Hemma, åkommor, "Spöket" och auktionsfiasko...

 

Stall Hatten är hemma efter två veckors ledighet i Indien.

 

Det känns så där…

 

De första tolv dagarna/nätterna tillbringade Stall Hatten, Elsa och Caroline på White Sands, beläget på Agonda Beach, i semesterparadiset Goa.

 

Att Indien är ett land av kontraster vet väl de flesta, men för att det skall bli ”helt begripligt” för er läsare, kan vi konstatera följande…

 

Under de första tolv dygnen spenderade ”Familjen Hatten” strax under 1000 kronor per dag. I det priset ingick frukost, lunch, middag, lyxigt boende, massage, fotvård, rakning, hårvård, klädinköp, manikyr, pedikyr, diverse julklappar, och ”allsköns ädla drycker”. Och detta för tre personer!

 

De sista två nätterna tillbringade Stall Hatten, ”et consortes” på lyxanläggningen Taj Exotica.

 

http://www.tajhotels.com/Leisure/Taj%20Exotica,GOA/default.htm

 

Och visst kändes det underbart att ”lyxa till det” rejält de sista dagarna. Servicenivån på Taj Exotica är ”hygglig” skall ni veta…, men då vi gjorde bokslut för hela vår resa och insåg att de där två sista nätterna kostat lika mycket som de inledande tolv – var det lättare att hålla sig för skratt!

 

Vidare.

 

Vår ögonsten Aghostatgodsplace hade som väntat ingen chans i sin första start på fransk mark. På resultatlistan står det att han slog tre konkurrenter, men hur gärna vi än skulle vilja att det var sant, är fakta att han bara hade en häst bakom sig över mållinjen.

 

Glädjande var att både tränare Pia Brandt och ridande Per-Anders Gråberg var nöjda med hästen som dessutom säkerligen går framåt rejält med loppet i kroppen. Man skall också betänka att segertiden var hypersnabba 1.28.8 över 1500 meter, samt att sista ”kvarten” avverkades under 22 sekunder. Och om loppet uppgraderas till Gr-3 nästa säsong, blir i vart fall inte Stall Hatten förvånad.

 

Nu tar vi nya tag och letar med frenesi i de franska propparna efter ett mer lämpligt lopp för Spöket till nästa start.

 

Och mest ”lämpligt” i nuläget verkar ett lopp i Cagnes sur Mer i slutet av januari vara.

 

Fortsättning följer…, håll tummarna!

 

Sedan hemkomsten…

 

… har det inte hänt så mycket. Mest energi har gått åt att kurera halsont samt diverse andra mer svårdefinierade åkommor och vårt julfirande anno 2012 går inte till historien precis. Det blev en synnerligen stillsam högtid tillsammans med diverse nära och kära, massor av god mat, men i övrigt inträffade inget av allmänintresse.

 

Att vara krasslig och nedbäddad är i sig inget Stall Hatten eftersträvar och uppskattar, men det för i alla fall det goda med sig att man får tid att ”läsa i kapp” det man missat dess för innan.

 

Den stora ”snackisen” på hemmaplan var att SG:s styrelse tagit beslut om en nordisk – gemensam åringsauktion i Göteborg nästa år.

 

Att ett sådant beslut (gemensam nordisk åringsauktion) i sak är korrekt är helt givet enligt Stall Hatten, men precis som vanligt ”glömde” SG att göra sin ”due diligence” och då får man som bekant onödiga problem att hantera.

 

För hur i helvete kunde man låta bli att ta snacket med de aktiva INNAN man tog beslutet?

 

För en gångs skull hade ju SG alla trumf på hand. Det är ju en alldeles utmärkt idé att satsa på ett gemensamt arrangemang, de nordiska länderna emellan. Där om råder det ingen som helst tvekan.

 

Nuläget är därför följande:

 

Uppfödarna i Mälardalen är förbannade och hotar med att bojkotta den gemensamma auktionen 2013.

 

Marknaden (det vill säga de kunder som köper uppfödarnas produkter) kommer om så sker ”splittras internt” och det torde INGEN vara betjänt av!

 

De norska, skånska, och danska uppfödarna kommer att ”kolla snett” på sina kollegor i Mälardalen. För hur kommer det sig att ”08-pållarna” inte kan transporteras lite styvt 500 kilometer, när resten av hästbeståndet, worldwide, inte tar skada av samma hantering?

