"Bloggkoma", en hård skrivelse, sportens fundament!

Stall Hatten är efter ett par dagars radiotystnad åter sittandes bakom tangentbordet, då vi drabbades av den allvarliga sjukdomen ”bloggkoma” i fredags!

 

Det fanns helt enkelt ingen inspiration att skriva de här raderna, som blivit något av en kvällsritual för Stall Hatten, även om det hände en massa saker av allmänintresse i sporten.

 

Stall Hatten skall på ett par ”korta rader” försöka sammanfatta det viktigaste.

 

I fredags kom det en pressrelease från Skånska Travsällskapet där man uttryckte sin besvikelse på ATG, som enligt STS använda ”hot om repressalier ” om de inte kunde komma överens med Skånska Fältrittklubben.

 

Några utdrag ur texten kommer nedan.

 

- ATG hävdar att galoppen måste få vara kvar på Jägersro till dess man har ordnat någon annan lokalisering för sin sport i Skåne.

 

- Vi är inte alls beredda att göra några avsteg från den planen som vi har. (Att anlägga en 1400 meters bana, med byggstart den 1 oktober 2012, Stall Hattens anm.).

 

- Skånska Fältrittklubbens uppsägning av samarbetsavtalet inom Jägersro trav & galopp har genom efterhandskonstruktioner signerade Svensk Galopp medfört att intrycket har uppstått att Skånska Travsällskapet ”kastar ut” galoppen. Vi vill med bestämdhet framhäva att så inte är fallet. Avtalet upphör således den 30 september 2012 som en konsekvens av Skånska Fältrittklubbens giltiga uppsägning av avtalet.

 

- Slutligen kan vi fastslå att Jägersro trav & galopp som organisation har spelat ut sin roll.

 

Det där var ”ord och inga visor” om ni frågar Stall Hatten…

 

Stall Hatten hade mer än gärna läst dokumentet som ATG skickade till STS och SFK, vilket – enligt STS – innehöll rena hot om repressalier, och som nu alltså ligger till grund för denna minst sagt HÖGLJUDDA skrivelse!

 

ATG:s ledning är dock bevisligen inga ”klåpare” och Stall Hatten undrar faktiskt om inte STS läst dokumentet som ”fan läser bibeln”? Det VET vi dock inte innan skrivelsen publiceras… Så GÖR det!

 

Alldeles oavsett!

 

Galoppsporten i Skåne sitter inte precis med ”färgstege” på hand för dagen…

 

Och det här hade ju inte behövt inträffa, om SFK:s styrelse bara insett att…,

 

… det inte är en bra idé att ”väcka den björn som sover”.

… konsekvensanalyser kan vara bra att göra.

… viktiga beslut skall förankras hos medlemmarna.

… ”husbonden” inte alltid är att lita på.

 

Stall Hatten är faktiskt INTE helt säker på att galoppen försvinner från Jägersro från och med den första oktober 2012, men vi är tyvärr HELT säkra på att det inte rids galopptävlingar där 2014!

 

Den ”riktiga” säsongen på Meydan i Dubai är i gång och Stall Hatten måste hylla det lilla ökenemiratet som verkligen lyckats med sin ambition att få bred internationell prägel på loppen.

 

I fredags kom nämligen vinnarna från Europa, Afrika, Asien och från ”himmalauget”… På vilket annat ”meeting” i världen är detta möjligt?

 

I lördags kväll satte Stall Hatten köttbuljongen i halsen då vi blev varse hur galoppsporten i Sverige helt uppenbart tillåter jockeybyten efter att startlistan är ”deffad” och därmed spelbar.

 

Nu blev det inte ”skarpt” läge den här gången, men…

 

Enligt Stall Hattens källor var det redan i lördags kväll klart att Jacob Johansen inte kunde rida på Täby dagen efter. En av de tränare som hade satt upp Jacob, ringde då till en konkurrent i loppet och frågade om denne skulle stryka sin häst!? För om så var fallet kunde ju tränaren som hade Jacob bokad, byta jockey till konkurrentens (om denne ströks)…

 

Stall Hatten skrattade gott åt detta antagande som i våra öron lät helt galet, men för säkerhets skull ringde vi runt till ett par andra tränare, för att få bevisat att detta naturligtvis inte var tillåtet.

 

Men ”vips” så fick vi exempel på att det tillåts…

 

Den nionde oktober var Nicolaj Stott uppsatt på The Kicker i Breeders´ Trophy Juvenile med 350.500 sek jämte bonus till vinnaren. Loppet gick på V65. I samma lopp var Rafael Schistl uppsatt på King Creole. King Creole ströks och när Nicolaj Stott inte kunde komma och rida The Kicker godkände SG att Rafael Schistl fick rida The Kicker!

 

Kan ni gissa vem som vann loppet? Det gjorde The Kicker, med sin nye jockey så klart, till glada tio gånger pengarna!

 

Det här hade aldrig tillåtits inom travsporten!

 

Tror ni att Örjan Kihlström, om han kvalat in Maharajah till Derbyfinalen, fått köra någon annan häst i loppet om denne blivit struken kort innan start, och någon annan kusk med uppsittning i loppet blivit magsjuk i samma veva?

 

Allt spel på hästar och sportens trovärdighet vilar på fundamentet att det ”går rätt” till inför och i loppen. Minsta sak som får spelarna att tveka på detta, är mycket allvarligt, och inget att ”leka med”!

 

Så från och med nu upprepas inte det som hände den nionde oktober, okey?

 

I nästa blogg kommer Stall Hatten att göra en analys och konsumentupplysning av Rikshästarna.

 

Höres!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0