Ett stolt ögonblick för Stall Hatten, och grattis Jörgen!

Här kommer den utlovade och smått fantastiska storyn om när Stall Hatten fixade in en ”resa” som sedan sändes i TV-programmet På spåret.

 

Vi tar det från början.

 

Tidigt 2000-tal.

 

Helt plötsligt och utan förvarning ringde det i Stall Hattens telefon. Personen i andra änden presenterade sig, sin arbetsgivare och undrade om Stall Hatten kunde tänka sig att vara reseledare för en grupp nordiska journalister i Dubai under World Cup-veckan?

 

Det visade sig vara Förenade Arab Emiratens nordiska turistråds representant som ringde upp Stall Hatten.

 

-   Vi har hört att du (Stall Hatten, reds. anm.) varit i Dubai en massa och har koll på galoppsporten, stämmer det?

 

Det där var den enda frågan av värde på ”anställningsintervjun” som höll på i max tre minuter…

 

Vi funderade både länge och väl (eller inte...) innan vi accepterade uppdraget.

 

Ni förstår? Att ”valla runt” tio journalister i Dubai i en vecka och få ALLT betalt är ju en ganska tuff uppgift som helt klart ”kräver” sin man…

 

Nåväl.

 

Stall Hatten utförde det ”kämpiga” uppdraget och uppenbarligen var turistrådet nöjda med vad vi ”levererade”, för liknande journalistresor genomfördes sedan i Stall Hattens regi under de nästkommande sex åren.

 

Åter till På spåret storyn.

 

Om vi inte minns fel så var året 2004?!

 

Stall Hatten satt i godan ro i lobbyn på hotell Emirates Towers med en del gruppmedlemmar, samt vår uppdragsgivare – vi kan kalla honom ”Nille Göransson”…

 

”Nille” jobbade företrädesvis mest enligt devisen ”minsta möjliga insats, för maximal betalning” och när han svarade i telefonen (efter viss tvekan), var det den vanliga tonen att ”det där får någon annan fixa”…

 

Stall Hatten uppfattade dock orden ”200 kilo kamerautrustning” och ”SVT” i det korthuggna telefonsamtalet.

 

När vi efter att luren lagts på pumpade ”Nille” på vad saken gällde, visade det sig att personen som ringt var en svensk tjej som jobbade som receptionistchef på Burj al Arab, världens enda sju stjärniga hotel. Utanför hotellet stod det två mycket ensamma och vilsna svenska killar som efter att ha nekats inresa i Libanon tagit sig till Dubai på vinst och förlust, och detta med 200 kilo kamerautrustning.

 

Stall Hatten ringde omedelbart tillbaka till tjejen och bad henne lämna över luren till ”snubbarna”, som vid det här laget var mycket trötta och nedstämda. De tu visade sig vara de personer som filmar alla ”resor” och material som sedan används i På spåret.

 

30 minuter senare anlände de till Emirates Towers och Stall Hatten fixade ett rum (som turistrådet sedan fick pröjsa) där de fick vila upp sig.

 

När vi möttes på frukosten morgonen efter visste deras tacksamhet mot Stall Hatten inga gränser.  Därför kändes det inte det minsta ”förmätet” att så där i förbifarten föreslå att Dubai väl vore ett alldeles utmärkt resmål att filma åt deras uppdragsgivare…?

 

Utan det minsta motstånd ”nappade” de på Stall Hattens förslag och vi begav oss (med kamerorna i högsta hugg) raskt ut på vägarna och besökte sevärdheterna.

 

På kvällen, efter en hård dags jobb, var det den traditionella ökenfesten ”Arabian night” på schemat och hela sällskapet njöt av god mat och dryck – samt trivdes i största allmänhet.

 

När Stall Hatten stod vid ett av bufféborden för att ”backa” stötte vi ihop med finansmannen Erik Penser, vilken vi hade besökt ett par år tidigare på hans gård i Blewbury och således var flyktigt bekanta med.

 

Det var just i det ögonblicket, där och då, Stall Hatten fick sitt livs bästa idé. Vi minns samtalet som i går…

 

-   Du Erik. Galoppsporten i Sverige mår inte särskilt bra för dagen och den behöver all uppmärksamhet den kan få i medierna.

-   Jag har med mig ett kamerateam från Sveriges mest populära TV-program, med flera miljoner tittare, På spåret.

-   Kan inte du ställa upp och ställa tre frågor från ledvolten på Dubai World Cup-kvällen?

 

Herr Penser föll väl inte ”pladask” för Stall Hattens idé/förfrågan direkt och började anföra motargument om att ”familjen ville hålla en låg profil” utåt sett.