 

SG måste naturligtvis som motåtgärd satsa på ett hejdundrande auktionslopp 2014 och i detta utestänga de Skandinavien-födda som inte gick genom ringen i Göteborg 2013. Det vill säga… ”De där jävla bråkstakarna i Mälardalen”! Och naturligtvis kommer SG att skippa det nuvarande auktionsloppet på Täby under St:Leger-helgen.

 

Om Stall Hatten fått bestämma hade…

 

… vi innan beslutet klubbats samlat de tre största uppfödarna, tränarna och ägarna från Sverige, Norge och Danmark för en gemensam ”brainstorming weekend” på Ulfsunda slott.

 

http://www.ulfsundaslott.se/

 

Vi hade i lugn och ro låtit samtliga deltagare agitera för sin sak och dessutom låtit dem tala till punkt.

 

När sedan alla sagt sitt hade Stall Hatten tagit ut sällskapet i slottsparken och framlagt argumenten FÖR en gemensam åringsauktion. Och vi har inte en aning om vem eller vilka som varit drivande för att auktionen ”år ett” skall avhållas i Göteborg, men Stall Hatten kan LOVA att om man föreslagit Ulfsunda Slott som skådeplats för premiären 2013 i stället, hade man säkerställt en blomstrande framtid för skandinavisk fullblodsuppfödning under många – många år framöver!

 

I nästkommande blogg kommer Stall Hatten att presentera diverse ”årets-listor”.

 

Höres.


Kommentarer
Postat av: Stefan_Skäcklinge

Välkommen åter och Gott Nytt År!

Jag och många andra har saknat din röst i "cyberrymden".



Stefan_Skäcklinge

2012-12-31 @ 19:39:15
Postat av: Tagge

Naturligtvis finns det många och riktigt bra skäl för en gemensam skandinavisk åringsauktion.

Att SG och motsvarande organisationer i våra skandinaviska grannländer måste vidta åtgärder för att få denna gemensamma auktion till stånd håller jag med om.

Men ditt förslag till åtgärd skulle inte leda dagens uppkomna situation en mm. närmare en lösning.

” SG måste naturligtvis som motåtgärd satsa på ett hejdundrande auktionslopp 2014 och i detta utestänga de Skandinavien-födda som inte gick genom ringen i Göteborg 2013. Det vill säga… ”De där jävla bråkstakarna i Mälardalen”! Och naturligtvis kommer SG att skippa det nuvarande auktionsloppet på Täby under St:Leger-helgen.”

”Bestraffning/Pekpinne” är garanterat inte rätt väg till en lösning, där har du def. FEL.

I samma ögonblick som SG körde över SÅEF tog man förmodligen död på idén om ett gemensamt arrangemang åtminstone för 2013.

Danskarna har redan på sin egen Yorkauktion kunder från Skåne-Danmark samt de tyngre aktörerna från övriga regioner. De skulle åka till en gemensam auktion enbart för att få ta del av marginalkunder från Stockholm, Norge och Göteborg. Missar de exempelvis ”marginalkunderna” från Stockholm (vilka just i denna genre är flest) stannar de nog med stor säkerhet hemma.

Detsamma gäller uppfödarna i Skåne som knappast reser till Göteborg om antingen Danskar eller Mälardalsuppfödarna inte kommer. Man vinner förhållandevis lite om inte alla ”marginalkunder” dyker upp.

Inte heller Mälardalsuppfödarna skulle ha speciellt mycket att vinna på en gemensam auktion om inte alla ”marginalkunder” från övriga regioner dyker upp.

Hela idén bygger helt enkelt på ett 100% deltagande, annars faller den ihop likt ett korthus.

Då finns inte utrymme för någon överkörning alls från SG´s sida OAVSETT vilken av Regionerna vi talar om.

Det enda som enligt min mening kan rädda situationen är följande:

• Sikta på en första gemensam auktion först 2014 (2013 är förhandlingsteknisk redan stendöd efter SG´s överkörning av SÅEF).

• Börja om från ruta 1 med en BLANKT papper och förutsättningslöst försök att samordna de olika hästägarföreningarna, auktionsarrangörerna och uppfödarföreningarna om ett enat upplägg för en gemensam åringsauktion 2014….

Eller som det numer populärt brukar sägas: ”Gör Om-Gör Rätt”.

Ps
"Gott nytt" på dig Hatten
Ds

2012-12-31 @ 22:39:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0