rikerar vi dåligt rykte även i det avseendet. Av fullmäktige och styrelsens beslut verkar det som vi nu får förlita oss på Jordbruksverkets veterinärers omdöme och hopppas att veterinär Ahlengärd har rätt i sin uppfattning om sina kollegor omdömesförmåga.
Med vänlig hälsning
Maria Lamm

2012-10-14 @ 15:19:46
Postat av: Ryktet

Säger att Björn E på sin blogg skriver att Hattens utlagda dokument inte har något att göra med framtida tävlingar på Gärdet. Varför fortsätter Hatten att skriva lögnaktiga saker som bara framställer galoppen i dålig dager? Hatten visste säkert att rapporten inte är aktuell.

2012-10-15 @ 08:51:01
Postat av: CB

Och varför spenderar man om man i slutändan inte har tänkte sig att följa rekommendationerna?

En sak är säker - det finns ingen i norr som kan gräsbanor så som de som framställde dokumentet!

2012-10-15 @ 09:55:57
Postat av: Thomas Ekberg

Från Björn Eklunds blogg, http://stallequo.wordpress.com/2012/10/:

"Vännen Erik nöjer sig med negativ kritik på sin blogg – inget onödigt hattande där. Men i sin iver att hitta negativa fakta har han hamnat lite snett. Han har kommit över “avslöjande” dokument från den engelska Jockeyklubben och menar att den rapport han funnit från hösten 2010 har Svensk Galopp valt att inte ta till sig.

Men så är det inte. The Jockey Club Estates har gjort sammanlagt tre besök på Gärdet och har presenterat tre olika rapporter. Det senaste besöket gjordes i januari 2011 av Michel Prosser som är Director of Racing och Clerk of the Course på Newmarket. Han var mycket positiv inför tanken att rida på Gärdet, “som att tävla i Hyde Park i London”.

Den rapport Erik hänvisar till föreslog dirt track-underlag om man ville tävla redan 2011 och om gräset inte växte till sig. Men som som bekant lyssnade man på varningsropen från England och tävlade inte 2011 – och inte 2012 heller.

Det kan väl inte vara så att Travrondens ekonomichef föredrar att galoppsporten ska stå och stampa i obetydlig skugga av travsporten?"

2012-10-15 @ 12:12:23
Postat av: CB

Då ser vi med spänning fram emot när anrika Ascot byts ut mot Hyde Park.

Jag antar att under dessa år som gått så har gångtrafiken, de hästburna, skidåkarna, joggarna, cyklisterna etc bytt rutt och beträder inte den tilltänkta galoppbanan?

För hur många hade startat sin häst på Täbys gräsbana om detta hade varit en allmänning?

Och som vanligt när det gäller små (korta) män så har de en benägenhet att skapa oreda omkring sig! Varför skulle Sverige vara ett undantag.


2012-10-15 @ 16:23:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0