 

Stall Hatten hade dock vid vårt besök i Blewbury ett par år tidigare träffat Eriks hustru (som är en otroligt charmerande person) och förstått att hon följde både det ”ena och andra” programmet på svensk tv med glädje.

 

-   Fråga henne om hon tycker det är okey? Hon vet absolut om På spårets popularitet och du skall veta att ni gör svensk galoppsport en stor tjänst om ni ställer upp på detta, informerade Stall Hatten helt fräckt…

 

Erik Penser lovade att göra detta och bad oss ringa dagen efter för att få besked. Stall Hatten spelade då ut sitt sista ”trumf”…

 

-   Du kan få skriva frågorna själv. Det enda krav vi har är att de skall ha galoppanknytning och att vi filmar allt i ledvolten på lördag kväll, avslutade Stall Hatten samtalet.

 

När vi dagen efter ringde upp Erik lät han riktigt entusiastisk inför uppgiften och han ”bollade” faktiskt ett par fråge-idéer med Stall Hatten.

 

Lördagen kom och vi fick våra hett eftertraktade bilder med Erik Penser från ledvolten, ställandes tre galoppfrågor.

 

Månaderna gick och vintern kom, årstiden då På spåret sänds…

 

Stall Hatten satt som ”klistrad” framför TV:n den där vintern och följde avsnitten med ohälsosamt hög puls. Skulle ”vår” resa komma med i programmet? Och om den gjorde det, hur skulle det se ut i bild?

Stall Hatten kommer inte ihåg om det var i avsnitt fem eller sex, men helt plötsligt fick vi se bilderna från Dubai och avslutningen med frågorna som Erik Penser själv skrivit och ställde i en fullpackad ledvolt på Nad al Sheeba. Citaten nedan är inte helt korrekt återgivna, men det lät ungefär så här…

 

-   Hej Ingvar och hej Björn. Jag heter Erik Penser och jag befinner mig i Dubai på hästkapplöpningar av världsklass. Här kommer nu tre frågor på ämnet galoppsport.

-   Fråga ett. På vilken svensk galoppbana avrids den klassiska löpningen Derbyt varje år?

-   Fråga två. Vilken ras tillhör de flesta galopphästar?

-   Och slutligen fråga tre. Den mest klassiska galopplöpningen av alla går över hinder och avrids på Aintree varje år. Vad heter det styrkeprovet?

-   Lycka till!

 

De där sekunderna efter att inslaget hade visats är ett par av de stoltaste i Stall Hatten liv, alla kategorier!

 

Och om vi inte minns helt fel (?) fixade Hoa Hoa Dahlgren samtliga frågor och fick full poäng…

 

För att avsluta ämnet. Stall Hatten har lagt åtskilliga timmar på att hitta klippet på nätet, utan resultat. Om någon av er kära läsare lyckas ”vaska” fram detsamma är vi er evigt tacksamma.

 

Den här bloggen var färdigskriven till två tredjedelar i redan i går kväll, men den sista tredjedelen – och finputsningen – har tagit 1.5 timme i anspråk. Därför ber vi om överseende för den sena publiceringen samt att vi inte hinner få till en ”ny resa” i kväll.

 

Stall Hatten säger grattis till Jörgen Nilsson som klurade ut att gårdagens ”resa” gick till Blommeröd.

 

Ett par förklaringar är på sin plats!

 

”100 decibel” var en anspelning på Sweden Rock festival.

 

”Inga soldyrkare”, landskapet Blekinge.

 

”Fotbollsintresserade med behov av en extra balsamering”, Mjällby AIF:s supporterklubb…

 

Resan inleddes således i Sölvesborg!

 

Hur Jörgen med hjälp av ledtråden ”målet ligger vid något runt” förstod att det var Ringsjön som avsågs och svaret således var Blommeröd är inget annat än en stor bedrift!

 

Vi ber att få återkomma…

 

Höres.


Kommentarer
Postat av: Bodil

Vem fixade Dubai jobbet åt dig?

2012-02-07 @ 20:00:09
Postat av: Limpan

Jag jobbade i Dubai 93-01, var forsta svensken inom galoppen dar! H.A var o halsade pa nar jag jobbade for Satish och dem flesta svenskar letade upp mig, men som sagt, mitt sista ar var 2001.

2012-02-07 @ 21:09:59
Postat av: Tore Petre'

Stall Hatten tycks ha tappat tråden som kritiker och observatör av händelser inom svensk galoppsport. Hoppas han hittar hem igen !

2012-02-08 @ 15:24:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0