Skrivet 1937, lika aktuellt, möjligheter, och "Lappen"!

Idag vid lunchtid fick Stall Hatten ett dokument framkastat framför näsan som nästan fick oss att ”ta till lipen” av glädje…

 

För här fanns ju hela lösningen på galoppsportens problem på pränt!

 

Texten, med rubriken ”Galopp i polcirkelns närhet” var visserligen från 1937, men med vissa smärre modifikationer kan det här bli hur bra som helst. Dessutom presenterades en ritning som Stall Hatten publicerar nedan. Inledningen på artikeln var rent grym.

”Ett för galoppsportens renässans i Norrland glädjande samarbete har i dagarna planerats mellan Norrlands Fältrittklubb och AB Östersunds Travbana”.

 

Upprinnelsen till detta samarbete kom sig av att amatörryttarna blev färre och färre till antalet åren före, vilket helt klart verkade vara en ”katastrof” inför framtiden… Något som idag känns en aning främmande.

 

”Att emellertid genomförandet av 1925 års härordning har stor skuld till saken är ju ganska tydlig med där av följande minskning av elevantalet på Strömsholm och i övrigt nedskärningen av officersrekryteringen på beridna vapenslag. Vidare kan anföras en betydlig försämring av remonter eller tilldelning av sådana, lämpliga för tävlingssport”.

 

Sen kom en lång harang om att ”det vore tacknämligt, om de yngre officerarna ägnade sig åt löpningssporten” i stället för att hänga på ”markan”… Och det håller Stall Hatten naturligtvis med om.

 

Sekreteraren i Norrlands Fältrittklubb, kaptenen Bengt Berge, var precis lika ”innovativ” 1937 som SFK:s ordförande Jaqueline Henriksson är idag, men Berge höll sig i alla fall till den sportsliga biten - och lät frågor om avtal och dylikt skötas av mer lämpade kollegor...

 

”Bengt Berge , anser för sin del att hinderlöpningar för halvblod i samband med större tävlingar vore något att tänka på. Då är dock villkoret, framhåller kapten Berge, att dessa löpningar ej förringas genom att till exempel låta dem gå sist på programmet som ofta hänt på Ulriksdal”.

 

Kapten Berge hade dessutom ”ögonen öppna” och hyllade samarbetet - och resultaten där av - med de kombinerade trav och galopptävlingar på Åby och Jägersro. Visserligen, det erkänner Berge, kunde det bli vissa problem att få fulla fält på Östersunds galoppbana på grund av ”avstånden och bristen på lockande prispengar”.

 

Avslutningen på artikeln är ren poesi för Stall Hatten.

 

”Norrlands Fältrittklubb vågar trots allt se ganska hoppfullt på framtiden. Så småningom får man väl hoppas att galoppsportens intressen i Norrland skola få den hjälp och den uppmuntran som den så väl behöver”.

 

Stall Hatten bjuder på detta tips till SG och SFK. Vi arbetar så att säga Pro Bono i frågor som gynnar svensk galoppsport.

 

I och med att SFK inte var nöjda med sina villkor på Jägersro är det ju nu bara att ringa Östersundstravet och visa sitt intresse för att etablera sig där. Sedan bör det ju vara busenkelt att ”förankra det alternativet” med sina medlemmar, eller hur? Här har nu galoppen världens chans att spela ut Jägersro och Östersund mot varandra…

 

Visst, det kanske blir jobbigt för en massa människor att bryta upp från Skåne till förmån för Norrland och Östersund, men transportbidragen lär bli bra (det lovade du Hasse), och Lutfi Kolgjini ställer säkert sin nya och blänkande lastbil till förfogande?

 

Och vilka politiska pluspoäng skulle inte galoppsporten ”inkassera” om man flyttade från Jägersro till Östersund? Och hur mycket EU-stålar finns inte att ta del av när man gynnar glesbygden?

 

Men den kanske bästa anledningen för att ta Östersundsalternativet på fullaste allvar är naturligtvis att galoppen redan har en ”lierad potentat” på plats!

 

För vem minns inte Östersundssonen Lennart ”Lappen” Ögrens tid som VD på Täby galopp? ”Lappen” visste hur man skaffade sig vänner både här och där, eller inte… Stall Hatten minns när kaffemaskinen togs bort från vågrummet och när Ögren, för att straffa ”upprorsmakarna” som tyckte om att ta en ”java eller två”, stängde av varmvattnet i duscharna…

 

Höres.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0